Boekverslag : Ward Ruyslinck - Wierook En Tranen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1324 woorden.

Ward Ruyslinck - Wierook en tranen

Beoordeling Ornée & Vermeer Tekstbureau



Samenvatting van de inhoud



Waldo Havermans en zijn ouders komen na een lange fietstocht, op de tweede dag van hun vlucht voor de Duitsers, aan in Poperinge. Ze vinden onderdak bij een oud vrouwtje.

De volgende dag wordt de tocht voortgezet. Als ze bij de grens aankomen, horen ze dat de vluchtelingen worden tegengehouden, alleen militaire transporten hebben nog vrije doorgang. Als de vluchtelingen horen dat de grens bij Menen nog open zou kunnen zijn, gaan ze daarheen. Bij een oponthoud worden ze overvallen door Duitse vliegtuigen. Als Waldo om zich heen kijkt, komt hij tot de ontdekking dat zijn ouders zijn omgekomen.

In een veldhospitaal beslist een kapitein dat korporaal Evarist Waldo naar een vluchtelingenkamp moet brengen. Tijdens een tussenstop ontmoet Waldo Vera, zijn buurmeisje. Zij haalt Waldo over met haar mee te trekken, in plaats van met Evarist naar het kamp door te rijden. Ze overnachten in een mosterdfabriek.

De volgende dag besluiten ze naar de kust te trekken.

Om aan de nu snel naderende Duitsers te ontkomen verbergen ze zich in een hooizolder. Als ze ontdekt worden, blijken de Duitsers erg aardig te zijn. Laat in de middag zoeken Waldo en Vera een plaatsje om wat uit te rusten. Waldo verlangt erg naar huis en ze besluiten terug te keren naar Antwerpen.

De volgende dag komen ze in Tielt aan, waar Andreas, de oom van Vera woont. Andreas blijkt stomdronken te zijn, want er vindt een feestje van Duitse officieren in zijn huis plaats. Vera en Waldo vluchten en besluiten de spoorlijn richting Gent te volgen.

Aan de Leie aangekomen, ontdekken ze een schuit waar ze in gaan zitten. Als ze door vier Duitse soldaten worden ontdekt, blijkt dat ze erg vriendelijk zijn, vooral tegenover Vera. Ze mogen in hun motorspan mee naar Antwerpen rijden. Plotseling stoppen ze om zogenaamd even te pauzeren. Ze moeten uit een veldfles drinken. Waldo raakt erg dronken. De Duitsers vergrijpen zich aan Vera.

Als hij wakker wordt is iedereen weg. Hij treft Vera halfdood tussen de struiken aan. Waldo gaat hulp zoeken, twee zigeuners willen wel helpen. Er komt een ambulance die Vera naar Gent zal brengen. Waldo reist met de zigeuners mee naar Gent.

Tegen de avond komen ze aan in Gent. In het ziekenhuis zegt de zuster dat ze moeten bidden voor het leven van Vera. Nadat de dokter bij haar is geweest, zegt hij dat ze gestorven is. Voor Waldo stort de wereld in elkaar. Hij beseft nu dat het leven anders is dan een verhaaltje met mooie droomplaatjes.



De verhaalanalyse



De titel



De titel duidt het thema symbolisch aan. De tegenstelling tussen wierook, het dromerige en zuivere gevoel enerzijds en tranen, het menselijke leed anderzijds.



Genre



Dit boek is een oorlogsnovelle.



Personages



De hoofdpersoon is Waldo Havermans.

Een belangrijk bijfiguur is Vera.

Andere bijfiguren zijn de vier Duitsers en de twee zigeuners.

Waldo is negen jaar oud. Hij heeft een grote liefde voor wierook; dat heeft hem de bijnaam kerkuiltje bezorgd. Hij is erg dromerig, bij de dood van Vera beseft hij "dat het leven heel wat anders was dan een verhaaltje met kleurige droomplaatjes." (p.136). Het diepe godsvertrouwen dat hij in het begin van het verhaal heeft "wij waren niet zedenloos en niet goddeloos. Van de oorlog hadden we dus ook niets te vrezen" (p.10), wordt ondermijnd, omdat hij na de dood van Vera tot het besef komt "dat Hij een god was die mensen meer verdriet dan blijdschap gaf" (p.138).

Hij beschouwt Vera als een zus en later als een martelares, maar bij haar dood beseft hij, dat zij geen stralende martelares is, maar een gewoon, bijna vreemd, dood meisje.

Vera is het iets oudere buurmeisje van Waldo. Ze is haar moeder uit het oog verloren bij de grens, haar vader is bij het leger ingelijfd. Volgens Waldo is ze een mooi meisje. Waldo beschouwt haar als een zus, omdat ze zo zelfverzekerd lijkt en altijd de juiste beslissingen lijkt te nemen. Als hij Vera halfdood aantreft, hoopt hij dat ze niet dood gaat,omdat er dan niemand meer is die hem vertelt welke weg ze moeten lopen.

De vier Duitsers lijken heel aardig, maar ze vergrijpen zich toch aan Vera.

De twee zigeuners zijn aardig, ze helpen Vera en Waldo. Juul praat heel veel, de andere daarentegen praat helemaal niet zo veel.



Tijd



Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Er verlopen vijf dagen tussen het begin en het eind van het boek. In de eerst vijf hoofdstukken worden vier dagen verteld, maar de vlucht duurt dan al vijf dagen, de eerste dag wordt niet verteld. In de hoofdstukken zes tot en met negen wordt één dag verteld. Het verhaal is chronologisch verteld. Er zijn een paar terugblikken, één als Waldo in het veldhospitaal ligt en hij zich de Duitse luchtaanval, waarbij zijn ouders zijn omgekomen, herinnert. Een andere is, als hij en Vera in de motorspan van de Duitsers rijden. "De wind veegde al het vuil en lelijke en beklemmende, dat zich gedurende de laatste dagen in de naden en voegen van onze lichamen en gedachten had vastgezeten gewoon weg" (p.105), het rozijnen gezicht van Andreas, de schaamteloze vrouw, de onthoofde Duitser, de luizen en de honger en de vele ongemakken.

Er zijn wel sprongen in de tijd,maar die zijn vaak niet zo groot, enkele uren vaak.



Vertelsituatie



Het verhaal wordt beleefd door de ogen van de negenjarige hoofdpersoon. Hij komt in de ikvorm aan het woord, de ikvertelsituatie. Omdat Waldo nog zo jong is, kijkt hij vaak onbegrijpend aan tegen de wereld van de volwassenen. Er zijn woorden die hij niet begrijpt en vreemde talen worden door Waldo fonetisch weergegeven.



Ruimte



Het verhaal speelt zich vooral buiten af, onder anderen tussen Antwerpen en Popering, in Poperinge, bij de grens, in Frankrijk en in Gent.



Opbouw



Het verhaal begint midden in een handeling: de vlucht. Waldo komt niet echt voor een probleem te staan. De belangrijkste gebeurtenis is het moment waarop Waldo Vera halfdood aantreft, omdat de Duitsers zich aan haar hebben vergrepen. Het hoogtepunt is als Vera sterft, omdat Waldo dan veel dingen beseft, "het leven heel wat anders was dan een verhaaltje met kleurige droomplaatjes." (p.136) en "dat Hij een god was die mensen meer verdriet dan blijdschap gaf" (p.138). Het boek heeft een open einde. Het eindigt nadat Vera is gestorven en Waldo met de zuster heeft gebeden.



Thema en motieven



Het thema is de tegenstelling tussen de dromerige wereld van een kind en de wreedheid van de oorlog, de wereld van de volwassenen.

Een motief is hoe Waldo met de wereld van de volwassenen in aanraking komt. Hij laat het kwaad in zijn kinderlijke verbeelding ontstaan, bijvoorbeeld het oude vrouwtje in Poperinge, dat helemaal niet slecht was en wanneer hij denkt dat mensen goed zijn, bijvoorbeeld de vier Duitse soldaten - ze leken zo vriendelijk, maar vergrepen zich toch aan Vera - blijkt vaak het tegendeel.

Een ander motief is de afkeer van de massa : "De mensen vraten zoals ze nog nooit in hun leven gevreten hadden, bijna alsof de oorlog hun een onverzadigde honger gaf, alsof ze met een volle krop wilden sterven." (p. 22)



Bedoelingen



Ward Ruyslinck wil laten zien hoe een kind de oorlog ervaart. Hierbij spelen zijn herinneringen aan de oorlog een grote rol.



Taal



Het boek is niet moeilijk geschreven. Het is makkelijk te lezen. Het boek bevat veel dialogen.



Mijn mening



Ik vind het een goed en boeiend geschreven boek. Ik kan me goed in de hoofdpersoon verplaatsen en door het onbegrip van de hoofdpersoon kun je goed merken dat hij nog jong is. Het boek is makkelijk te lezen, en goed opgebouwd, maar op zich houd ik niet zo van oorlogsverhalen.



Informatie over de schrijver



Ward Ruyslinck is een pseudoniem voor Raymond de Belser. Hij werd op 17 juni 1929 vlak bij Antwerpen geboren. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vluchtte hij met zijn ouders naar Noord-Frankrijk. De herinneringen aan de oorlog zijn terug te vinden in "Wierook en Tranen". De dood van zijn broer deed hem het geloof in de barmhartige god verliezen. God, het lijden van de mensen en dood zijn regelmatig thema’s in zijn boeken.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen