Boekverslag : Ward Ruyslinck - Wierook En Tranen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 982 woorden.

De hoofdpersonen

- Waldo

Een 9-jarige jongen die in de oorlog zijn ouders heeft verloren en een voorliefde voor wierook heeft.



- Vera

Het 15-jarige buurmeisje van Waldo die hij ontmoet tijdens de vlucht naar de kust.





Het verslag

Waldo, een jongen van 9 jaar, vlucht in de 2e wereldoorlog met z'n ouders naar Frankrijk. Onderweg slapen ze bij een oud, heksig vrouwtje. De volgende dag reizen ze verder. De grenspost is gesloten en er wordt een bombardement uitgevoerd op de stroom vluchtelingen. Waldo zelf leeft nog maar z'n ouders zijn omgekomen. Een verpleegster ontfermt zich over Waldo.

De dokter besluit samen met de verpleegster, Waldo over te laten brengen naar een vluchtelingenkamp. Hij rijdt mee met Evarist, een soldaat. Tijdens een tussenstop op een marktplein komt Waldo Vera tegen. Zij is haar moeder kwijtgeraakt en haar vader vecht tegen de Duitsers. Samen trekken ze naar de kust om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Waldo voelt zich veilig bij Vera omdat zij de plaats van zijn ouders inneemt.



Ze trekken door een prachtig landschap waar midden in een verwoeste kerk staat. De Duitse tanks naderen; Waldo en Vera verstoppen zich in een hooischuur maar worden gedwongen naar buiten te komen. Tegen alle verwachting in zijn de Duitsers aardig en geven hen een sinaasappel.



De volgende dag besluiten ze terug te keren naar huis. Ze komen langs een oom van Vera waar ze besluiten langs te gaan. Oom Andreas, bijgenaamd 'De Puimsteen', is nors en heeft zichtbaar geen zin om de kinderen binnen te laten. Na een kort gesprek doet hij dit toch. In de gang hangt een pet van een Duitse officier. In de kamer klinkt gelach. Als ze later door het sleutelgat kijken zien de ook een vrouw met een ontbloot bovenlijf die achtervolgd wordt door een Duitse officier. Het wordt de kinderen duidelijk dat oom Andreas een collaborateur is. De kinderen verlaten diep geschokt het huis.



Waldo en Vera lopen verder en omdat het regent schuilen ze, net als veel andere vluchtelingen, in een stationshal. Hij ziet Evarist als krijgsgevangene. Na een tijdje lopen ze verder en gaan in een bootje liggen in de rivier de Leie. Hier is alle rust en geen spoor van de oorlog. Dan komen er motoren aan met Duitse soldaten. Waldo en Vera krijgen te eten en het aanbod om met de soldaten naar Antwerpen, naar huis, te rijden. Ze nemen dit aanbod graag aan en opeens zijn de Duitsers niet zo gevreesd als ze leken.



Als ze een tussenstop maken, krijgt Waldo iets te drinken waardoor hij in slaap valt. Als hij bijkomt vindt hij Vera half dood. De Duitsers hebben haar verkracht. Hij haalt hulp bij 2 zigeuners. Vera wordt met een ziekenauto naar Gent vervoerd.



Als Waldo daar met de 2 zigeuners aankomt, krijgt hij van de zuster te horen dat Vera dood is.

Waldo barst in snikken uit en beseft dat het leven heel anders is dan de kleurige droomplaatjes. Waldo gaat met de zuster in de kapel bidden. Dan ontstaat er een gedachte dat God de mensen meer verdriet dan blijdschap gaf. Hij schrikt van deze gedachte en ademt de geur van wierook in, die zijn boze gedachten zal verjagen.





Titelverklaring

De schrijver heeft met de titel iets symbolisch aan willen duiden. De bedwelmende geur van wierook, die de naïeve kinderwereld voorstelt, moet plaatsmaken voor de tranen van de harde werkelijkheid.





Tijd en plaats

De tijd is de 2e wereldoorlog en plaatsen zijn niet genoemd maar liggen in België. De plaats waar Vera sterft is Gent.





Thema

Het thema van het boek is de tegenstelling tussen het naïeve, ongerepte kinderwereld en de wreedheid van de oorlog van de volwassenen.





Eigen mening

Het boek is over het algemeen makkelijk geschreven. Ongeveer als een kinderboek en daarom leest het erg makkelijk. Het boek is erg realistisch omdat het onderwerp echt gebeurd is. Daarom geeft het boek mij ook een pessimistische indruk. Het boek grijpt mij erg aan. Dat komt mede door de goede schrijfstijl (ik persoon). Je zou haast denken dat je het uit de 1e hand hoort. (weinig fantasie) De 2e wereldoorlog interesseert me niet echt en daarom het onderwerp van het boek ook niet. Je kan ook niet zeggen dat het boek leerzaam is. (behalve dat je leert dat de moffen slecht waren) Het boek kan sommige mensen aan het denken zetten maar mij raakt het niet echt.



De auteur

Ward Ruyslinck, een pseudoniem voor Raymond Karel, Maria de Belser, werd geboren op 17 juni 1929 in Berchem, vlakbij Antwerpen. Hij groeide op in een veilig ,katholiek gezin. Hij studeerde korte tijd taal- en letterkunde in Gent en werkt sinds 1953 in het museum van de boekdrukkunst in Antwerpen.

Toen de 2e wereldoorlog uitbrak vluchtte de familie de Belser, net als andere families, naar Frankrijk. Na een verblijf van enkele weken op een boerderij keerden zij terug. In 1943 werd hun huis door een bombardement vernield. Niemand raakte gewond. De oorlogsgebeurtenissen hebben een grote invloed gehad op het denken en voelen van Ward Ruyslinck. 'Ik was twaalf toen de oorlog uitbrak, een leeftijd waarop men moet worden behandeld met genegenheid, voorzichtigheid en begrip. In plaats daarvan werd ik geconfronteerd met een wereld van zinloos geweld, haar, honger, zelfzucht en bekrompenheid'.

Deze negatieve indrukken worden nog eens versterkt door de dood van zijn 19-jarige broer. Hij kon dit niet begrijpen, werd angstig en begon te twijfelen aan het bestaan van een rechtvaardige God. Ward Ruyslinck begon al vroeg te schrijven. Eerst vooral verzen en opstellen voor de schoolkrant, later ook voor jongeren tijdschriften. Ruyslinck schrijft vaak over zonderlinge en onaangepaste figuren die zich verzetten tegen de maatschappij, omdat die het menselijke individu kapot maakt.

Ruyslinck is ook niet een mens dat graag op de voorgrond treedt of grote daden verricht. Hij voelt zich het prettigst in de wereld van de verbeelding. Andere boeken van Ruyslinck zijn: Ontaarde slapers, In het dal van Hinnom, paardevleeseters, Golden Ophelia en het Reservaat.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen