Boekverslag : Jan Wolkers - Gifsla
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1457 woorden.

Bibliografische gegevens van het boek.

Titel: Gifsla

Druk: 1983

ISBN: 90 234 0865 9

Uitgever: De Bezige Bij Amsterdam

Titelverklaring

Gifsla is een soort plant. Hij kan best hoog worden en daar heeft de ornitholoog gebruik van gemaakt om het lijk van het meisje te verbergen

Samenvatting

29 december.

Rob Dilling woont alleen in een huisje op een Waddeneiland. Hij heeft een dochter Ellen die lesbisch is. Zelf is hij gescheiden en woont nu dus alleen. Hij is schrijver en is met een verhaal bezig. Hij sprak het in op de bandrecorder: "Het struikgewas boog van elkaar en ze stond ineens voor haar, haar broek schoof van haar dijen en ze ging gehurkt zitten. Er kwam een gele straal tussen haar benen vandaan. Toen dook er iemand op uit de bosjes en duwde een projectiel in haar aars. Ze kromp ineen en was dood."

"Goh, wat heb ik zin in een stukje roze zalm, nee, niet aan denken Rob, dan komt er alleen maar vet bij en moet ik weer een extra rondje rennen op de trimbaan. Hoe zal ik het boek noemen? De Zetpil van de Dood?" Hij ging verder: De telefoon!!

Het was Ellen, ze vertelde dat het uit was met Nancy, ze hadden enorme ruzie gehad. Ze komt met Oud en Nieuw bij hem thuis. "De ornitholoog wordt 's morgens wakker en begint meteen weer met het observeren van het nest jonge merels, waar 'ie al de hele week mee bezig is. Hij stelt de kijker in en ziet dan plotseling twee paar ronde billen boven de heg aan de overkant van de sloot uitsteken. Hij legt de plank over de sloot en loopt er naar toe. Als hij het meisje ziet krijgt hij meteen een erectie en z'n broek hangt al op de knieën. Hij verkracht het dode meisje, ze voelt nog warm aan."

Dan gaat Rob zijn twintig jaar jongere vriendin Jeanne ophalen van haar werk, ze werkt in de supermarkt. Hij neemt haar mee naar huis en samen brengen ze de nacht door. (Met veel drank).

Na zijn daad beseft hij pas wat hij gedaan heeft en beschouwt zichzelf als de moordenaar. De ornitholoog sleept het meisje zijn tuin in die vol met gifsla staat. Die is goed te gebruiken om lichamen te verbergen. Later op die dag komen er rechercheurs om te vragen of hij iets bijzonders aan de overkant van de sloot heeft gezien. Hij ontkent dit. De ornitholoog denkt in een keer aan de Nieuwkoopse plassen. Hoe hij daar een keer met een schoolreisje of zo was en bemerkte hoe doodstil het daar was. Hij dacht aan Ellen. De ornitholoog ging het verboden gebied in waar de purperreigers broedden. Hij had het lichaam van het meisje in tweeën gezaagd en had nu het bovenste deel in een jute zak gestopt. Het veenmos golfde onder zijn voeten.30 december.

Rob werkt aan het verhaal: Hij roeide uit alle macht, naarmate hij verder het natuurgebied in ging, des te dichter werd de begroeiing. Reigers vlogen krijsend op en hij dacht dat hij de aandacht van de vogelwachter trekken zou met al dat lawaai. Hij nam wat engelse drop. De ornitholoog had ook, om minder op te vallen, een hengel meegenomen, hij wierp hem uit met maden aan het haakje. Hij ging aan land waar het veenmos onder zijn voeten golfde. Hij begon een gat te graven dat meteen volliep met bruin water. Toen hij dacht dat het groot genoeg was, wilde hij de bovenste helft van het meisje erin doen, maar steeds dreef ze weer omhoog. Toen probeerde hij het lichaam rechtop in het gat te proppen, dat lukte tot haar wenkbrauwen, de rest stak er boven uit. Hij wilde het lichaam er weer uit sjorren, maar er was geen beweging meer in te krijgen. Hij werd zelf bijna meegezogen in het gat, maar uiteindelijk slaagde de ornitholoog erin om het meisje onder de drab te doen verdwijnen.De boot kwam aan, eerst zag Rob Ellen niet en dacht dat het misschien toch nog goed gekomen was met Nancy. Maar daar zag hij haar al, haar fiere gestalte. Hij nam haar mee uit eten.

Toen hij terug bij de boot kwam, haalde hij z'n dobber in, toen bleek dat er een monster van een zeelt aan zat, het haakje had hij helemaal opgeslokt en dus moest hij hem wel meenemen. De volgende ochtend brengt Rob Ellen ontbijt op bed en ze is behoorlijk chagrijnig.31 december.

's Nachts werd hij wakker, hij had nog gewoon zijn dagelijkse kleren aan. Hij hoorde het sissen van het opengaan van een blikje Coca Cola, het was Ellen. Even later hoorde hij een gesnik en hij ging naar haar toe. Ze zat te huilen over Nancy. Samen praatten ze erover onder het genot van een dubbele whisky. (Rob drinkt trouwens erg veel.) Hij zegt: Zal ik je verder vertellen over Gifsla? De rechercheurs vallen de ornitholoog steeds meer lastig. Ze denken dat 'ie meer gezien heeft dan 'ie vertelt. Hij moet voor ondervraging op het bureau komen. Bijna twee jaar na de misdaad komen ze hem arresteren. Ze hebben het stoffelijk overschot gevonden in de Nieuwkoopse Plassen. Als bewijs hebben ze dia's. Van de gifsla, de krantenfoto van de viswedstrijd, waar hij op staat met z'n enorme zeelt. "Waarom kan die man nog twee jaar ongestraft verder leven", vroeg Ellen. "Omdat gifsla tweejarig is. Flora eist haar tijd.

Als Ellen een eindje wandelen is, belt Nancy op. Ze wil het goedmaken en ze komt meteen naar Robs huis. Ellen weet er niks van. 's Middags haalt hij Jeanne op uit de supermarkt en met z'n vieren gaan ze Oud en Nieuw vieren. De drie meisjes kunnen goed met elkaar opschieten, want het is weer helemaal goed gekomen tussen Nancy en Ellen. Na twaalven maakt Rob een lullige opmerking en Ellen gaat er vandoor. Na een tijdje wordt Rob ongerust en gaat haar, bezopen als hij is, met de auto achterna. Als hij haar vindt stapt ze in en hij krijgt een steek door z'n borst en valt op het stuur.....Genre

Een moderne roman als raamvertelling

Stijl

De stijl van de schrijver is ongecensureerd en (in dit boek) gebruikt hij veel buitenlandse moeilijke worden zoals: Der Saugmeister, Conan Doyle, whodunnit etc. Verder beschrijft de schrijver de omgevingen waar alles zich af speelt ook goed. Jan Wolkers schrijft met lange zinnen waarin veel informatie zit. Soms moet je echt een zin twee keer overlezen, voordat je hem begrijpt. In het boek zitten twee verhalen, het ene beschrijft het dagelijks leven van Rob, een schrijver, en het andere beschrijft een verhaal wat hij schrijft, Gifsla, wat ook weer de titel van het echte boek is of de Zetpil van de Dood. Het boek heeft eigenlijk drie delen die mooi op elkaar aansluiten.Persoonsbeschrijving

Rob Dilling is een goedaardige man en schrijver. Hij is een keer getrouwd en weer gescheiden en heeft een dochter, Ellen. Nu heeft hij een veel te jonge vriendin Jeanne die in de supermarkt werkt. Rob houdt wel van lekker eten, drinken en slapen. Hij heeft altijd een blikje zalm in de koelkast staan en als hij alleen is eet hij dat op met een glas dubbele Schotse whisky met ijs. Dit drinkt hij zowat elke dag en soms wordt hij midden op de dag wakker en begrijpt er niets van dat hij zijn kleren nog aan heeft. Verder heeft hij het beste voor met de medemens, vooral met zijn dochter maar als die problemen heeft, ziet hij toch nog overal de humor van in.

Diepere bedoeling

Ik denk dat de diepere bedoeling van het boek is, dat vaak mensen die iets niet gedaan hebben toch de schuld krijgen. In dit boek krijg je een goed beeld daarvan. Het thema van het boek is denk ik het ten onder gaan van een ornitholoog die eigenlijk geen schuld heeft. Ook in dit boek van (Jan Wolkers) komt af en toe seks voor.

Eigen mening

Ik vond het een leuk boek om te lezen, maar het was af en toe wel verwarrend wat nou het echte verhaal was en het verhaal wat Rob schreef. Maar het was niet storend, wel een beetje speels eigelijk.

Biografie van de auteur

Jan Wolkers is geboren in 1925 in Oegstgeest. Hij kwam uit een gereformeerd milieu. In 1939/'43 had hij diverse baantje zoals dierenverzorger en tuinmannetje. In '43 duikt Jan onder in Leiden. (In de oorlog dus).

Hij had een broer Gerrit maar die is in 1944 overleden aan difterie en een zus Lia.

Hij heeft drie huwelijken gehad en er zijn vier kindertjes uit voortgekomen: Eric, Jeroen en een tweeling. Sinds 1980 woont hij op Texel en lijdt hij aan astma. Jan Wolkers is tegen het kapitalistische systeem en ook tegen de moraal van de sex, daarom schrijft hij in zijn boeken meestal wel over sex.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen