Boekverslag : Jacobus Maarten Arend - Koning Mstislav
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1348 woorden.

A. Samenvattingen.a. Het wonder.

De ik-persoon gaat met zijn vader een aantal dagen op vakantie. Zijn vader wil de radio meenemen, maar op het station krijgen ze te horen dat er in de barakken waar ze zullen verblijven geen stroom is. Er is geen tijd meer om de boel terug te brengen. Dus ze laten de radio op de fiets zitten met een briefje erbij, dat iemand de radio wel mag lenen, maar op 16 augustus moet hij terug zijn. Aan een beekje in de bergen ziet vader een reusachtige as uit de bodem steken. Hij zegt dat dit de as is waar de aarde om draait en hij wil hem graag aanraken, omdat het ding ook door Gods hand aangeraakt wordt. Ik mag hem niet aanraken, want die heeft genoeg aan de catechisatie thuis. Als ze weer bij de fietsen komen, ligt er een briefje bij van iemand die de radio geleend heeft.b. Belevenis op het grasgazon aan de voet van een moderne inrichting voor geesteszieken.

Ik gaat een oom opzoeken in een inrichting voor geesteszieken. Als ze samen in de tuin lopen, komt er een patiënt op ik af, die gebaren maakt naar het gebouw. Het blijkt de ontwerper te zijn, die gek geworden is. Ik is, als hij vertrekt, erg geraakt door het voorval.c. De moeilijkheid met zeer geleerde heren.

Ik verteld over het feit dat hij de grapjes van geleerde heren niet begrijpt, dat zij niet lachen om zijn grapjes en wel weer om gewone opmerkingen van hem, waar hij pas ’s avonds de humor van inziet.d. Hoe mijn psychiater aan zijn kleine wonderbibliotheek is gekomen.

De psychiater vertelt hoe hij aan zijn bibliotheek is gekomen. Zijn vader liet op vakantie zijn versnellingsbak repareren door een Indiaan die nog nooit een auto had geizen. De Mercedes-dealer was er zeer verbaasd hoe soepel alles daarna liep en kocht de versnellingsbak voor veel geld van vader. Van dit geld kreeg zijn zoon, de toekomstige psychiater veel boeken: zijn “kleine” wonderbibliotheek.e. Mstislav.

Een koning van een leeft heel geïsoleerd in zijn paleis. Hij laat het regeren volledig over aan zijn werknemers. Hij heeft er ook geen verstand van en interesseert zich slecht voor zijn boeken en zijn torrenverzameling. Andere staatshoofden kent hij oppervlakkig van de jaarlijkse bijeenkomsten in zijn paleis. Hij is aangenaam verrast als hij op een dag in de personeelskantine mag ontbijten.f. Ere-admiraal Cremer.

Ik logeert vaak bij kennissen in hun huis. Vroeger woonde daar ere-admiraal John Wyntham Cremer. Ik wil ontzettend graag meer over diens leven te weten komen, wat dacht hij, voelde hij, hoe was zijn karakter. Maar uit de boeken van deze man en uit zijn kamers kan hij niks opmaken. Hij denkt er uren over, elke keer als hij in het huis komt.

Als hij op een gegeven moment bij het graf van de ere-admiraal en zijn vrouw zit, drukt hij toevallig op een knop en er komt een luidspreker uit het gras omhoog die het hele levensverhaal, alles wat ik zo graag wil weten, vertelt.g. De vleugel.

Een bejaard echtpaar van in de 80 woont in een huisje aan de dijk. De man, Ben, is melancholisch van aard. Hij slaapt veel. Tijdens een van zijn dutjes denkt zijn vrouw, Saar, aan hun verleden. Hoeveel liefde en geluk hij haar heeft gegeven, terwijl hij zelf denkt dat hij dat juist nooit heeft gedaan. ’s Avonds zal Jan komen. Jan is een dokter, die goed kan pianospelen. Eens in de maand komt hij bij hen en speelt een avond. Ben wordt er altijd heel blij van. Saar verheugt zich constant op zijn komst, maar is toch ook een beetje bang dat hij niet zal komen, maar die angst in ongegrond.h. Het huis in sneeuw en ijs.

Een IJslandse dominee is zijn preek aan het voorbereiden. Hij haat over Jona in de walvis. De dominee wil Jona in de preek een sigaartje laten roken in de vis en rondkijken in het binnenste van de vis en andere absurde dingen laten doen, om de mensen wakker te houden. Zijn dochters vinden het echter een vreselijk idee en ook zijn vrouw ziet het niet zitten. Hij ziet er dus maar van af. dan blijken de catechisanten al voor het raam te staan, de dominee was hen helemaal vergeten. Vlug gaat hij met hen naar de kerk.B. Verhaalanalyse van Mstislav.1. Titel.

De titel is de naam van de hoofdpersoon, koning Mstislav.2. Motto.

Das Thier, das in einer Thräne ertrinkt-Lichtenberg

Een dier kan in een traan verdrinken, in zijn melancholie. Maar dat is niet verkieslijk, je kan beter blijven leven. Een paar personen in deze bundel zijn ongelukkig of melancholisch.3. Genre.

Verhalenbundel.4. Personages.

De enige belangrijke persoon in dit verhaal is koning Mstislav van een onbepaald land. Hij leeft geïsoleerd en heeft geen behoefte om zich met staatszaken te bemoeien. Ook leest hij geen kranten. Hij weet dus niets van de wereld buiten zijn paleis. Hij houdt niet van publiciteit. Zijn interesse gaat uit naar boeken en torren, net als die van zijn vader.5. Ruimte.

Het verhaal speelt in het paleis van de koning.6. Tijd.

-Er verloopt ongeveer één uur, van het opstaan tot het opeten van het ontbijt.

-Er zijn een paar flashbacks en de koning denkt vooruit, dat is een zekere vooruitsprong.7. Vertelsituatie.

In twee verhalen is deze personaal, in de rest is er de ik-vertelsituatie.8. Opbouw.

Het verhaal is chronologisch verteld. Er is geen climax, noch een anticlimax.9. Thema en motieven.

-Het thema is het vrijwillige isolement van koning Mstislav.

-Motieven: omdat het verhaal heel kort is, komen er (volgens mij) geen motieven in voor.10. Bedoeling.

Dit verhaal heeft denk ik geen bedoeling.11. Taalgebruik.

Aan het taalgebruik valt niks op, het is eenvoudig en helder.C. Mening.

Ik vond dit een hele plezierige bundel om te lezen. De verhalen hadden een prettige lengte. Biesheuvel weet heel goed een sfeer te scheppen, waardoor het verhaaltje me erg weet te boeien. Het eerste verhaal en dat van de ere-admiraal zijn fantasierijk, ik keek nogal op van wat er gebeurde. dat vond ik best wel lachwekkend. Het verhaal van koning Mstislav vond ik eigenlijk best wel mooi, omdat de schrijver veel over de koning vertelt en op zo’n manier dat ik hem wel sympathiek begon te vinden, ondanks zijn weinig koninklijk optreden. In de meeste verhalen gebeurt vrij weinig, maar door de sfeer die ontstaat zijn ze leuk om te lezen. Ik denk dat ik het wel de moeite waard vind om nog een boek van Biesheuvel te lezen.D. Informatie over de schrijver.

Biesheuvel, Maarten (officieel: Jacobus Maarten Arend) (Schiedam 23 mei 1939), Nederlands schrijver, debuteerde met de verhalenbundel In de bovenkooi (1972), waarmee hij onmiddellijk naam maakte. Biesheuvel is een briljant taalbeheerser (zich dikwijls van de ‘tale Kanaäns’ bedienend), die allerlei literaire verteltechnieken parodieert en ironiseert. In zijn debuut rekende hij op lucide wijze af met een verleden waarin een gereformeerde opvoeding, een verblijf in een psychiatrische inrichting en de literatuur (Herman Melville, Vladimir Nabokov e.a.) een grote rol spelen. Naast verhalen met een hoog werkelijkheidsgehalte schreef hij kolderieke, surrealistische vertellingen. In zijn talrijke volgende bundels bewees Biesheuvel een meester te zijn in het soms autobiografische, soms groteske verhaal. Typerend is Duizend vlinders (1981), waarin romantische motieven te vinden zijn. De maatschappij wordt als onleefbaar beschouwd, het enige toevluchtsoord is nog het papieren paradijs.WERK: (o.a.): Slechte mensen (1973); Het nut van de wereld (1975); De weg naar het licht en andere verhalen (1977); De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen (1979); Wilde zwanen (1981; bloeml.); Hoe de dieren in de hemel kwamen (1982); Brommer op zee (1982; bloeml.); De bruid (1982); De steen van de wijzen (1983); De wereld moet beter worden (1984; bloeml.); Reis door mijn kamer (1984); Zeeverhalen (1985; bloeml.); Eert uw vader en uw moeder (1985); Godencirkel en andere verhalen (1986); De angstkunstenaar en andere verhalen (1987); Een overtollig mens en andere verhalen (1988; boekenweekgeschenk); Epigrammen (1989); Het wonder (1995).E. Bronvermelding.

-Encarta 99 encyclopedie op CD-rom.F. Datum.

13 juli 1999
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen