Boekverslag : Rascha Peper - Oesters
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1411 woorden.

I ZAKELIJKE GEGEVENS

Titelbeschrijving

PEPER, R.

Oesters,

Bulkboek Amsterdam,

Amsterdam 1995, (1991)



Motto:

Eeuwigheid, overstaar mij hier die nauwelijks te ademen waag, die in het hart mijn dode draag in de gesloten sarkophaag.

IDA GERHARDT

(‘Het onherroepelijke’ uit de bundel De Slechtvalk)

Opdracht:

geen



Korte inhoud:

Olga is in Zuid-Frankrijk om aan haar studie te werken. Als zij naar Amsterdam, haar woonplaats, wil gaan, biedt een vriend van de vader van haar vriendin (waar ze logeerde) haar een lift tot Zeeuws-Vlaanderen aan. Hij heet Frank Winter. Olga blijft daar twee dagen, daarna gaat ze naar Amsterdam. Het contact blijft ze houden, al is het wel moeilijk want hij is zestig en zij is twintig. Al gauw krijgen ze een relatie en gaat Olga bijna elk weekend naar Frank toe. De relatie tussen Frank en Olga duurt vijf jaar.

Dan ontmoet ze Harold Kingley, hij is bijna even oud als zij en haar ouders vinden dat erg prettig, want ze vonden Frank te oud voor haar. Harold vertrekt voor een half jaar naar New Jersey. Olga is in dat half jaar veel bij Frank, waar Harold niets vanaf weet.

Als Olga weer een weekendje naar Frank gaat, vertelt ze hem dat ze een verhouding heeft met Harold. Hij had dat allang door en reageert toch nog erg geëmotioneerd. Toch arrangeren ze een ontmoeting tussen Frank en Harold. En zolang ze nog in Nederland woont heeft Olga een relatie met beide mannen.

In de tijd dat zij in New Jersey is gaat Frank dood. Als Olga terug is uit New Jersey gaat ze naar Zeeuws-Vlaanderen om het graf van Frank te bekijken.

Olga gaat niet langs het oude huis van Frank, maar wel langs de notaris. Frank liet haar een vanitas na (een schilderij waarop een doodshoofd afgebeeld is, het leert de toeschouwer dat je niet zo ijdel moet zijn om de dood te vergeten).

Olga is erg verdrietig om Frank en raakt geobsedeerd door de dood. Ze komt bij een psychiater (Herr Kroch) terecht en wordt later erg ziek, ze krijgt kanker. We moeten aannemen dat de laatste drie zinnen uit de roman (hoofdstuk 23) haar dood beschrijven.



II ANALYSE



Structuur

Er zijn 23 genummerde hoofdstukken, die door witregels zijn onderverdeeld. Om en om vertellen zij het verhaal van Olga’s relatie met Frank Winter, het verleden, en het verhaal over Olga in Wenen, het heden. Enkele keren wordt die regelmaat onderbroken door kleine tussengebeurtenissen. De gebeurtenissen met Olga en de psychiater, dr. Kroch, worden in het begin centraal geplaatst.



Verhaalfiguren

Hoofdpersonen, Round characters

Olga is 35 jaar oud, getrouwd met Harold Kingsley en woont in Wenen. Daarvoor woonde zij in Amsterdam, New York en Bonn. Heeft letterkunde gestudeerd in Amsterdam. Zij wordt een droomster genoemd en haar karakter vertoont melancholieke trekjes. Zij is in zichzelf gekeerd, depressief en slaapt slecht.

Frank Winter is een vitale man van 59 als hij Olga in Montpellier ontmoet. Hij is kunsthandelaar en heeft schilderijen opgehaald in Frankrijk. Als hij terugrijdt naar Nederland, biedt hij Olga een lift aan. Ze overnacht in zij royale huis in Zeeuws-Vlaanderen. Frank maakt een zeer evenwichtige indruk. Hij houdt van rustig bestaan.

Harold Kingsley is een diplomaat. Hij heeft in Amsterdam geschiedenis en economie gestudeerd. Hij wordt cool maar clever en geestig genoemd, een echte carrièremaker.

Bijfiguren, Flat characters

Hannah kent Harold oppervlakkig, ze is een vriendin van Olga. Ze is populair, iedereen bewondert haar. Ze heeft een bos krullen, ranke benen en ze is heel fel, wat ook van haar afstraalt.

Kees, vriend van de ouders van Olga. Hij zit haar telkens te plagen door te zeggen dat ze met hem moet trouwen. Vroeger was hij de minnaar van Olga’s moeder. Hij is humoristisch maar bedoelt het soms serieus.

Arthur is een internist, en de enige met wie Olga praat over Frank. Hij is laconiek en wekt de indruk niets bijzonder te vinden. Een zware, gemoedelijke, slordig ogende man, niet het prototype van een medicus.

Moeder van Olga, ze kan het goed vinden met Olga, maar is het niet eens met haar vriendschap met Frank, en blij als Harold haar een aanzoek doet.

Vader van Olga is een belangrijk persoon in het verhaal, hij wordt met Frank vergeleken.

Huishoudster, kijkt vijandig naar Olga. Ze is al wat ouder en heeft de pik op Olga.

Psychiater (Herr Dokter Kroch): heeft een bril en helpt Olga met haar problemen. Hij praat welluidend, zangerig Weens. Zijn zware gestalte past bij hem. Hij is informeel en artistiek. Gekleed in een zwarte, ribfluwelen broek en een helderrode lamswollen trui, waartegen de peper-en-zout kleurige ringbaard fraai afsteekt.



Tijd

Het verhaal loopt van 1969, het jaar na de maagdenhuis-bezetting, tot 1984. Die herfst vijftien jaar geleden:

Hoofdstuk 1 begint eind februari 1984. In het laatste hoofdstuk is het juli.

Beide verhalen worden chronologisch verteld.

Het boek heeft 130 blz. en 23 hoofdstukken.

Hier en daar zijn grote tijdsprongen en flashbacks, die soms wel één hoofdstuk duren.

De totale tijd van het verhaal neemt 25 jaar in beslag. Eerst de relatie met Frank, daar gaat 15 jaar overheen. Na die 15 jaar gaat ze op verschillende plaatsen op de wereld wonen. Ze eindigt in Wenen waar ze het hele verhaal aan een psycholoog vertelt.



Ruimte

Er zijn meerdere ruimten die een rol spelen in het verhaal: Amsterdam, waar Olga studeert, het huis van Frank Winter in Zeeland, de behandelkamer van de psychiater en het oude huis in Wenen waar Olga met Harold woont.

De ruimte kan een symbolische betekenis hebben.

Tijdens het lezen viel mij een fragment op dat volgens mij zeker een betekenis zal hebben:

“Die avond. Het grauwe water dat langzamerhand nevelig werd, met in de verte de veerboot waarmee zij de volgende dag zou vertrekken. Het grind dat nog de warmte van de dag uitstraalde en waarin de ijzeren stoelpoten knarsten”.(p.23)

Dit fragment heeft een symbolische betekenis. Dit fragment verwijst naar het leeftijdsverschil tussen Olga en Frank. Er wordt teruggekeken op de dag die bijna voorbij is. Frank, die terug kijkt op de dag, terug kijkt op zijn leven. Met de stoelpoten worden Frank zijn gewrichten bedoeld, die zijn oud en versleten en knarsen ook. Grauwe water staat voor de grauwe huid van Frank. Olga ziet in de verte de boot, in de verte, ze heeft in de verte haar hele toekomst nog voor haar liggen. Zij kijkt in de toekomst. Frank kijkt terug in het verleden.

‘De veerboot waarmee zij de volgende dag zou vertrekken’- voor Olga bestaat er nog wel een volgende dag, dat weet ze zeker, ze is nog jong en sportief. Frank denkt na en schildert het verleden van zich af.



Perspectief

De roman wordt verteld in een overwegend personale vertelsituatie. Het perspectief ligt bij Olga en een enkele keer bij de verteller. De hoofdstukken die zich afspelen in het verleden zijn in v.t. geschreven. De andere hoofdstukken in de t.t.



III INTERPRETATIE



Titelverklaring

De titel Oesters komt enkele keren letterlijk in het verhaal voor. Olga leert van Frank oesters eten, later vergelijkt zij de hardnekkigheid van haar verdriet met de grote zuigkracht van oesters.

‘De man tegenover haar at oesters. Ze proefde er een en rilde van afgrijzen. De rillingen die aan de verslaving voorafgaan, zei hij’. (blz. 23)



Motto-uitleg

Het motto verwijst naar Olga die na de dood van Frank spijt krijgt over haar keuze. Ze blijft er mee zitten, ze kan er niet uitkomen. Ondanks dat ze nu getrouwd is met Harold, blijft de onweerstaanbare liefde voor Frank in haar ronddwalen.



Motieven

Algemene motieven:

liefde

dood

verdriet

spijt

Verhaalmotieven: Winter:

Frank Winter (blz 19), de winter (seizoen), “eet winterzaad” (blz 50), wintersport (blz 81), “een winter aan zee” (Een gedichtencyclus van Adriaan Roland Holst) (blz 49).

Oesters: in restaurant eten, onder boom oesterteelt (blz 73) “zit vast als een oester aan een dakpan” (de oesters zijn als de herinneringen die aan Olga vastkleven).

Dood: opgezette aapje (bij Frank thuis), berekening jaren dat ze nog zal leven, opgezette dieren in het museum (blz 111), Frank overleden (blz 117), twee katten overleden (o.a. blz 125), kerkhof waar Frank ligt (blz 120).

Schedels: schedeltje hermelijntje (psychiater) (blz 7), schedeltje op stilleven (blz 123), schedels in vitrine van museum (blz 112),

En uiteraard relaties, in dit geval de relatie tussen een jonge vrouw en een oudere man. Kees vraagt haar (zogenaamd) ten huwelijk (blz 33), Frank vraagt haar ten huwelijk Olga trouwt met Harold (blz 90)



Thema

Een meisje dat herinneringen heeft aan haar oude geliefde, die 40 jaar ouder is dan zij. Maar ze kiest uiteindelijk ervoor om door te gaan met een jongen van haar eigen leeftijd, hoewel ze de oudere man niet geheel opgeeft. En alles wat ze ziet en meemaakt herinnert haar aan haar ex-vriend, die als een oester in haar hoofd vast zit.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen