Boekverslag : Tim Krabbe - De Grot
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1202 woorden.

Samenvatting
Egon Wagter, geoloog, komt aan in Ratanak.Hij heeft een koffer gevuld met drugs bij. Hiervoor schaamt hij zich, maar daarnaast is hij constant bang om gepakt te worden door de politie. Als hij met een brommertaxi naar een autoverhuurbedrijf gaat, komt hij langs een gevangenis waar een tijd geleden een Nederlander is geëxecuteerd voor het smokkelen van drugs. Hierna gaat Egon wat eten in een klein restaurantje, waar hij drie Australiërs ontmoet, die hem vragen of hij ook die avond naar de Concorde, een discotheek voor toeristen, gaat. Die avond gaat hij dus naar de Concorde. Een gedeeltelijk verlamde bedelaar vraagt of hij op de auto van Egon mag passen. Egon blijft niet zo lang in de Concorde. Hij geeft de bedelaar twintig dollar, enorm veel voor een bedelaar. Hij gaat langs het hotel om zijn koffertje op te halen en rijdt daarna naar een parkeerterrein, waar iemand zijn koffertje op komt halen. Er komt aan vrouw, ze vertellen elkaar het wachtwoord, waarna de vrouw in elkaar zakt. De is erg angstig. Egon neemt haar in zijn armen en ze zoenen elkaar. Na een paar minuten gaan ze uit elkaar want ze mogen elkaar niet kennen. Egon is wel verliefd op haar geworden.

Egon heeft Axel ontmoet toen hij op veertienjarige leeftijd naar een kamp in de Belgische Ardennen ging, vlakbij La Roche aan de rivier de Ourthe. Axel is de zoon van een ziekenhuisdirecteur. Hij is sexueel veel verder als Egon, en neemt hem een nachtje mee naar de zusjes Vera en Florie. Maar ze worden betrapt.

Tijdens zijn studie geologie komt Egon Axel weer tegen. Axel neemt Egon mee naar zijn studentenhuis, De Grim. Hier leert hij verscheidene mensen kennen. Op een gegeven moment is er een inval van de politie. Axel duwt Egon een pakje in zijn handen, wat deze snel in zijn jaszak stopt. Axel wordt gefouilleerd, maar Egon niet. Op een gegeven moment verdwijnen er wat studenten van de Grim. Niemand let er echt op. Axel doet Egon een aanbod om makkelijk geld te verdienen. Net voordat Egon naar Axel wil gaan om toe te stemmen, leest hij in de krant wat er met de studenten is gebeurd die verdwenen waren; zij hielpen mensen smokkelen door hun paspoort af te geven en een nieuwe aan te vragen. Ze werden betrapt en zijn opgepakt. Na dit voorval besluit Egon om niet meer met Axel om te gaan.

Na zijn studie komt Egon Axel weer tegen als hij met een stel studenten naar de Ardennen wil gaan. Axel brengt hem met de auto. Daar aangekomen gaan ze op een terrasje zitten en drinken wat wijn. Het blijkt dat Axel misdadiger is geworden en mensen gebruikt om zelf rijk te worden. Egon vindt dit geen goede zaak, maar toch beschouwt hij Axel als een vriend.

Tien jaar nadat Egon met zijn studie is begonnen gaat hij naar het Andesgebergte omzijn studie af te ronden. Hierna wil hij nog door Zuid-Amerika gaan cruisen. Onderweg komt hij in een cafeetje Adriënne tegen. Hiermee zal hij trouwen. Tijdens hun huwelijk komt Egon erachter dat Adriënne ook met Axel naar bed is geweest. Egon blijft hierover doorzeuren, wat Adriënne niet zo leuk vindt.

Op een zeker moment komt Egon Axel op straat tegen. Axel stelt Egon voor aan een groep mannen, die er zeer crimineel uit zien. Uit hun gedrag maakt Egon op dat Axel macht over hun heeft.

In een artikel in de krant leest Egon dat Axel tegenwoordig mensen vermoordt als drugshandelaar. Zelf is Axel ook eens neergeschoten, waardoor hij nu mank loopt. Vrijwel iedereen wist dat Axel crimineel was, maar toch kon de politie hem niet oppakken. Op een gegeven moment trouwt hij zelfs.

Als Adriënne en Egon scheidden, heeft Egon een saai baantje als aardrijkskundeleraar. Hij wil dit full-time doen, maar dit kan niet. Dan leest hij in de krant een artikel over een Amerikaanse expeditie naar het Roraima-schild in Brazilië. Egon wil dolgraag mee op deze expeditie, maar dat kost hem veertigduizend gulden. Hij krijgt geen hypotheek om dit te betalen. Dan denkt hij aan Axel, die gewonnen heeft in het leven.

Egon en de vrouw zijn gevonden, vermoord. Er is een verdachte opgepakt, Oum Phen. Deze gedeeltelijk verlamde bedelaar had twintig dollar bij zich, een enorm bedrag voor een bedelaar. Hij zal onthoofd worden. De journalist Michiel Polak en de eerste secretaris van de Nederlandse ambassade George Mijnsherenland gaan bij de moeder van Oum Phen langs. Deze verteld hun wat over hun zoon, en nadat ze wat foto's hebben genomen gaan ze weer.

De volgende dag gaan ze met de president, Sophal, praten. Uit het gesprek blijkt dat ze Oum Phen zomaar hebben opgepakt, om een verdachte te hebben. Michiel Polak wordt uitgenodigd om de executie bij te wonen.

Later gaan Polak en Mijnsherenland naar de plaats van het misdrijf. Hier zien ze de bloedsporen, luisteren naar het verhaal van een getuige en gaan ze naar het politiebureau, waar ze een onderminister spreken. Deze vertelt hun hoe de opsporing in zijn werk ging. Hij laat ook foto's zien van de lijken.

Michiel Polak had Egon al leren kennen in de Grim. Daar hoorde hij er niet echt bij. Michiel Polak schreef toen al artikelen over Axel.

Nadat Michiel Polak een artikel heeft geschreven over Egon en de vrouw, die vermoord waren in Ratanak, en hierin het verband beschreef tussen dit misdrijf en Axel, komt de laatste bij Michiel Polak op bezoek. Axel is zichzelf niet. Hij heeft niet zijn normale zelfvertrouwen, en geeft toe Egon gestuurd te hebben. Hij is erg verdrietig en zegt dat hij misschien zelfs uit het vak stapt.

Michiel Polak zit met George Mijnsherenland , de ambassadeur Schild en diens vrouw te eten. De ambassadeur zegt daar dat Polak naar de executie moet gaan. Dit is zijn plicht als journalist.

Arthur is de zoon van David en Macie. Zij leerden elkaar twintig jaar geleden kennen en Macie raakte op dezelfde avond zwanger van David. Deze zoon heette Mason. De tweede was Arthur.

Zijn moeder, Macie, is gek van stenen. Ze gaat naar allerlei beurzen en steengroeven. Nadat ze een erfenis heeft gehad, opent ze een winkeltje. Deze maakt constant verlies. Op een gegeven moment wil iemand de winkelruimte overnemen. David vindt dit een goed idee, maar Macie wil dit absoluut niet. David had steeds de huur betaalt, maar stopt daar nu mee. Macie zegt dan dat ze dan maar op een andere manier aan het geld moet komen.

Op een dag is ze verdwenen. Macie had, zonder dat deze het doorhadden, afscheid genomen van haar zoons. De politie is ingelicht, maar ze wordt niet teruggevonden. Na wat onderzoek blijkt dat ze op een illegale manier aan het geld kwam voor de huur. Haar winkeltje wordt gesloten en haar spullen worden verdeeld. Arthur vindt tussen haar spullen een aantekeningenboekje waarin ze wat heeft geschreven over een kamp waar ze is geweest in België, in de Ardennen. Tijdens dat kamp heeft ze in een grot een bijzondere steen gevonden waarmee haar hobby begon.

Egon is met Marjoke een dam aan het bouwen in de rivier de Ourthe. Net als ze klaar zijn, gaan ze met de rest van het kamp naar de Grotten van Hurennes. Hier zijn vele steensoorten. Er is ook een geologisch venster. Egon vindt dit alles zeer boeiend.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen