Boekverslag : Ellen Tijsinger - De Morgenster
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1636 woorden.

Titel:

De MorgensterSchrijver:

Ellen TijsingerUitgever:

Van Goor / Amsterdam 1995Samenvatting:In dit boek is Thomas de hoofdpersoon. Hij is ongeveer 14 jaar oud. Hij woont samen met zijn vader, zijn stiefmoeder Joke, stiefzusje Milou en half broertje Lexje, maar die wordt Bonkie genoemd omdat hij altijd met zijn hoofdje tegen de speilen van zijn bedje bonkte als hij zich zelf in slaap schommelde. Tomas woont in een klein huisje in de Randstad. Toen Thomas geboren werd, overleed zijn moeder kort daarna. Zijn vader kreeg jaren later een nieuwe vriendin, Joke. Met haar kon hij het de laatste tijd niet echt goed opschieten omdat hij veel over zijn moeder nadacht. Als Thomas soms aan zijn vader iets over zijn “echte” moeder vroeg sloeg zijn vader zijn ogen neer en zei hij dat het al zoland geleden was. Op school kon Thomas erg goed leren. Hij was een kei in Wiskunde en Biologie. Maar een aantal jongens in zijn klas accepteerden dat niet. Ze maakte zijn fiets en zijn spullen kapot. Hij kreeg dreigbriefjes en werd pijngedaan. Als zijn fiets kapot was had Thomas altijd problemen. Thuis hadden ze het niet zo rijk omdat zijn vader als zo wel Joke geen werk hadden. Daarom had Thomas een kranten wijk. De helft van het geld was voor hem en de andere helft kreeg het gezin.

Op een morgen ging Thomas zoals gewoonlijk zijn kranten bezorgen. Het weer was erg slecht het vroor. Toen hij bij iemand de krant in de bus stopte zag hij een meisje. Ze was erg dun en had voor dit weer erg dunne kleren aan. Ze haalde dingen uit de vuilnis bak en wat nog te eten viel at ze dan op. Thomas had met open mond staan kijken. De volgende dag besloot hij opzoek te gaan. Ze bleek in een soort zieken wagen naast het spoor te wonen. Daar was ze volgens haar gelukkig. Thomas wou weten hoe ze heette, hij moest wel zijn mond houden want zodra hij sprak zei zij niks meer. Het meisje heette Rosa de Morgenster. Nadat jongens Thomas hem bij de ziekenwagen hebben gezien wordt de wagen totaal vernield met rotjes. Thomas kan Rosa nergens meer vinden. Uiteindelijk vindt hij haar en neemt haar mee naar zijn huis. Daar blijft ze uren onder de douche staan. (Dat was ook wel nodig)! Thomas had kleren voor haar uit een koffer op zolder gehaald. Daar zat de kleding aan van zijn echte moeder.

Zodra zijn vader dat zacht werd die enorm kwaad. Hij gaf Thomas een klap en schrok toen van zichzelf. Hij bedacht ineens dat Thomas ook herinneringen had. Thomas vergeeft het hem. Rosa heeft een hele leuke tijd. Ze speelt met de kinderen en helpt Joke. Tot dat ze op een dag terug moet van Joke en Thomas vader.

Thomas belooft zijn vader dat hij Rosa naar Amsterdam brengt en dan onmiddellijk terg komt. Thomas gaat niet terug. Hij wil bij Rosa blijven. Ze wonen daar bij Jappie in. Thomas heeft het erg naar zijn zin. Hij verkoopt voor Jappie oud ijzer, want daar handelt hij in. Ondertussen zijn Thomas ouders erg ongerust. Jappie denkt dat alles goed is maar besluit toch dat Thomas een keer moet bellen. Thomas zegt zijn ouders dan dat alles goed is. Joke en zijn vader smeken hem om terug te komen maar Thomas luistert niet meer. Hij heeft de haak erop gegooid.

De volgende dag ging Thomas naar het Waterloolein. Daar moest hij oud ijzer verkopen. Hij verdiende daar 300 gulden. Tot dat er een agent op het afstapt. Hij vraagt aan hem of hij Thomas is omdat die vermist wordt. Direct daarna rent Thomas naar de kapper en laat zijn haar rood verfden, hij laat oorbellen schieten en koopt een lerenjack. Thuis (bij Jappie) is Rosa helemaal doorgedraaid ze schreeuwt en gilt. Als Thomas vraagt waarom dat is wordt het alleen maar erger. De volgende dag vraagt Thomas waar aan haar waar haar ouders zijn. Zij verteld hem dat haar vader rijk is maar erg druk heeft met zijn baan. Haar moeder is omgekomen bij een auto ongeluk. Ook valt het Thomas op dat ze altijd een liedje neuriet.

Later besluit Rosa dat Thomas naar huis moet. Daar aangekomen vlucht Thomas. Rosa komt wel binnen en vertelt alles wat ze beleefd hebben. Thomas slentert 2 dagen rond en leert een groep zwervers kennen. Samen kraken ze een pand in een villa wijk, dat doen ze omdat ze meer opvangcentrum willen. Er wordt dan een feest georganiseerd. Thomas stiefmoeder is daar plotseling ook aanwezig. Na een verdrietig het hele verhaal besluit Thomas naar huis te gaan.

Hij gaf Joke een prachtige gouden armband die van zijn echte moeder is geweest. Toen Thomas thuis kwam schrok hij zich dood. Het hele huis was vernield, er waren meubels kapot etc. Rosa had weer een bui gehad. Ze lag in het ziekenhuis.

Thomas besloot bij haar opbezoek te gaan. Toen hij daar kwam lach Rosa in een groot wit bed, net zo wit als Rosa’s gezicht. Naast het bed zat een vrouw. Ze stelde zich voor als Rosa’s moeder. Thomas snapt het niet helemaal. Rosa’s moeder legde het uit: ‘Rosa vader was musicus. Hij speelde prachtige piano maar rijk was hij niet. Hij wilde carrière maken in het buitel land en vertrok naar Wenen. Vandaar ging hij naar Berlijn en naar Parijs. Misschien zat hij nu wel in Amerika. In het begin belde en schreef hij nog, maar ik heb nu al jaren niets meer van hem gehoord. Rosa accepteert dat niet. Ze vlucht weg in een fantasie wereld, waarin zelfs ik haar niet kan bereiken. Misschien mist ze wel zijn pianospelen het meeste, want ze houd van muziek net als hij.’ Toen ging Rosa’s moeder weg. Ze had het druk. Rosa werd even wakker. Ze vroeg aan Thomas of hij nog een keer kwam. En toen begon ze weer dat ene deuntje te zingen, speelde op de rand van het bed en luisterde naar de melodie, die alleen zij kon horen.Hoofdpersonen:

Thomas: is ongeveer 14 jaar oud en zit in de tweede klas van het voortgezet onderwijs is een hele rusrtige jongen en wordt veel gepest op school heeft geen vrienden tot dat hij Rosa de Morgenster op een ochtend ontmoet als hij zijn kranten wijk doet. Hij woont samen met zijn vader, zijn stiefmoeder Joke, stiefzusje Milou en half broertje Lex, maar die wordt Bonkie genoemd omdat hij altijd met zijn hoofdje op de tafel slaat. Tomas woont in een klein huisje in de Randstad. Toen Thomas geboren werd overleed zijn moeder kort daarn. Op school kon Thomas erg goed leren. Hij was een kei in Wiskunde en Biologie. Over Thomas’ uiterlijk staat er niet zoveel. Alleen dat hij blond haar heeft en altijd tweedehands kleren draagt. Later in het verhaal laat hij zijn haar in een hanenkam knippen en neemt gaatjes in z’n oren.

Thomas vader: Over Thomas vader staat niet zoveel hij heeft geen werk en heeft een vriendin Joke zijn vrouw Thomas moeder is vlak na Thomas geboorte gestorven.

Joke: is de vriendin van Thomas vader en heeft een dochter Milou. De vader van Thomas en Joke hebben samen nog een kindje gekregen Bonkie. Hoe oude ze is en hoe ze eruitziet staat niet in het verhaal.

Milou: is de dochter van Joke en dus het stiefzusje van Thomas en een Halfzusje van Bonkie.

Hoe oude ze is en hoe ze eruitziet staat niet in het verhaal.

Bonkie: Hij heet eigenlijk Lexje maar die wordt Bonkie genoemd omdat hij altijd met zijn hoofdje tegen de speilen van zijn bedje bonkte als hij zich zelf in slaap schommelde. Bonkie is 1 jaar oude en is vaak ziek maar ze hebben niet zo veel geld om naar de dokter te kuunen gaan.

Rosa: Is 16 jaar en woont langs het spoor in een oude ziekenwagen. Totdat de klasgenoten van Thomas er bommetjes in afsteken. Rosa zegt dat haar vader erg rijk is en haar moeder overleden is maar dat is niet waar haar moeder leeft nog en haar vader is een musicus en niet erg rijk hij wil wel een cariere op bouwen.Bijpersonen:

Japie: Dit is een oom van Rosa hij woont in Amsterdam.

Moeder van Rosa: hier is niets over verteld.

Karel: Dit is een zwerver er staat verder niets over hem in het verhaal.

Nelis: Dit is een zwerver er staat verder niets over hem in het verhaal.

Professor: Dit is een zwerver er staat verder niets over hem in het verhaal.

Sjakie: Dit is eeen zwerver die Thomas heeft gevonden en die bijna was doodgevroren.

Magere Kees: Dit is een zwerver er staat verder niets over hem in het verhaal.Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich binnen en buiten af. Op Thomas school, bij Thomas thuis, op straat, in het vondelpark, bij Jappie thuis en in de oude ziekenwagen.

Het speeltzich af in de randstad van Amsterdam en in Amsterdam zelf.Wanneer speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich in deze tijd af.Wat voor soort verhaal is het boek? ‘

Het is een Jeugdroman het verhaal kan best wel eens echt gebeurt zijn.Waarom heb je dit boek gekozen?

Ik heb dit boek gekozen omdat ik dit nog thuis had liggen en het leek me wel een leuk boek.Heeft het verhaal een diepere betekenis?

Ik denk dat de schrijver duidelijk wil maken dat je niet zomaar van huis moet weglopen.Hoe vind je het verhaal?

Ik vind het verhaal Spannend en leuk omdat er veel dingen gebeuren die in de werkelijkheid ook met iedereen kunnen gebeuren. Ik vond wel dat het boek een raar einde had want ik vond dat het boek nog lang niet af was je kan er zo nog een vervolg op schrijven.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen