Boekverslag : Karel Eykman - Liefdesverdriet
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1559 woorden.

Titel: Liefdesverdriet

Geschreven door: Karel Eykman1. Soort verhaal: liefdes verhaal hoe een meisje omgaat met haar gevoelens2. PersonenHOOFDPERSONEN

· Monika: woont bij haar ouders ergens in Utrecht. Haar hartsvriendin heet Marjan. Monika is eigenlijk helemaal in de war geraakt door dat het uit is met peter. Hierdoor krijgt Monika allerlei emoties te verwerken, zoals verdriet, teleurstelling, boosheid, machteloosheid en wraakgevoelens

· Peter: een jongen die bij Monika op school zit. Hij heeft het uitgemaakt omdat hij niet weet wat hij nog voor haar voelt, maar ik heb het gevoel dat hij nog wel wat voor haar voelt

· Marjan: de beste vriendin van Monika. Ze kan altijd bij haar terecht als er iets is.BIJPERSONEN

· De moeder van Monika

· Henk een jongen die bij Monika in de klas zit en die monika heel erg leuk vind hij gaat elke keer naar haar toe maar ze stoot hem de hele tijd af want ze is nog te veel bezig met haar ex.

· Stoeltie de poes van Monika

· Klaas een jongen die ze heeft ontmoet in de disco en die helemaal gek van haar is geworden

· Jan Jaap haar overbuur jongetje waar ze op past en die bang is voor spoken

· Bert Pijl een leraar die met veel gevoelens in de war zit maar die word geholpen door zijn vriend. Later in het verhaal kom je erachter dat hij homo is.3. Tijd: het speelt zich in deze tijd af tenminste dat zou het kunnen afspelen.4. Vertelwijze: hij en zij vorm5. Ruimte: op school, thuis, disco6. Onderwerp: het gaat over Monika die 3 maanden met peter heeft gehad en die het heeft uitgemaakt. Hier is ze helemaal onderste boven. je leest dan ook hoe ze het verwerktTaal: ik vond de taal die ze gebruikten echt op de jongeren gericht. Dat kon je echt merken aan uitspraken die Monika of mariane deed. Ik vond het daarom ook een makkelijk leesbaar boekDe schrijver

Karel Eykman is op 1 maart 1936 in Rotterdam geboren. Na een studie theologie in Utrecht was hij eerst hulppredikant in Rotterdam en daarna jeugdpredikant in Amsterdam. Vanaf 1966 verwierf hij landelijke bekendheid met zijn bijbelverhalen die door Aart Staartjes op de televisie werden verteld. Aanvankelijk in (vaste) dienst van de IKON en later als freelancer is hij veel voor radio en televisie blijven schrijven, ook als lid van Het Schrijverscollectief. Vanaf 1977 was hij toen jaar lang redacteur van de Blauw Geruite Kiel en had hij een stimulerende invloed op dichters als Remco Ekkers, Wiel Kusters en Ted van Lieshout. Die noemde hij niet zonder trots de Blauw Geruite Kielgroep. In 1975 kreeg Eykman een Zilveren Griffel voor De vreselijk verlegen vogelverschrikker en in 1984 een Gouden Griffel voor Liefdesverdriet. Een paar van zijn boeken:

- De werkster van halfvijf.

- De liedjes van Ome Willem.

- Het Fort van Sjako. (Vlag & wimpel)

- Detectivebureau De Helpende Hand.

- Liefdewerk oud papier. (Vlag & wimpel)

- Op blote voeten door de nacht.

- Ruim je kamer op.

- Wie verliefd is gaat voor. (Vlag & wimpel)

- Liefdesverdriet. (Gouden griffel)

- Lastige portretten. (Vlag & wimpel)

- De watertelefoon.

- Sneeuwwitje en de zeven krakers.

- Floortje en de Tempolino’s.

- Koppen dicht!

- Mijn hoofd in de wolken.SAMENVATTINGNa drie maanden maakt Peter het uit met Monika. 'Ontiegelijke klootzak, dacht ze, als je nog eens wat weet! Maar de deur was al dicht.' Monika voelt zich verschrikkelijk rot.' Haar hartsvriendin Marjan is helaas niet thuis, en bij haar ouders vindt ze ook niet de steun die ze zoekt. Ze voelt zich alleen maar vedrietiger worden. Ze gaat naar de koelkast en gaat op zoek naar iets lekkers. Als ze de peren op sap heeft gekozen komt haar moeder binnen. Ze gaat snel op de bank zitten en. In de 'Story' leest ze een artikel over relaties van sterren die stuk is gelopen. 'Gelijk had ze, jongens deugen niet en rijke jongens al helemaal niet. Monika moet de tafel dekken waar ze helemaal geen zin in heeft maar wat ze toch maar doet. Als moeder het toetje wil pakken en ziet dat de peren bijna helemaal op zijn. Als haar moeder er wat van zegt wordt ze boos en begint ze te huilen. Ze zegt tegen haar moeder dat het uit is met Peter. Haar vader staat er wat onbenullig bij en bied haar zijn lekkerste drank aan,maar ze wil het restje peren sap. Als ze s’avonds naar haar kamer gaat en ziet dat het glas er nog staat waar peter uit gedronken heeft gooit ze het heel hard op de grond kapot. Ja, boos is ze ook!

De volgende dag gaat ze naar school en verteld ze Marjan dat het uit is met peter. Monika heeft niet geleerd en krijgt een beurt snel help Marjan haar en zegt dat het uit is met haar vriend. Dat vindt haar leraar Bert Pijl een goede reden, omdat hij dat zelf ook heeft mee gemaakt

Tijdens de toneelrepetitie merkt Monika dat iedereen aardiger doet dan normaal. Dat vindt ze prettig: een steuntje in de rug. Ze vindt het alleen niet zo leuk dat het zo romantische is daar heeft ze nu niet zo’n behoefte aan.

Monika gaat samen met mariane naar de stad. Ze halen veel grappen met mensen uit, een jongen die zijn gulp los heeft gaan ze keihard uitlachen. Ze hebben de hele middag lol. Als ze dan aan het eind van de middag langs de fontein komt waar ze altijd kusten begint ze te vloeken en word ze weer boos.

Als ze thuis is schrijft ze een brief voor Peter maar verstuurd het toch maar niet. tijdens een concert ontmoet ze Peter. Hij zegt alleen maar 'hoi'. Monika is hierover erg kwaad en teleurgesteld. Maar dan komen Monika en Marjan twee leuke jongens tegen de ene gaat gelijk naar Mariane en dan gaat de ander naar Monika zijn naam is Klaas. Hij brengt Monika aan het eind van de avond naar huis toe. Monika doet gezellig met hem mee als hij haar wil kussen. Pas als ze thuis is doet ze opeens heel erg bot tegen hem. Dat doet ze omdat ze jongens ook eens wil laten voelen hoe het is om de bons te krijgen. Monika krijgt opeens zo’n wraak gevoel en gaat naar Peter zijn huis en laat zijn banden leeg lopen. Omdat ze boos is blijft ze nog een tijdje kijken en gaat dan naar huis. Als ze thuis is belt ze naar veel aarzelen toch maar Peter op. Ze vertelt hem dat hij alleen maar ‘hoi’ zij bij dat feest en dat ze dat niet leuk vond. Als ze uitgepraat zijn zegt Peter oké ik kom wel even langs. Maar dan opeens bedenkt ze dat ze zijn banden heeft laten leeg lopen. Peter komt alsnog langs en verteld waarom hij het heeft uitgemaakt. Hij is niet verliefd genoeg meer. Hij heeft ook te veel aan zijn hooft. Hij wil wel vrienden blijven. Het wordt weer net als vanouds maar als Monika dan naast hem gaat zitten en een hand op zijn hand legt wordt hij boos en gaat kort daarna weer weg.

Monika moet oefenen voor het toneelstuk bij Henk. Alleen moet ze daar een stukje voor fietsen. Ze haalt een man in maar als die man haar daarna weer gaat inhalen gaan ze een wedstrijdje doen. Uiteindelijk gaan ze allebei een andere kant op.

Monika moet oppassen bij haar buurjongetje die Jan Jaap heet. Monika brengt hem naar bed als ze net beneden is hoort ze een harde gil. Jan Jaap zegt dat hij een krokodil zag. Als Monika het plaatjes boek opent met een krokodil dit om ze afteschrikken. De volgende dag krijgt ze een tekening voor de liefste Monika.?

Bert Pijl, haar leraar, zoekt haar op school, met twee bekertjes koffie, op. Ze hebben een lang gesprek. De leraar zegt dat het geen enkele zin heeft vrienden te blijven.

Monika gaat alles in haar kamer veranderen. Als ze net lekker opdreef is ziet ze het portemonneetje liggen die ze van peter heeft gehad als ze ziet dat er ook nog een pasfoto in zit begint ze te huilen.

Die avond gaat ze alles weg doen wat ze nog van Peter heeft. Ze maakt zich er voorop en ze voelt zich ontzettend trots. Ze gooit het portemonneetje met de foto, de ring die ze van hem heeft gekregen, en al zijn liefdesbrieven. Het geeft haar een opgelucht gevoel als ze niks meer van hem heeft.

Monika hoort de volgende morgen dat Marjan het ook uit heeft met Jappie. Ze hebben hun zakgeld binnen daarom gaan ze is lekker naar de stad. Daar kopen ze allebei een bandje die ze anders nooit zouden kopen.

Monika gaat naar de kapper en laat het is lekker kort en anders knippen dan ze heeft gehad. Als ze thuis is vind ze dat het definitief afgelopen moet zijn met peter daarom schrijft ze hem een brief. En stuurt hem ook op. Het toneelstuk ging heel goed daarom gaat de hele groep uit naar de stad daar komen ze er achter dat hun leraar Bert Pijl homo is. Aan het eind van de avond wil Monika opeens weg. En komt ze er achter dat ze prima voor haar zelf kan zorgen.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen