Boekverslag : Tim Krabbe - Vertraging
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1604 woorden.

Bibliografie
1995, Amsterdam, eerste druk: 1994


Samenvatting
Op de terugweg van Nieuw-Zeeland naar Amsterdam loopt het vliegtuig van Jaques Bekker vertraging op bij een tussenstop in Sydney. In de paar uur die hij ineens over heeft, besluit hij Moniek Ilegems, een vriendin uit zijn jeugd, op te zoeken.

Hij vindt haar, terwijl ze net bezig is koffers in haar auto te laden. Ze herkent hem, en vraagt of hij haar wil helpen. Hij rijdt met haar mee. Ze verteld hem dat ze gezocht wordt door de politie, omdat was uitgekomen dat zij met haar modeconcern de belasting voor 86 miljoen dollar had opgelicht. Ze moet 'verdwijnen'.Als hij dan zijn vliegtuig naar A'dam mist, besluit hij in een dwaas ogenblik om met haar mee te vluchten.

In de volgende dagen trekken ze steeds maar verder door het lege Australische landschap, nemen andere namen. De verdwijning van Madame Twenty is inmiddels voorpaginanieuws.

Op zijn 17e is Jaques per brommer met een vriend met vakantie. Op een avond in Belgie zijn ze in een dancing 'de OPPOY's' genaamd. Jaques heeft het gevoel dat de ruimte vervuld is van een belofte. Als hij er, verderop in de vakantie, nog eens terugkomt, ontmoet hij Christa en zij wordt het vierde meisje met wie hij tongzoent. Zeblijven daarna nog een tijd lang schrijven dat ze elkaar terug willen zien, maar daar daar kwam niets van.

Jaques en Moniek hebben tickets en valse paspoorten geregeld voor een vlucht naar Londen. Maar dan lezen ze in de krant dat de man met wie Moniek samen de boel opgelicht heeft, is gearresteerd, en zelfmoord heeft gepleegd in zijn cel. Nu zijn hun valse paspoorten onbruikbaar, want de man had zijn paspoort langs de zelfde wegen verkregen. Bovendien komen ze erachter dat haar 'zaken' partner vlak voor zijn arrestatie debankrekening met de 86 miljoen heeft geplunderd, en dat ze dus geen geld meer hebben dan de paar honderdduizend dollar die Moniek cash bij zich heeft.

's Middags zitten ze in een cafe, als er net weer een reportage over hen wordt uitgezonden. Tot hun verassing herkennen ze Christa, die vertelt hoe dertig jaar geleden Madame Twenty heer vriendje had afgepakt. Ze rijden verder, woestijn in. Daar worden ze beroofd door iemand die hen in het cafe herkend had. Hun auto wordt onklaar gemaakt. Ze zitten midden in de woestijn en kunnen geen kant op.

De zomer daarna ontmoeten Jaques en Christa elkaar weer, maar dat is geen succes. Die avond in de OPPY's ontmoet hij Moniek. Moniek is al twintig en nog diezelfde avond neemt ze hem mee naar bed. Ze beleven samen een dolverliefde week in Oostende, het plaatsje van de OPPY's.

Als de wanhoop nabij is, worden ze toch nog opgepikt door een auto. De bestuurder herkent hen, brengt hen terug naar de bewoonde wereld. Ze slapen die nacht bij zijn vriendin, maar de hele zaak loopt compleet uit de hand als Moniek haar in een ruzie doodschiet. Ze vluchten weer, huren een huisje in the middle of nowhere, waar niemand hen vindt. Daar blijven ze maandenlang wonen. Op een dag krijgen ze een brief dat op die plaats een stuwmeer komt en dat het huis ontruimd moet worden. Dan zegt Moniek dat ze wil blijven. Jaques wordt helemaal meegesleurd door Moniek. Hij heeft net besloten dat hij ook maar zal blijven, als hij op de t.v. zijn vriendin Sonja ziet. Een knop wordt omgedraaid en hij besluit te vluchten.Hij komt een behoorlijk eind, maar Moniek vindt hem terug, en bedreigd hem. Ze verteld nu voor het eerst haar versie van de Oostende-geschiedenis. Ze vertelt dat ze het toen alleen maar deed om een vriendin te pesten door haar vriendje te versieren, en dat ze hem dus na de week niet meer kon gebruiken hoewel ze eigenlijk toch verliefd op hem was geworden. Als Jaques weigert met haar mee terug te gaan, schiet ze niet hem, maar zichzelf door het hoofd.

Later brengt J wat foto's van hen twee naar Moniek, daar had ze om gevraagd. Ze had ze nodig als bewijs voor Christa. Het weerzien valt een beetje tegen want M doet heel afstandelijk. J zegt: "Wat zie je er enders uit! Je lijkt wel een dame."

"Dat ben ik ook."

"Nou, als je er zaterdag weer zo uitziet, ga ik je Madame Twenty noemen hoor."

Bij het afscheid geeft ze hem een envelop. Hij moet beloven die pas in Oostende open te maken. In de envelop zit een briefje met de tekst "Het was een grap. I'm sorry. Moniek."


Personages
De hoofdpersoon is Jaques Bekker. In het boek wordt nauwelijks iets over hem verteld. Je weet alleen dat hij schrijver is, en presentator van een televisiekwis, en op z'n minst in Nederland heel bekend is. Hij is 57 en woont samen met een veel jongere vriendin.

Dertig jaar geleden heeft hij een korte, heftige liefde beleefd met Moniek, maar die heeft hem toen zonder tekst en uitleg in de steek gelaten. Deze ervaring heeft een grote rol gespeeld in zijn leven, want dertig jaar later droomt hij nog steeds van Moniek.

Voor de rest wordt Jaques' karakter nauwelijks uitgewerkt.


Thematiek
Ik denk dat het thema van dit boek het Lot, of Noodlot is.

Jaques ontmoet Moniek, hij blijft dertig jaar lang aan haar denken, door een toevallige (?) vertraging krijgt hij de kans haar weer te ontmoeten, zij blijkt hem ook niet vergeten te zijn. Vervolgens sleurt ze hem de afgrond in, en het scheelde maar een haartje of ze hadden, helemaal in de lijn van het verhaal, samen zelfmoord gepleegd. Uiteindelijk gaat Moniek, zoals ook bedoeld was, dood, maar ook Jaques' leven is geruineerd.

Heel concrete bewijzen uit het verhaal zelf, zijn bijv.:

-Wanneer er wordt beschreven dat hij dertig jaar geleden voor het eerst in Oppy's kwam, staat er: "De ruimte was vervuld van een onuitsprekelijke belofte, en hij wist dat hij hier terug moest komen tot duidelijk was wat die belofte inhield." Als Jaques dan later Moniek in de Oppy's ontmoet, denkt hij: Ha, dat was dus de belofte. Zo maakt hij dus ook als het ware zijn eigen noodlot.

-In het belangrijke, laatste hoofdstuk wordt van de laatste keer dat ze elkaar dertig jaar geleden zagen verteld. Dolverliefde Jaques geeft Moniek een foto van hun tweeen, en op de achterkant heeft hij geschreven: (...) You are my destiny.

Ik heb geen andere boeken van Krabbe gelezen, maar ik heb wel ergens gelezen dat hij "een auteur met een thema" is, nl het sardonische noodlot (het grijnzende noodlot) Dit schijnt ook het thema te zijn van zijn bekende boek Het gouden ei te zijn.


Boekbeschrijving & Titel
Het hele avontuur wordt stomtoevallig gestart doordat het vliegtuig waar de hoofdpersoon mee reist vertraging heeft. Als de vertraging er niet geweest was, was Jaques gewoon naar huis gevlogen, naar zijn gewone leven en gewone vriendin.


Opbouw
De opbouw van het boek is heel helder. In het eerste hoofdstuk wordt beschreven dat Jaques te horen krijgt dat zijn vliegtuig een paar uur vertraging heeft en dat hij besluit in zijn eentje Sydney in te gaan. Alles is nog heel gewoon.

Vervolgens spelen de hoofdstukken zich keurig om en om dertig jaar geleden en in het heden af. Eerst lijkt het alsof de twee verhalen niet zoveel met elkaar te maken hebben, hoewel je weet dat dat wel zo is. Maar naarmate het avontuur vordert wordt het verband steeds duidelijker, en in het laatste hoofdstuk, dat in het verleden speelt, komen de twee vehalen als het ware helemaal samen en valt alles op zijn plaats.

Het verhaal wordt door een auctoriale verteller verteld. Alleen de gedachten van Jaques kunnen we lezen, behalve in het laatste hoofdstuk, dat ineens vanuit Moniek verteld is. Maar of de gedachtes nou van Jaques of van Moniek zijn, ze zijn altijd oppervlakkig, het verhaal wordt niet door iemands ogen bekeken.


Literatuur geschiedenis
Tim Krabbe is 52 jaar oud. Hij is de oudere broer van moviestar Jeroen Krabbe, en heeft een erg slechte relatie met hem. In een interview met T.K. in HP/De tijd uit 1991 vertelt Krabbe over deze "mislukte verhouding met een buitengewoon belangrijk iemand uit zijn leven." "De enige echte oorlogen zijn de oorlogen tussen broers, je kan pas echt ruzie maken als je iets intiems, iets gemeenschappelijks hebt." Zeker in zijn vroegere werk schrijft Krabbe veel over broederrelaties. Ook schrijft hij veel over zijn andere obsessies, onder andere wielrennen en schaken.

"Van de tien verhalen in mijn nieuwe boek kan je zonder meer zeggen dat er negen over obsessies gaan. Wat dat betreft zit ik niet om materiaal verlegen. Het jarenlang najagen van iets is mij niet vreemd."
Krabbe heeft in zij leven niet erg veel gepubliceerd, maar wel zijn er drie van zijn boeken verfilmd.


Eigen mening
Ik zal maar meteen toegeven dat in dit boek iets heel herkenbaars voor mij zat, en dus meteen ook iets onheilspellends. Ik heb namelijk net als Jaques, zij het iets korter geleden, iemand ontmoet aan wie ik stiekum al heb beloofd met niemand anders te zullen trouwen dan met hem, en van wie ik altijd dacht dat hij voor mij bestemd was. Dus toen ik dit boek uit had, kreeg ik het beklemmende gevoel dat mijn ontmoeting ook fataal in mijn leven zou gaan worden. Maar nou geloof ik, dat het toch Jaques' eigen schuld was. Hij heeft zijn lot veel te klakkeloos geaccepteerd.

Ik vond de opbouw van het boek spannend, je wilt echt heel graag weten wat er nou in het verleden gebeurd is, en het plot is dan ook niet teleurstellend. Wel vind ik de gebeurtenissen vaak ongeloofwaardig.

Het heden-verhaal is soms een beetje saai. Maar wat ik er heel goed aan vind, is dat K. nooit schrijft wat Jaques voelt en denkt, maar dat je wel heel sterk voelt, wat hij zou moeten voelen, hoewel het er dus niet staat.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen