Boekverslag : Carry Slee - Spijt
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1109 woorden.

Boekverslag

Auteur : Carry Slee

Titel : Spijt!

Uitgever : Van Holkema & Warendorf

Bijzonderheden: Bekroond door de Nederlandse kinderjury in 1997.AnalyseVoorafHet boek spijt heb ik gekozen, omdat ik van veel mensen had gehoord dat het een goed boek was en omdat Carry Slee een uitstekende schrijfster is. De kaft van het boek is door Houten gemaakt ook bij de andere boeken van Carry Slee heeft hij ook de kaft gemaakt. Op de kaft zie je David zitten die spijt heeft omdat hij Jochem niet heet geholpen, ook zie je dat rugtas van Jochem in het water ligt en de leerlingen uit David's klas zijn wazig op de achtergrond afgebeeld.Ik had grote verwachtingen van het boek toen ik het ging lezen, omdat het in 1997 is bekroond door de Nederlandse kinderjury.TitelDe titel van het boek is: spijt!

David heeft beloofd Jochem te helpen maar doet dit niet en als hij te laat is krijgt hij spijt! .SchrijverMomenteel ben ik bezig met het boek 'afblijven' van Carry Slee en je merkt al meteen dat dit boek ook over liefde en avontuur gaat. Ook dit boek vind ik nu al erg goed en ongetwijfeld zullen de meeste andere boeken van Carry Slee ook erg goed zijn.GenreHet genre van dit boek is avontuur, want het is een heel avontuur hoe David en Jochem bevriend raken en hoe David probeert verkering te krijgen met een meisje. Ook is het een avontuur in de zoektocht naar Jochem

Korte inhoud van het verhaalIn één zin waar het verhaal over gaat: het gaat over David en Jochem, die gepest wordt wanneer hij David om hulp vraagt doet David dat niet terwijl hij het wel had beloofd, wanneer Jochem dan zelfmoord pleegt heeft David spijt!David zit in de tweede klas met zijn beste vriend Niels, zij fietsen samen elke ochtend naar school. Ook Vera zit bij David in de klas, en daar is David al een tijdje verliefd op. Tino is hun mentor, maar sommige vinden dat niet zo leuk zoals Jochem. Jochem is een dikke jongen en wordt door Justin, Sanne en Remco hier mee gepest, maar ook Tino maakt hem soms belachelijk. Dan is er ook nog Youssef, hij is erg druk en zit vaak achter de computer. En Manon is de vriendin van Vera. En dan is er ook nog Nienke dat is de beste vriendin van Jochem.David probeert de hele tijd verkering met Vera te krijgen maar hij durft het niet te vragen. Jochem wordt nog steeds gepest en probeert zich er niks van aan te trekken. Na een tijdje wordt er besloten een eindfeest bij Tino thuis te geven. Iedereen komt, ook Jochem. David hoopt te kunnen dansen met Vera. Maar hij heeft ook tegen Jochem gezegd dat hij voor hem op zou komen.Op het eindfeest lijkt alles zijn gangetje te gaan, David vraagt of Vera wil dansen maar Manon wil liever. Manon verteld hem of hij het al weet, maar hij weet nog van niks. Maar het wordt als snel duidelijk als hij Youssef en Vera ziet zoenen. David rent naar buiten en door alle haat en verdrietigheid wimpelt hij Jochem af die om hulp vraagt.Als ze weer terug komen op school wordt er verteld dat Jochem zelfmoord heeft gepleegd in een sloot. Op dat moment worden de pestkoppen van school gestuurd en komt David bevriend met Nienke. Maar hij heeft nooit kunnen vergeten dat hij Jochem niet heeft geholpen daardoor heeft hij Spijt! Op het eind vindt David gelukkig nog wel troost bij Vera.

HoofdpersonenDe hoofdpersonen zijn: David en JochemDavid is een normale jongen wie bevriend is met iedereen en ook erg verliefd is op Vera, maar hij vindt het zielig voor Jochem die vaak gepest wordt. Iedereen vindt hem aardig maar hij zelf vindt zichzelf een mietje omdat hij Jochem niet helpt.Jochem is een dikke jongen die vaak gepest wordt hij heeft nauwelijks vrienden behalve David en Nieke. Hij probeert aardig te zijn om niet meer gepest te worden en wanneer het niet lukt vraagt hij David om hulp maar die laat hem stikken. En door al het verdriet en door het gepest vindt hij zich zelf dik en maakt er een einde aan.BijfigurenDe belangrijkst bijfiguren zijn: Niels, Vera en NienkeNiels is de best vriend van David en zij gaan veel met elkaar om. Niels is een meisjes verslinder en hij maakt veel grappen.Vera is de grote liefde van David en op het eind van het verhaal zullen zij ook verkering krijgen. Zij is eigenlijk de schuld waarom David Jochem niet hielp.Nieke is de beste vriendin van Jochem zij helpt hem vaak om niet op te geven zij vertelde David ook dat hij een dagboek bijhield over zijn leven.RuimteDe plaats waar het boek zich afspeelt is in een dorp rond het platteland, hier wonen normale mensen die in de stad werken. Dit is een goede plaats voor het verhaal, want het is niet zo druk en Jochem heeft zelfmoord gepleegd in een slootje op het platteland waar het altijd lekker rustig is.TijdIn de tijd rond nu, want nu worden er nog steeds mensen gepest en plegen zelfmoord en zijn de mensen verliefd. In het verhaal komen geen echte flashbacks voor, maar David denkt wel steeds terug aan het moment toen Jochem om hulp vroeg.Werkelijkheid en fantasieDit verhaal kan in de werkelijkheid gebeuren, want op bijna elke school wordt wel iemand gepest en jongeren zijn vaak verliefd. Maar dat jongeren zelfmoord plegen gebeurd minder.In het verhaal gebeuren geen onwerkelijke gebeurtenissen.VertellerIn dit boek hebben we te maken met een hij-verteller, want de schrijver vertelt alles wat David mee maakt en volgt David en vertelt daar over. Het boek volg je dus door de ogen van David.WaarderingAls ik het boek een cijfer moet geven is dat een: 8.5

Want het is een heel leuk en goed boek, maar wel heel makkelijk maar toch heel spannend geschreven. Ook de inhoud is erg leuk en interessant omdat ik met het hele verhaal mee leefde. Het boek was spannend van het begin af aan.De persoon die mij het meeste aansprak was: Niels. Hij is erg grappig, knap en iedereen vindt hem heel aardig.Dit is een leuk boek ik zou het zeker aanraden aan iemand anders, ook de andere boeken van Carry Slee zijn erg leuk zoals afblijven dat ik nu lees.VerwachtingJa het boek deed aan de verwachtingen die ik had voor dat ik het ging lezen. De Nederlandse kinderjury heeft een goede keuze gemaakt om dit boek te bekronen. Voor de jeugd is dit een leuk en spannend boek.In het boek stonden geen zaken waarover ik nog niet gelezen heb en de vorm waarin het boek was geschreven is niet nieuw voor mij.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen