Boekverslag : Tonke Dragt - De Zevensprong
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 591 woorden.

Titel

De Zevensprong



Auteur

Tonke Dragt



Tonke Dragt is ook de tekenaar. Geboren in Djakarta op 12 november 1930. Het grootste deel van haar jeugd bracht ze door in Indonesiƫ, waarvan 3 jaar in een Japans gevangenkamp. Daar verveelde zij zich heel erg tot ze samen met een vriendinnetje op het idee kwam om een boek te schrijven. Een vreemd boek; het speelde in Arabiƫ. Zij schreven het op allerlei papier (zelfs op w.c. papier) Omdat er weinig schrijfpapier te krijgen was. Na haar studie aan de academie voor beeldende kunsten in Den Haag werd Tonke tekenlerares op een middelbare school. Van de Zevensprong is ook een film gemaakt door Karst van der Meulen. Tonke Dragt woont in Den Haag, dicht bij de zee en de duinen.



Nu noem ik een paar andere boeken; Een brief voor koning', Geheimen van het wilde woud, De blauwe maan in 8 delen, Toren hoog en mijlen breed, De torens van februari en De Verhalen van de tweelingbroers en nog vele andere jeugdboeken. Zij kreeg in 1976 een staatsprijs voor al haar jeugdboeken.



De plaatjes in het boek zijn getekend door Tonke zelf. De voorkant van het boek is getekend door Fransje Berserik. Ik vind de plaatjes in het boek heel mooi getekend.



Ik doe mijn boekbespreking over de Zevensprong. Het boek is geschreven in 1967. De hoofdpersonen zijn: Frans van der steg, Graaf Grisenstijn, en Graaf Geert-jan, en de klaskinderen.



Nu de beschrijving van het boek

De titel.

Het getal zeven speelt in dit boek een belangrijke rol. Het boek heeft zeven hoofdstukken, zoals het lied van de zevensprong gezongen wordt. In het verhaal komen we een wegwijzer tegen met zeven armen terwijl het kruispunt maar zes wegen telt. In het komplot zijn ook zeven mensen betrokken. Ik vind de titel van het boek heel goed bedacht.



In het boek lopen fantasie en werkelijkheid dwars door elkaar heen. Alle personen hebben een aardige en een minder aardige kant. De hoofdfiguur, de schoolmeester Frans van der Steg, is ook Frans de Rode die nergens bang voor is. Frans zit ook bij het komplot. Op een dag krijgt Frans een geheimzinnige brief. Eerst denkt hij aan een grapje van de kinderen van zijn klas, maar die blijken nergens van te weten. Samen besluiten zij het raadsel zelf op te lossen. Daarom doet Frans wat hem gevraagd wordt; hij gaat naar het kasteel met de ontelbare trappen, bij de Zevensprong. Het kasteel waar Graaf Grisenstijn en zijn neefje Geert-Jan. Hij wordt huisonderwijzer van Geert-Jan, die nooit mag praten met anderen dan diegene die in het kasteel wonen. In het kasteel is een schat verstopt die alleen mag worden gevonden door een graaf die jonger is dan 18 jaar. Maar de oom van Geert-Jan is heel nieuwsgierig naar deze schat en wil zelf deze schat vinden. Hij wil daarom niemand in het kasteel hebben, omdat hij bang is dat iemand te weten komt dat er een schat ligt in het kasteel. Maar het komplot van Zeven weet er van en wil Geert-Jan helpen. Er moet een geheim schrift worden opgespoord en een gouden sleutel. Geholpen door Frans de Rode (met het komplot) en de kinderen van de klas weet Geert- Jan de schat van het trappenhuis te vinden De kinderen van de klas schrijven in het geheim briefjes aan Geert-Jan en Geert-Jan schrijft ze terug. Hij nodigt de kinderen uit voor zijn verjaardagsfeest. Door het lawaai, gedans en gespring zakken ze door de vloer tijdens het verjaardagsfeest, en vinden dan de schat onder de vloer.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen