Boekverslag : Joanne Rowling - Harry Potter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 749 woorden.

Algemene gegevens:

Joanne Rowling (1965) is geboren in Chipping. Ze is opgegroeid in Chepstow in Engeland.

Ze schrijft 3 tot 11 uur per dag, het ligt aan haar inspiratie hoeveel ze schrijft. Ze zit vaak in cafés te schrijven. Ze is dol op schrijven, hoewel ze lesgeven ook leuk vind.

Harry Potter, een weeskind, wordt door de reus Hagrid, professor Anderling en professor Perkamentus voor de deur gelegd van de familie Duffeling, zijn familie. Harry's kamer is in de bezemkast. Dirk Duffeling is jarig en Harry mag mee naar de dierentuin omdat ze geen oppas voor hem hebben. In het reptielenhuis ontsnappen opeens alle slangen omdat het glas weg is, Harry krijgt straf, omdat de Duffelings denken dat hij met een slang kan praten. Op een morgen krijgt Harry een brief, en zijn oom verbrandt die. De volgende dag krijgt Harry 4 brieven die ook worden verbrand; oom Herman timmert alle gaten en kieren dicht. De dag daarna komen er 40 brieven door de schoorsteen. Oom Herman huurt een verlaten hutje aan zee. Daar wordt 's avonds op de deur gebonkt .."met een klap valt de deur op de grond en de reus Hagrid staat in de deuropening. Hij vertelt dat Harry een tovenaar is en dat zijn ouders, ook tovenaars, vermoord zijn door Voldemort ( Jeweetwel), een slechte tovenaar. Hij vertelt dat Harry naar de school voor Hekserij en Hocus- Pocus, Zweinstein, mag. Hagrid gaat met Harry naar Londen om zijn spullen voor Zweinstein te kopen. Ze gaan naar café de Lekke Ketel; daar tikt Hagrid op de muur en die gaat open".. dan zijn ze in de Wegisweg. Ze gaan naar de bank, de Goudgrijp, en halen Harry's geld op dat zijn ouders hebben nagelaten. Ze kopen Harry's schoolspullen. Harry krijgt van Hagrid een uil en een treinkaartje voor perron 9¾. Op 1 september vertrekt Harry met de trein naar Zweinstein vanaf perron 9 ¾. Onderweg maakt Harry een vriend, Ron, en krijgt hij ruzie met Malfidus en diens vrienden Korzel en Kwast. Eenmaal aangekomen worden de eerstejaars door Hagrid naar het kasteel gebracht. Daar wordt iedereen door de sorteerhoed ingedeeld. Er zijn 4 afdelingen: Griffoendor, Ravenklauw, Huffelpuf en Zwadderich. Harry komt bij Griffoendor. Sneep, de leraar van toverdrankles, heeft een hekel aan Harry; dat kost Griffoendor 2 punten voor het kampioenschap op het eind van het jaar. Op een nacht komt Malfidus niet opdagen bij een tovenaarsduel met Harry. Harry en zijn vrienden moeten vluchten voor Foppe, de klopgeest, en komen dan in de verboden kamer waar een reusachtige hond een luik bewaakt. Het is Halloween, en plotseling wordt Hermelien aangevallen door een trol. Harry en Ron slaan de trol buiten westen en ze zijn voortaan vrienden. Griffoendor en Zwadderich moeten een wedstrijd zwerkbal spelen. Harry wordt bijna van zijn bezem gegooid door een toverspreuk, maar Griffoendor wint met 170-60!

Harry krijgt voor kerstmis een onzichtbaarheidsmantel die van zijn vader was. Dus gaat Harry ( onzichtbaar) naar de verboden delen, en ontdekt de spiegel van Neregeb waar hij zijn familie in ziet staan; Perkamentus zegt dat de spiegel laat zien wat je wilt zien en dat Harry er weg moet blijven. Harry, Hermelien en Ron weten dat de reusachtige hond de Steen der Wijzen bewaakt, die eenlevenselixer maakt en al het metaal in goud verandert. Griffoendor moet tegen Huffelpuf spelen met zwerkbal en Griffoendor wint. Hagrid wint met gokken een drakenei, maar draken houden is verboden. De broer van Ron, Charlie, zal de draak meenemen. Met de onzichtbaarheidsmantel smokkelen ze de draak weg, maar dan worden ze betrapt. Voor straf moeten ze naar het verboden bos met Hagrid; en vinden een dode eenhoorn. Harry, Ron en Hermelien gaan naar de verboden kamer. Eerst wordt de hond in slaap gespeeld en dan gaan ze het luik in. Na nog een paar toverspreuken gaat Harry een kamer binnen met de Steen der Wijzen. En daar staat Krinkel met aan de andere kant van zijn hoofd Voldemort! Via de spiegel van Neregeb krijgt Harry de Steen der Wijzen in handen. Voldemort wil Harry vermoorden maar kan Harry niet aanraken en Harry raakt bewusteloos. Drie dagen later komt Harry bij en hoort hij dat Perkamentus hem gered heeft. Griffoendor wint de afdelingsbeker en Harry gaat terug naar de Duffelings tot na de zomervakantie.Eigen mening:

Ik vind het boek spannend en die boeken lees ik graag. Ik vind het ook grappig en boeiend; want toen ik begon te lezen kon ik bijna niet meer stoppen met lezen. Ik was ook nieuwsgierig hoe het afliep.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen