Boekverslag : Door Zoal Slib - Het Mechels Broek Ingezonden Door: Michiel Debeys
De taal ervan is Biologie en het aantal woorden bedraagt 243 woorden.

Het natuurreservaat "het broek" werd vroeger gebruikt als vloeibeemd voor tijdens de winter en in de lente het owertolligge water in te laten stromen.


Dit was dus eigenlijk een soort natuurlijke bemesting, want hierdoor werd klei en leem aangevoerd dat zich op de bodem zette waardoor er hier planten als valeriaan, moerdistel, moeraspirea enkoekoeks bloemen konden groeien.


Nu is het broek een natuurreservaat geworden en is de situatie anders, het broek wordt niet meer onder water gezet bij overstromingen.


Er moet dus voor gezorgd worden. Bijvoorbeeld vroeger werd bebossing tegen gegaan door dieren die jonge boompjes aanvraten zodat er geen bebossing zou voorkomen,


men moet ook er voor zorgen dat niet een soort plant het hele natuurreservaat gaat overheersen. Dit doet men doormiddel van een maaibeheer.


Een maaibeheer zorgt ervoor dat het hele nauurreservaat 1 à 2 maal per jaar gemaaid wordt en het gras en de kruiden mee te neemen.


Het zorgt er voor dat er een armere bodem ontstaat en dat de minder sterke kruiden of gewassen ook een kans krijgen om te groeien.


Hierdoor kunnen soorten als :de pinkster bloem en de koekoeks bloem ook groeien.


Een kapbeheer draagt hier ook toe bij omdat er dan meer licht is voor de andere gewassen

Ook door de bovenste laag van de grond weg te nemen op een plaats waar er zich een zaadvooraad bevind, kan men orginele planten, die door een of andere reden werden afgedekt werden (door zoal slib (zie hierboven) opnieuw laten bloeien.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen