Boekverslag : Willem Elsschot - Het Dwaallicht
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 689 woorden.

Algemene gegevens:

Auteur : Willem Elsschot

Titel : Het dwaallicht

Uitgave : Querido, Amsterdam 1947

Genre : NovelleInhoud:De hoofdpersonen:

Laarsman:

Laarsman is de hoofdpersoon. Hij heeft een vrouw en zes kinderen. Hij is nieuwsgierig in het verhaal. Hij helpt de drie Afghanen.De drie Afghanen:

De drie Afghanen zijn de bijpersonen. Laarsman noemt ze de drie zwartjes. Laarsman helpt het Maria te vinden. Een van hun heet Ali Khan en is een beetje de leider van de drie Afghanen. Zij noemen Laarsman een wijze man.Marie van Dam:

Maria van Dam is een bijpersoon. De Afghanen zijn naar haar opzoek. Ze moest knap zijn volgens de Afghanen. Zij is niet echt in het verhaal als persoon, maar is meer in de gedachten van de drie Afghanen. Op het laatst blijkt ze niet te bestaan.In welke periode speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af op een avond in november in 1938.Op welke plaatsen speelt het verhaal zich af?

Het speelt zich af in de straten van Antwerpen.Hoe verloopt de tijd in het verhaal?

De tijd in het verhaal verloopt chronologisch, daarmee bedoel ik opeenvolging van gebeurtenissen in het verhaal.Samenvatting:

Op een avond in november is Laarsmans van plan naar huis te gaan. Normaal gaat hij eerst nog in de kroeg zitten, maar hij wil zijn leven verbeteren. Onderweg koopt hij nog een krant. In de winkel ontmoet Laarmans de drie Afghanen. Zij vragen hem hoe zij bij de Kloosterstraat 15 moeten komen. Dat hadden zij op een stuk karton staan met de naam Maria van Dam erbij. Hij ging de Afghanen mee helpen met zoeken, want hij dacht aan hoe moeilijk het was voor een vreemdeling zijn weg te vinden in een wild vreemde stad. Onderweg naar Maria van Dam vraagt Laarmans of zij wel echt bestaat. Volgens Ali Khan de leider van de drie Afghanen bestond zij wel. Ze hadden haar alle drie iets gegeven. Zes doosjes sigaretten, een sjaaltje en een pot gember. Volgens Laarmans moesten ze voor haar ook een bosje bloemen kopen en dat deden ze. Bij het adres aangekomen blijkt dat Maria er helemaal niet woont. Laarmans gaf het op, maar volgens de drie Afghanen brengen de sterren geluk. Dus ze gingen verder met zoeken. Laarmans ging voor hen bij de politie om haar adres te vragen. Ze kregen twee adressen met de namen Maria van Dam. Toen Laarmans buiten kwam stond alleen Ali nog te wachten. De andere twee waren al verder aan het zoeken. Ze zochten hen weer op en gingen op weg naar de twee nieuwe adressen. Het eerste adres blijkt een kroeg te zijn, waar Maria niet is. Ze gingen wat drinken. Ze begonnen een discussie over het geloof. Laarmans over het christendom en de drie Afghanen over de islam. Wanneer ze weggaan gaf Ali de bloemen maar weg aan een vrouw. Laarmans neemt nu afscheid van hem. Hij krijgt als dank van hen een doosje sigaretten. Op de terugweg loopt hij langs het tweede adres en belt niet aan. Hij loopt naar huis.Hoe is de spanning opgebouwd?

De spanning wordt langzaam opgebouwd vanaf dat Laarmans de drie Afghanen ontmoet. Omdat je nieuwgierig bent of zij Maria van Dam zullen vinden, wordt het spannender. De spanning is afgelopen als ze er achterkomen dat Maria van Dam niet bestaat.Verklaar de titel:

Maria van Dam is het dwaallicht, want niemand weet waar ze is. Ze zoeken naar haar, maar ze vinden haar niet. Dwalen betekent ook zonder doel rondlopen en zij is het licht waarnaar zij zoeken.Is het verhaal zo geschreven dat het echt gebeurd had kunnen zijn?

Ja, het verhaal zou werkelijk gebeurd kunnen zijn. Volgens mij is het dat ook. Het klopt ook met de plaats en de tijd. Of de gebeurtenissen wel gebeurd zijn en de personen bestaan weet je natuurlijk niet.Geef je beoordeling:

Ik vond het een goed boek. Het is best spannend. Het is geen moeilijk boek, want ik kon alles goed begrijpen. Als het boek een cijfer zou moeten krijgen, zou ik het een 7 geven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen