Boekverslag : Micheal Scott - Judith And Spider
De taal ervan is Engels en het aantal woorden bedraagt 1685 woorden.

Judith and Spider – Micheal Scott

1: Samenvatting van het verhaal

Op een dag in januari winkelt Judith samen met haar schoonzus Peggy in een van de winkelstraten in Dublin. Opeens ziet ze het gezicht van een jongen die ze kent. Het is Spider.

Ze heeft hem sinds de vorige zomer (6 maanden geleden) niet meer gezien. Judith en Spider hadden een busje geleend van de familie Ryan en daarmee dwars door een weg-blokkade heen gereden. Hierdoor was het busje vernield. Ze waren door dit ongeval allebei in het ziekenhuis beland. Spider was ontsnapt uit het ziekenhuis en Judith had hem daarna nooit meer gezien. Ze had alleen een briefje gekregen met ‘I love you’ erop. Spider wordt nog steeds gezocht door de politie. Hij wordt beschuldigd van stelen, omdat de familie Ryan dat had gezegd tegen de politie.

Het enige dat Judith wil is weer met Spider praten. Met een smoes gaat ze weg bij Peggy. Ze gaat Spider achterna. Dan ziet ze dat Spider wordt achterna gezeten door de broers Ryan: Mickser en Jed. Spider weet te ontkomen aan de twee broers en komt Judith tegen. Ze zitten samen 2 uur in een restaurant. Spider vertelt Judith dat ze zijn leven had verwoest en dat hij niet meer van haar houdt. Judith vraag Spider om die avond bij haar langs te komen of te blijven slapen. Haar ouders waren niet thuis. Ze was alleen.

Na lang wachten komt Spider die avond toch naar Judith toe. Hij eet daar wat en gaat in bad. Hij blijft ook bij haar slapen. Judith moest weg naar Peggy. Daar zou ze die avond blijven slapen. Niemand weet dat Spider in het huis van Judith is, zelfs de familie Ryan niet. Spider bedenkt zich dat hij nog wel van Judith houdt. Dat hij had gezegd dat hij niet van haar hield, was een leugen.

Kathleen denkt dat Judith weet waar Spider is. Ze belt Judith op zonder te zeggen wie ze is. Ze vraag Judith te vertellen waar Spider is. Judith zegt dat ze het niet weet.

Een tijdje later komt de politie. Kathleen had de politie gebeld en gedaan alsof ze Judith was en hulp nodig had. Judith deed open en zei dat ze de politie helemaal niet gebeld had. De politie ging weer weg. Kathleen belde weer. Judith zei dat ze Spider tegen gekomen was en dat ze samen even wat gepraat en gegeten hadden. Daarna waren ze allebei hun eigen weg gegaan. Ze wist dus niet waar Spider nu was.

Kathleen wist nu dat Judith alleen thuis was. Judith en Spider gingen snel weg, want ze dachten dat Kathleen wel een bezoekje zou brengen aan het huis. Toen ze net weg waren zagen ze Mickser en Jed, maar Spider sloeg ze neer op de grond.

De politie denk nu dat Spider Judith bedreigd en gekidnapt heeft, omdat ze eerst de politie had gebeld en daarna had gezegd dat ze helemaal niet gebeld had. De ouders van Judith zijn gebeld en weten nu ook dat ze weg is en dat de politie denkt dat ze gekidnapt is door Spider. Maar de ouders van Judith geloven niet dat Spider zoiets zou doen, omdat hij de vorige keer ook goed voor haar had gezorgd.

Judith en Spider gaan weg via de DART (soort trein). Ze gaan een slaapplaats zoeken. Die avond komen de ouders van Judith weer thuis.

Kathleen en haar broers zijn nog steeds opzoek naar Spider. Ze besluiten Judith en Spider te gaan zoeken bij restaurants. Judith en Spider hebben ondertussen een plek gevonden waar ze kunnen blijven slapen. Spider was er al een keer eerder geweest. De plek deed hem denken aan Stan. Stan was op die plek dood gegaan aan drugs. De Ryan’s zijn nog steeds opzoek naar Judith en Spider. Eindelijk was er een meisje van de balie in een restaurant die Judith en Spider had gezien.

De volgende dag werd Judith wakker. Ze had het koud. Spider was er niet. Na een tijdje kwam Spider terug met wat te eten.

De vader van Judith wil een privé detective inhuren, omdat hij bang is dat Judith nooit meer terug komt. Dat doen ze. Barbera Harper is de detective.

Spider weet dat de familie Ryan aan geld komt door te stelen en hij besluit om informatie te verzamelen over de volgende de inbraak. Spider en Judith gaan naar Tyrrell, een rijke man die erg bekend is in de onderwereld. Spider vraagt hem of hij informatie heeft over de volgende inbraak van de familie Ryan. In ruil voor het gouden kettinkje van Judith vertelt Tyrrell waar de volgende inbraak plaats zal vinden. Judith en Spider bedenken dat de politie de Ryan’s op heterdaad moet betrappen tijdens de inbraak.

Judith en Spider gaan naar de kerk en proberen daar wat te slapen. Als Judith wakker wordt is het avond en is Spider weg. Spider komt terug en heeft een auto gestolen. Judith is er niet blij mee dat hij dat gedaan heeft. Maar Spider zegt dat het wel moest. Ze gaan de auto in en gaan naar het warenhuis waar Kathleen, haar vader en haar broers de inbraak gaan plegen. De Ryan’s waren al bezig met inbreken. Spider zegt tegen Judith dat ze in de auto moet blijven en hij ging op onderzoek uit. Judith vond dat Spider wel erg lang weg bleef en ze werd bang. Ze begon Spider te roepen. Spider had het gehoord en ging terug naar Judith maar hij was niet de enige die het gehoord had, ook de Ryan’s. Ze moesten weg rennen, maar Spider werd aangereden door een vrachtwagen. De Ryan’s reden achter Judith aan en ze wordt meegenomen. Spider belt Maxwell, de vader van Judith, om te vragen of hij hem wilt helpen. Dat doet hij. Spider vraagt aan Maxwell om geen politie mee te nemen. Spider gaat terug naar de auto. Hij kan amper rijden want zijn been is gewond geraakt. Judith ligt nog steeds in de auto van Kathleen.

Maxwell komt eraan samen met de privĂ© detective en haar team. Ze gaan naar Tyrrell om te vragen waar de Ryan’s wonen en nu dus zijn. Maxwell en Spider geven de mercedes van Maxwell en Tyrrell vertelt waar de familie Ryan woont.

Frankie, moeder van Judith, belt en zegt dat ze net een telefoontje heeft gehad van iemand die zich voordeed als Spider. Hij vroeg een miljoen pound voor Judith. Als ze het niet gaven binnen een half uur zou hij een vinger van haar af snijden. Maxwell en Spider rijden zo snel mogelijk naar Judith toe. Judith is nog steeds bij Kathleen. Ze zit vastgebonden en kan dus niet weg. Ze krijgt ruzie met Kathleen. Spider en Maxwell waren ondertussen ook al aangekomen. Spider gaat Judith zoeken.

Judith wist zich los te maken. Ze pakte een mes en stak het in Kathleen’s kin. Kathleen begon te gillen. Judith rent snel weg. Maxwell had het gegil gehoord en hij dacht dat het Judith was. Hij belt de politie. De politie komt een tijdje later aan en pak de Ryan’s op. Spider hoeft dankzij Maxwell niet meer de gevangenis in en wordt ook niet meer door de politie achterna gezeten. Voor de Ryan’s loopt het wel wat minder goed af, minstens 15 jaar celstraf.

Een maand later ontvangt Judith een pakje uit Londen. Als ze het open maakt zit het kettinktje die ze aan Tyrrell gegeven had erin. Ze doet de ketting om en weet dat Spider ooit terug zal komen.2: De titel

Het verhaal gaat over Judith en Spider (Sean O’Brien) die in de loop van het verhaal weer bij elkaar komen. Ze hadden elkaar 6 maanden geleden ontmoet. Ze waren uit elkaar gegaan door een ongeval en hadden elkaar daarna niet meer gezien. Na 6 maanden komen ze elkaar weer tegen.3: Wijze van Vertellen

De schrijver vertelt het verhaal.4: De belangrijkste personen

- Judith Meredith:

Judith is een meisje van 15 jaar. Zij komt uit een rijke familie en woont in de rijke stad Killiney. Ze komt Spider weer tegen en wil hem weer terug. Dat gebeurt ook in de loop van het verhaal. Daardoor verandert zij ook een beetje.

- Sean ‘Spider’ O’Brien:

Spider is een jongen van 17 jaar. Hij is een straatjongen en wordt gezocht door de politie. Hij wordt ook achterna gezeten door de familie Ryan. Zij zijn uit op wraak. Hij heeft een tatoeage van een Spin op zijn rechter hand, daarom wordt hij spider genoemd. Hij krijgt een band met Judith naarmate het verhaal vordert.

- Kathleen Ryan:

Een meisje met de leeftijd van Spider. Ze kent hem al vanaf zijn geboorte. Kathleen is uit op wraak, omdat Judith iets met Spider kreeg net toen Spider en zij wilden gaan trouwen. Kathleen heeft 2 broers die haar helpen. Dat zijn Mickser en Jed.5: Waar speelt het verhaal af?

Het verhaal speelt zich af in Dublin (Ierland).

Het speelt ongeveer af in onze tijd, want je hebt grote chique huizen, auto’s, winkelstraten, telefoons enz…6: Eigen mening

Ik vond het een leuk boek, omdat het een leuk en goed verhaal was om te lezen. Het is een realistisch en spannend verhaal over een leuk onderwerp. Het boek werd daarom ook niet snel saai en leg je het niet snel weg.7: Sterke en zwakke punten uit het verhaal

Een sterk punt uit het verhaal vind ik het einde, omdat het een spannend einde is waar iets gebeurt wat je niet verwacht. Judith komt uiteindelijk zelf vrij en ontsnapt. De politie komt net op tijd aan om de familie Ryan te arresteren. Alles loopt dan toch nog goed af.

Een zwak punt uit het verhaal vind ik het moment dat Judith in de auto zit te wachten op Spider. Ze wordt bang omdat hij zo lang weg blijf en begint hem te roepen. De Ryan’s horen dit ook en gaan Judith en Spider achterna. Ik vind dit een zwak punt, omdat als je gaat roepen je om problemen vraagt. Je weet daarom al dat er wat gaat gebeuren. Daardoor is de spanning weg.gemaakt door: Superstuud ik, 3VWO

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen