Boekverslag : Evert Hartman - Gegijzeld
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1004 woorden.

De titel van het boek is Gegijzeld

De naam van de schrijver is Evert Hartman.

De naam van de uitgever is Lemniscaat.

Het jaar van uitgave is 1988.Het boek leek mij wel leuk om te lezen en ik had er ook al over gelezen waar het over ging.

Ik heb het boek ooit besteld tegelijk met een boekenpakket.

De voorkant van het boek interesseerde mij ook wel.

Dat kwam doordat er een man opstond met een geweer in zijn handen.

1. Het boek is zeer goed en je kunt je eigen er helemaal in verdiepen.

Het boek is ook heel erg spannend en ik denk dat het niet voor kinderen begrijpelijk is. Het is voor mij inmiddels een waardevol boek geworden.

Ik vond het wel zielig wat er met Leon en David en hun familie werd gedaan.

Wat er met hun is gedaan zette me wel aan het denken.

Hoewel ik het toch wel een beetje vreemd vind hoe Leon en David zich gedroegen.

Het stuk wat gebeurd is in het land van Leon en David was nogal ingewikkeld maar de rest is niet zo moeilijk.2. Gerard, Bertus, Henk en Jacqueline volgen bijles bij meneer de Rooi als de gijzelaars met uzi's de klas binnen komen.

Iedereen moest zich toen kalm houden en de gijzelaars eiste eten, toiletspullen en schoonmaakspullen en een radio hadden ze zelf, want ze wilden dat de minister-president gevangenen vrijliet die er onterecht in zitten.

De hoofdpersoon is Gerard want je maakt alles mee vanaf zijn gedachte.

Ik weet niet hoe hij er uit ziet. Het belangrijkste probleem van hem is dat hij gegijzeld wordt. Het probleem is na een tijd niet echt een probleem meer aangezien de gijzelaars best aardig zijn. De andere hoofdpersonen zijn:

 Leon, een van de gijzelaars

 David, de andere gijzelaar

 Ramona, zij is de zus van Leon

 Henk, een leerling in de klas gegijzelde

 De Rooi, de leraar van de klas.3.Ik vond het verhaal goed geschreven met lekker veel spanning er in.

Volgens mij zat er geen fantasie in, dat vond ik leuk, want

anders vond ik hem niet meer spannend, het was ook niet anders dan de werkelijkheid en dat vond ik ook leuk. Het boek maakte veel indruk op me hoe ze in het land van Leon omgingen met mensen die wat over het land zeiden.

Het boek was boeiend en spannend, want hoe Leon vertelde wat er vroeger gebeurde, was nog best zielig en spannend.

Het was een dik boek, maar het was wel makkelijk te lezen,

want het was spannend en dan lees ik hem zo uit. Er was niks grappig beschreven en ook niet in zijn geheel, dat vond ik leuk, anders was het niet spannend geweest.

Leon en zijn land, is goed, want hij komt op voor zijn land en daarom gijzelt hij ook leerlingen en een leraar.

Leon en Ramona, is ook goed, want hij wil persé dat Ramona ook ontsnapt uit het instituut.Gerard dook in het begin onder een tafel en was toen aan het bibberen. Hij mocht niet bewegen maar hij lag in een zeer pijnlijke houding. Hij is zo blijven liggen en ik denk dat ik niet was blijven liggen maar dat even goed was gaan liggen.Henk, is een heel druk persoon en ik zou nooit reageren net zo als hij reageerde.

Hij bleef dus niet kalm tegenover de gijzelaars en dat zou nog wel eens verkeerd kunnen aflopen.

hij is een van de vier leerlingen de gegijzeld zijn. Hij is eerst erg bang voor de gijzelaars maar later begrijpt hij waarom Leon en David hun hebben gegijzeld. Als Leon zegt dat ze vrij zijn en naar huis kunnen wil hij bij de gijzelaars blijven.

Gerard is een rustig persoon die niets kwaads in de zin heeft.

Zijn leefregels kan ik niet echt uit het verhaal halen maar ik kan mijn eigen er wel iets bij indenken. heHHH Hij is heel braaf en zou nooit niets kwaads doenHenk, is een enorme pestkop die eerst bang is voor de gijzelaars maar daarna doet hij heel druk. Hij is ook vervelend tegenover leraren en medeleerlingen.

4 Andere titels voor het boek zouden kunnen zijn:

 “School is niet saai”, omdat er heel wat gebeurt op deze school.

 “Nooit meer bijles”, omdat het verhaal is gebeurd tijdens bijles.

 “Geef hun wat ze willen”, omdat Leon en David iets willen en omdat het een uitspraak uit het boek is.

 “School is gevaarlijk" omdat dat wel blijkt uit het verhaal.11: Reclame tekst:Koop nu het Boek “Gegijzeld” en u krijgt gratis een model pistool erbij.

Bent u jonger als twaalf jaar? Dan krijgt u een waterpistool!13:Ander SlotDavid zei tegen de leerlingen :”Wij moeten gaan en strijden voor ons land.”

“Nee!”, zei Gerard. “Dan worden jullie opgepakt!” riep Henk. “Jullie worden zeker opgepakt en in de gevangenis gegooid!” riep de Rooi. Leon en David strompelde naar beneden alsof dit hun doodstraf werd. Toen Leon en David beneden kwamen werd er vanuit een politieauto geroepen dat ze de wapens moesten laten vallen. Leon en David volgden deze bevelen op. De leerlingen renden Leon en David achterna en zij riepen tegen de agenten. “Nee! Niet schieten! Zij zijn vrijheidstrijders voor hun land, ze hebben ons alleen gegijzeld omdat ze anders geen vrij leven hebben. Ze kunnen in hun eigen land niet meer wonen. Daar worden ze opgejaagd en gebruikt door politie.” Dat wat de leerlingen zeiden hebben de agenten echt geraakt. Ze keken de leerlingen aan en de blik in hun ogen vertelde hun dat zij niet logen. Leon en David moesten wel mee naar het politiebureau. Ze hebben daar precies verteld wat er aan de hand was. Gerard heeft toen mee geholpen met het verhaal wat duidelijker maken. Er werd begrip voor getoond, en eindelijk ging de strijd naar vrijheid verder.

3.Bronvermelding.

Ik heb info van de site http://www.cyberschool.nu/

En ook van het boek zelf plus het kleine uitreksel wat op de achterkant staat.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen