Boekverslag : Willem Elsschot - Kaas
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 644 woorden.

Algemene gegevens

Titel Kaas

Auteur Willem Elsschot

Plaats Amsterdam

Jaar 1995

Eerste druk 1969

Genre Ironisch-realistische romanInhoudHoofdpersonen en bijpersonenDe hoofdpersoon is Frans Laarmans, klerk bij de General Marine and Shipbuilding Commpany, daarna koopman, daarna weer klerk.

De moeder van Laarmans, kinds en stervend

Dokter Laarmans, broer van Frans

Mijnheer van Schoonbeke, vriend van de dokter en schuld van alles

Hornstra, kaashandelaar in Amsterdam

Fine, vrouw van Frans

Jan en Ida, hun kinderen

Madame Peeters, een buurvrouw die aan gal leid en alles in gaten houdt

Boorman, raadgever voor mensen van zaken

De oude Piet, machinist bij de General Marine

TijdDit verhaal speelt zich af in 1933.

PlaatsDit verhaal speelt zich voornamelijk af in Antwerpen. Ook even in Amsterdam en een nabijgelegen gemeente.

Verloop van tijd binnen het verhaalDit verhaal is geheel chronologisch

PerspectiefDit verhaal is in de ik-vorm geschreven.

Over de kwestie van het briefpapier heb ik mij een halve dag lang het hoofd gebroken. Ik ben namelijk van mening dat er een firmanaam moet op staan en niet zo maar eenvoudig Frans Laarmans. Ook vind ik het beter dat mijn kaasonderneming niet ter ore van mijnheer Henry komt, voor ik zeker ben nooit meer een voet in de General Marine te zetten, tenzij dan om kaas te leveren aan de kantine.Thema-motieven-boodschap auteurHet thema is hoe de ideeën van iemand geconfronteerd worden met de realiteit.

Twee motieven zijn:

-De positie waarin Laarmans zich bevindt in de maatschappij, daar kan hij niet tegen, hij wil altijd hoger.

-De angst voor wat de buren denken.

De boodschap van de auteur is dat je nooit ergens aan moet beginnen waar je de vaardigheden niet voor hebt.

Samenvatting van het verhaalFrans Laarmans is klerk. Via mijnheer Van Schoonbeke krijgt hij een baan aangeboden. Hij neemt hem aan en begint er vol goede moet aan. Hij richt een kantoor in en stelt agenten aan. Dan blijkt dat de agenten niks verkopen, terwijl mijnheer Hornstra komt kijken hoe zaken gaan. Hij besluit bij een adviseur langs te gaan en dan gaat hij proberen zelf kazen te kopen. Dit lukt niet. Hij stuurt het geld wat hij verdient heeft aan de kazen die hij aan vrienden heeft verkocht op naar mijnheer Hornstra en gaat weer werken als klerk.

SpanningDe schrijver probeert spanning op te roepen door het verhaal. Je wilt graag weten of het nog lukt om de kazen te verkopen.

TitelverklaringDeze titel is heel eenvoudig te verklaren; het leven van Frans Laarmans is door kaas geheel op zijn kop gezet.

RealiteitDit verhaal is zeer realistisch. Er zijn veel mensen die proberen een eigen bedrijf op poten te zetten, maar dat lukt lang niet altijd.

BeoordelingIk vind dit een mooi boek doordat het verhaal mij aanspreekt. Ik vond het taalgebruik in het begin lastig, maar ik wende er al snel aan. Ik kon me niet echt goed inleven in de hoofdpersoon, ik weet niet hoe dit komt. Ik bekeek het meer zoals je een film ziet.Gegevens auteurWillem Elsschot (eigenlijk Alphonsus Josephus de Ridder; 1882-1960) Belgisch (Vlaams) schrijver. Leidde na WO I te Antwerpen een eigen reclamebureau. Elsschot neemt in de Nederlandstalige literatuur een eigen plaats in door zijn laconieke, geconcentreerde stijl, waarachter grote bewogenheid schuilgaat. Zijn eerste roman was 'Villa des Roses' (1913), in 1921 gevolgd door 'Een ontgoocheling' en 'De verlossing'. In 1924 verscheen 'Lijmen', de eerste van een serie ikromans. De in wezen fatsoenlijke ikfiguur Frans Laarmans treedt eerst in de voetsporen van de doorgewinterde zakenman Boorman, maar in het vervolg 'Het been' (1938) keert hij terug tot zijn eigen fatsoensnormen. Laarmans treedt in een aantal romans op, te weten 'Kaas' (1933), 'Tsjip' (1934), 'De leeuwentemmer' (1940), 'Het tankschip' (1940) en 'Het dwaallicht' (1946), Elsschot's laatste werk. Daarnaast verschenen nog de novelle 'Het Pensioen' (1937) en de dichtbundel 'Verzen van vroeger' (1934). Bekroond met onder andere de Belgische Driejaarlijkse Staatsprijs voor het Proza (1948) en de Nederlandse Constantijn-Huygensprijs (1951).
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen