Boekverslag : Elle Eggels - Het Huis Van De Zeven Zusters
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2234 woorden.

Eerste druk

september 1998



Motto

En een vrouw, Martha geheten, ontving Hem in haar huis. En deze had een zuster, genaamd Maria, die, aan de voeten des Heren gezeten, naar zijn woord luisterde. Martha echter werd in beslag genomen door het vele bedienen. En zij ging bij Hem staan en zeide: Here, trekt Gij het U niet aan, dat mijn zuster mij alleen laat dienen? Zeg haar dan, dat zij mij komt helpen. Maar de Here antwoordde en zeide tot haar: Martha, Martha, gij maakt u bezorgd en druk over vele dingen, maar weinige zijn nodig of slechts één.

Lucas 10: 38-42



Opdracht

Voor Al. Al was haar Amerikaanse buurman in het Mexicaanse dorpje San Christobal de las Casas, die haar stimuleerde en aanmoedigde het boek af te maken.



Het is een roman, geen autobiografie, wat veel mensen denken, omdat het zich afspeelt in het dorpje waar de schrijfster is opgegroeid. Het idee van zeven zusters komt voort, omdat haar moeder zeven zusters had. En haar grootouders hadden ook een bakkerij.



Het boek heeft een open slot. De dochter doorbreekt het patroon en gaat op reis - zegt ze - en daar kan van alles gebeuren. Sommigen zien er een gesloten einde in: het verhaal eindigt namelijk met het idee dat ze misschien haar vader leert kennen, alleen dan in de gedaante van haar zoon, die veel karaktertrekken van haar vader heeft. En ze heeft als enige de stap durven nemen om haar dromen waar proberen te maken.



Structuur-verhaalmotief

de liefde- haar tantes kunnen zich maar niet van elkaar losmaken en daardoor moeite hebben met hun relaties. Algemeen- of literair motief: zus- zusverhouding, het hele verhaal gaat over de verhouding tussen de zussen.



Thema

De verhouding tussen zeven zusters die allemaal een bepaalde cyclus in hun leven meemaken. Maar na elke cyclus keren ze toch weer terug naar de bakkerij. De zusters durven hun dromen niet waar te maken omdat ze de verantwoordelijkheid voor hun eigen geluk niet op zich durven nemen.



Motto-uitleg

Het verwijst na Martha die zich te veel met haar zussen bemoeit. Ze heeft ook de moederlijke rol op zich genomen en voelt zich verplicht ervoor te zorgen dat haar zusters gelukkig zijn, maar dat kan niemand.



Titelverklaring

Zeven zusters leven min of meer hun hele leven bij elkaar in één huis. Het huis heeft een belangrijke rol, omdat de zussen na elke mislukte poging om het geluk te vinden weer naar het bakkershuis terugkeren. Het huis is de enige veiligheid en zekerheid die ze hebben. Wanneer dit hen wordt afgepakt (aan het eind) worden ze gedwongen om een keuze te maken.



Vertelstandpunt

De personele vertelsituatie. De verteller is in de huid gekropen van Emma, zij weet ook niet meer dan Emma.



De tijd

Het verhaal speelt zich af in de jaren veertig t/m zestig. Dat is te zien omdat er een klein stukje zich afspeelt in de eerste wereldoorlog. En ze krijgen een steeds luxere auto, er komen steeds meer snufjes bij.



Het verhaal verwijst in het begin vooruit. Daarna begint het vanaf de geboorte van Martha tot aan het keerpunt in het boek dat één van de vrouwen haar dromen durft waar te maken.



Ruimte

Het speelt zich af in het plaatsje Swalmen in Limburg. Het regent als er een droevige stemming is. Dat is als de moeder van de zussen overlijdt en wanneer Camilla afscheid neemt van Casper als hij naar Lourdes in de Franse Pyreneen gaat voor genezing. Op Caspars begrafenis schijnt de zon.



Samenvatting

De ouders van de zeven zusters waren getrouwd toen de vader 28 was en de moeder nog maar 19. Ze woonden allebei ver van hun familie en ze waren eenzaam. Dat schiep een band. Hun eerste kind heette Martha Marie , daarna kwam Marie Anna . Hun ouders hadden dronken besloten om ieder volgend kind de tweede naam van de vorige te geven. Het derde kind heette Anne Christina, het vierde Christina Vincentia, het vijfde Vincentia Clara, Clara Camilla maar Camilla kreeg geen tweede naam.



Haar ouders kochten een bakkerij toen ze al 3 kinderen hadden. De moeder zou de zeven knechten vervangen, maar ze raakte zwanger. Dus Martha moest voortaan uit school in de bakkerij helpen, maar al gauw werd dat iedere dag. Ze was veel slimmer dan haar vader, ze verzorgde de boekhouding en maakte reclame.



Er was een nieuwe pastor gekomen in het dorp en die vond dat de ouders van de zusters meer hun best moesten doen om meer kinderen te krijgen. (Dat deden ze). Al snel kwam Vincentia en daarna de tweeling. Maar na de geboorte van de tweeling is hun moeder gestorven aan kraamvrouwenkoorts. De vroedvrouw was dronken en had niet gezien dat de moederkoek ontstoken was. Na een maand is de vader weggelopen. Martha de oudste nam voortaan de ouderlijke rol op zich. Samen met Marie en Anne deed ze de bakkerij, ze namen wel een knecht in dienst.



Op een dag stond er een oude vrouw voor de deur. Er werd aangenomen dat ze de moeder van hun vader was. Ze kreeg meteen een vaste plek in het huis. Vlak daarna kwam een nieuwe organist, hij was 22 jaar. Hij kreeg ook een plek in het huis. Hij hield van al de zeven zusters. Maar op een dag bracht Martha een hemd naar hem toe, hij stond in zijn onderbroek en Martha werd op slag verliefd. En ze gingen samen naar bed. Martha raakte zwanger van Emma dus ze moesten trouwen. Nu Sebastian bij hun was ingetrokken, begonnen ze hem steeds meer te negeren, hij hield dat niet langer dan 5 maanden uit en is toen vertrokken. Emma werd voortaan vooral door omi verzorgd. Aan haar heeft ze haar darmprobleem te danken.



Marie had al 12 jaar verkering voordat Emma werd geboren. Uiteindelijk moest ze Martha trouwen. In het begin kwam ze nog met haar man bij haar zusters langs, maar al snel kwam ze helemaal niet meer, totdat ze na een half jaar weer bij hun was ingetrokken. Ze was altijd al heel gelovig geweest. Toen ze van een vriendin een voorlichtingsboek had gekregen, was ze zo geschrokken dat ze smeekte dat God haar zou behoeden voor de pijn bij het vrijen.Ze was toen zo druk met het kruis aan het zwaaien dat ze omviel en met haar kruis boven op het kruis viel. Ze probeerde daarom haar man op een afstand te houden, maar hij kon zich niet langer inhouden en heeft toen haar kruis nog meer beschadigt. Ze is toen bij haar man weggegaan.



Anne werd door Martha naar de burgemeester gestuurd om bij hem als kindermeisje te werken. Ze moest op zijn kinderen passen, omdat zijn vrouw krankzinnig was geworden. Al snel werd Anne verliefd op de burgemeester.



Christine werd ondertussen verliefd op de eigenaar van de garage. Hij was 20 jaar ouder dan zij en was nog nooit getrouwd. De tweeling moest voortaan met paard en wagen het brood rondbrengen. Maar zij hadden daar zo'n hekel aan dat Martha besloot om ze om de beurt ergens te laten werken. Clara ging als eerste, ze ging bij een kwekerij werken. Camilla vertrok een jaar na Clara naar de stad om daar in een atelier te werken. Ze moest aan de lopende band ritsen aan rokken zetten, gelukkig zag haar werkgever dat ze het verschrikkelijk vond, dus mocht ze op de ontwerpersafdeling werken. Er werd door haar meer verkocht, maar jammer genoeg gaf haar baas te veel geld uit dat de fabriek al snel failliet ging.



Anne had ondertussen een geheime relatie met de burgemeester. Zijn vrouw bleek niet zo gek te zijn als men dacht en ontsloeg Anne omdat ze doorhad dat haar man verliefd was geworden op het kindermeisje. Maar op oudejaarsavond stond de burgemeester voor de deur en vroeg of Anne weer bij hem kwam werken, hij had zijn vrouw in een inrichting gestopt. Maar op een avond stond zijn vrouw voor de deur en betrapte Anne en de burgemeester in bed. Door haar verdriet ging ze zoveel eten dat er speciale kleren moesten worden gemaakt.



Camilla, de jongste, is van plan om met Casper te trouwen. Van Martha mag ze dat niet omdat hij een bochel en een klompvoet heeft. Ze zijn nooit getrouwd. Hij is op bedevaart in Zuid- Frankrijk geweest en dood naar huis gebracht. Camilla stierf een paar dagen na de begafenis van Casper.



Als Emma terugkomt uit het ziekenhuis, omdat haar darmprobleem steeds erger werd, is de man van Cristina overleden. Haar moeder heeft ondertussen verkering gekregen met de baas van de fruitfabriek. Hij heeft haar al drie keer ten huwelijk gevraagd, maar dat kon niet omdat ze officieel nog getrouwd is met Sebastiaan. Uiteindelijk hebben vrienden van hem wat kunnen regelen zodat ze konden trouwen. Emma ging niet met Martha mee omdat ze haar tantes dan zo zou missen. Ze zou dan naar een nieuwe school moeten en ze had al moeite met vrienden maken. Na Martha's vertrek ging het huis dood. Twee maanden na haar vertrek verliet Marie het huis en trad in het klooster. Na haar intrede moest ze er in de keuken werken. Clara was zonder iets te zeggen vertrokken voor 3 jaar. Ze heeft daar nooit wat over gezegd pas toen haar kinderen voor de deur stonden, begrepen ze dat ze met een man was weggeweest.



Op een dag kwamen 3 mannen een dode man brengen. Het was Sebastiaan, de vader van Emma. Hij was vertrapt door paarden. Een man die hem gevonden had wist dat hij vroeger bij de zusters had gewoond. Ze hebben hem gewassen en daarna is hij begraven. Emma probeerde of haar moeder over haar vader wilde vertellen, maar ze wilde zo goed als niets over hem vertellen. Na de dood van Sebastiaan is ze weer in het bakkershuis komen wonen. Omi is niet lang daarna overleden. Op haar grafsteen konden ze geen naam en datum van geboorte schrijven. Ze heeft nooit van haar afkomst verteld.



Een half jaar na de dood van omi, stond de tweede vrouw van hun vader met haar debiele zoon op de stoep. Ze beweerde dat de winkel van haar was. Het was een verschrikkelijk mens, ze commandeerde iedereen. Ze wilde voortaan het kasgeld in haar bezit hebben. Dat pikte de zusters niet en zijn toen verhuist. Martha vond een advocaat die gespecialiseerd was in erfeniskwesties. De weduwe had wel recht op haar erfdeel, maar moest de zusters dan zoveel geld betalen omdat ze zoveel jaar onbetaald hebben gewerkt. Toen ze haar dat lieten lezen was ze de volgende dag meteen vertrokken. Omdat de tweede man van Martha was overleden konden ze de winkel laten verbouwen. Ze wilden voortaan geen brood meer bakken, omdat ze daar zo'n hekel aan hadden. Het werd een soort supermarkt, met fabrieksbrood.



Het laatste hoofdstuk is een epiloog. Emma vertelt hoe haar leven verder is gelopen. Ze is getrouwd met een man die niet zo'n flierefluiter was als haar vader. Ze heeft een zoon gekregen die op zijn zestiende van huis is weggelopen. Ze ziet haar zoon weer op het feest van Allerheiligen als haar man en tante Christina al enige tijd dood zijn. Hij heeft al die jaren als muzikant door de wereld gereisd. Hij vraagt of ze bij hem komt wonen in Spanje. Ze besluit om naar Mexico te gaan, ze wil iets doen wat haar tantes nooit gedurfd hebben en dat is een droom waar te maken.



Schrijver

Elle Eggels is geboren in 1946 in Swalmen, een klein dorpje in Limburg. Ze was de oudste van vijf kinderen. Haar ouders hadden een winkel waar ze in mee moest helpen nadat ze van school kwam. Hier zag ze voor zichzelf geen toekomst weggelegd, dus volgde ze een cursus Engels en een typcursus. Ze solliciteerde in Hilversum bij de televisie en werd als typiste aangenomen. Later werkte ze er als regie- en productieassistente. Daarna is ze modejournaliste geworden. Ze werkte voor verschillende tijd- en vaktijdschriften. Toen ze bijna vijftig werd leed ze onder een zware peesontsteking, veroorzaakt door typwerk. Dit vormde, naast dat de wens er al langer bestond en de mode niet meer aantrekkelijk was om over te schrijven, de aanleiding om naar Mexico te gaan. Ze had geen zin om een feest te geven voor haar verjaardag en ze was dat modewereldje ook zat, de mode had een cirkelgang gemaakt en dat vond ze niet meer interessant. Ze verkocht haar huis en haar spullen, ging voor 1 jaar op reis, maar is er iets langer gebleven. Ze heeft Het huis van de zeven zusters in Mexico geschreven. Met een buurman, die schrijver bleek te zijn, heeft ze veel gepraat over het schrijven van boeken, de structuur en beginzinnen. Aan deze man heeft ze het boek opgedragen. Eenmaal weer in Nederland wilden de grote uitgeverijen haar boek niet uitbrengen. Een kleine uitgeverij wilde dat wel, gelukkig werd het een groot succes. Haar boek verschijnt binnenkort ook in Amerika. De rechten van het boek zijn inmiddels aan meer dan tien landen verkocht en worden in de loop van volgend jaar in bijna alle moderne talen uitgegeven. Binnenkort komt er ook een reisverhaal.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen