Boekverslag : Cat Bauer - Harley, Niet De Motor
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1546 woorden.

Datum: 13 september 2002

Auteur: Cat Bauer

Titel: Harley, niet de motor

Engelse titel: Harley, like a person

Vertaald uit het engels door: Suzanne Braam

Uitgever: Octopus

Jaar van uitgave: 2001

Genre(s): Gezin: het verhaal speelt zich thuis af. Het gezin speelt een grote rol in het boek.

Drugs: Harley, de hoofdpersoon, komt op gegeven moment in aanraking met drugs.

Adoptie: Harley heeft het idee dat ze geadopteerd is.Gebeurtenissen:

Harley vindt dat ze verschrikkelijke ouders heeft. Ze denkt zeker te weten dat ze geadopteerd is.

Op school gaat alles goed totdat ze verliefd wordt op Evan. Via hem komt Harley voor het eerst in aanraking met drugs en begint ze te roken. Mede door deze slechte contacten gaat het steeds slechter op school en verliest Harley haar beste vriendin Carla.

Thuis gaat het niet veel beter, Harley heeft ontdekt wie haar echte vader is alleen wil niemand haar verhaal bevestigen. Harley heeft ontdekt dat zij en haar vriendin Carla dezelfde vader hebben en dat hij nu in New York woont. Door dit verhaal wil Carla helemaal niets meer met Harley te maken hebben. Maar Harley geeft niet op. Ze gaat huishoudelijk werk doen bij een wat oudere dame om geld te verdienen voor een busreis naar New York. Ondertussen is Harley gevraagd om een levensgrote schildering te maken voor een toneelstuk dat op school uitgevoerd word. Harley kan heel erg goed schilderen en wil het ook graag doen.

Na een ruzie thuis besluit Harley haar echte vader op te zoeken. Ze heeft zijn adres uit het telefoonboek overgeschreven en stapt op de bus. In New York wordt ze geholpen door een politie agent en uiteindelijk komt ze bij het huis van haar vader. Harley verteld al haar vermoedens over de adoptie aan Sean. Eerst doet hij alsof hij er niets van begrijpt maar later krijgt Harley hem toch zover het hele verhaal te vertellen.Personen:

Harley Columba: Harley is een meisje van 14 jaar en ze heeft een speciale band met John Lennon. Ze is tijdens een herdenkings- concert van deze zanger geboren in New York en ze zijn op dezelfde dag jarig. Tenslotte is ze ook nog een enorme fan van zijn muziek, vooral zijn liedje `Imagine` vindt ze erg mooi.

Lily Columba: Het zusje van Harley. Ze is 5 jaar en ze is helemaal gek van rap en hiphop. Ze is een beetje verlegen maar volgens haar grote zus Harley is ze sterk en stort niet snel in:

`Ik voel me schuldig omdat Lily op haar kop krijgt vanwege mij. Maar hoewel ze pas vijf is, is ze een sterke gevangene en stort niet in`

Bean Columba: Het broertje van Harley. Hij is ongeveer 12 jaar oud en verslaafd aan zijn nintendo

Roger Columba: De `vader` van Harley. Hij is altijd dronken en behandelt Harley als een klein kind. Hij is erg streng en schreeuwt vaak het hele huis bij elkaar

Patricia/Peppy Columba: De moeder van Harley. Veel mensen beschrijven haar in haar schooltijd als een verlegen lief meisje dat snel bloost, maar Harley heeft nooit één van die eigenschappen in haar moeder gezien. Voor Harley is ze een vuurspuwende vrouw; ze snauwt en `spuwt` haar woorden uit.

Carla Shananhan: Harley`s beste vriendin; vroeger konden ze alles aan elkaar vertellen maar na een fikse ruzie is hun vriendschap verbroken. Ze is nu wel geen vriendin meer maar Harley heeft wel iets anders ontdekt…ze zijn halfzusjes!

Johnny Bruno: Harley is verliefd, op Johnny. Hij niet op haar, zegt hij. Na een paar weken krijgen ze toch verkering. Maar Roger, Harley`s vader verpest het door enorm tegen Harley en Johnny uit te vallen.

Hij scheldt daarbij Johnny helemaal verrot. Johnny heeft geen zin in problemen en maakt het uit.

Evan: Harley`s tweede vriend, hij is knap en erg lief voor Harley maar hij heeft een slechte invloed op haar. Hij dealt marihuana op school en wordt gepakt. Evan speelt drums in een band en hij wil rockster worden

Sean Shananhan: Harley`s biologische vader. Als je hem kent weet je meteen waar Harley haar schildertalent vandaan heeft. Sean is een beetje een teruggetrokken schilderstype. Hij heeft niet veel geld en woont in een oud bovenhuis in New York.

Plaats:

Het verhaal speelt zich vooral af bij Harley thuis en op school.

Harley woont in Lenape Lakes. Dit is een buitenwijk van New Yersey.Tijd:

Harley`s leven speelt in de huidige tijd af. Dat is te merken aan de taal en de manieren. De verteltijd is ongeveer 4 uur. Ik denk dat de tijd die het boek beschrijft, de vertelde tijd, ongeveer een half jaar is maar dit kan ik niet met zekerheid zeggen. In het hele boek is geen sprake van opvallende tijdversnelling of vertraging. Bijna alles wordt in chronologische volgorde verteld. Ik heb in het hele boek één flashback gevonden; `vorige week was ik de bergruimte van mijn kamer…` Ook is er een stukje waarin over vroeger wordt verteld.Begin:

Het begin begint net na een gebeurtenis. Wat er precies gebeurd is weet je niet, dat wordt ook in de rest van het verhaal niet verteld. Wat er na die gebeurtenis gebeurt, wordt wel een beetje ingeleid; `Ik lig onder het bed. Ze weten het niet. Ze denken dat ik er weer vandoor ben. En dat is ook zo. Alleen ben ik deze keer onder het bed gekropen….`Problemen

 Het grootste probleem is dat Harley denkt dat ze geadopteerd is maar dat haar ouders dat niet toegeven.

Roger, Harley haar `vader` is erg streng en vaak dronken.

 Harley verliest haar beste vriendin en nu heeft ze niemand meer om haar problemen mee te delen.

 Tussen al de gebeurtenissen door sterft Harley`s oma. Harley heeft daar veel verdriet van. Haar oma was de enige met wie ze echt goed kon praten. Degene die echt naar Harley luisterde. Harley had aan haar oma willen vragen hoe het zat met haar ouders of zij wist of Harley echt geadopteerd was.

 Harley`s biologische vader woont in New York, Harley wil erheen maar dan moet ze eerst geld zien te

verdienen.

 Harley`s moeder en Roger hadden een relatie maar ze waren een tijdje uit elkaar. In die tussentijd Had Harley`s moeder een relatie met Sean Shananhan. Ze gingen met elkaar naar bed en Harley`s moeder werd zwanger. Ze vertelde het hele verhaal aan Roger en die kwam met de oplossing; Sean moest weg uit de stad en Roger en Harley`s moeder zouden Harley opvoeden alsof het hun eigen kind was.

Sean moest beloven het nooit verder te vertellen en nooit terug te komen in Lenape Lakes.

Afloop

Tijdens het toneelstuk dat op school uitgevoerd wordt en waarvoor Harley het levensgrote schilderij had geschilderd. Roger geeft Harley een complimentje over haar schilderkunst.

`ik knijp mijn ogen half dicht en zie mijn signatuur op het schilderij staan: Harley S. Columba.`

Dit is de laatste zin van het boek. Het zegt voor mij dat Harley, Roger als vader geaccepteerd heeft, dat blijkt uit het feit dat ze zijn achternaam ook als de hare gebruikt heeft.Perspectief:

Het boek is vanuit het ik-perspectief geschreven. Het hele verhaal wordt vanuit Harley`s kant gezienTitel:

Harley is de naam van de hoofdpersoon. Ze wordt wel eens `motor-meid` of `dat meisje met die motornaam` genoemd maar dat vind ze helemaal niet leuk. Ze wil als mens gezien worden, als Harley.

De titel lijkt wel op de engelse titel, Harley, like a person. Harley wil als persoon gezien worden niet als motor.De schrijfster:

Cat Bauer groeide op in een de dezelfde omgeving als haar hoofdpersoon Harley, een buitenwijk van New Jersey. Nu woont ze in Venetië, Italië.

Ze was, voor dat ze begon met schrijven, actrice en ze schreef toneelstukken.

Deze informatie heb ik van de kaft van het boek want ik kon verder geen andere informatie

vinden.Mijn beoordeling:

Ik vond het een erg mooi boek erg realistisch. Het is vanuit de hoofdpersoon in het ik perspectief geschreven dus je kon je goed inleven. Dat vind ik altijd wel belangrijk aan een boek. Een verhaal is altijd veel spannender, mooier en leuker als je echt met de gebeurtenissen mee kan leven.

De opbouw van het verhaal is chronologisch. Dit vind ik prettig om te lezen want zo kan je

lekker doorlezen zonder dat je na hoeft te denken in welk deel van het verhaal je nu aan het lezen bent.

Bij saaiere boeken vind ik het meestal leuker als het verhaal door elkaar wordt verteld.

Bij dit boek is het goed dat het in chronologische volgorde verteld is want er gebeurde al genoeg in het verhaal zelf.

De stijl van het verhaal is niet echt bijzonder, er komen weinig bijzondere woorden in voor.

Harley noemt haar ouders wel eens `de dronken draak en zijn vuurspuwende vrouw`;

De dronken draak omdat haar vader altijd dronken is en ze hem een draak vindt,

de vuurspuwende vrouw omdat Peppy haar woorden `uitspuwt`.

Ik vind het een origineel einde. Het idee dat Carla en Harley dezelfde vader zouden kunnen hebben, kwam niet in me op toen ik het boek las. Ook heb ik nog nooit een ander boek gelezen dat hier op leek. Ik heb wel eens boeken over adoptie gelezen maar daar verliep het verhaal toch heel anders.

Verassend dus!

Wendy Keuchenius A3CAndere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen