Boekverslag : Eddy C. Bertin - Metro Van Angst
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3235 woorden.

A.

1.De schrijver van dit boek is Edddy C. Bertin.

2.De titel van dit boek is ''metro van de angst''.

3a.Het boek is uitgegeven in Groningen.

b.Het boek is uitgegeven in het jaar 1998.

c.De druk staat er niet in.

d.Het boek is voor de eerste keer uitgegeven in het jaar 1992.

e.Het boek heeft 144 bladzijden.B.

4a.Er zijn 18 hoofdstukken.

b.Het boek bestaat niet uit delen.

c.De delen hebben dus geen naam.

5.Het verhaal speelt zich af in een stad de naam ervan word niet

genoemd,in die stad speelt het voornamelijk af in de metro en in

gangen die de sluipers gegraven hebben.

6.Het boek heet Metro van de angst omdat er in de metro sluipers

rondsluipen en moorden plegen.Daar worden de mensen angstig

van.

7a.De verhaal vorm is een verhaal.

b.De verhaal soort is een griezel verhaal.

8.Het boek is een hij/zij verhaal.

9.Het verhaal speelt zich af in het heden.

10a.Het verhaal speelt zich af in een paar dagen.

b.Het is een ononderbroken verhaal.

11a.De hoofdpersonen zijn Johan,suzy,rudi,ken,cowboy en stekel.

b.Johan is slim en angstig.

suzy is wijs.

rudi is moedig,niet snel bang.

ken is muzikaal.

cowboy is een junkie en een ruziezoeker.

stekel is ook een junkie en een vechter.C.

12.Het thema is angst en moord.

13.De motieven zijn het heuvelbed station,de sluipers en de rayfol

kliniekD.

14.Het was een erg spannend en logisch boek,het zat goed in

elkaar,en het was een boeiend onderwerp.E.

15a. De vader van Eddy Charly Bertin was een Belg die in Duitsland moest werken, zijn moeder was een Duitse. Hij werd geboren in Duitsland, maar al snel verhuisde het gezin naar België. Ze gingen later nog een jaar terug naar Duitsland, om zich daarna voorgoed in België te vestigen. Al jong begon hij verhalen te schrijven. Hij studeerde Handel en Talen in Gent en ging daarna bij een bank werken. In 1967 trouwde hij, twee jaar later kreeg hij een dochter. Aan het eind van de jaren zestig verschenen zijn eerste sciencefictionverhalen voor volwassenen. Ook stelde hij bundels met deze verhalen samen. Voor zijn verhalen kreeg hij diverse prijzen. Pas in 1984 verscheen zijn eerste kinderboek. Eddy Bertin woont in Gentbrugge.

b.Andere werken van de schrijver zijn werken bij een bank.

c.De meeste informatie heb ik uit het boek en de rest van

internet.F.

16. samenvatting.

Hoofdstuk 1: Johan en zijn broer Rudi

komen aan op het station in de stad waar Ken - een vriend

die ze in Spanje hebben ontmoet tijdens de zomervakantie

woont.Daar op het station word Johan gerold door een

zakkenroller,en Johan die volgt hem na een lange

achtervolging komen ze aan op het verlaten metrostation

het heuvelbed station.

Daar staat hij alleen op het metrostation met de dief,maar even later nadat de dief zijn stiletto erbij heeft gehaald

buigt er een schaduw over de dief,een wezen van twee meter lang en lange armen die hij om de dief heen vouwt.

Eindelijk hulp denkt Johan.Maar dan stapt de schaduw naar voren en ziet Johan een krijtwit gezicht met in plaats van ogen twee holten en een mond die opengaat.

Johan ziet drie rijen van honderden kleine puntige tanden.

De mond gaat verder open en sluit zich rond het hoofd van de dief.De dief begint de krijsen en zwijgt even later,Johan

rent weg en hoort een krakend geluid achter zich.Hoofdstuk 2: Johan verteld alles aan de politie en aan het einde hebben ze de vermoorde dief gevonden.Hoofdstuk 3:Johan verteld het hele verhaal aan Ken en Kens zus suzy.Ze kijken ook in de krant en zien het verhaal er ook in staan.Dan gaan ze naar buiten en lopen door de stad

naar het station,maar dan ziet Johan de vermoorde dief tegen een muur aan te leunen.Hoofdstuk 4:Ken gaat met Rudi naar de griezelkelder,een griezelmuseum waar allemaal poppen staan besmeurd met rode verf.Suzy en Johan gaan naar het park toe.

Als ze in het park zijn aangekomen is er weinig volk in het park.Ze wandelen een tijdje door paden tussen hoog opgeschoten struiken.Dan gaan de struiken opzij en een grote schim komt op hen af.Ze zien een wit gezicht en een grote mond die wijd opengaat met drie rijen tanden.

Ze rennen weg en de sluiper achtervolgt hen.

Ze kunnen moeilijk worden ingehaald want de sluiper rent maar heel zacht.Honderd meter voor hen zien ze een man uit de struiken komen.Daar is hulp denken ze,dus roept Suzy tegen de man ''Hè we worden achtervolgt''!De man blijft staan en tilt zijn hoofd op.Suzy gilt.Op de plaats van de ogen heeft de man twee donkere holten,de man glimlacht en doet dan zijn mond wijd open.Ze zitten gevangen tussen de twee sluipers.Johan kijkt rond en zoekt naar een tak,hij raapt er een op en zwaait ermee als een knots.Suzy krijst.De sluiper achter haar heeft haar bij een arm gegrepen.Johan zwaait met de tak tegen de sluiper en raakt zijn arm,daardoor laat de sluiper Suzy los.Maar de sluiper komt nu op Johan af ,dan voelt Johan een zware hand op zijn schouder,een sluiper tilt hem op en Johan slaat blindelings met zijn tak in de richting van de sluiper,en raakt hem in het gezicht,de sluiper laat los.Suzy en Johan rennen het struikgewas in,en worden nog steeds achtervolgt.Ze rennen en komen plotseling op een van de brede straten die het park doorkruist,ze rennen de straat over zonder te kijken en stoppen aan de overkant,maar achter hen rent een van de sluipers de straat over maar heeft minder geluk want hij word aan gereden door een stadsbus,de sluiper slingert omhoog,en valt met een doffe plof op de stenen.Hoofdstuk 5:De bus stopt,de sluiper richt zich op hij kruipt terug naar de struiken.Er stroomt iets uit zijn ogen,neus en mond.Johan denkt eerst dat het zwart bloed is maar dan ziet hij dat het allemaal zwarte insecten zijn.De insecten stromen over het gezwollen gezicht,terwijl dat gebeurt zakt de man uit elkaar als een ballon die leegloopt.Als ze Rudi en Ken ontmoeten op het plein vertellen ze het verhaal aan hun.Ze besluiten iets te eten.Na het eten nemen ze de metro.Twee stations verder stappen er drie jonge kerels in hun rijtuig en komen voor hun staan de kerel met de hoed wijst naar Johan want hij herkent hem uit de krant die hij vast heeft.Een andere van het drietal zegt tegen Johan dat Johan verantwoordelijk is voor de dood van hun vriend.

Cowboy de kerel met de hoed haalt een fietsketting uit de zak van zijn leren jas,en de dikke haalt een mes uit zijn zak.

Op dat ogenblik stopt de trein.We krijgen je nog wel ventje

zegt cowboy.Hoofdstuk 6:Nu het gevaar is geweken kunnen ze erom lachen.Ze komen bij het huis van Ken en Suzy.De politie is daar.En vertellen dat er is ingebroken.De moeder van Suzy vertelt hoe het allemaal is gegaan en dat de dief die erg veel op zo'n sluiper leek ''help me'' zei tegen haar.De inspecteur vertelt ze ook dat de dode is verdwenen uit het mortuarium.

En de kinderen vertelen het hele verhaal dat ze hebben meegemaakt in het park.Hoofdstuk 7:Die nacht houd de politieman de wacht voor het huis.

Intussen in een achterbuurt vervelen Cowboy,Stekel en Dikkie zich rot.Ineens vliegen de kaarsen uit en gaat de deur open.Er komt iemand naar binnen,die ze niet herkennen.

Maar als hij naar voren komt herkennen ze hem.Het is hun vermoorde vriend.Hij tilt zijn hoofd op.Twee donkere holten

kijken Dikkie aan.Hoofdstuk 8:Die dag zijn Johan,Rudi en Ken op stap.

Ze zijn bij het Heuvelbed Station aangekomen.Daar ontmoeten ze Anton.Hij heeft Johan geholpen na de moord

in het Heuvelbed Station.Anton vertelt dat hij informatie wilt zoeken bij hem thuis tien minuten lopen van het Heuvelbed Station,ze gaan er naar toe en staan voor de deur van zijn kamer.Johan stapt naar binnen en in eens legt een slijmerige hand zich over zijn mond.Hoofdstuk 9:Johan gilt en springt achteruit.Een grote rubberen hand zweeft rond aan een touwtje.Daar trapt iedereen in als ze voor de eerste keer de kamer in lopen.

Anton haalt een map uit de kast,het is een dossier dat hij zelf heeft gemaakt over de Rayfol kliniek(een psychiatrisch ziekenhuis).Er waren vijf vluchtelingen twee daarvan kwamen om de andere drie waren nooit terug gevonden.

Op het politiebureau kijkt Emerson vragend naar Brick.

Ze hebben het over Julian Corman,hij werd opgenomen in de Rayfol Kliniek,enkele dagen voor de ontsnapping.

Ze denken dat alles met hem begonnen is.

Fleet , John 'De bewaker die gedood werd tijdens de ontsnapping.Volgens getuigen stond de dode op en wandelde weg uit de ziekenwagen.Hoofstuk 10: Iedereen staat voor het huis van Anton,en gaan zich splitsen.Rudi en Anton gaan in het krantenarchief van de bibliotheek zoeken.Johan,Ken en Suzy gaan naar de Rayfol Kliniek toe om er binnen te kijken.Na een tijdje wanneer ze eindelijk in de Rayfol Kliniek zijn lopen ze door een smalle gang en horen slepende voetstappen achter zich.

Anton en Rudi zijn in de bibliotheek aangekomen.Toen ze hadden gevraagd hoe ze alles moesten vinden kregen ze hulp.Daarna vonden ze een krantenkop met de tekst 'slachtoffer van giftige waanzin' Julius Corman gedroeg zich zo vreemd dat de buren de politie belden.De man schreeuwde:''monsters waar zitten jullie''!?Daarna ging hij met een bijl de bomen te lijf,en toen de politie kwam viel hij hen aan.Daardoor werd hij geplaatst in de Rayfol Kliniek.

Ze dachten dat dat kwam door de giftige neerslag door de Xarron-explosie,enkele dagen daarvoor.

Ze vinden het dan te laat worden en besluiten weg te gaan.

Als ze de hoek omslaan staat ineens Cowboy voor hun neus,dus rennen ze terug maar daar komt Stekel uit een portaal.hoofdstuk 11:Johan ,Suzy en Ken staan verstijft in de gang van de Rayfol Kliniek.Ze verbergen zich in een kamertje en de voetstappen gaan voorbij.Ze komen even later de kamer uit en proberen een uitweg te vinden,ze komen onderweg bij een keuken waar de sluiper in staat,maar lopen verder.Dan komen ze in een voorraadruimte,en er komt weer een sluiper in hun richting,dus nemen ze een deur met daarachter een trap en komen terecht in een grote donkere ruimte.

Ze lopen de kelder af en aan het einde zien ze een grote houten ingetrapte deur.

Een paar kilometer verder op staat inspecteur Emerson met al zijn mannen bij het afgezette heuvelbed station.

Emerson praat met Brick en verteld dat ze in het laboratorium van de Xarron fossielen bestudeerden.

Ze hadden de fossielen tot leven gewekt en toen kwam de explosie en Julius Corman raakte besmet,en besmette daarna een deel van de Rayfol Kliniek.

Alle politie mannen met vlammenwerpers en machinegeweren doorzoeken drie uur een hele tunnel op zoek naar sluipers.Na die drie uur stoppen ze ermee en nemen ze een bezoekje aan de Rayfol Kliniek.Hoofdstuk 12:Anton vormt een vuist en Cowboy knijpt erin,en laat los.Cowboy zegt dat hij hun niks meer wilt doen,en bied hun een drankje aan.Stekel en Cowboy nemen Rudi en Anton mee naar hun hut waar ze wonen.Cowboy vertelt aan hun dat burk was terug gekomen.Burk was groter en dikker geworden en had ook van die tanden waar hij Dikkie mee beet.

Ken,Johan en Suzy nemen de trap naar beneden,en komen in een andere ruimte waar grote lichtgevende kwabben aan de muur zitten,en door de stenen muren zijn allemaal gangen gegraven.Ze nemen een deur en in die ruimte ligt iets op de grond wat lijkt op een grote opgezwollen paddestoel in de vorm van een lichaam met allemaal kleine hokjes erin met daar in kleine zwarte insecten.Ze denken dat het nesten zijn voor de insecten.Ineens barst het open en rennen de kinderen weg en doen de deur dicht.Uit een van de gangen komen twee sluipers aangewaggeld en achter hen komt de sluiper die ze boven hebben gezien en uit meerdere tunnels komen allemaal sluipers op hen af.

Maar dan komen er mannen met zwarte maskers in de ruimte en richten hun geweren op de sluipers,dan komen ze er pas achter dat het de politie is.Johan en Suzy sprinten naar inspecteur Emerson,maar Johan struikelt en een sluiper pakt hem met een hand vast en Suzy met de andere hand.De sluiper rent een tunnel in en de tunnel stort in.Hoofdstuk 13: Ken,Rudi en Anton zitten in de woonkamer van Kens huis.Ze kunnen niet geloven dat Johan en Suzy dood zijn.De politie kwam niet door het puin.Rudi zegt dat ze hebben afgesproken bij de rivier met Stekel en Cowboy.

Emerson en Brick hebben een afspraak met de directeur van de Xarron.Mr Kevinson vertelt hun dat ze fossielen hebben gevonden en weer tot leven hebben gewekt.De insecten vermenigvuldigen zich.De bedoeling was dus om een groot leger te maken,maar toen de explosie kwam verspreidde die de insecten en vielen ze de mensen aan.Hoofdstuk 14:De sluiper heeft Johan en Suzy vast,en schopt tegen de muur en achter hen stort de muur in.

Even later laat de sluiper de kinderen los,en rennen ze dus weg,maar ze weten niet waar ze uit komen.Totdat ze bij drie andere sluipers terecht komen en dus in de val zitten.

Ze lopen mee met de sluipers,en Johan zegt dat sluipers slim zijn want de tunnel kan nooit met een normale trap instorten

Het was een beveiliging.

Ze komen uit in een grote kelder waar drie brandende tonnen staan,en overal krioelt het van de zwarte insecten.

Een sluiper wijst naar een hoek en Johan en Suzy lopen er naar toe.Dan horen ze iemand zeggen ''Mama ben jij dat''?

Boven de grond is het al morgen.Iedereen staat bij de afgesproken plek.Stekel zegt dat er in het huis waar Julius Corman heeft gewoond nu hele rare mensen wonen met een dochtertje Bianca.Na het gesprek spreken ze af bij Cowboy om twee uur, Ken en Rudi gaan naar Cormans huis.Hoofdstuk 15:Ken en Rudi staan voor het huis van Corman

en ze verzinnen een smoesje om aan te bellen.Een magere vrouw doet open.Daarna komt een magere man die zegt dat ze opmoeten rotten.Dan gaat de deur dicht,en Rudi denkt dat ze ergens bang voor zijn.

Cowboy,Stekel en Anton zien dat het huis van Cowboy en Stekel is vernield,ze denken dat Burk en Dikkie zijn langs geweest om hun te bijten dus zijn ze snel weer weg.

Anton zegt dat ze nieuwe kaarsen moeten kopen en dan aansteken,dan de schuilplaats in de gaten houden en wachten tot Burk en Dikkie terug komen.Als ze dan weer weg gaan kunnen ze hun volgen.

Als Rudi en Ken bij hun komen vertellen ze wat ze van plan zijn en doen ze mee.Na lang wachten komen Burk en Dikkie,en als ze zien dat er weer niemand is gaan ze weer weg.Cowboy en Rudi volgen Dikkie.Hoofdstuk 16:Anton,Ken en Stekel hurken achter de auto als Burk voor bij wandelt.En ze volgen Burk.Burk loopt naar Cormans huis bonkt op de deur en gaat naar binnen.Anton en Ken gaan daarna naar de politie en Stekel blijft bij het huis om het daar een beetje in de gaten te houden.

Cowboy en Rudi volgen Dikkie ondertussen.Na een tijdje zien ze hem niet meer,maar ze zien wel een deur van een loods open staan,dus gaan ze naar binnen en ze zien een groot gat in een hoek Rudi wilt eerst naar binnen en de rest niet.Daarna gaan ze toch de tunnel in.Ze gaan steeds dieper de grond in.Een meter of twintig verder gaan ze rechts een bocht om.Daarna komen ze uit in een treintunnel.

Ineens komt er een trein aan en vliegen ze snel tegen een muur aan.

Emerson zit op de metro,en even later stopt de metro

en daarna gaat hij weer verder.

Een tijdje later gilt de oude vrouw en ze zien een sluiper over de vrouw heen buigen.De sluiper grijpt de oude vrouw en een kleurling rent er achter aan en er komen nog twee sluipers aan,maar de kleurling pakt de oude vrouw en Emerson roept hulp via zijn walkietalkie.Maar de vierde sluiper is ondertussen ook op het perron gekropen.De kleurling pakt zijn riem en slaat ermee tegen een sluiper.

Maar ze hebben de kleurling al te pakken,en Emerson slaat met zijn koffer tegen de benen van de sluiper.De sluiper valt op de stroomgeleider van het spoor en vliegt in brand.Twee agenten komen ook binnen met knuppels maar de drie andere sluipers zijn al vertrokken.Emerson vind het eindelijk eens tijd om definitieve maatregelen te nemen.Hoofdstuk 17:Johan en Suzy kijken naar het kleine meisje.

Ze zegt dat ze Bianca heet en dat haar ouders boven hun hoofd wonen.Ze komen haar altijd eten brengen.

Johan zegt fluisterend tegen Suzy dat dat kind een gijzelaar is,zo kunnen de sluipers makkelijk onder de grond komen via het huis dat eerst van Corman was.Ineens horen ze een krakend geluid.En er vallen stukken steen uit het plafond van een van de tunnels.Er vallen twee mensen uit,pas daarna zien ze dat het Rudi en Cowboy zijn.De eerste sluipers draaien zich al om en komen op hun af.Rudi rent naar een houten kist,breekt er een plank van af en steekt hem in brand,en cowboy doet hetzelfde.Suzy grijpt Bianca en probeert bij Cowboy en Rudi te komen.Johan schopt een brandende ton om.Een sluiper gooit hem in een hoek waar Suzy en Bianca ondertussen ook al zitten.Rudi en Cowboy bereiken de deur.Op hetzelfde moment word hij opengegooid.

Cormans huis is omsingeld door de politie.Emerson wilde eerst wachten op het tegengif van Xarron,maar ze gaan toch naar binnen.De vrouw is hysterisch.''Ze hebben Bianca''!Roept de vrouw.Ze rennen een trap af en komen bij een deur.Twee mannen beuken de deur in,en de deur gaat open.

Ze komen in een hel terecht.Ze openen het vuur.

Rudi en Cowboy gaan naar buiten.Johan,bianca en Suzy worden in een tunnel geduwd door een sluiper.Emerson wilt ze volgen,maar de tunnel stort weer in.

Ondertussen zijn de mannen van Xarron aangekomen met de vloeistof,en beginnen met het verspreiden van de vloeistof.Hoofdstuk 18:Emerson,Brick en hun mannen zitten in de laatste wagon van de metro.Het plan moet lukken.Iemand word gebeld.Het is het crisiscentrum.De mensen hebben in de metro overal camera's gehangen,dus kunnen ze alles in de gaten houden.Ze zien de kinderen op het beeldscherm en de sluipers proberen de barricades door te breken,maar ze zijn van hout met daarachter stalen plaat.

De bestuurder van de metro zet de metro in gang.

Alle wagons zijn verlaten.Behalve de laatste.En ook de middelste wagons zijn bezet door een paar soldaten die onder de banken verschuilt zitten.Ook zitten er poppen die lijken op echte reizigers die mechanisch bewegen als lokaas voor de sluipers.De trein rijd door naar het Heuvelbed Station.Daar stopt hij.De wagon met de inspecteurs blijft achter in de tunnel in het donker.De deuren gaan open en de sluipers komen naar binnen en scheuren de poppen aan stukken.Als alle sluipers binnen zijn start de trein weer.

Johan,Suzy en Bianca worden door de sluipers in de wachtende trein geduwd.Ze snappen er niets van.Dan springen de banken open en de soldaten vuren op de sluipers.Een soldaat pakt de kinderen en rent met ze naar de achterste wagon,en komen aan bij Emerson.De een na laatste wagon staat helemaal in de fik.Ze geven de voorste wagon snelheid.Na een tijdje koppelen ze hun wagon los van de rest van de trein.De rest zit vol met sluipers en verdwijnt in de duisternis.Inspecteur Brick zegt dat ze in de doodlopende tunnel zitten.Ineens zien ze een grote vuurbal voor hun,en de tunnel word geheel verlicht.De hele trein zat vol met bommen.De sluipers zijn dood en begraven onder tonnen aarde.Een tijd later staan ze voor het politiebureau en Anton zegt dat hij alles gaat opschrijven in een boek.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen