Boekverslag : Imme Dros - De Trimbaan
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 997 woorden.

Samenvatting

Dit boek, De Trimbaan, gaat over de zestienjarige jongen Filip die op zijn verjaardag Rogier ontmoet. Dat is de neef van een vriendinnetje van de lagere school. En op die verjaardag voelen Rogier en Filip zich tot elkaar aangetrokken, samen besluiten ze dan om een vervallen trimbaan in de buurt op te knappen. Op een dag op de trimbaan waren ze begonnen te praten over een meisje, een vriendin van Filip. Toen Rogier dit hoorde gaf hij eerlijk toe dat hij niet van meisjes hield. Filip werd ontzettend boos schold hem uit voor flikker en wou hem niet meer zien. Rogier probeerde met Filip in contact te komen door hem allemaal brieven te schrijven, hij schreef brieven met de meest stomme vragen zoals of hij het stom vond dat hij niet durfde te bellen. Dan zien Rogier en Filip elkaar een hele tijd niet, en in die tijd realiseert Filip dat hij verliefd is op Rogier, dus dat hij ook homo is. Hij zo ook met zijn ouders op vakantie gaan maar doet dat niet want hij wil in de buurt van Rogier blijven. Als zijn ouders weg zijn nodigt hij Rogier uit om te logeren bij hem, en dat doet hij ook. Plotseling kwamen zijn ouders terug van vakantie, zijn oma was overleden.

Als dan zijn ouders in de kamer zijn vertelt hij meteen dat hij homofiel is, zijn vader vond het een smakeloze grap en was er totaal beduusd van, hij rende de kamer uit en zei niks meer. Zijn moeder vond dat ze het eerder had moeten zien en begreep het wel.



Titel

Filip en rogier knappen samen een oude, vervallen trimbaan op die in de buurt van Filip's huis ligt. Het gaat niet om de trimbaan zelf maar meer omdat Rogier en Filip elkaar daar ontmoeten.



Soort boek

Liefdesverhaal tussen twee jongens.



Personages

  • Filip is in het begin van het boek zes jaar dan sluit hij zijn gevoelens voor anderen af, daarom merkte zijn moeder ook niet dat hij homo was. Hij is op de middelbare school een gewone jongen, heeft veel vriendinnetjes maar het gaat steeds uit. Dan zegt hij dat hij niks meer met ze te maken wil hebben ondanks dat hij een knappe jongen is. Dat gaat zo door tot hij Rogier ontmoet, en heeft meer emoties. Tot de andere personen is hij heel koel en stil.
  • Rogier is een jongen die iets later in het verhaal opduikt en is een bijfiguur. Hij had al heel lang geleden voor zichzelf uitgemaakt dat hij homofiel was.
  • Diana: vriendin van Filip toen hij nog iets jonger was, ze had een goede invloed op Filip en later hadden ze nog steeds goede contacten.
  • Janna: Filip's moeder zij had geen invloed op Filip's leven. Zijn moeder kon niet begrijpen waarom hij homo was.
  • Zijn vader: een man die niks met homo's te maken wil hebben en erg kinderachtig doet.
  • Oma Baarn: heeft veel mensenkennis en had haar oordeel snel klaar (buitenlanders enz). In de zomervakantie komt ze te overlijden.



    Tijd

    Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Tussen begin en eind verlopen er ongeveer dertien jaar. Het is een chronologisch verhaal wel worden er veel stukken tijd ‘overgeslagen', en omdat het verhaal zoveel tijd inneemt zijn er geen flash-backs nodig.



    Vertelsituatie

    Je beleeft het verhaal door de ogen van de schrijver, en de alwetende vertelsituatie is gebruikt.



    Ruimte

    Het merendeel van het verhaal speelt zich af op de trimbaan op school en thuis, de trimbaan is de belangrijkste ruimte.



    Opbouw

    Het verhaal begint met een inleiding die duurt eventjes en dan begint het verhaal, de problemen waar de hoofdpersoon voor komt te staan zijn of hij zijn emoties mag/kan tonen en hoe hij om kan gaan met zijn leven als homo. Hij lost die problemen op door buiten zijn emoties te staan en zich af te sluiten voor andere mensen. Het homo zijn was alleen in het begin een probleem en later kan hij er wel mee omgaan. Dat Filip ontdekte dat hij homo was, daar draait het hele boek om. Het hoogtepunt in het verhaal was (vond ik) dat hij zijn ouders vertelde dat hij homo was. Het boek eindigde dat de trimbaan werd weggevaagd, alsof het er nooit geweest was.



    Thema en motieven

    Het thema van het verhaal is het omgaan met homofilie, motieven daarvoor zijn boosheid die Filip krijgt als hij hoort dat Rogier homo is. De angst om het zijn ouders te vertellen.



    De bedoeling

    De bedoeling van de schrijver is om homoseksualiteit uit de taboesfeer te halen. En laten zien dat het eigenlijk helemaal niet gek is.



    Taal

    Het boek bevatte veel dialogen die heel lang doorgingen, waardoor het onoverzichtelijk werd. De schrijfster legt niet veel uit, ze schrijft maar een soort kernwoord in een klein zinnetje en dan moet je daaromheen veel verzinnen. Het taalgebruik was niet moeilijk.



    Informatie over de schrijver

    Imme Dros werd in 1936 op het eiland Texel geboren. Daar ging ze naar de lagere school en de mulo. In die tijd bestond er op het eiland nog geen verder voortgezet onderwijs. Daarvoor moest ze elke dag met de veerpont naar Den Helder. Ze ging daar naar het gymnasium en de kweekschool. Later ging ze Nederlands studeren in Amsterdam. Ze ontmoette in die tijd haar tegenwoordige echtgenoot Harrie Geelen, die is bekend van t.v. programma's voor de jeugd (o.a kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?).



    Meer info

    Imme Dros (geboren 1936) Nederlands schrijfster van kinder- en jeugdliteratuur. Werd bekend als tekstschrijver voor populaire t.v.-programma's als 'TiTa tovenaar' en later met psychologische jeugdromans als 'Annetje Lie in het holst van de nacht' (1987) waarvoor zij zowel de Zilveren Griffel als de Libris Woutertje Pieterseprijs ontving. Ander werk o.a. 'Het paard Rudolf' (1971), 'De zomer van dat jaar' (1980; Zilveren Griffel), 'De reizen van de slimme man' (1988; Zilveren Griffel), 'De blauwe stoel, de ruziestoel' (1994; Zilveren Griffel).
  • Andere boeken van deze auteur:


    Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen