Boekverslag : Carry Slee - Afblijven
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 712 woorden.

Titel:Afblijven

Auteur:Carry Slee

Uitgeverij:Van Holkema en Warendorf

Plaats en jaar van uitgave:Houten 1998

Genre:sociaal probleemboek

Samenvatting AfblijvenMelissa is hartstikke blij als ze mag dansen in een clip, ook haar vrienden zijn heel blij voor haar. Maar al snel blijkt dat het niet goed gaat met Melissa. Een van de dansers (Jim) geeft haar drugs om haar onzekerheid te verbergen. Ze gaat steeds vaker pillen slikken en raakt verslaafd. Ze komt haar beloftes niet na en liegt steeds vaker. Jordi is de enige die dit weet en hij zit er heel erg mee. Als ze aan Jordi vertelt dat ze naar de disco Florida gaat schrikt hij, daar gebruiken ze XTC. Melissa belooft niet te gaan maar gaat toch. Als Jordi dat merkt vertelt hij het aan zijn vrienden. Ook haar ouders komen er achter dat ze drugs gebruikt. Melissa belooft het niet meer te gebruiken, maar ze gaat er steeds weer mee door. Als de clip wordt opgenomen gaat Jordi met Melissa mee. Ze mag geen drugs nemen en het gaat fout, ze wordt uit de clip gegooid. Jim neemt haar mee om haar iets tegen haar verdriet te geven. Daarna komt Melissa niet meer thuis. Jordi, Fleur, Kevin en Toine (vrienden) zoeken overal naar Melissa maar ze kunnen haar niet vinden. Als Jordi in contact komt met iemand van een kraakpand krijgt hij te horen dat er een houseparty is waar Melissa kan zijn. Samen met Fleur gaat hij naar de houseparty. Er wordt een meisje naar buiten gedragen, het is Melissa ze is ‘out `gegaan. Na deze gebeurtenis kickt Melissa af, Jim wordt opgepakt. Jordi en Melissa blijken verliefd op elkaar te zijn.Melissa: Melissa is een vrolijk meisje dat goed kan dansen. Doordat ze voor een clip wordt gevraagd leert ze Jim kennen. Jim geeft haar drugs en Melissa verandert in een verslaafde. Ze houdt niet van liegen, maar als ze verslaafd is liegt ze achter elkaar door. Ze doet haar vrienden en ouders veel verdriet. Aan het einde van het boek wordt ze weer helemaal de oude.

Jim heeft veel invloed op Melissa, ze vindt hem eerst erg aardig maar dat verandert in de loop van het boek. Jordi is haar beste vriend door de gebeurtenissen krijgt ze verkering met hem.Jordi: Door zijn ogen maak je het hele boek mee. Hij is de beste vriend van Melissa. Hij is al heel lang op haar verliefd en maakt zich veel zorgen als ze aan de drugs raakt. Hij blijft doorzetten om haar er vanaf te helpen. Ook als zijn ouders vermoeden dat hij aan de drugs is, blijft hij doorzetten.

Ook kan hij goed met Fleur opschieten. Hij krijgt een hekel aan Debby die Toine (vriendje van Fleur) van Fleur af probeert te pakken. Kevin is zijn beste vriend die altijd rare trucjes op zijn BMX doet.Plaats en tijd

Het verhaal speelt zich in deze tijd af over een periode van een paar maanden. Het speelt zich af op de school van Jordi en Melissa, in het Kooltuintje (cafĂ©), bij Jim’s huis, bij Jordi en Melissa thuis en verder op straat en bij Florida (disco).Einde

Het boek eindigt gesloten, want Melissa is van de drugs af. Het eindigt ook goed omdat Melissa van de drugs af is en zij en Jordi verkering krijgen.Mening

Ik vond het een erg goed boek, omdat je ervan leert hoeveel invloed drugs op je persoonlijkheid hebben.. Ook leer je ervan hoe belangrijk vriendschap is. Het boek was wel vrij voorspelbaar omdat je wist dat Melissa aan de drugs verslaafd zou raken en dat aan het einde alles weer goed zou komen.

Ik kon me goed in Jordi verplaatsen omdat hij even oud is als ik en ik waarschijnlijk hetzelfde als hij zou hebben gedaan. Het boek is makkelijk te lezen omdat het taalgebruik eenvoudig is. Dat vind ik wel handig want dan heb je niet van die ingewikkelde woorden waar je over na moet denken. Het is een realistisch boek omdat dit dagelijks om je heen gebeurt.

Ook de personen zijn realistisch. Ik vind dat je ook leert dat je mensen moet helpen en niet in de steek moet laten. En je goed moet nadenken voor je iets doet, want je kan jezelf en anderen veel pijn bezorgen.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen