Boekverslag : Marga Minco - Het Bittere Kruid
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1867 woorden.

1. BeschrijvingsopdrachtMotivatie

Ik heb dit boek gekozen omdat het onderwerp oorlog mij erg aanspreekt. Op school hadden we ook een fragment gelezen uit het boek en het leek me erg leuk. Ik was erg benieuwd naar het hele verhaal.Persoonlijke reactie

Ik vind het een heel werkelijk boek omdat ze als goed beschrijft. Het komt goed over omdat ik meeleefde met de hoofdpersoon. Het is ook erg indrukwekkend omdat je zo dicht bij de gebeurtenissen betrokken bent. Ik wist bijvoorbeeld wel dat de Joden het erg moeilijk hadden maar ik dacht er verder niet bij na. Nadat ik dit boek gelezen heb, ben ik er toch een beetje over na gaan denken hoe moeilijk ze het echt hadden.SamenvattingDe ikpersoon (hoofdpersoon), Marga, woont met haar ouders en familie in Breda. Het is het begin van de tweede Tweede Wereldoorlog als de Duitsers een inval doen. De familie krijgt het nu steeds moeilijker omdat je Joods zijn. Bettie, Marga’s zusje wordt door de razzia opgepakt en naar Polen gebracht.

Ze worden opgeroepen voor het werkkamp, haar ouders worden gedwongen om naar Amsterdam te verhuizen om daar in het Judenviertel te gaan wonen.

Marga besluit om naar haar ouders in Amsterdam te gaan. Op een dag komt de razzia in hun straat en pakt haar ouders op. Marga kan nog net ontsnappen. Marga gaat dan samen met haar broer Dave en zijn vrouw Lotte naar Utrecht, waar ze een onderduikadres hebben. Maar op de reis naar Utrecht wordt Lotte opgepakt en Dave meldt zich vijwillig aan. Als ze in Utrecht aankomt, blijkt er geen plaats te zijn voor haar en wordt naar een ander adres gestuurd. Ze gaat terug naar Amsterdam en via Wout, een kennis, krijgt ze een onderduikadres. Daar blijft ze een tijdje maar vertrekt later weer omdat haar geld op is en omdat ze de familie niet langer tot last wil zijn. Later krijgt ze van Wout een nieuw persoonsbewijs en een nieuw adres waar ze blijft totdat de oorlog is afgelopen. Ze ziet haar familie nooit meer terug, behalve een oom die ze na de oorlog opzoekt maar die een paar weken na de bevrijding overlijdt. Na de oorlog gaat ze een oom van haar opzoeken die een paar weken na de bevrijding overlijdt.

De relatie tussen de hoofdpersonen is erg goed omdat het allemaal familie van elkaar is.

De gebeurtenissen spelen zich in Nederland inde steden Breda en Amsterdam af en het speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog.2. VerdiepingVerdiepingsopdracht 1Nadat ik de eerste bladzijde had gelezen dacht ik dat ze gingen vertellen over de lange en gevaarlijke tocht die ze hadden gemaakt. Hier werd verder niks over verteld. Toen ik een paar bladzijden verder was, verwachte ik niet meer een heel spannend boek. Ik had dit wel leuk gevonden, want daarom had ik dit boek ook uitgekozen. Omdat een oorlogsboek meestal wel spannend is.

De manier waarop de spanning in dit boek werd opgebouwd is doordat de schrijver sommige vragen of informatie achterhoud. Je bent dan erg benieuwd hoe alles is gebeurd. Later in het boek worden er antwoorden op die vragen gegeven. Het zijn niet echt spannende momenten maar eerder nieuwsgierig-makende vragen.

Er werd dus niet echt een spanning opgebouwd omdat er eigenlijk niet eens spanning in zat.

Er zullen ook vast wel spannende momenten zijn geweest in die tijd maar die worden hier niet verteld.

Er zijn dus ook open plekken in het boek omdat je anders meteen al weet hoe alles is gebeurd.

De belangrijkste open plekken in dit boek zitten vooral vooraan. Hier worden verschillende vragen opgeroepen als je het boek leest.

Open plek 1: We waren een paar dagen weg geweest, de hele stad had moeten evacueren.

– Waarom werd iedereen geëvacueerd? Omdat ze beginnen met een terugblik op het gebeurde wil je graag weten wát er is gebeurd. Doordat de Duitsers Nederland waren binnengevallen moesten ze allemaal geëvacueerd worden. Het wordt al snel duidelijk wat het antwoord op deze vraag is omdat dat een paar bladzijden verder wordt verteld.

Open plek 2: Het was een lange en gevaarlijke tocht. We vervoerden onze koffers op een fiets.

_ Wat was er tijdens de tocht gebeurd? Je wordt nieuwsgierig wat er tijdens tocht is gebeurd en het antwoord wordt eigenlijk niet echt in een apart gedeelte beschreven. Het wordt wel duidelijk waarvoor ze de tocht hielden en het antwoord wordt ook wel snel duidelijk als je verder leest, maar het wordt erg kort gehouden wat ik wel een beetje jammer vind omdat dat erg spannend geweest zou zijn.

In het verhaal waren niet echt open plekken waar je zelf het antwoord in moest vullen. Soms werd er wel een vraag opgeroepen die je zelf eigenlijk wel kon beantwoorden. Bijvoorbeeld wat er later met haar familie is gebeurd. Er wordt niet duidelijk aangegeven dat ze allemaal dood zijn maar je kunt het wel verwachten.

Er werd soms informatie achtergehouden zoals wat er is gebeurd met de familie van de hoofdpersoon. Er wordt geen gebruik gemaakt van manipulatietechnieken.

Verdiepingsopdracht 21. Onderwerp

Het onderwerp in het boek is heel erg duidelijk omdat de situaties echt met het onderwerp te maken hebben. Het onderwerp is Oorlog. Ik vind het onderwerp erg interessant omdat boeken over oorlog meestal spannend zijn. Dit boek was trouwens niet erg spannend. Ik had dus niet gedacht dat het niet spannend zou zijn, het was eerder een drama. Ik vind dat het onderwerp goed is uitgewerkt. Je verwacht dat het een spannend oorlogsboek is maar het blijkt eerder een soort biografie/drama te zijn. Wat er allemaal gebeurt wordt ook goed beschreven.

Ik heb genoeg andere boeken en films over oorlog gelezen en gezien en ik vond die leuker dan dit boek. Dit boek was een beetje saai maar wel erg goed.2. De gebeurtenissenDe belangrijkste gebeurtenis in dit boek is het steeds weer moeten vluchten voor de Duitsers. Eigenlijk is er niet een bepaalde gebeurtenis die het belangrijkst is omdat het niet om een bepaalde gebeurtenis draait. Het verhaal bevat eigenlijk niet veel boeiende gebeurtenissen, die zullen er vast wel in de Tweede Wereldoorlog geweest zijn maar die worden hier niet beschreven. De gebeurtenissen volgen elkaar logisch op. De gebeurtenissen, die er eigenlijk niet eens zijn, zijn een beetje saai en niet spannend of boeiend. Omdat er steeds wordt verteld dat ze moet veranderen van schuiladres en niet hoe bijvoorbeeld het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog is.

Er is wel een gebeurtenis die indruk op me heeft gemaakt, namelijk dat Marga ziet hoe een Joods meisje wordt meegenomen door de Duitsers. En later worden ook haar ouders meegenomen. Ik vond dit wel aangrijpend hoe dat werd beschreven.

Ik moest niet veel gebeurtenissen aan of invullen. Ik heb nog nooit een gebeurtenis meegemaakt als de hoofdpersoon in dit boek. Ik vond de gebeurtenissen niet erg boeiend.

Films en andere boeken vind ik boeiender omdat er dan echt op in wordt gegaan.3. De personagesIk vind de hoofdpersoon, Marga, niet echt een heldin en ik zou ook niet op haar willen lijken. Ik vind het wel heel knap dat ze alles later alleen moet doen omdat veel van haar familie al zijn opgepakt. Maar toch slaat ze zich erdoor heen. Ik kon me wel inleven in de hoofdpersoon omdat er steeds vanuit de ikpersoon werd geschreven. Al heb ik nog nooit in een situatie als Marga gezeten maar het wordt wel werkelijk beschreven. Ik vind dat Marga een goed karakter heeft omdat ze veel om anderen denkt en ze is heel sterk. Ze moet veel alleen doen en dat doet ze goed. Het gedrag van Marga tegenover anderen is wel goed. Ze denkt niet alleen aan zichzelf en ze handelt goed in moeilijke situaties. Er wordt niet echt beschreven wat voor karakter de verschillende personages hebben. Ik moest zelf niet veel invullen over het innerlijk van de personages omdat elke personage niet apart werd beschreven. Bij Marga moet je wel veel invullen wat best vervelend was.4. BouwDe bouw van het verhaal is niet echt ingewikkeld. Soms is er wel een situatie gegeven waar je eerst niks vanaf wist maar waar later wel een antwoord op komt. Het verhaal komt niet echt snel op gang omdat er steeds dingen tussendoor komen zoals terugblikken.

De samenhang van het verhaal is goed. Het verhaal is absoluut niet spannend. Het verhaal is een beetje boeiend omdat je realiseert hoe moeilijk mensen als Marga het hadden, ze moesten steeds weer vluchten voor de Duitsers en een adres was moeilijk te vinden.

Er is wel een duidelijke verhaallijn maar die wordt wel vaak onderbroken door terugblikken of gebeurtenissen. De bouw past goed bij het onderwerp. Er werd soms wel een beetje met de tijd gespeeld maar het verhaal werd daardoor niet ingewikkeld of lastig.

Er zitten best veel terugblikken of herinneringen in het verhaal wat ik wel leuk vind. Soms een beetje vervelend maar wel verhelderend. Het einde is best wel duidelijk. Haar familie is er niet meer en de oorlog is afgelopen. Ik zou nog wel graag willen weten wat ze na de oorlog gaat doen. Ik zie de gebeurtenissen door de ogen van de hoofdpersoon en dat past goed bij het verhaal omdat het een soort autobiografie is.5. TaalgebruikDe tekst is niet moeilijk of lastig om te lezen. Er zijn soms wel moeilijke joodse woorden gebruikt maar de betekenis kun je achter in het boek opzoeken. Hierdoor wordt het lezen niet moeilijk of vertraagd. Er zijn mij niet echt eigenaardigheden opgevallen in het taalgebruik, behalve dan de joodse woorden/uitdrukkingen.

Ik vind de verhouding tussen beschrijving, dialoog en weergave van gedachten best wel goed. Er is nergens te veel van, eerder te weinig. Het is allemaal wat oppervlakkig beschreven. Het taalgebruik past goed bij de hoofdpersoon omdat ze niet te volwassen ofzo praat.

De tekst bevatte wel een paar symbolische verwijzingen maar het werd hierdoor niet lastiger om te lezen omdat de joodse woorden (bijvoorbeeld) wel werden uitgelegd achter in het boek.3. EvaluatieEindoordeel over het boek.

Ik vond het wel een leuk boek maar erg saai omdat er geen spanning was in het verhaal.

Het was wel een werkelijk beschreven verhaal omdat je weet dat Joden vroeger veel moesten vluchten voor de Duitsers. Je weet dat het echt gebeurt is. Ik vond het allemaal wel een beetje oppervlakkig want er werd eigenlijk nergens verder op ingegaan. Dat vond ik wel jammer.Eindoordeel over het uitvoeren van de verdiepingsopdracht.

Het werken aan de verwerkingsopdracht verliep best goed. Al had ik soms wel wat problemen met het antwoorden op sommige opdrachten, ik kon niet alles snel goed onder woorden brengen. Het was ook een beetje lastig omdat je steeds werd verwezen naar het informatieboek. Wat overigens wel erg handig was omdat je hierdoor een betere inzicht op het boek krijgt. Ik weet nu waarom ik een boek stom of leuk vind.

Ik heb nog nooit eerder een verwerkingsopdracht als deze gemaakt dus ik kan niet zeggen dat hij moeilijker of makkelijker is dan de eerste.

Ik heb er veel van geleerd want ik weet nu bijvoorbeeld wat open plekken zijn en waarom elke schrijver ze gebruikt en wat er zo belangrijk aan is.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen