Boekverslag : Theo Hoogstraaten - Blind Date
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1325 woorden.

Blind date

Hoogstraaten, TheoZakelijke gegevens:Uitgever: Wolters- Noordhoff bv. , Groningen

Jaar van gelezen uitgave: 1999

Samenvatting:Een groepje meisjes komt in een tussenuur op school bijeen. Ze willen een blind date party houden, maar weten nog niet bij wie. Meryem Aslan, een meisje van Turkse afkomst, wil het wel bij haar houden. Haar ouders zijn toch niet thuis als ze de blind date party houden. Anderen vinden het niet goed dat Meryem dat zomaar doet, en willen bovendien geen ruzie met haar vader. Sommige meisjes denken dat ze helemaal niet mogen van hun ouders.

De meisjes hebben allemaal briefjes getrokken van elkaar waarop staat wie ze leuk vinden voor een blind date. Iemand die dat briefje getrokken heeft moet voor de ander de blind date regelen.

Na veel geregel besluiten ze het op het strand te houden. Ze spreken af wie er voor eten en drinken zorgt.

Meryem fietst met Astrid, haar vriendin, mee terug naar huis. Onderweg praten ze wat over de blind daten party. Als er achter hen een jongen op een brommer komt aanrijden en toetert, doen ze net alsof ze niks horen. De jongen op de brommer schiet dan ineens langs hen heen, en snijdt hen af. Astrid weet zich overeind te houden, maar Meryem valt met haar fiets. Haar nieuwe blouse raakt hierdoor erg beschadigd. De jongen stapt van zijn brommer af. Hij maakt wat lullige opmerken tegen de meisjes, maar belooft dat hij de schade zal vergoeden.

De jongen blijkt Stefan te heten. Hij wordt die avond gebeld. Stefan weet niet dat aan de andere kant van de lijn Meryem Aslan door de hoorn staat te praten. Meryem belt hem op om een afspraakje voor Floor te regelen, waarvan zij het briefje heeft getrokken. Per toeval vraagt Stefan naar haar naam. Hij herkent ook haar stem en vraagt of ze is aangereden door een jongen op een brommer die middag. Stefan komt ook te weten dat Meryem ook naar de blind date party gaat. Dat bevalt hem wel......

Stefan gaat het zijn vrienden vertellen, die nog niet zijn opgebeld voor een afspraakje. Als ze horen dat er een strandfeest komt willen ze ook komen. Ze willen ook bier meenemen, en wat pilletjes.....Spanning:

De schrijver geeft je eerst het vermoeden dat de Gluurder de dader is.

Hierdoor houdt hij de spanning erin.Personages:

Er zijn meerdere hoofdpersonen in het boek, namelijk Meryem en Stefan.

Meryem is een Turks meisje wat er graag bij wil horen. Ze is heel terughoudend tegen haar ouders

en broer, want die willen dat ze zich gewoon als een Turks meisje gedraagt en dus niet naar feesten gaat, geen sex enz. Wel is ze heel open tegen vriendinnen. Stefan is een slordig typ. Hij heeft altijd ruzie met zijn zus, gebruikt soms drugs en rookt.

In het boek krijgt hij verkering met Meryem, en blijkt hij een bezorgde jongen te zijn.

De beste vriendin van Meryem heet Astrid, een meisje van nog geen 18 jaar. Ze zit net als de anderen ook in 4 Havo en ze is makkelijk over te halen, bijvoorbeeld als Stefan haar vraagt mee te gaan achter de gluurder aan, eerst wil ze dit niet later gaat ze toch mee.

Dan is er nog de "Gluurder" hij is de tegenstander. Hij is een kale eng uitziende man, die elke avond naar paartjes gaat zitten gluren. Hij kickt hier schijnbaar op, dit komt waarschijnlijk ook doordat hij zelf geen vrouw heeft.Verder zijn er heel veel bijpersonen zoals:

- Astrid, een meisje van nog geen 18 jaar. Ze zit net als de anderen ook in 4 Havo en ze is makkelijk over te halen, bijvoorbeeld als Stefan haar vraagt mee te gaan achter de gluurder aan, eerst wil ze dit niet later gaat ze toch mee.

- Rechercheur Frederiks, heeft een dochter die ook op het feest aanwezig was: Joke.

- Rechercheur Speelman: de jongere collega van Frederiks.

- Rechercheur Witsen: collega van Frederiks.

- De vader van Meryem

- De jongens op de brommer, die niet waren uitgenodigd, maar wel kwamen, en die XTC hadden meegebracht.Bijpersonen:- Rechercheur Frederiks, heeft een dochter die ook op het feest aanwezig was: Joke.

- Rechercheur Speelman: de jongere collega van Frederiks.

- Rechercheur Witsen: collega van Frederiks.

- De vader van Meryem

- De jongens op de brommer, die niet waren uitgenodigd, maar wel kwamen, en die XTC hadden meegebracht.

- Alle mensen die op het feest aanwezig waren.Grondige beschrijving van mijn leeservaring:Onderwerp:

Het onderwerp (detective) sprak mij best aan, ik vind dit altijd spannend, en ik wil altijd weten wie de dader is. Ook over mensen lezen van mijn leeftijd vind ik leuk.

Toch is het niet echt een boek met een goed verhaal.

Het is gewoon een spannende detective, waarvan je wel wilt weten wie nu uiteindelijk de dader is.Gebeurtenissen:

De gebeurtenissen worden goed verteld, en je krijgt ook voldoende informatie om het boek te snappen. Daarentegen is het boek ook niet echt moeilijk te snappen.

De spannendste gebeurtenissen zijn als Meryem wordt neergestoken, en als Astrid en Stefan zitten opgesloten in de schuur, toch zijn deze gebeurtenissen niet echt schokkend of spannend, want ik dacht toch wel dat ze bijvoorbeeld uit de schuur konden ontsnappen.Personages:

Ik denk niet dat ik op een van de personages lijk, ik zou bijvoorbeeld nooit drugs gebruiken.

Ik vond wel dat Stefan heel koelbloedig bleef toen Meryem werd

neergestoken ik zou veel meer zijn geschrokken . En niet bijvoorbeeld de volgende dag alweer op onderzoek uit te gaan.Bouw:

Het verhaal is goed opgebouwd, alles wordt goed uitgelegd.

Het blijft wel spannend, want je wilt toch weten wie de dader is.

Het verhaal heeft geen terugblikken, alles wordt gewoon verteld.

Het einde vond ik niet echt realistisch, dat Meryem gewoon bij Astrid mag komen wonen.Taalgebruik:

Ik vond het geen moeilijk boek om te lezen. Het was voor mijn leeftijd, en er zaten geen moeilijke woorden in. De personages in het boek gebruikten dezelfde woorden als ik doe.THEO HOOGSTRAATENDe schrijver van het boek “Blind Date” is Theo Hoogstraaten.

Theo Hoogstraaten is op 9 juli 1984 in Mijdrecht geboren.Na de middelbare school bezocht hij de pedagogische academie.

Toen hij daar mee klaar was is hi een tijdje onderwijzer geweest op een basisschool. Hierna studeerde hij M.O. Nederlands en Geschiedenis. Hij heeft ook boeken geschreven voor Geschiedenis en staatsinrichting.Omdat hij vond dat er te weinig jeugdboeken verschenen probeerde hij het zelf.

Hij vindt het belangrijk dat boeken spannende gebeurtenissen bevatten. Ook vindt hij de spanning in een boek belangrijker dan het overbrengen van een boodschap. Wel heeft hij onderwerpen waarvan hij hoopt dat jongeren gaan nadenken. De boeken gaan vaak over jongeren tussen de 12 en 15 jaar die zichzelf kunnen herkennen, verder wordt er in elk boek een beeld gegeven van het leven van jongeren op school, hun relaties met leeftijdsgenoten en met hun ouders.Toen Theo een jaar of 11 was logeerde hij in de zomervakanties zo vaak hij kon bij zijn opa en oma.

Zijn opa wist veel van de misdaad, dit kwam omdat hij bij de politie was, verder bezat hij een grote collectie boeken over de misdaad die voor Theo zeer aantrekkelijk waren en geheimzinnig. Vaak waren de boeken zo spannend dat hij moeilijk in slaap kon komen.Zijn opa had hem toen verteld dat hij veel fantasie had en eens een verhaal moest gaan schrijven. Dit deed hij op een oude typemachine van zijn opa.

Hij schreef een toneelstuk die is opgevoerd door een amateurtoneelclub in Amsterdam.Dit zijn de boeken die Theo Hoogstraaten geschreven heeft:• (1988) De ramp

• (1989) In verzet

• (1990) Het Nerthusmysterie

• (1991) IJzige poppen

• (1992) De sprong van de jaguar

• (1993) De verdwenen grenadier

• (1994) Het verraad loert

• (1995) Tussen twee vuren

• (1996) Blind date

• (1996) De spiegelvrouw

• (1997) De lifster

• (1998) Verraderlijke vrienden

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen