Boekverslag : Willem Elsschot - Kaas
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 573 woorden.

Titel

Kaas



Druk

Derde



Uitgerij

Wolters-Noordhof Groningen



Over de schrijver

Willem Elsschot, eigenlijk Alphonus Josephus de Ridder, werd in 1882 geboren in Vlamingen, België.

Elsschot leidde na de 2e wereld oorlog een eigen reclamebureau, dat goed liep. Hij overleed in 1960.

Elsschot had een aparte manier van schrijven, waardoor zijn 1e boek in 1913, 'Villa des Roses' , niet werd geaccepteerd door de mensen van die tijd. Die aparte manier wordt verteld vanuit de ik-persoon, wat die mensen uit die tijd erg vervelend vonden.



Andere werken Frans Laarmans speelt in meerdere boeken van Elsschot, telkens verteld vanuit de ik-persoon. Frans Laarmans speelt ook dit boek; Kaas.



Samenvatting

Dit boek gaat over Frans Laarmans. Hij werkt als klerk bij een scheepswerf.

Als zijn moeder komt te overlijden ontmoet hij op de begrafenis van haar de heer van Schoonbeke, deze is erg rijk en heeft ook veel rijke vrienden die hij iedere woensdag uitnodigt voor een borrel.

Van Schoonbeke nodigt hem uit om ook eens langs te komen, wat hij dan ook doet. Frans voelt zich echter niet op zijn gemak bij al deze welgestelde mensen, hij is immers "maar" klerk.



Na enkele keren op deze herhaaldelijke borrels biedt van Schoonbeke hem een baan aan als vertegenwoordiger in kaas, Edammer, in België en het Groothertogdom Luxemburg. Deze kans om hogerop te komen neemt hij dan ook met beide handen aan.

Hij begint meteen met briefpapier te maken , een naam te bedenken, verkopers aan te stellen, een buro te kopen enz..



Hij krijgt de kazen naar België gestuurd, maar het lukt hem niet ze te verkopen. Frans Laarmans krijgt nieuwe moed als hij bij meneer Boorman is geweest, hij is namelijk adviseur op het gebied van verkopen. Hij moet het nu zelf proberen aangezien hij niks van zijn verkopers heeft gehoord die hij over zijn gebied heeft verspreid.

Hij probeert de tips van meneer Boorman uit maar zonder succes; hij geeft de moed op en schrijft dan ook naar zijn baas dat het hem niet lukt.

De volgende dag krijgt hij een bestelling binnen van één van zijn verkopers, die uit Brugge, 4500 kilo. Helaas te laat.



Hij gaat weer werken bij de scheepswerf als klerk ( hij had namelijk gezegd dat hij ziek was en niet kon werken).



Mening

Ik vind het een goed, leuk, grappig maar ook een verwarrend boek. Toen ik het boek pakte twijfelde ik of het wel een leuk boek zou zijn; de titel sprak me niet zo aan. Gelukkig is het wel een leuk boek.

Het gaat over 3 maanden uit 1933 uit het leven van Frans Laarmans. Eigenlijk staat er niks in het boek: hij krijgt een andere baan aangeboden, die bevalt hem niet en gaat dus maar terug naar zijn oude baan, maar toch staat er wel veel in het boek, alles wat hij doet en laat.



Ikzelf vind het boek een aanrader.



N.B.: Bij dit boek past een spreekwoord heel goed: Schoenmaker blijf bij je leest.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen