Boekverslag : Willem Elsschot - Kaas
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 360 woorden.

Samenvatting

Frans Laarmans werkt als klerk op het kantoor van de General Marine and Shipbuilding Company. Op de begrafenis van zijn moeder ontmoet hij Van Schoonbeke, die hem vraagt op bezoek te komen. Nadat Frans er al een paar keer geweest is wil Van Schoonbeke weten of hij geen vertegenwoordiger wil worden van een grote Nederlandse firma die handelen in kaas. Om nog een zekerheid te hebben neemt hij geen ontslag van zijn vroeger werk, maar hij doet alsof hij ziek is, zijn broer schrijft voor hem een doktersattest van 3 maanden.

Nu kan hij eindelijk beginnen, maar het loopt niet allemaal zo vlot. Hij stelt 30 agenten aan die voor hem de kaas moeten gaan verkopen, hij drukt bestelbonnen maar dan blijkt dat geen van de agenten zijn werk doet.

Maar dan krijgt hij een brief van zijn baas, Hornstra, waarin staat dat hij de kazen zal komen afrekenen. Omdat hij nog niets verkocht heeft doet Frans of hij niet thuis is, hij stuurt het beetje geld op.

Als de 3 maanden om zijn gaat hij terug naar zijn oude job waar hij beseft dat hij het daar best naar zijn zin had.Hoofdthema

Hoe de ide├źn van iemand geconfronteerd worden met de realiteit.Motieven

-De positie waarin Laarmans zich bevindt in de maatschappij, daar kan hij niet tegen, hij wil altijd hoger.

-De angst voor wat de buren denken.Persoonlijke appreciatie

Het was een goed boek, zeer realistisch, er zat humor in, je leeft echt mee met Frans Laarmans.Personages

-Frans Laarmans is het hoofdpersonage. Hij is zeer gevoelig en verlegen. Voor de handel is hij niet echt geschikt, hij is niet erg praktisch.

-Mevrouw Laarmans is een verstandige vrouw die een beetje nuchterder is dan haar man

-Van Schoonbeke is de vriend van Frans zijn broer,Karel. Hij is zeer rijk, heeft vele relaties. Hij neemt Frans op in zijn vriendenkring. Hij zorgt ervoor dat Frans die baan kreeg.

-Karel Laarmans is een dokter, hij voelt zich verantwoordelijk voor zijn 12 jaar jongere broer.

-Jan en Ida zijn de kinderen van Frans, zij leven met hun vader mee en proberen hem zo goed mogelijk te helpen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen