Boekverslag : Tim Krabbe - De Renner
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1111 woorden.

Samenvatting
Tim rijdt voor de amateurclub Anduze; zijn verzorger is Stéphan. Voor de start verkennen Tim en zijn trainingsmaat het parcours. Dan gaan de 53 renners van start. Vroeg in de wedstrijd ontsnapt Tim samen met Sauveplane, ze rijden naar de koploper toe. De samenstelling van de kopgroep verandert regelmatig gedurende de wedstrijd, maar Krabbé blijft er bijna de hele tijd bij. Af en toe moet hij afhaken omdat hij bang is bij het dalen. De achterstand haalt hij echter elke keer zo weer in, want hij is vandaag in supervorm. Een keer valt hij bij het afdalen, hij denkt dat hij doodgaat, en vraagt zich af waarom hij ooit met dit gekkenwerk is begonnen. Ook deze keer weet hij terug te vechten tot aan de kop. In de laatste bochten neemt hij de leiding en houdt dit tot vlak voor de streep vol. Helaas wordt hij op een paar centimeter tweede.


Tijd & Ruimte
De wielerronde speelt zich af in Meyrueis in Frankrijk. Dat ligt in de bergen, dus je weet dat het geen vlakke ronde zal worden. De bergen en het weer zijn vaak het onderwerp van het verhaal. Ze spelen ook een rol in de spanning van het boek. Je denkt vaak bij afdalingen of het wel goed zal aflopen, of Krabbé de achterstand in het klim- of vlakke gedeelte weer goed kan maken. De afstand is een belangrijke factor in het boek. Het zegt veel over de achterstand van enkele rijders. Bij ontsnappingen is het ook nuttig als je weet hoe ver ze nog moeten rijden. Je kan je dan ook beter het commentaar van Krabbé inleven, waarvan je als enige de gedachten te weten komt in dit boek met de alwetende verteller.


Vertel situatie
Het boek heeft een alwetende verteller.
De vele flashbacks in het boek geven een goede aanvulling op het verhaal. Ze spelen meestal goed in op de situatie. Je kan soms beter begrijpen waarom Tim op die manier denkt en waarom hij op die manier op bepaalde dingen reageert. Hij is bijvoorbeeld bang om te sterven of om ernstig letsel op te lopen. In een van de flashbacks kan je de oorzaak hiervan vinden. Een goede vriend is namelijk een keer tijdens een afdaling gestorven.


Personages
Krabbé is iemand die alles voor de overwinning over heeft, dit herken ik wel in mezelf. Als ik aan een wedstrijd begin doe ik er ook alles voor om vóór alle anderen aan te tikken (ik ben zwemmer) Hij vindt niet wielrenners domme mensen. Hij verwondert zich ook over ‘het onbegrip van mensen die niet zo met de wielersport bezig zijn’. Dit blijkt al uit de eerste bladzijde: “Ik pak mijn tas uit de auto en zet mijn fiets in elkaar. Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me”.
Ook heeft hij vaak onbegrip voor de andere renners van de wedstrijd. Dat kan ik me wel indenken, want hun gedachten en strategieën zijn natuurlijk anders. Hun fysieke gesteldheid is ook niet hetzelfde waardoor ze andere dingen op andere momenten doen. Dat maak ik zelf ook regelmatig mee. Je snapt dan niet waarom iemand iets doet omdat je zelf doodmoe bent, of juist de hele wereld aankan.

De relatie tussen de personen onderling wisselt sterk, de ene keer hebben ze elkaar heel hard nodig en even later zijn ze elkaars grootste vijanden. Dit is een kenmerk van de sport, de sportrelatie die mensen met elkaar hebben is meestal heel anders dan de overige sociale omgang. Zo is zijn trainingsmaatje gewoonlijk een goede vriend, maar tijdens de wielerrondes een van Tims grootste vijanden.
Het beeld dat ik van Tim Krabbé had klopt niet helemaal met wat uit het boek blijkt. Ik wist nooit dat hij zo’n actieve sporter was (misschien is hij dat ook niet meer). Ik dacht altijd dat hij ‘de zoon van’, en ‘het broertje van’ was en dat hij daardoor een bekende schrijver was geworden, die helemaal niets van sport weet en er ook niets om geeft. Het tegendeel wordt met dit boek bewezen.


Analyse
Tim Krabbé is zelf de hoofdpersoon. Hij is op zijn 14e begonnen met wedstrijdjes tegen auto’s en brommers. Hij was toen nog een schaker. Hij begon wielrennen steeds leuker te vinden en vanaf het moment dat hij een racefiets heeft is wielrennen voor hem een obsessie. Tim heeft al erg veel rondes gereden voordat hij op 26 juni 1977 aan de Ronde van Mont Aigouel begint.
De Renner gaat over een wielerwedstrijd in en rond het dorpje Meyrueis in Frankrijk. De wedstrijd is vernoemd naar de hoogste berg in de wedstrijd de Mont Aigouel. In het boek geeft hij een chronologisch verslag van de ronde, die hij uiteindelijk net niet zal winnen. Het verhaal zit vol met flashbacks naar eerder verreden rondes, zijn wielerjeugd en zijn schaaktijd.
Ik heb dit verhaal gekozen omdat het sport en met name wielrennen gaat. Zelf sport ik ook erg veel en ik heb sinds een jaar een racefiets. Ik heb al eens eerder een boek van Tim Krabbé gelezen, ‘Het gouden ei’, wat mij erg goed beviel.


Eigen mening
Ik vond ‘de Renner’ een heel goed boek, het was niet moeilijk om te lezen. Het onderwerp sluit goed aan bij mijn interesses. Ik vond het een spannend boek, maar ik kan me goed indenken dat minder actieve sporters het boek met minder plezier zullen lezen, want het gaat voor 99% over sport. De gevoelens zijn heel goed en duidelijk beschreven. Het maakt het verhaal extra interessant. Het is een tijdloos boek, het is niet gebonden aan bepaalde jaren, waardoor het gelezen kan blijven worden zolang wielrennen bestaat. Ik ben over het algemeen niet zo’n boekenverslinder, maar toen ik dit boek uit had vond ik het echt jammer dat het was afgelopen; ik dacht dan ook waarom hij geen langere wedstrijd heeft beschreven, maar die waren waarschijnlijk ook niet zo spannend als de Ronde van Mont Aigoual. Het boek heeft me een heel andere kijk op wielrenners gegeven. Je kan er uit opmaken dat wielrenners vreemde mensen zijn, maar hierbij moet ik wel zeggen dat ik niet weet hoe representatief het boek is, omdat ik nog niet zoveel over wielrennen weet. Omdat dit boek simpel is en weinig fantasie of inlevingsvermogen vereist, kan je het niet tot ‘zware’ literatuur rekenen. Ik denk dat je het hierdoor juist wel heel goed kunt gebruiken om je lijst mee te beginnen, als makkelijk inkomertje, of juist als laatste boek kunt lezen, omdat je in tijdnood zit om je lijst op tijd af te krijgen.

In de toekomst zal ik nog meer boeken van Tim Krabbé lezen en aangezien bijna al zijn boeken over wielrennen gaan zal dit onderwerp me ook niet onbekend blijven.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen