Boekverslag : Beene Dubbelboer - Geheim Verzet
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 491 woorden.

Auteur

B. Dubbelboer werd op 9 januari 1906 in 2e Exloërmond in de Drentse veenkoloniën geboren. Hij overleed op 26 januari 1982 in Westerbork. In het begin van de Tweede Wereldoorlog maakte hij een apparaat waarmee je benzinemotoren op turf kon laten lopen. Na de oorlog werd hij Volkswagendealer. Nadat hij in 1958 om gezondheidsredenen moest stoppen met zijn bedrijf begon hij een verhaal over kwajongensavonturen te schrijven. Zo ontstond zijn eerste jongensboek ‘Benzine en krenten’. Daarna schreef hij nog een aantal andere jeugdboeken en boeken voor volwassenen: streekromans, een toneelstuk, een fotoboek van Drente, en hij schreef verschillende artikelen in kranten en tijdschriften. Hij werd bekend door zijn oorlogsboeken ‘Geheim verzet’ en ‘Joël en de veenheks’.Uitgever

Roelofs van GoorPlaats van uitgave

AmersfoortJaar van uitgave

1964Genre

oorlogsboeken Tweede Wereldoorlog Het verhaal speelt zich in de buurt van het Drents plaatsje Coevorden af, vlak bij de Duitse grens, in de Tweede Wereldoorlog. Er verstrijkt 5 jaar in het verhaal.De hoofdpersonen zijn Wim en Geert, die in het begin van het verhaal 12 jaar oud zijn. Ze gaan naar de HBS in Coevorden. Op een dag vinden ze Tom, een Nederlandse piloot uit Engeland, bij het grensriviertje. Wims vader heeft een autoverhuurbedrijf en Geerts vader heeft een bedrijf in landbouwwerktuigen.Titelverklaring

Er werd verzet gepleegd tegen de Duitse bezetters. Dat moest in het geheim gebeuren. Dus: Geheim verzet.Samenvatting

Op 9 mei 1940 zijn Wim en Geert bij het grensriviertje, Wim aan de Nederlandse en Geert aan de Duitse kant. Toen er een paar Duitse officieren aankwamen moest Geert zich verstoppen. Hij hoorde dat de officieren dit tegen elkaar zeiden: ”Morgenfrüh geht’s bestimmt los. Ich glaube nicht, dass Holland kämpfen wird. In zwei Tagen muss es erledigt sein.” (Morgenvroeg beginnen we. Ik geloof niet dat Nederland zal vechten. In twee dagen is het afgelopen). De vrienden vertellen het tegen hun vaders, die het tegen de burgemeester zeggen.

De volgende nacht valt Duitsland Nederland aan....

Later in het verhaal maakte Wims vader een apparaat waarmee je auto’s op turf kunt laten rijden. Hij had een garagebedrijf dat door die rare auto’s ‘De Vulkachelexpres’ genoemd werd.

Nadat de jongens Tom vonden, werd Tom al snel chauffeur bij ‘De Vulkachelexpres’.

Hij bracht met de auto veel joden en andere mensen die door de Duitsers gezocht werden in veiligheid. Aan het eind van de oorlog ontwapende hij een groep Duitse militairen die in de school opgesloten werden en die, toen de Canadezen kwamen, aan hen overgedragen werden.

Op die dag (5 mei 1945) capituleerde Duitsland.Mening

Ik vond het best een mooi boek, want de hoofdpersonen zijn jongens van onze leeftijd. En ik vind het leuk om te lezen hoe de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog tegengewerkt werden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen