Boekverslag : Joost Zwagerman - De Buitenvrouw
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 844 woorden.

Datum : 16 september 2001.

Titel : de buitenvrouw.

Auteur : Joost Zwagerman.

Genre : Roman.

Aantal blz. : 239.Samenvatting :

Theo Altena is leraar op het Westfries college in hoorn. Hij is zeven jaar getrouwd met Sylvia. Zijn leven gaat veranderen als hij op werkweek gaat met de havo klas, waar hij Iris Pompier leert kennen. Iris is geboren in Paramaribo en getrouwd met Sydney Pompier. Theo kan Iris niet uit zijn hoofd zetten. Als hij ontdekt dat hij samen met Iris op dinsdag 2 tussenuren heeft, nodigt hij haar uit om wat te gaan drinken. Als zij in het café zitten zijn hun niet de enige, de leerlingen van de havo klas hadden ook een tussenuur en kwamen bij Theo en Iris zitten. Theo weet niet wat hij moet doen, maar de leerlingen hadden niets door. Dan vraagt Iris na het tussenuur of Theo de volgende dinsdag middag bij haar op bezoek wilde komen.

Die volgende dinsdag gaan ze allebei apart naar het huis van Iris. Deze eerste keer zoende ze alleen maar en maakte een afspraak voor de volgende dinsdag. Elke dinsdag gingen ze apart naar het huis van Iris en gingen ze met elkaar naar bed. Dit gaat een lange tijd goed.

Wat Theo en Iris niet door hebben is dat in de buurt van het huis van Iris de familie Nijman woont. Vader Nijman heeft het overspel van de leraren door. Zijn zoon die Nederlands krijgt van The maakt van het nieuwtje van zijn vader een roddel die door de hel school gaat. Zo komt de hele school op de hoogte van de affaire van Theo en Iris. Hierdoor kan Theo zijn klas niet meer in de hand houden met het gevolg dat hij een leerling te hard aanpakt die zich weigert te melden. Daarvoor wordt hij op het matje geroepen en de rector zegt hem dat hij maar beter een tijdje vrij kan nemen.

Die dag merkte hij dat Iris niet op school aanwezig was. De rector zegt hem dat ze met de fiets gevallen was. Buiten gekomen, realiseert hij zicht dat Iris geen fiets heeft. Hij besluit haar, tegen de afspraken in die hij met haar had gemaakt, thuis op te zoeken. Iris wil niet dat hij zomaar langs kwam, maar Theo wilde niet weg gaan omdat hij wil weten waar haar verwondingen vandaan komen. Iris zegt hem dat die blauwe plekken komen door haar man. Ze had hem verteld van de relatie met Theo. Hij reageerde heel agressief terwijl hij heel veel buitenechtelijk relaties heeft en Iris hier niets van zegt. Theo besluit samen met haar naar een restaurant 5te gaan en daar vraagt hij haar om mee te gaan naar de Veluwe. Iris wil liever bij Sydney blijven en gaat daarom niet mee. Iris besluit dan dat ze elkaar maar niet meer moeten zien. Theo vindt het erg, maar ziet ook wel in dat het zo niet verder gaat.

Theo leeft daarna met Sylvia samen. Hij heeft sylvia verteld over de relatie die hij had met Iris, maar ze gelooft hem niet. Daarom heeft Theo geen schuldgevoel, omdat hij Sylvia geen “geestelijk leed” heeft toegebracht.Het perspectief wordt bekeken vanuit Theo. Je volgt bijvoorbeeld een paar lessen die hij heeft gegeven.De hoofdpersoon is Theo Altena.Hoofdpersonen:Theo Altena :Theo is een blanke man met een bril. Hij heeft een beetje een rare neus omdat zijn bijnaam “de neus”is. Ik weet niet precies wat hij voor neus heeft.

Theo heeft een geduldig karakter maar kan soms ook onzeker zijn, bijvoorbeeld als hij een racistische opmerking hoort.

Iris Pompier : Iris is geboren in Suriname en is dus zwart. Alles aan haar is zwart ook haar haar en haar ogen.

Iris is aardig en probeert mensen ergens bij te betrekken zoals toen ze samen voor het eerst in het café zaten en ze vroeg of de havo klas erbij kwam zitten.Ik heb in het verhaal niet echt gemerkt dat deze personen van karakter veranderen.Het verhaal speelt zich af in Nederland. Theo en Sylvia wonen in alkmaar, maar het verhaal speelt zich grotendeels af in Hoorn, waar de school staat en waar Iris en Sydney wonen.Ik denk dat het verhaal zich begin jaren negentig zich afspeelt omdat de eerste datum dat het gepubliceerd werd 1994 was.De duur van de periode is ongeveer 2 jaar.Het verhaallijn loopt logisch maar er word vaak terug gekeken in het verleden.Het verhaal begint met een inleiding. Op de eerste bladzijde staat wat leerlingen van hem denken en wat hij allemaal heeft gedaan voor feesten en klassen avonden.Het loopt verkeerd af omdat ze problemen kregen toen de affaire uitkwam. Theo kon zijn klassen niet meer in de hand houden met het gevolg dat hij een tijdje rust moest nemen en Iris heeft het verteld aan haar man en is toen in elkaar geslagen door hem.Het is een open einde.Buitenvrouw betekent in het Surinaams een bijvrouw. Omdat Iris een Surinaamse was en omdat Theo overspel met haar pleegde was zij dus een buitenvrouw.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen