Boekverslag : Dirk Bracke - Blauw Is Bitter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 428 woorden.

De 12-jarige Lina woont samen met haar ouders en jongere zusje Teresa in een arm dorpje in de Filippijnen. Lina’s vader werkt op het plaatselijke rijsveld en haar moeder vlecht manden om te verkopen in de stad. Maar het gezin verdient niet genoeg om te leven en daarom werkt Lina meestal mee op het rijstveld. Ondanks alles is Lina erg gelukkig in het dorpje.


Maar op een dag komt er een zekere Max in het dorp. Hij merkt de mooie Lina meteen op en spreekt haar vader aan. Max heeft een bar in de stad en kan wel een keukenhulpje gebruiken. Tenminste, dat vertelt hij Lina’s ouders. Lina’s ouders kunnen het geld goed gebruiken voor het pak schulden dat ze nog moeten betalen en ze verkopen haar aan Max.


Maar eens aangekomen in de bar ‘De blauwe lotus’ moet Lina zich prostitueren. Gelukkig krijgt Lina veel steun van de andere meisjes die in ‘De blauwe Lotus’ werken: Edith, Leila en Estelita. Lina ontmoet er de Amerikaanse soldaat Jim. Ze wordt meteen verliefd op hem en dat lijkt wederzijds te zijn. Maar wanneer Jim Lina meeneemt naar een hotel mishandelt en verkracht hij haar. Lina wordt in ‘De blauwe lotus’ met nog meer ellende geconfronteerd. Zo ziet ze hoe Max Leila omwille van haar drugsverslaving en Estelita, die syfilis krijgt, zomaar op straat gooit. Ondertussen spaart Lina al haar fooien die ze verdient om zich vrij te kopen. Wanneer Lina ontdekt dat ze zwanger is pleegt ze abortus door zich van de trap te laten vallen. Wanneer Lina genoeg geld heeft gespaard, verneemt ze dat haar zusje ook in de prostitutie terecht is gekomen, maar dat zij in veel ergere toestanden moet werken. Lina koopt haar zusje dan ook vrij, maar heeft nu niet genoeg geld meer om zichzelf vrij te kopen. Ze ziet geen andere uitweg meer om uit de klauwen van Max te ontsnappen dan haar eigen gezicht te verminken.


Lina en Teresa gaan inwonen in bij hun oudere broer Raul die een klein appartementje in de stad heeft. Later gaat Lina bij Sergio wonen. Sergio is een 18-jarige jongen die Lina heeft leren kennen tijdens de periode dat ze in ‘De blauwe lotus’ werkte. Maar Sergio heeft haar in de steek gelaten toen hij hoorde dat Lina al die tijd voor hem verzwegen had dat ze een prostituee was. Nu wil Sergio opnieuw met Lina beginnen en hij heeft veel spijt dat hij haar in de steek gelaten heeft.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen