Boekverslag : Theo Engelen - Schimmen Uit Het Verleden
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1123 woorden.

Leesverslag 3



Titel: Schimmen uit het verleden



Schrijver: Theo engelen







Titel en genre



Ik heb dit boek niet met een speciale reden gekozen. Altijd haalt m’n moeder een paar boeken in de bieb en die lees ik dan gewoon. Ik las dus dit boek dat m’n moeder toevallig had meegenomen, en toen ik zag dat we bijna een leesverslag hadden, heb ik dit boek dus maar gekozen omdat ik het een geschikt boek vond om een leesverslag te maken. Het is wel een geschikt boek omdat het een verhaal is en ook nog is spannend.

Dit boek hoort tot het genre oorlog, maar dat vind ik best wel meevallen omdat het verhaal natuurlijk wel over oorlog gaat maar het verhaal eromheen dat gaat over het leven nu. Het is namelijk een verhaal waarin teruggekeken wordt naar de oorlog. Best wel apart dus.

De titel van het boek vind ik best goed gekozen. Het boek gaat over dingen die in het verleden zijn gebeurd en dit is dus daarvoor best een goede titel. Ik vind het ook wel een spannende titel, want ik denk dat als je deze titel ziet, je best wel een goede indruk krijgt.





Vorm:



Het verhaal wordt vertelt in de hij/zij vorm. Dat kun je zien aan het volgende citaat: “Ik wil hier weg!” (blz. 51) Hij was verdwenen voor Saskia kon reageren.” Je ziet hier dat met de hij/zij vorm het verhaal wordt verteld.

Ik denk dat de schrijver voor deze vorm gekozen heeft omdat alles dan duidelijker is. Er wordt namelijk in het boek verschillende keren teruggekeken naar gebeurtenissen in het geleden. Als je dat allemaal zou schrijven via de ik-vorm dan zou het verhaal niet meer lekker lopen, en dus veel minder leuk zijn.





Personen



· De hoofdpersoon is Sander. Hij is in het verhaal de jongen die gaat verhuizen en dan in het huis komt waar al die gebeurtenissen uit het verleden zich afspelen.



· Het probleem van de hoofdpersoon is in het begin dat hij moet verhuizen en dat hij dat niet wil, maar later is dat wel over, omdat het toch wel gezellig is. Het echt probleem in het boek is dat ze in dat huis gaan wonen en dat Sanders vader daarvan overspannen wordt. Hij heeft namelijk in het verleden in het huis gewoond tijdens de oorlog en toen vreselijke dingen meegemaakt. Zijn gezin weet dat niet, maar later komen ze er wel achter. Dan moeten ze dus zorgen dat hij weer gezond wordt. Dat lukt dus door middel van een psycholoog en het probleem wordt opgelost.



· Ik zou het liefst Saskia willen zijn. Zij is de buurvrouw in het nieuwe huis en ook lerares. Samen met Sander gaat zij ook op een gegeven moment naar een verzetsmuseum ‘Overloon’ en ze wordt de mentor van Sander in de brugklas. Al met al, zij maakt eigenlijk geen vervelende dingen mee, en dus lijkt Saskia met de leukste persoon.



· Een situatie in het boek is als Sander en zijn zusje een geheime kamer ontdekken. Dat is zeg maar de schuilkamer van tijdens de oorlog. Hij reageert dan ik gedaan zou hebben omdat Sander de kamer geheim houdt voor zijn vader en moeder. Ik zou dit juist een geweldige ontdekking vinden en dus juist aan m’n vader en moeder vertellen. Ik zou willen gaan uitzoeken, samen met m’n vader en moeder, waar die kamer voor diende en waarom die zo verscholen in het huis ligt. Ook een situatie in het boek is dat Sander met Saskia naar dat museum gaat. Sander die vind het op een gegeven moment helemaal niet leuk meer omdat hij al die mensen uit de oorlog ziet lijden. Hij wil dus niet meer in het museum kijken. Ze gaan dan weer terug naar huis en als hij thuis komt vraagt z’n moeder aan hem hoe het was, hij antwoord dan dat het interessant was maar hij vertelt niet dat hij het vreselijk vond en ook in tranen uitbarstte toen hij alles daar zag. Ik zou heel anders gereageerd hebben, ten eerste zou ik gewoon vertellen dat ik het heel erg vond om dat alles te zien, ik zou misschien niet vertellen dat ik in tranen uitbarstte maar ik zou zeker zeggen dat ik het echt verschrikkelijk vond. Maar ik vind het trouwens niet raar hoe hij reageerde. Waarschijnlijk schaamde hij zich er gewoon voor.







Plaats en tijd:



Het boek speelt zich af in deze tijd, dat weet je omdat er in het boek dingen worden gedaan of gezegd waaraan je dat ziet, bijvoorbeeld: “Ze hoorden de tractor van Jan voorbij rijden” (blz. 45). Een tractor is niet iets wat al eeuwenlang bestaat, en dat is een van de dingen waardoor ik weet dat het deze tijd is. Aan het volgende citaat zie je ook dat het een boek is uit deze tijd: ‘Beste inwoners van Belst’ begon hij, ‘op deze dag herdenken wij in ons land de doden uit de Tweede Wereldoorlog.” (blz. 111). Als je aan de Tweede Wereldoorlog denkt, dan is het in ieder geval niet zo, dat het voor 1945 is. Dat is logisch. En verder aan de manier van handelen kun je dat zien. Ze handelen namelijk op een logische manier, eerst wordt er nagedacht en daarna doen ze iets. Dat is iets wat wij (meestal) ook doen.

De vertelde tijd van het boek is eigelijk precies 364 dagen. Het boek begint namelijk op 5 mei, en eindigt op 4 mei. De dagen zijn natuurlijk niet dag voor dag beschreven maar in totaal is het dus bijna één jaar.

Mijn boek is opgebouwd uit een verhaal van nu en allemaal flashbacks er doorheen, het verhaal heeft natuurlijk wel met die flashbacks te maken. Eigenlijk wordt er bij elke flashback weer een stukje meer duidelijk. In die flashbacks wordt vertelt over de Tweede Wereldoorlog. Die flashbacks zijn een groot deel van het verhaal, het genre van het boek is ook oorlog, dus het zou anders ook wel een beetje raar zijn als die flashbacks er niet waren. Het effect van de sprongen in de tijd is, dat het een afwisselend verhaal is. Het verhaal uit deze tijd zou ik normaal lezen omdat dit eigenlijk m’n eerste boek was met het genre oorlog, maar door al die flashbacks uit de oorlog wordt het boek ook wel weer heel erg spannend. Ik vind het dus best wel leuk. Het hoort bij het boek, en je zou ze dus ook gewoon missen als ze er niet waren.

Het boek speelt zich af op verschillende plaatsen. Sowieso al twee omdat het eigenlijk twee verhalen zijn. De plaatsen zijn bijvoorbeeld het nieuwe huis en dan vooral op de zolder, het museum, en de plekken waar het zich afspeelt in de flashbacks.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen