Boekverslag : Alain Fournier - Le Grand Meaulnes
De taal ervan is Frans en het aantal woorden bedraagt 1110 woorden.

1. Titel: Le grand Meaulnes.2. Schrijver: Alain Fournier. Het is een avonturenroman.3. Uitgever: Wolters Noordhoff bv. Groningen.4. Voor het eerst verschenen in 1971.5. Het boek is een roman. (integrale versie)6. Hoofdpersonen:

· Augustin Meaulnes: een romantische, avontuurlijke jongen, een bijzondere jongen, (daarom noemt iedereen hem: ‘le Grand Meaulnes’) aan het begin van het verhaal is hij een jonge tiener en aan het einde is hij in de twintig, groot postuur.

· François Seurel: zelfde leeftijd als Augustin, leeft in de schaduw van zijn beste vriend, Augustin, gevoelige jongen, hoewel hij de ik-persoon in het verhaal is, is hij niet de hoofdpersoon, want dat is le Grand Meaulnes.

· Yvonne de Galais: hele mooie vrouw, zelfde leeftijd als Augustin, zij is het voorbeeld voor een echte jonkvrouw (mooi, trouw, wacht altijd smachtend op haar man)

· Frantz: broer van Yvonne, erg gevoelig, romantisch personage.7. Het boek is geschreven in het ik-perspectief. François is de ik-persoon die het hele verhaal vertelt.8. Het verhaal duurt ongeveer 10 jaar. Het begint als Augustin bij de familie Seurel komt wonen en het eindigt als Augustin terugkomt van zijn reis.

De precieze duur van het verhaal weet ik niet, maar dat hoeft ook niet, omdat het boek mysterieus en romantisch is. Het past goed bij dat mysterieuze als je de tijd niet exact weet.9. De korte inhoud:

Het verhaal begint als Meaulnes bij de familie Seurel komt wonen.

Meaulnes is meteen al heel populair en iedereen noemt hem ‘le Grand Meaulnes’, omdat hij een bijzonder persoon is.

Op een dag is Meaulnes verdwenen en hij komt pas na enkele dagen weer boven water. Na deze gebeurtenis is Meaulnes stiller geworden en leeft hij meer in zijn eigen wereldje. Stukje bij beetje krijgt zijn beste vriend, François het avontuur van Meaulnes te horen. Dat gaat als volgt:

Meaulnes was verdwaalt en kwam op een gegeven momoent uit bij een kasteel, waar een feest aan de gang bleek te zijn, omdat de zoon van de kasteelheer, Frantz de Galais, zich ging verloven met een meisje genaamd: Valentine. Het feest was alleen voor kinderen en iedereen kwam in een mooi ouderwets pak. Er hing een hele mysterieuze en romantische waas over het geheel.

Op het feest ontmoet Meaulnes de zus van Frantz, Yvonne, en vanaf dan kan hij haar niet meer vergeten.

Het feest is abrupt afgelopen, omdat Valentine niet komt. Meaulnes gaat weg van de plaats waar hij de tijd van zijn leven gehad heeft. Op een dag komen er twee zigeuners in het dorp, waarvan één Frantz blijkt te zijn.

Ze raken goed bevriend en ze besluiten elkaar altijd te helpen.

Bij zijn vertrek vertelt hij aan Meaulnes waar Yvonne soms woont in Parijs.

Meaulnes moet ook naar Parijs om zijn studie af te maken.

François voelt zich alleen, omdat zijn leven niets meer aan is zonder Meaulnes.

Meaulnes schrijft nog enkele brieven aan François, waarin hij vertelt dat hij wanhopig is van het tevergeefse zoeken naar Yvonne.

François vindt Meaulnes in zijn huis en hij weet hem over te halen om met hem mee te gaan naar een feest waar Yvonne ook zal komen.

Na het feest vraagt Meaulnes aan Yvonne of ze met hem wil trouwen en dat wil ze wel. Na vijf maanden trouwen ze, maar Meaulnes is nog steeds niet gelukkig, hoewel hij nu eindelijk het meisje van zijn dromen heeft.

Op een dag komt Frantz en Meaulnes verlaat Yvonne om de verloofde van Frantz te vinden, want ze hadden beloofd elkaar altijd te helpen.

Pas nu lijkt François een beetje tot uiting te komen en lijkt hij zichzelf te ontwikkelen. Tot nu toe heeft hij altijd geleefd voor Meaulnes.

Yvonne wordt erg ziek en na negen maanden krijgt ze een dochtertje.

François komt heel vaak langs en wordt een goede vriend van Yvonne.

Hij zorgt ook vaak voor het dochtertje. Na een poosje wordt Yvonne erg ziek en gaat ze dood, terwijl ze Meaulnes nog steeds niet weer gezien heeft.

Ze was erg eenzaam, terwijl Meaulnes er niet was.

François erft alles als Meaulnes en Frantz niet terug komen. Hij gaat in het huis wonen en zorgt nu helemaal voor het kleine meisje.

Meaulnes verschijnt pas na twee jaar. Hij heeft het voor elkaar gekregen om Valentine en Frantz bij elkaar te brengen. Hij is erg verdrietig als hij ontdekt dat zijn vrouw dood is, maar hij is wel erg gelukkig met zijn dochter.

François blijft dus alleen over.

Hij heeft iedereen geholpen om de ware te vinden en altijd voor iedereen klaar te staan, maar voor zichzelf heeft hij nog nooit wat gedaan.10.Het verhaal is chronologisch verteld, behalve de reis van Meaulnes, dat is flashback, omdat hij dat pas later vertelt. Het boek is verdeeld in drie delen, in het eerste deel wordt de reis van Meaulnes naar het ‘Domaine perdu’ beschreven, in het tweede deel worden de verdere avonturen van hem beschreven die hij beleeft in het dorpje en dat hij naar Parijs terug moet. In het laatste deel worden Meaulnes en Yvonne en Frantz en Valentine verenigd.11.Vriendschap, liefde en dood zijn de drie belangrijkste thema’s van het boek.12.De titel is: ‘Le Grand Meaulnes’, omdat Augustin Meaulnes een bijzonder persoon is, hij is erg gevoelig en beleeft veel avonturen. Hij is ook de hoofdpersoon van het boek. Hij wordt ook zo genoemd, omdat hij nogal groot is.13.Het is een romantisch en mysterieus boek. Het gevoel staat in dit boek op de eerste plaats. Het boek lijkt vrij cliché, omdat Meaulnes uiteindelijk zijn grote liefde vindt en omdat Frantz en Valentine uiteindelijk verenigd zijn, maar dat valt best mee. Frantz en Valentine zijn de enige twee die uiteindelijk echt gelukkig zijn. Als Meaulnes eindelijk Yvonne heeft gevonden, gaat zij dood en blijft hij met zijn dochtertje over en François zal altijd alleen overblijven, dus het is helemaal geen ‘happy end’.

Ik vond het boek wel leuk, behalve dat sommige stukken wel erg uitvoerig zijn beschreven. (b.v. hoe Meaulnes eindelijk het kasteel vindt of het gespeculeer over het ‘Domaine perdu’)

Wat ik het leukst vindt aan het boek, is dat, terwijl ik het lees, ik een beeld voor me krijg van een ongerept, heuvelachtig landschap met hier en daar een dorpje, met veel paard en wagens en zonder electriciteit.

Het boek speelt namelijk aan het eind van de twintigste eeuw. Ik vind het ook leuk om eens een mysterieus boek te lezen, omdat de boeken van nu allemaal zo realistisch zijn. Het boek gaat over de droomwereld van kinderen, daarom wordt naarmate het verhaal vordert, het verhaal ook iets realistischer. (de personages worden ook ouder)14.Het boek speelt in Frankrijk.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen