Boekverslag : Renate Dorrestein - Verborgen Gebreken
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 4406 woorden.

Personages in 'Verborgen gebreken' door Renate Dorrestein.

1. Eerste persoonlijke reactie

Ik vond het boek echt leuk om te lezen. Het was interessant, omdat je eigenlijk best wel veel gevoelens en gedachten van Agnes en Chris krijgt te lezen. Op sommige momenten was het ook nog wel spannend, bijvoorbeeld wanneer die man wordt neergeschoten. Daarbij valt Agnes ook en dan krijg je een beetje het gevoel dat zij ook wordt neergeschoten. De dingen die Chris soms zegt zijn ook best wel indrukwekkend, omdat ze niet praat als een meisje van 10 jaar, maar als een meisje dat al veel ouder is.

Het is eigenlijk een best wel moeilijke tekst, omdat Agnes soms terug kijkt naar de tijd waar haar broers nog leefden. Maar als je eenmaal aan het lezen bent gaat het veel makkelijker, je begint als het ware vanzelf te lezen. Dit boek is ook zeer origineel, zo'n soort verhaal heb ik nog nooit gelezen.2. Korte samenvatting van de inhoud

Sonja, haar minnaar Jaap en haar kinderen Waldo, Christine en Tommie gaan op vakantie naar Schotland. De kinderen zijn allen van een verschillende man. In Schotland regent het pijpenstelen en Chris gedraagt zich zo vervelend, dat ze niet van de camping af mag. Als Waldo met Christine en Tommie op de kade staat, geeft Christine hem opeens een duw. Hij valt achterover en verdwijnt onder water. Chris en Tommie rennen weg. Ze sluipen in de auto van Agnes die op een boot staat, ze is op reis naar het huis van haar familie.

Haar laatste broer, Robert, is pas overleden en ze gaat zijn as uitstrooien bij het huis. Ze ziet de kinderen, maar rijdt gewoon door. De beheerders van het huis, de familie Flynt, wonen even verderop. Ze kijken niet vreemd op van de kinderen die in de auto zitten, Agnes neemt immers vaker neefjes en nichtjes mee naar Schotland. Ze noemt het meisje Bazooka, vanwege de kauwgum die zij kauwt, en de jongen noemt ze Ivatug, omdat hij op een eskimo lijkt. Als Agnes aan de ouders van de kinderen denkt, wil ze de politie bellen. Maar Chris dreigt dat ze de politie dan zegt dat Agnes hen ontvoerd heeft. Agnes ontdekt dat Chris graag uitgekafferd wil worden en ook verbaast ze zich over Tommie, die nog helemaal niet naar zijn moeder heeft gevraagd. Ze vraagt zich af wie de ouders van hen zijn.

De volgende dag ontdekt Agnes dat haar huis als vakantiewoning te huur wordt aangeboden. Ze wil bij de verhuurmaatschappij protesteren, maar de telefoon doet het niet. Later blijkt dat Chris deze onklaar heeft gemaakt. Bij nader onderzoek komt Agnes erachter dat Elise, de weduwe van Robert, het huis in de verhuur heeft gedaan. Ze moeten het huis verlaten en de familie Flynt is woedend op haar. Agnes wist hier echter niets van af. Inmiddels is de wasmachine kapotgegaan. Als ze in het dorp is, om een nieuwe slang voor de machine te kopen, valt ze flauw, voor het eerst in haar leven.

Wanneer ze thuiskomt, zijn Chris en Tommie een verkleedspel aan het doen. Ze doet mee. Dan komt inspecteur Miller van Scotland Yard langs. Hij is op zoek naar twee vermiste kinderen, maar hij herkent Chris en Tommie niet, vanwege hun vermomming. Agnes besluit niets te zeggen, maar beseft, na het lezen van een krantenbericht, dat ze in een moeilijke situatie verkeert. De volgende dag vertelt Chris haar naam en gedraagt ze zich voorbeeldig, alsof ze bang is om weggestuurd te worden.

Chris heeft op de één of andere manier de conclusie getrokken dat Waldo nog in leven is. De lezer weet echter dat er een lijk is gevonden in de haven, waar Chris hem een duw heeft gegeven. Nu overweegt ze om terug te gaan naar haar moeder. Ze gaat naar de slaapkamer van Agnes, om het haar te vertellen. Deze slaapt echter en Chris ontdekt een luchtbuks onder het bed.

Vroeg in de ochtend komt er iemand van het verhuurbedrijf, om het huis te inspecteren. Als Chris de man ziet, wil ze Agnes beschermen. Ze schiet met de buks op hem en op hetzelfde moment krijgt Agnes een beroerte. Beide personen liggen stil op de grond en Chris vlucht het huis in. Ze richt daar vernielingen aan, waardoor het huis niet meer te verhuren is. Als Agnes bijkomt, strompelt ze met hulp van Chris het huis binnen. Ze besluit de kinderen weg te sturen voordat het lijk ontdekt wordt. Ze weet uit de krant in welk hotel haar moeder logeert en schrijft dat op een briefje. Ze zullen moeten liften.

Wanneer Chris de dode uit het zicht wil slepen, blijkt hij weg te zijn. Hij is naar het ziekenhuis gebracht en is daar gestorven, zonder iets te zeggen. Agnes maakt het wapen schoon en realiseert zich dat ze naar een verpleeghuis zou moeten . De kinderen komen in het hotel aan en worden met hun moeder herenigd. Ze willen naar Agnes maar die is inmiddels door Muriel Flynt meegenomen. Dan gaan ze naar het eiland, waarvan ze veronderstellen dat Waldo daar naartoe is gezwommen. Tommie haalt het glazen oog van Agnes uit zijn zak en geeft het, zonder dat iemand het ziet, door aan Chris.3.VerdiepingPersonages en hun onderlinge relaties

3a. Het hoofdpersonage3a1. Uiterlijke en innerlijke eigenschappen

Het hoofdpersonage in dit boek is de 70-jarige vrouw Agnes. Ze is een gepensioneerde lerares. Haar 4 broers zijn allemaal overleden. (Robert, Frank, Justus en Benjamin) Door een ongelukje wat ze tijdens haar jeugd heeft opgelopen heeft ze nu een glazen oog. Omdat ze het nakomelingetje was, werd ze altijd verwend door haar broers. Nu haar broers allemaal dood zijn, ziet de familie haar als de 'gekke' oude tante. Ze is nooit getrouwd geweest, maar heeft ooit wel een oogje gehad op haar broer Robert.-'Maar had Joyce...de telefoon op.'(blz. 72)Kinderen heeft ze niet. Ze is een betrouwbare vrouw, ze zal niemand verraden. Een voorbeeld hiervan is, dat ze niks aan de politie vertelt dat Chris en Tommie bij haar zijn. Ze heeft beloofd om hen niet te verklikken. Van buiten lijkt het een gelukkige oude vrouw, maar van binnen is het een heel ander verhaal. Van binnen zit ze vol van verdriet, al haar broers zijn dood, de kleinkinderen willen niet meer mee op vakantie met haar en ze heeft nooit een man gehad. En ondanks dat Chris en Tommie druk zijn en een grote mond geven blijft ze toch rustig, ze wordt nooit echt kwaad. Het is echt een lieve oude vrouw, ze geeft om de kinderen.3a2. Problematiek

Agnes zit met een aantal problemen. Allereerst heeft ze twee kinderen in haar vakantiehuisje in Mull. Vervolgens wordt ze net als ieder ander ook ouder en dat weet ze zelf ook, ze is dus bang dat haar familie haar in een bejaardentehuis zal stoppen. En haar vakantiehuis dat ze samen met haar broers had gebouwd wordt ook verhuurd door haar schoonzuster.

Ze wil Chris en Tommie heel graag helpen, maar dan moet ze eerst wel weten wie ze zijn en wat er is gebeurd. Omdat ze dit te weten wil komen, begint ze heel rustig dingen te vragen, maar Chris en Tommie willen niks zeggen. Daarom besluit ze om er maar niet meer zo veel over te praten. Omdat ze het in een krant ziet staan komt ze erachter wie ze echt zijn. Hierdoor kan ze Chris en Tommie helpen, want nu weet ze wie de ouders zijn en waar de ouders logeren. Zo kan ze Chris en Tommie naar hen toesturen.

Omdat Agnes zelf ook weet dat ze ouder wordt, is ze bang dat haar schoonzuster haar in een bejaardentehuis zullen stoppen. Maar omdat ze dat niet wil, ze wil namelijk nog gewoon vrij zijn, doet ze zo normaal mogelijk. Ze probeert alles goed te onthouden en zich zo goed mogelijk te onderhouden, want ze weet; als haar schoonzusters zien dat ze zich niet goed verzorgt, dan zullen ze haar in een bejaardentehuis stoppen. Maar omdat ze aan het einde van het boek een beroerte krijgt, gaat haar gezondheid sterk achteruit. Ze is erg verzwakt, de revalidatie zal dus een tijd duren. En zelfs daarna is het bijna wel zeker dat ze in een bejaardentehuis komt.

Het vakantiehuisje in Mull heeft ze samen met haar 4 broers, Robert, Frank, Justus en Benjamin, gebouwd. Ze heeft dus nog heel veel herinneringen van vroeger door dit huis. Ze wil dit huis dus ook heel graag zelf onderhouden. Maar haar schoonzuster denkt hier heel anders over. Ze wil het gaan verhuren aan de gemeente. Agnes vindt dit dus ook heel erg. Op de dag dat de makelaar komt voelt Agnes zich dus ook verdrietig. Ze hoopt eigenlijk zelfs dat het huis zal worden afgekeurd voor verhuur. Als de man weg wil gaan komt Chris beneden met een geweer in haar hand. Ze schiet de man neer, omdat ze niet wil dat het huis wordt verhuurd. Ze weet dat Agnes heel gek is op dit huis. Daarna rent Chris samen met Tommie naar binnen en breekt het hele huis van binnen af, ze denkt dat ze Agnes zo kan helpen.3a3. De invloed van het karakter

Ze heeft heel veel goede eigenschappen, de meeste eigenschappen bieden haar voordeel bij haar handelingen. Omdat Agnes altijd rustig probeert te blijven, begint Chris Agnes echt lief te vinden. Zelfs Tommie vindt Agnes aardig. En omdat Agnes beloofd heeft om niets te verklikken, vertrouwd Chris Agnes steeds meer, ze voelt zich echt op haar gemak. Maar omdat haar broers allemaal zijn overleden zit ze vol verdriet, hierdoor denkt ze veel aan haar broers. Ze kan hen nog niet echt 'loslaten', vooral Robert niet, haar lievelingsbroer. Omdat Agnes altijd veel voor kinderen heeft gedaan en omdat ze echt van kinderen houdt, zorgt ze ook heel goed voor Chris en Tommie. Ze weet hoe ze met kinderen om moet gaan. Daarom vindt ze het ook heel erg jammer dat haar kleinkinderen niet meer mee willen gaan met haar naar haar vakantiehuisje.3a4. De belangrijkste beslissingen van het hoofdpersonage

Ook al heeft Agnes beloofd om de kinderen niet de verraden had ze naar de politie moeten gaan en vertellen dat er twee kinderen in haar huis zaten. Zo waren de ouders ook niet zo lang ongerust geweest. Hier blijkt dus uit dat het soms wel eens goed is om je belofte te breken. Maar hieruit kan ik ook concluderen dat Agnes zich echt aan haar woord houdt. De manier die zij heeft gebruikt om erachter te komen, heeft het vertrouwen tussen Chris en haar niet geschaad.

Het feit dat haar schoonzuster haar in het bejaardentehuis willen stoppen, kan ze niet veranderen. Want ze wordt toch ouder, daar kan ze niks aan veranderen. Ze zou wel aan haar schoonzusters kunnen vragen of ze elke dag een keer langs zouden willen komen, of vragen of iemand anders dat zou willen doen. Zo hoeft ze niet naar het bejaardentehuis, maar heeft ze thuis toch nog goede zorg. Maar als niemand dat wil, dan zit er niks anders op dan dat ze toch naar het bejaardentehuis moet.

De schoonzuster van Agnes willen haar vakantiehuisje verhuren aan de gemeente, tegen de wil van Agnes in. Ik vind zelf dat de schoonzuster van haar dat niet zo maar kan doen. Ze moet het eerst met Agnes overleggen, want ze komt al zo lang op vakantie in dat huisje, ze heeft het zelfs met haar broers gebouwd. Maar als ze er na lang overleggen nog niet uitkomen dan kunnen ze het alsnog verhuren, maar als Agnes erin wil blijven in de zomer (bijvoorbeeld twee weekjes) dan zou de schoonzuster die twee weekjes vrij kunnen houden. Zo heeft Agnes haar huisje nog en kan haar schoonzuster het huisje toch ook nog verhuren.3a5. Identificatie

Ik vind Agnes een hele lieve oude vrouw. Ik kan me daarom best wel in haar verplaatsen. Anges doet er bijna alles aan om het een ander naar de zin te maken. Dat zou ze soms niet zo veel moeten doen, ze zou iets meer aan haar zelf moeten denken. Ook door het leeftijdverschil wordt het inleven al iets moeilijker. Maar we hebben denk ik ook nog wel overeenkomsten. Zij houdt van kinderen, ik ook. Ik kan me best voorstellen dat ze het heel erg vindt dat haar kleinkinderen helemaal niet meer met haar mee willen op vakantie. Ze heeft zich tenslotte zoveel jaar voor de kinderen gegeven. En het wordt haar nu in één keer afgenomen. Ik kan me alleen niet voorstellen dat ze geen man heeft, of geen vriend gehad. Hierdoor wordt het al weer iets moeilijker om me in haar te verplaatsen. Maar de handelingen die ze maakt zijn allemaal uit liefde. Ze beschermd Chris en Tommie tegen alles en dat vind ik echt goed van haar, ze had het immers ook beloofd aan hen. Ik denk dat ik hetzelfde had gedaan. Hoewel dat misschien niet de beste manier was geweest, want hierdoor komt Agnes dus zelf in de problemen. Maar ondanks een aantal 'minpuntjes' kan ik me heel goed in Agnes verplaatsen. Het is een sympathieke vrouw met liefde voor iedereen. Toen Agnes neer viel op de grond was ik eerst bang dat ze ook was geraakt, maar toen ik las dat ze overeind kroop was het toch een soort opluchting. Ik hoopte ook echt dat het haar zou lukken om het huisje te houden.3a6. Ontwikkeling van het hoofdpersonage

In het verhaal verandert ze wel een beetje. Ze geeft nog steeds veel om kinderen. Ze heeft wel meer 'hekel' gekregen aan haar schoonzuster(s). Ze denkt nu ook wel wat anders over haar broer Robert. Ze heeft nu wel in de gaten dat het eigenlijk ook niet kan. Ze vindt hem nog wel steeds haar lievelingsbroer, ook al is hij al dood. Verder is ze nog steeds de oude betrouwbare vrouw. Nog steeds geduldig met mensen. Maar haar gezondheid is in het verhaal wel sterk achteruit gegaan. Ook door de beroerte die ze op het eind van het verhaal kreeg.3b.Overige personages3b1. Karakteristieken

De andere personages die ik ga beschrijven zijn:

· Chris(tine)

· Sonja

· Jaap

· WaldoChris(tine) is een meisje van 10 jaar. Ze doet zich voor als een stoer meisje, maar van binnen denkt ze dat ze alles fout doet. De relatie tussen haar en Agnes is sterk. In het begin nog niet, maar later wel. Ik denk dat Agnes Christine ziet als een soort kleinkind. Doordat Chris alles 'recht voor z'n raap' zegt, begint Agnes steeds dieper na te denken. Agnes ziet nu in dat ze altijd heel veel heeft gedaan voor andere mensen. Chris is een slim meisje. Ze wil wel praten, als het maar niet te veel over haar persoonlijk gaat. De gedachten van haar zijn vaak best chaotisch. Het is wel aan haar te merken dat ze geen normale jeugd heeft gehad. Ze is namelijk door haar oudere broer Waldo misbruikt. Ze denkt dat het haar eigen schuld is en daarom wil ze zichzelf straffen. Chris is wel heel zorgzaam voor haar broertje Tommie. Christine wordt door Agnes ook wel Bazooka genoemd, omdat ze veel van die kauwgom eet.Sonja is de moeder van Waldo, Christine en Tommie. Ze is een tobberige vrouw van 40 jaar. Geen van de kinderen heeft dezelfde vader. Sonja is nu samen met de veel jongere man Jaap. Ze kent Agnes niet. Sonja herkent zichzelf in Waldo. Ze denkt dat Waldo heel goed voor zijn kleinere broertje en zusje zorgt, maar in werkelijkheid misbruikt hij hen. Ze denkt ook niet zo veel aan haar kinderen, ze is meer met Jaap bezig. Ze maakt haar eigen gedachten ook niet af net alsof ze zelf niet weet wat ze moet zeggen. Sonja is een vertegenwoordiger in kapsalonartikelen. In het begin doen Chris en Tommie haar te veel aan haar ex-mannen denken, ze herkent zichzelf dus niet in haar kinderen. Ik denk dat dat aan het eind van het verhaal wel is veranderd. Want ze was heel bezorgd toen Chris en Tommie weg waren.Jaap is de jongere vriend van Sonja. Hij deelt met haar de zorg voor haar kinderen en lijkt echt van ze te houden. Op hem had Chris haar hoop gevestigd, maar hij had ook niets in de gaten. Hij is wel een vrolijke man, zelfverzekerd en evenwichtig. Als Chris en Tommie verdwenen zijn is hij heel bezorgt. Hij wil alles doen om ze weer te vinden. Hij wil ook echt met de kinderen spelen en leuke dingen doen, maar Sonja houdt de kinderen wat dat betreft best wel strak. Ze zegt vaak dat ze het niet mogen en ook dat ze met twee woorden moeten spreken. Alleen Waldo hoeft dat niet.Waldo is de oudere broer van Chris. Hij is 16 jaar en zit in de pubertijd. Hij heeft incest gepleegd bij zijn broertje en zusje. Als Chris hem in het water duwt overlijdt hij. Hij is behoorlijk tegendraads. Toch vindt zijn moeder hem haar lieveling. Chris vindt toch wel een beetje steun in Waldo, ook al heeft hij haar jaren misbruikt. Ze heeft het idee dat hij om haar geeft. Hij gaat z'n eigen gangetje en heeft een eigen wil. Hij wil dus ook niet mee op vakantie met Sonja en Jaap, maar hij wil zelf gaan bergbeklimmen.3b2. Karakters en typen

Karakters:

· Agnes

· Christine

Terwijl je leest kom je veel over hen te weten. Doordat Agnes veel terugblikt naar vroeger, kom je te weten hoe ze over haar broers dacht en hoe ze het vroeger had. En hoe verder je komt in het boek, des te meer verteld Christine dingen.

Types:

· Sonja

· Jaap

· Waldo

· Tommie

· Familie Flynt

· Broers en schoonzusters van Agnes

Over Sonja, Jaap, Waldo en Tommie kom je wel iets te weten, maar niet zo veel. Over de familie Flynt eigenlijk bijna niks, alleen dat ze het huisje onderhouden en Agnes helpen als ze op Mull is. Het zijn echte boeren. En van de broers en schoonzusters van Agnes kom je bijna niks te weten, omdat er gewoon niet veel over wordt verteld. Ze zijn niet zo belangrijk. Je weet wel dat Robert haar lievelingsbroer was en dat ze een steeds grotere hekel krijgt aan haar schoonzuster Elise (weduwe van Robert) omdat zij het huis wil verhuren.4. Uitgebreide leeservaring

Onderwerp

Het boek 'Verborgen gebreken' gaat over incest, opvoedingsgebreken, aftakeling en ouderdom, maar vooral over het feit dat vrouwen vaak niet serieus worden genomen en dat er niet naar ze wordt geluisterd, feminisme dus. Aan dit onderwerp wordt 'tussendoor' veel aandacht geschonken. Kortom over de gebreken in het leven. Ik verwachtte een boek over gevoelens en dingen (gebreken) die een keer aan het licht moesten komen. Mijn verwachtingen zijn dus zeker uitgekomen. Ik had er zelf eerlijk nog niet echt over nagedacht, over de problemen die in dit boek naar boven komen. Ik heb nu echt nieuwe kanten van dit onderwerp gezien. Bijvoorbeeld dat het echt kan dat een broer zijn broertje of zusje misbruikt. En dat sommige kinderen van buiten heel gelukkig lijken, maar door hun opvoeding zitten ze van binnen vol van verdriet. In dit boek wordt het onderwerp heel goed uitgelegd. Ik wist wel dat mijn opa eerder eenzaam was, maar door dit boek weet hoe mijn opa zich heeft gevoeld.De gebeurtenissen

Er zijn een aantal belangrijke gebeurtenissen, zoals de incest die Waldo bij Chris pleegt. En wanneer Chris Waldo in het water duwt en naar de auto van Agnes rent. Er is nog een belangrijke gebeurtenis, namelijk als Chris de man die het huis keurt neerschiet. Hierdoor kom je te weten dat Chris heel veel voor Agnes over heeft en dus veel om Agnes geeft. Chris heeft nu in de gaten dat Agnes misschien tot nu toe de enige is geweest die echt om haar gaf.-'De terugslag van het geweer heeft Chrisgetroffen als een stomp in haar maag.

Haar hart begint als een heimachine te dreunen zodra ze Agnes en de deurwaarder op het tuinpad ziet liggen.

Als het niet om Agnes' huis was geweest, had ze dat kleregeweer nooit aangeraakt.' (blz. 188/189)Al deze gebeurtenissen zijn dramatisch en soms schokkend, maar aan de ene kant ook wel een beetje te verwachten. Want er komt een moment dat je het niet meer houdt, dan 'barst' je als het ware van verdriet of boosheid. Omdat het boek me zo aangreep zag ik alle gebeurtenissen voor me.Personages

Ik vind dat Agnes wel een heel sterk karakter heeft, maar ik zou niet echt op haar willen lijken, ik wil gewoon mezelf zijn. Ze heeft veel over voor een ander en geeft veel om Chris. Omdat Agnes zoveel terugdenkt aan het verleden en omdat je de gevoelens van haar en Chris kreeg te lezen, gingen ze echt voor me leven. Chris en Agnes waren voor mij dus echte mensen. Wanneer Agnes beloofd aan Chris dat ze hun niet zal verraden, doet ze dat dus echt niet. Ze had het wel kunnen doen, want in de krant stond een artikel over hen. Er werd wel veel over het innerlijk van Agnes en Chris verteld, maar als er iets niet bij stond, dan was het heel makkelijk om het zelf in te vullen.Bouw

Het boek bestaat uit 7 delen. Elk deel heeft een stukje van het scheppingsverhaal.

Het werd allemaal in chronologische volgorde verteld. Er zaten wel veel flashbacks in. Het verhaal begint niet meteen met veel gebeurtenissen en actie. Er wordt eerst een beetje over Chris en haar familie verteld. En hoe Chris is. Na een paar hoofdstukken begint de 'actie', dit blijft ook zo door gaan tot het einde van het boek. (Vind ik.)

Omdat je zoveel gevoelens krijgt te lezen is het heel boeiend, maar ook is het boeiend omdat er een aantal spannende en emotische gebeurtenissen in zitten. Er wordt dus ook wel met de tijd 'gespeeld', maar dit is juist mooi. Zo kom je meer over het verleden te weten. Als je eenmaal aan het lezen was en je begreep het verhaal, dan was het helemaal niet moeilijk om te volgen.Taalgebruik

Renate gebruikt makkelijke taal. Hierdoor is het verhaal pakkend en makkelijk te volgen. Er worden korte zinnen gebruikt, vooral in de beschrijvingen. Opvallend is dat ze, vooral in het begin van het verhaal niet direct zegt dat Chris en Tommie zijn misbruikt door Waldo, maar dit maakt ze juist heel subtiel duidelijk. Je moet als het ware een beetje tussen de regels doorlezen.'Nu stommelde iedereen.....wel zachtjes opengaan.' (blz. 28/29)Evaluatie

Eigen mening

Ik vond dit boek net zoals 'Het bittere kruid' één van de betere boeken die ik heb gelezen. Vooral ook omdat er veel aandacht wordt gegeven aan de gevoelens van mensen. Ik wist eigenlijk niet echt wat ik kon verwachten bij de titel 'Verborgen gebreken', maar het is me zeker niet tegengevallen. Het verhaal werd goed omschreven en mooi verteld, met een makkelijk taalgebruik. Langdradig werd het nooit, er werd altijd wel weer iets nieuws verteld. Maar toch is het wel opvallend dat Chris in een paar dagen tijd 2 mensen heeft vermoord en dat nog 'niemand' daar achter is gekomen. In werkelijkheid zou dit niet snel voorkomen, maar toch is het ook niet helemaal onrealistisch. Na elke gebeurtenis werd ik al meteen nieuwsgierig naar de volgende. De gedachten die Agnes en Chris telkens hebben zijn vaak heel begrijpelijk, ook al geeft Chris zichzelf vaak op de kop. Ze denkt dat zij degene is die altijd fout is. Hierdoor wordt het verhaal dus ook verdrietig, omdat je weet dat ze als 10-jarig meisje al veel heeft meegemaakt en dat zijn echt geen leuke dingen. Laten we denken aan de incest die Waldo bij haar en Tommie pleegt. Door alle gedachten en gevoelens is het een zeer origineel boek, ik denk niet dat ik snel zo'n soort boek weer kan vinden. Omdat er veel aandacht wordt geschonken aan incest, aftakeling, gebreken etc. begin je toch echt wel over die dingen na te denken. Als je er niet echt over ging nadenken, dan denk ik dat je het óf niet hebt begrepen óf je interesseert je er niet voor. Kortom: Dit was echt een geweldig mooi boek. Met veel gevoelens en gedachten.Mening van Jeroen Vullings

Uit 'Vrij Nederland', 9 maart 1996.

Hij vindt dat Renate Dorrestein zich goed op het feminisme richt. De geformuleerde denkbeelden zijn hierbij dat; wat een man kan, kan een vrouw ook en andersom. En dat het lichaam niet mag bepalen wat voor leven je zult leiden. Het werk van Renate is goed geschreven, en het is meeslepend. Haar gedachten en gevoelens 'verpakt' zij als het ware in een geruststellend toegankelijke vorm. In dit boek ligt het perspectief bij vrouwen. Het motto; 'Dit is een onbelangrijk boek, want het gaat om de gevoelens van vrouwen in een huiskamer.' is ironisch bedoeld, het is juist wel belangrijk. Ze wil het traditionele en het moderne gezin tegenover elkaar leggen, ze legt hun verborgen gebreken bloot.Vergelijking

Ik vind dat Jeroen Vullings gedeeltelijk wel gelijk heeft, maar hij zegt dat ze de nadruk ook wil leggen op het gezin en minder op het feminisme. Daar ben ik het niet zo mee eens. Het is in het boek vaak duidelijk te merken dat het om het feminisme gaat. Het motto dat voor in het boek staat duidt hier op. Over de gevoelens heeft hij wel gelijk, want de gevoelens zijn in het echt vaak nog erger, maar Renate heeft ze als het ware 'verpakt' zodat het minder erg overkomt. Verder hebben wij wel dezelfde mening over het boek 'Verborgen gebreken'.Over het uitvoeren van de verdiepingsopdracht

De verdiepingsopdracht was niet zo moeilijk als de vorige. Omdat de nadruk in dit boek vooral ligt op de personages, hun gedachtes dus. Hierdoor was het dus helemaal niet zo moeilijk om deze opdracht te maken. Je hoefde niet eens echt vaak terug te kijken wat je op moest schrijven, je kon het eigenlijk uit je hoofd doen als je het boek goed had gelezen. Er zijn dus ook geen moeilijkheden opgetreden. Ik ken de personages door deze opdracht te maken nu ook stukken beter, want je gaat je nu ook echt concentreren op de gevoelens en gedachten van de personages. En dus ook een beter inzicht op het boek. Ik heb door deze opdracht geleerd dat je mensen niet moet discrimineren omdat ze bijvoorbeeld man of vrouw zijn. En dat mensen er van buiten vaak gelukkig uitzien, maar van binnen veel verdriet hebben. En dat vrouwen ook serieus moeten worden genomen, vrouwen kunnen net zo veel als mannen. Maar nu in Nederland is er niet veel onderscheid meer tussen mannen en vrouwen, kijk maar naar de overheid; er zijn vrouwelijke ministers.

Dit was dus kort gezegd een goede opdracht, waardoor je de personages nóg beter leerde kennen.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen