Boekverslag : Yvonne Keuls - Het Verrotte Leven Van Floortje Bloem
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2921 woorden.

1. Leesverslag 4



2. Keuls, Yvonne. Het verrotte leven van Floortje Bloem, Baarn 1982 (20e druk)



3. Wanneer Floortje geboren wordt is haar moeder gescheiden en wonen haar moeder en zusje Beppie bij tante Gerda. Maar er is geen plaats is voor een vierde persoon en Floortje komt in een tehuis terecht. Als Floortje drie jaar is gaat zij naar een pleeggezin waar ze het ontzettend naar haar zin heeft, totdat haar pleegvader na een auto ongeluk overlijdt. Haar pleegmoeder kan niet meer voor Floortje zorgen en ze gaat weer naar een tehuis. Als Floortje acht jaar is gaat ze naar het volgende pleeggezin. Maar door haar slechte gedrag komt ze al snel in een observatiehuis terecht. Ook daar gedraagt Floortje zich heel slecht. Daarom wordt ze in een internaat geplaatst.

Daar wordt voor Floortje een vakantie adres geregeld bij de familie Peperzak. Daar heeft ze het altijd erg naar haar zin tot er een feest komt. Gerard, de zoon van de familie Peperzak, komt per toeval met haar alleen te zijn en laat zich door haar bevredigen. Als hij klaar komt schrikt Floortje zo erg dat ze over hem heen kotst. Vanaf dan wil ze nooit meer naar de Peperzakken toe.

In het kindertehuis hoort ze dat haar moeder opnieuw getrouwd is. Haar nieuwe man heet Adri, die 9 jaar jonger is dan haar moeder. Ze wonen in Rotterdam. Adri schrijft veel brieven aan Floortje en dat leidt ertoe dat zij elk weekend naar haar moeder mag. Ze mag dan met Beppie en haar vriendje Lexie mee naar de Keet, een jongerencentrum. Floortje drinkt veel wijn en als ze thuiskomt ziet ze Beppie en Lexie vrijen. Ze moet weer overgeven.

Floortje en Beppie kunnen toch goed met elkaar opschieten en ze gaan vaker naar de Keet. Daar maakt Floortje kennis met Sjon, de buurthuiswerker. Hij studeert in zijn vrije tijd. Beppie rookt hasj in het buurtcentrum en omdat iedereen dat doet, rookt Floortje ook mee. Samen komen ze stoned thuis. Terwijl ze daarna dagenlang door de stad slenteren, worden ze steeds handiger in het stelen van allerlei dingen.

Ze gaat naar de huishoudschool, maar spijbelt geregeld. Ze ontmoet Karin, met wie ze naar Gerben gaan. Gerben is pedofiel. Daar laat ze zichzelf door Gerben strelen en doen ze allerlei spelletjes, die Floortje fijn vindt. Later vraagt ze aan Adri of hij haar ook wil strelen. Wanneer haar moeder dat ziet, moet ze weer naar het tehuis.

Gerben stuurt Floortje voor haar verjaardag een speelgoedkonijn. Dit konijn neemt ze mee tijdens haar ontsnapping uit het tehuis waarin ze weer geplaatst werd.

Ze laat zich, samen met Beppie, door Sjon naar tante Gerda brengen. Beppie is prostituee en is verslaafd aan drugs. Ze moet naar een afkickcentrum en Floortje moet bij tante Gerda blijven. Wanneer ze naar school moet, loopt ze weg. Maar voordat ze dat doet, besteelt ze haar tante.

Ze wordt dan verliefd op Onim, een Turkse jongen, met wie ze vrijt. Ze moet later ook met andere Turkse jongens vrijen als een soort prostituee en als de politie binnenvalt, kan ze eindelijk ontsnappen.

Floortje trekt in bij Beppie, die intussen weer in een kraakpand woont. Beppie is nog steeds verslaafd en omdat ze geen geld meer hebben, gaan ze weer de prostitutie in. Floortje gaat nu ook heroïne gebruiken. Ze denkt hiermee het leven beter aan te kunnen. Sjon komt langs en haalt de zusjes over om met hem mee te gaan. Hij geeft hun pillen tegen de afkickverschijnselen.

Halverwege stapt Floortje uit de auto. Ze lift met een man mee naar Rotterdam. Hij vertelt dat zijn vrouw een kind krijgt. Ook vertelt hij waar hij woont. Hij zet Floortje af bij het politiebureau omdat de politie haar verder kan helpen. Zo komt ze weer bij tante Gerda. Weer besteelt ze haar tante en ze gaat er weer vandoor.

Ze komt weer in contact met drugsverslaafden. Samen met hen zet ze een plan op om de man, die haar mee heeft genomen naar Rotterdam, te bestelen. Ze belt de man op en dreigt dat ze voor de trein springt als hij haar niet ophaalt van het station. Wanneer hij op weg naar haar toe is, roven haar ‘vrienden’ zijn huis leeg. Floortje krijgt echter niets van de buit mee. Later leest ze dat het kindje van deze man maar een paar uur geleefd heeft. Ze komt dan tot de conclusie: ‘mijn leven is niet verrot, ik ben verrot’.

Beppie komt thuis en gooit tijdens een ruzie het konijn van Floortje uit het raam. Floortje kan het konijn niet meer terugvinden. Ze is nu het enige dat nog écht van haar was kwijt. En ze blijft alleen achter.



4. a) Uitgebreide beschrijving van de personages en hun relaties



Hoofdpersoon: Floortje Bloem

Floortje heeft blond haar, blauwe ogen en is mager. Op het eind van het boek is ze 15 jaar. Ze is groot voor haar leeftijd en ging zich kleden en opmaken zodat ze ouder leek. Floortje is wispelturig en wil graag aardig gevonden worden. Ook heeft ze een grote behoefte aan waardering, is verschrikkelijk spontaan en druk en erg gemakkelijk over te halen iets te doen.

Op school is ze brutaal en deelt zomaar aan iedereen klappen uit. Ze gaat meestal met oudere mensen om dan dat zij zelf is. Ze vindt de kinderen van haar eigen leeftijd maar dom en kinderachtig. Tegenover de leidsters doet Floortje erg vriendelijk, aanhankelijk en heel behulpzaam. Tegenover psychiaters doet ze veel dommer voor dan dat ze eigenlijk is.

In het begin is Floortje nog wat onzeker. Dat verandert heel drastisch van onzeker en onschuldig meisje naar een prostituee.



Bijpersonen:

- Beppie: de zus van Floortje, ze leren elkaar pas kennen als Floortje 11 is. Beppie is ongeveer 10 jaar ouder als Floortje maar ze lijken wel veel op elkaar. Beppie is op het begin een heel aardig meisje dat weinig kwaad doet, maar ze slaat in de loop van het verhaal helemaal om; ze wordt opstandig, snel agressief en laat zich makkelijk ompraten. Beppie groeit (net zoals Floortje) een heel groot gedeelte van haar jeugd op tussen de pooiers en de junkies.

- Tante Gerda: de tante van Floortje. Gerda is een wat oudere vrouw van 68 jaar met krullend haar tot haar schouders. Ze is een echte zakenvrouw met een eigen café.

Tante Gerda komt soms wat ruw over, maar ze heeft een hart van

goud en iedereen kan bij haar aankloppen. Ze probeert iedereen te helpen. Ze heeft Beppie, Floortje en hun moeder vaak geholpen. Tante Gerda verandert niet in het verhaal, ze blijft wie ze is.

- Moeder: is de moeder van Floortje en Beppie. Ze is 21 jaar als ze Beppie krijgt en 25 jaar als ze Floortje krijgt, het is niet duidelijk wie Floortje’s vader is omdat haar moeder kort na elkaar met twee verschillende mannen was. Ze is altijd moe en geprikkeld, heeft vaak een grote mond en speelt altijd de baas. Ze staat bijna nooit voor Floortje klaar.

- Gerben: een goede vriend van Floortje. Ze heeft hem leren kennen door haar vriendin Karin. Gerben staat altijd voor Floortje klaar, hij is in de ogen van Floortje erg begripvol en lief. Hij geeft Floortje een gevoel van vader/ vriend. Hij is een pedofiele man en komt daarvoor ook twee keer in de gevangenis

- Sjon: buurtwerker in de keet. Samen met zijn vriend Pieter wil hij een hulpplan opzetten voor jeugdprostituees. Als Floortje en Beppie in de problemen zitten wil hij ze graag helpen. Aan het eind van het boek is Sjon lid geworden van een sekte.

- Adri: de jonge vriend van Floortje’s moeder. Hij redt vaak de situaties maar is niet machtig genoeg en luistert naar Floortje’s moeder. Adri is een erg rustige en aardige man.

- Familie Peperzak: de eerste familie die Floortje met open armen ontving. Ze waren heel gastvrij tegen Floortje en ze voelde zich thuis bij de familie. Door de familie kreeg Floortje een zachter karakter. Na het incident met Gerard was dit afgelopen.

b) Plaats en Ruimte



Het verhaal speelt zich af in het café van tante Gerda in Leiden, in allerlei tehuizen, internaten, observatiehuizen, eerste pleeggezin, tweede pleeggezin, bij de familie Peperzak, Bij Adri en haar echte moeder, de Keet, op de huishoudschool, de coffeeshop, bij Gerben, autokerkhof en bij Lexi, haar eigen kamer met Beppie in het kraakpand, snackbar in Rotterdam, afkickcentrum van de Pinkstergemeente. Dit bevindt zich allemaal in Nederland.



c) Tijd: vertelde tijd en historische tijd



Het verhaal speelt zich af rond het begin van de jaren tachtig.

Het verhaal is continu verteld en de vertelde tijd is 15 jaar. Het boek begint als Floortje wordt geboren en eindigt als ze 15 jaar is.



d) Perspectief



Het boek is geschreven met een wisselend ik-perspectief. Floortje, Beppie, tante Gerda, moeder, pleegouders, leiders uit tehuizen en moeder van Karin komen aan het woord. Het grootste gedeelte van het boek wordt verteld door Floortje zelf. Ook zijn er stukken overgenomen uit psychologische documenten over Floortje.

Er komen ook een aantal flashbacks in voor, bijvoorbeeld dat ze terugdenkt aan Gerben. Het verhaal heeft continu verteld en is vooral in het heden geschreven, maar ook kleine stukjes in het verleden.



e) Motieven



Angst: Omdat ze bang is om alleen te blijven doet ze dingen die ze eigenlijk zelf niet wil. Ze gaat aan de drugs omdat iemand anders dat wil, ze gaat stelen omdat iemand anders dat wil, ze begint te tippelen omdat iemand anders dat wil, gewoon omdat ze bang is om alleen te blijven.

Verlies: In haar jeugd heeft ze haar pleegvader (waar ze gek op was) verloren, later ook Gerben, haar stiefvader Adri en de jongen met de auto die haar wil helpen. Dat is allemaal één groot verlies voor haar geworden. En aan het eind van het boek verliest ze zelfs haar konijn. Het enige dat nog bij haar hoort, dat nog echt van haar is.

Drugs: Door haar drugsgebruik weet ze niet meer goed wat ze doet, ze doet alles om aan geld te komen voor drugs (ze gaat de prostitutie in)

Liefde: Door haar liefde voor Onim raakt ze in de prostitutie

Slechte opvoeding: omdat ze nooit een echt vader en moeder heeft gehad, weet ze niet hoe het is om echt van gehouden te worden.



f) Thema



Het thema gaat over drugsverslaving en prostitutie en de problemen daaromheen door slechte opvoeding.



5. Recensie 1 “Kan het nog meer neerdrukkend?” Gaston Claes, Gazet van Antwerpen 25- 09- 1982 (zie achteraan)

Gaston Claes vindt dat Yvonne Keuls een erg goede schrijfster is, ze kan schrijven, ontroeren en beklemmen. Het verhaal van Floortje Bloem geeft de lezer een heleboel tegenstrijdige gevoelens mee. Neerslachtigheid, woede, machteloosheid, verdriet en radeloosheid. Er zijn maar weinig boeken die je zoveel meegeven om over na te denken.

Het is geen mooi verhaal en het heeft al helemaal geen happy-end. Het is een realistisch verhaal dat voor normale mensen abnormaal lijkt, maar eigenlijk ligt het toch heel dichtbij ons.



Recensie 2 “Het leven van Floortje Bloem” Renee Douwes, HN- Magazine/ Hervormd Nederland 27- 03- 1982 (zie achteraan)

Renee Douwes zegt dat het boek “ Het verrotte leven van Floortje Bloem” fragmentarisch opgebouwd; situatie wordt dus telkens uit verschillende gezichtspunten beschreven. Zo kan de lezer zelf een beeld vormen van Floortje Bloem. Het verhaal zou de lezer tot tranen toe moeten ontroeren, maar ik denk dat er soms te veel van het slechte wordt verteld. Het verhaal had een grotere schok teweeg kunnen brengen als het nou eens een keer niet over een meisje gaat dat van de regen in de drup raakt. Maar dat er zou worden verteld over een braaf en gemakkelijk opvoedbaar meisje. Dat zou menig ouder de ogen hebben geopend, terwijl ze die nu rustig kunnen blijven sluiten.



6. Uitgebreide persoonlijke reactie



Het onderwerp van het boek is het uitzichtloze leven van een heroïnehoertje. Hoe zij door haar leven, de gebeurtenissen en haar slechte opvoeding aan de drugs is geraakt en in de prostitutie is gekomen.

Ik ben door dit boek zeker anders over het onderwerp gaan denken. Ik begrijp nu dat aan de drugs raken niet ligt aan je karakter, maar aan de omstandigheden waar je in terechtkomt.

Het onderwerp ligt buiten mijn belevingswereld, ik heb zoiets nog nooit zelf of van dichtbij (bv. Bij vrienden) meegemaakt. Maar het ligt niet helemaal buiten mijn belevingswereld. Dit komt doordat je er bijvoorbeeld door de tv en de krant toch mee in aanraking komt. Het boek heeft me niet echt nieuwe kanten van het onderwerp laten zien, alleen dat iedereen aan de drugs kan raken onder bepaalde omstandigheden.



Een van de belangrijkste gebeurtenissen in het verhaal, is dat Floortje door haar moeder is afgestaan. Dit vind ik de belangrijkste gebeurtenis omdat als Floortje niet was afgestaan door haar moeder, dan was Floortje nooit in 2 pleeggezinnen geplaatst en dan was ze ook nooit van tehuis naar tehuis gegaan. In die tehuizen wenste ze steeds dat ze een echte moeder had, en toen ze die eindelijk te zien kreeg viel dat vies tegen. Ze had in die jaren dat ze in de tehuizen zat een soort beeld van haar moeder gemaakt. Daar was ze een hele mooie vrouw met lange blonde haren, een soort fee. In het echt was ze een soort heks voor Floortje. Uiteindelijk is ze bij haar en Adri weggelopen, en is in de prostitutie belandt. Daar had ze het slecht. Als de moeder van Floortje haar niet had afgestaan, dan was Floortje misschien gewoon als andere kinderen opgegroeid. Dan was ze misschien niet in de prostitutie belandt en aan de drugs geraakt en had ze niet zo’n ongelukkig leven gehad.

De gebeurtenissen in het boek bleven mij de hele tijd boeien. Er gebeurde de hele tijd dingen waardoor je in het boek verdiept bleef. Voor ik het wist was het boek al uit, ik kon niet stoppen met lezen door de boeiende werking van het verhaal.



De hoofdpersonage is Floortje Bloem. Ik kan me niet goed verplaatsen in Floortje maar ik kan me wel heel goed indenken hoe zij zich voelt en waarom ze de dingen doet die ze doet. Ik vind de beslissingen van Floortje niet aanvaardbaar maar wel begrijpelijk, denk maar aan de beslissing die ze neemt om in de prostitutie te gaan en drugs te gaan gebruiken. Eigenlijk vind ik dit niet aanvaardbaar maar eigenlijk heeft ze verder bijna geen andere keuze, dus ik kan me wel voorstellen dat ze deze beslissingen heeft genomen.

Je komt van Floortje het meeste te weten, Je komt bijna alles van haar te weten, in ieder geval genoeg om haar gedrag goed te begrijpen.



Het einde van het verhaal is dat Beppie en Floortje leven van het geld dat Floortje heeft verdiend in de prostitutie. Uiteindelijk is Beppie zo verslaafd dat ze al haar geld opmaakt aan drugs. Ze vraagt Floortje om meer geld, maar Floortje weigert het te geven. Beppie dreigt dat ze het lievelings knuffelkonijn van Floortje het raam zal uitgooien als ze haar geen geld geeft. Met tegenzin geeft Floortje haar geld maar Beppie gooit het konijn uiteindelijk toch het raam uit. Floortje, snikkend naar beneden gerend om haar konijn te zoeken in de bosjes, wordt alleen achtergelaten. Hiermee eindigt het verhaal, met een open einde. Ik vind het einde van het verhaal niet leuk, er blijft veel onduidelijk. Bv. Hoe het nou verder gaat met Floortje en Beppie. Dit vind ik erg vervelend want je weet nu eigenlijk wel het hele levensverhaal van Floortje behalve hoe het afloopt. Het boek is geschreven met een wisselend ik-perspectief. Je ziet de gebeurtenissen dus door de ogen van meerdere personen. Floortje, Beppie, tante Gerda, moeder, pleegouders, leiders uit tehuizen en moeder van Karin komen aan het woord. Ik vind dit wel geslaagd want zo zie je wat meerdere personen denken en niet wat een persoon denkt, dit is meestal te subjectief.



Het taalgebruik in het boek is niet zo moeilijk. Er zijn geen moeilijke zinnen of dialogen. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van beeldspraak.

Het taalgebruik is heel direct. Er wordt ook veel in gescholden en gevloekt. Maar dit past meestal wel bij de personages, zo wordt het verhaal veel realistischer.

Want deftig gepraat bij een heroïnehoertje zul je niet vaak tegenkomen.

De tekst bevat helemaal geen beeldspraak en/ of symbolische verwijzingen. Dat zou ook niet bij het boek passen, omdat het boek een realistisch verhaal is er wordt verteld wat Floortje allemaal meemaakt en zij maakt geen gebruik van beeldspraak en/ of symbolische verwijzingen.



7. Over het algemeen vond ik Het verrotte leven van Floortje Bloem een heel mooi boek om te lezen. Zoals Gaston Claes al zegt krijg je in het boek heel veel tegenstrijdige gevoelens mee zodat je nog over het verhaal nadenkt en het niet meteen vergeet. Ook zei Gaston Claes dat het een heel realistisch verhaal wat voor normale mensen abnormaal lijkt terwijl het eigenlijk toch dicht bij je ligt. Ik ben het hier ook mee eens want wat er met Floortje is gebeurd kan iedereen overkomen. Je komt ook veel te weten over Floortje Bloem omdat haar verhaal steeds uit verschillende gezichtspunten wordt verteld. Renee Douwes vindt dat er soms te veel van het slecht wordt verteld, maar daar ben ik het niet mee eens. Er wordt verteld over het leven van een heroïnehoertje die al deze dingen ook echt meemaakt. Je kan wel leuke gebeurtenissen gaan vertellen maar dan is het verhaal niet meer geloofwaardig. Het is een realistisch verhaal en zo moet het dus ook overkomen.



















Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen