Boekverslag : Lieneke Dijkzeul - Een Bezem In Het Fietsenrek
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1066 woorden.

3.1 Zakelijke gegevens



“Een bezem in het fietsenrek”, het boek waarover ik dit boekverslag houd, is geschreven door Lieneke Dijkzeul. De omslag is gemaakt door Irene Goede. De uitgevrij is Lemniscaat. Het boek is in 1995 bekroond door Stichting Nederlandse Kinderjury en het is de tweede druk (1995). Het eerste boek van “Een bezem in het fietsenrek” is uitgegeven in 1994 in Rotterdam.



3.2 Inhoud



De hoofdpersoon uit het boek is Marijn. Marijn is een aardige, brave heks, ze zou geen vlieg kwaad kunnen doen. Ze ziet er slordig en vies uit maar het kan haar niks schelen. Ze weet niks van de buitenwereld af en heeft bijvoorbeeld nog nooit een auto gezien of nog nooit van een fiets gehoord. Haar aller grootste probleem is dus dat ze denkt dat alles precies zo is als haar hut die in het bos staat en dat je dus kunt vliegen op een bezem. Verder zijn er geen andere hoofdpersonen maar wel katten die veel in het boek voor komen. Smook is een van die katten en alleen hij begrijpt Marijn. Marijn kan met de katten praten omdat ze katten-taal kan spreken.

Het verhaal speelt zich in het begin van het boek in het “Vunzebos” af en later in het boek in de stad. Het speelt zich af in deze tijd want dat kun je merken aan de voorwerpen en gewoonten van de mensen in de stad.





Op een dag vindt Marijn in haar bos een geheimzinnig boek met plaatjes van een heleboel vreemde apparaten en lachende en vrolijke mensen: een postordercatalogus! Marijn denkt: “Wat zien die mensen er gelukkig uit! Zou dat door al die apparaten komen?” Ze wil ook zo gelukkig zijn. Met veel moeite tovert Marijn alle spullen uit de postordercatalogus in haar hutje. Ze gaat zitten en blijft er voortdurend naar kijken want ze denkt dat ze over een paar minuten wel net zo gelukkig zal worden. Helaas, het heeft geen enkele zin. Ze besluit nog een keer de catalogus erbij te pakken maar het schiet niet op want bijvoorbeeld het woord ‘wasmachine’ zegt haar ook niet veel. Ze besluit de gladde bovenkant van de wasmachine maar te gebruiken voor het snijden van kikkers en padden en de zes herenonderbroeken trekt ze over elkaar aan. Ze besluit na veel denken toch eens een kijkje te nemen in het gevaarlijke westen. Waarvan ze alleen weet dat daar nou het andere leven is, want alleen dat heeft ze ooit ergens gehoord. Ze komt aan in de stad na lang vliegen op haar bezem. Ze krijgt het erg moeilijk daar en vooral als ze in een supermarkt eten wil kopen, want als ze naar geld vragen weet ze niet waar ze het over hebben en verdenken ze haar van diefstal. Ze komt daar een groep katten tegen en die leggen haar veel over het leven daar uit. Ze maakt veel mee en redt zich toch vaak weer overal uit met behulp van haar toverkunsten. Uiteindelijk besluit ze als er een van de katten is overleden, samen met Smook terug te gaan naar haar hut. En heeft ze eindelijk een beeld gekregen van het mensenleven in het ‘gevaarlijke’ westen!



3.3 Mijn mening



“Een bezem in het fietsenrek” vind ik een erg leuk boek omdat het leuk is om te lezen hoe iemand reageert op de dagelijkse dingen uit het leven maar daar nog nooit van gehoord heeft! In het boek komen veel vrolijke stukken voor. Bijvoorbeeld als ze een zwerver ontmoet die naar wijn snakt! Als een van de katten wordt overreden is de stemming op dat moment erg droevig. Dat is een van de zielige momenten uit het boek. Een ander zielig moment is dat die kat begraven wordt en iedereen iets voor hem zegt. Ik ben het boek gaan lezen omdat ik eerst ‘Kortsluiting’ had gelezen van Lieneke Dijkzeul en nu wel nog eens een boek van haar wilde lezen. Het is erg leuk om te merken hoe de heks Marijn reageert op de gewoontes van de mensen in de stad. Ik raad mensen dit boek aan te lezen omdat het een erg grappig boek is en de stemming mooi afwisselt. Zelf zou ik het stukje dat Marijn in de supermarkt is uitkiezen om voor te lezen omdat het erg leuk is om te merken hoe Marijn op de manier van geld gebruik reageert! In het begin had ik wel het gevoel dat het misschien kinderachtig zou zijn maar dat viel reuze mee!



3.4 Over de schrijfster



“Een bezem in het fietsenrek” is geschreven door Lieneke Dijkzeul. Lieneke Dijkzeul is geboren op 7 maart 1950 in het plaatsje Sneek in Friesland. Lieneke Dijkzeul heette toen nog Damhuis van haar achternaam. Ze was het vierde en het jongste kind. Ze heeft twee broers en een zus. Lieneke Dijkzeul scheelt acht jaar met haar jongste broer. Ze werd vroeger erg veel opgevoed met lezen. Iedereen in het huis was dol op lezen. Toen Lieneke Dijkzeul eenmaal kon lezen en schrijven hield ze uitgebreide dagboeken bij en was haar grootste wens schrijfster te 2worden! In 1973 verhuisde ze naar Amsterdam waar ze haar man heeft leren kennen. In 1976 trouwde ze met haar man Herman Dijkzeul en verhuisde datzelfde jaar nog naar Culemborg. Lieneke Dijkzeul was 29 jaar toen haar dochter werd geboren. Toen ze haar dochter begon voor te lezen kwam serieus de gedachte bij haar op om het schrijven zelf eens te gaan proberen. In 1987 is haar eerste korte verhaal uitgegeven. Later in 1990 verschenen schoolboekjes voor beginnende lezers in opdracht van uitgevrij Zwijsen èn haar eerste boek ‘Hou je taai!’ Lieneke Dijkzeul heeft met haar boeken al met veel nominaties van de Nederlandse kinderjury meegedaan zoals in 1992 met het boek ‘De tweede viool’, in 1994 met het boek ‘Een muis met klauwen’ en in 1998 met het boek ‘Kortsluiting.’ Met het boek ‘Een bezem in het fietsenrek’ wil Lieneke Dijkzeul ons haarscherp aantonen hoe absurd onze maatschappij eigenlijk in elkaar zit. Ook zegt ze zelf dat de bedoeling is van haar boek, het dagelijks leven van de mensen te laten zien door de ogen van een heks. Dat levert een heel ander beeld op van de ons vertrouwde maatschappij. Andere boeken van Lieneke Dijkzeul zijn:



· “Hou je taai!” 1990

· “De tweede viool.” 1991

· “Een muis met klauwen.” 1993

· ( “Moet je lezen!” ) 1994

· “Kortsluiting.” 1996

· “Bevroren tijd.” 1998
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen