Boekverslag : Naima El Bezaz - De Weg Naar Het Noorden
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1683 woorden.

Boek: De weg naar het noorden

Auteur: Naima El Bezaz

Uitgever: Penta Basics

1e druk: 1995

Genre: Realistische roman

Hoofdpersoon: Ghali

Pagina’s: 131



A: Verwachtingen en eerste reactie.



Om eerlijk te zijn heb ik geen speciale reden waarom ik dit boek heb uitgekozen. Nadat wij de opdracht van Nederlands en van Engels gekregen hadden om een boek te gaan lezen leek het mij (en een paar vrienden) verstandig om een bezoek te brengen aan de bibliotheek te Venray. Ik was mijn literatuurlijst vergeten en vertrouwde maar op de letter ‘L’ op de kaften van de boeken. Die letter ‘L’ betekent dat het een boek van de literatuurlijst is. Ik zat daar een beetje rond te kijken en ik wist niet echt wat ik moest pakken. Na een tijdje had ik ‘Oeroeg’ van Hella S. Haase in mijn hand. Want daar had ik wel veel over gehoord van mijn zus en mijn moeder. Maar toch had ik dat boek niet gekozen. Dit kwam zo omdat een vriend van mij mij een ander boek aanwees dat mij ook geschikter leek. Ik zag een mes op de kaft staan en dat gaf we wel het gevoel dat het een spannend boek is. Na de achterkant gelezen te hebben was ik overtuigd. Het verhaal leek mij wel wat. Er stond op dat het over een vluchteling gaat die naar Europa toe wilt. Ik vond het een goed boek en ik was ook helemaal niet teleurgesteld. Mijn verwachtingen waren niet helemaal uitgekomen. Ik had niet gedacht dat ik echt nog iets van de Marokkaanse cultuur in dit boek zou gaan lezen en ik had meer spanning verwacht. Maar ondanks dat was ik niet teleurgesteld.



B: Beknopte samenvatting en analyse.



Samenvatting:



Ghali is een 22-jarige werkloze Marokkaan die leeft van het geld dat zijn vrouw, Fatima, verdient. Zij is de dochter van Omar, en hij is weer een oom van Ghali. Na de dood van Ghali's moeder woont hij bij hen in huis. Ghali heeft geen uitzicht op een baan. In een theehuis komt Ghali zijn oude jeugdvriend Sadi tegen. Hij verteld hem dat hij werkloos is en graag voor een betere toekomst naar Europa zou willen. Sadi brengt hem in contact met Yassine, hij zou Ghali kunnen helpen. Yassine wil hem voor veel geld helpen aan een 'betere toekomst' in Europa. Om aan geld te komen verkoopt Ghali de sieraden van zijn overleden moeder. Hij krijgt een vals paspoort waarin hij Mohamed ben Salem heet. En vertrekt zonder dat zijn vrouw het weet richting het noorden. Omar en zijn andere dochter Leila weten dit wel. Al snel blijkt dat Yassine een mensensmokkelaar is en daarnaast ook een drugssmokkelaar is. Ghali moet een busje vol geladen met drugs vervoeren richting Frankrijk. Hij verstopt in de wagen van een Duits stel wat drugs. Aan de grens kent Yassine zijn mensen en hij zorgt ervoor dat het jonge Duits stel door de douane wordt gecontroleerd zodat Ghali rustig door kan rijden. In Frankrijk vervoert Yassine zelf de drugs naar de kopers. Ondertussen brengt Sadi Ghali naar de flat van een ver familielid Hakim, hij helpt hem aan onderdak en kan hem helpen aan een baantje als afwasser in het restaurant waar Hakim als kok werkt. Wanneer Yassine lastig begint te worden brengt Hakim Ghali naar Amsterdam. Hij krijgt daar onderdak van Karim, die erg veel op Ghali lijkt.

In de proloog wordt Karim al vermoord door een stel racisten en wordt Ghali in elkaar geslagen. Waarna de rest van het verhaal als flashback verteld word. Totdat Ghali wakker wordt in een ziekenhuis en word aangesproken met de naam Hamidane, dit blijkt de achternaam van Karim te zijn. Ze hadden porongelijk elkaars jassen aangetrokken. Ghali heeft nu de identiteit van Karim en is nu niet langer illegaal.



Analyse:



Motieven.



-Werkloosheid, Ghali heeft in Marokko geen uitzicht op een baan.

-Emigreren, de hoop op een betere toekomst elders.

-Risico, hij weet niet of hij Yassine kan vertrouwen.

-Criminaliteit, Ghali komt in de onderwereld terecht.

-Uitzichtloosheid, hij is radeloos, hij weet niet of hij in Nederland moet blijven of terug

Moet naar Marokko.



Personages.



Ghali : Karakter. Na de dood van zijn moeder werd hij ondergebracht bij zijn oom Omar en zijn familie. Hij is getrouwd met de dochter van Omar Fatima. Hij is werkloos en hoopt op een betere toekomst in Europa. In Europa aangekomen blijkt het allemaal niet zo mooi te zijn. Daar heet hij Mohamed ben Salem volgens zijn valse paspoort. Als Karim vermoord wordt denken ze dat hij karim is en ?Karim Mohamed is. Hierdoor krijgt hij een derde naam.

Fatima : Type. Vrouw van de hoofdpersoon. Zij zorgt voor het inkomen van haar familie. Wordt in de steek gelaten door haar man.

Omar : Type. Oom, voogd en schoonvader van de hoofdpersoon.

Sadi : Type. Oude jeugdvriend van Ghali. Hij is een oplichter. Hij brengt Ghali in contact met Yassine.

Yassine : Karakter. Drugs- en mensensmokkelaar. Gebruikt zijn mensen om zelf zijn handen niet vuil te maken.

Hakim : Type. Ver familielid van Ghali. Hij woont in Parijs en helpt Ghali aan een baan als afwasser en zorgt voor onderdak, bij hem thuis. Later brengt hij Ghali naar Amsterdam.

Karim : Type. Uiterlijk lijkt hij veel op Ghali. Geeft Ghali onderdak wanneer hij in Amsterdam is. Hij wordt vermoord door



Perspectief.



Ik-perspectief, alles wordt gezien vanuit de ik-persoon. Zo krijg je een duidelijk beeld van illegalen. Die ik-persoon is de hoofdpersoon Ghali.



Ruimte.



Het speelt zich af in Marokko en in Europa. In Marokko woont hij met veel mensen in een klein oud huis waar hij vaak op het dak zit. Ook de straten zijn daar altijd vol van werklozen en andere mensen. Ghali komt ook vaak in café’s waar de meeste werklozen rondhangen.

In Europa zit hij eerst in Frankrijk in een flat waar je sterk de Marokkaanse cultuur in kunt terugvinden en werkt hij in een restaurant. Van Amsterdam waar hij later naar toe gaat hoor je niet veel. Je weet niks over de omgeving daar.



Stijl.



Naima El Bezaz gebruikt eenvoudige zinnen, maar dat moet ook wel. Want deze personen moeten als gewone mensen overkomen en niet als geleerden. Er worden ook niet veel bijvoegelijke naamwoorden gebruikt. De ruimte wordt helemaal niet duidelijk beschreven. Ze gebruikt meer nieuwe woorden en wat ook bijzonder is is dat ze marokkaanse woorden gebruikt. Om deze te kunnen begrijpen is er achter in het boek een lijst opgesteld met de betekenis van die woorden.



Thema.



Illegale immigratie, want Ghadi doet er alles voor om naar Europa te komen. Legaal of illegaal maakt niks uit. Als het niet legaal kan, dan maar illegaal.



Tijd.



Het verhaal is niet chronologisch. Het begin van het boek begint met een flashforward. Je leest dan een spannend stuk van het einde van het verhaal. Om dit te kunnen begrijpen moet je het hele boek uitlezen. Er is ook sprake van een flashback in het verhaal. Je leest dan over de dood van de moeder van Ghali en hoe hij uiteindelijk bij zijn oom Omar terecht gekomen is. Er zijn verschillende malen sprake van tijdsprongen. Dit is er meestal tussen de dagen (dus de avonden worden overgeslagen). De vertelde tijd is ongeveer 6 maanden. De verteltijd is 6 uur met 131 pagina’s.



Titelverklaring.



Veel werkloze Marokkanen dromen van een rijker en beter bestaan in West Europa. Om dit ideaal te bereiken kiezen zij voor De weg naar het noorden.



C: Verwerkingsopdracht.



Opdracht:

Na aanleiding van een gebeurtenis of toestand in het boek verschijnt er een artikel in een plaatselijke krant van minstens 250 woorden. Schrijf dit artikel.



Verwerking:



Drugs-smokkelaars opgepakt



Van onze verslaggevers

Algeciras – Gistermiddag werd hier een busje met Duitsers opgepakt. Ze smokkelden namelijk hasj van Marokko naar Duitsland. De hasj was verstopt in een gewikkeld pak. Dit zat weer verstopt in de bumpers en banden van het duitse busje. Deze activiteiten vinden steeds vaker plaats. Maar dit was geen normale smokkel volgens de daders. Zij zeggen opgelicht te zijn door Marokkanen. Zij waren slachtoffer van een ‘ongeluk’ in Marokko. Iemand scheen hen daar aangereden te hebben. Daarna had de aanrijder de auto laten maken. Het duitse stel denkt dat op het moment van de reparatie de hasj in hun auto is gestopt. Wat al helemaal bijzonder is is dat het duitse stel zegt diezelfde Marokkanen (de aanrijder, zijn pasagier en de reparateur) bij de grens gezien te hebben. Zij reden met een vrachtwagen over de grens. De politie was dit verder uit gaan zoeken. De sporen leidden naar Marokko en naar Frankrijk. In Frankrijk zocht de politie naar een Marokkaan van 22 jaar. Toen kwam de politie er achter dat die Marokkaan daar ook gezocht werd. Hij was illegaal in Frankrijk en is nu spoorloos. Hij is waarschijnlijk naar een ander land gevlucht zoals België, Nederland of Duitsland. Toen ging de politie het onderzoek verder uitbreiden in Marokko mat hulp van de Marokkaanse veiligheidsdienst. Daar stuitten ze op een van de grootste drugdealers van Marokko. Deze man en zijn broer werden opgepakt. Aanstaande vrijdag worden deze Marokkanen gedagvaardigd in Marokko. Volgens deskundigen een hopeloze rechtszaak. De verdachte heeft toch de beste advocaten. Hij kan die makkelijk bekostigen. De politie denkt dat de drugs bij de Duitsers een afleidingsmanouvre was. Voorlopig zitten de Duitsers nog vast.



D: Eindoordeel en evaluatie.



Eindoordeel:



Mening.



Ik vond het een heel mooi boek. Ik moest door blijven lezen. Het bleef me echt boeien. Alleen vind ik het jammer dat het een open einde heeft.



Argumenten.



-Als je het leest voel je je echt verbonden met de hoofdpersoon.

-Ze gebruikt geen moeilijke woorden.

-Ze gebruikt eenvoudige korte zinnen.

-Wat ik leuk vond waren de Marokkaanse woorden in de tekst.

-De spanning wordt erin gehouden.

-Door dat open einde weet ik niet wat er verder gebeurt en dat vind ik vervelend.



Evaluatie:



Ik vond het boekverslag maken niet saai. Door de verwerkingsopdracht en het leesverslag ben ik het boek meer gaan waarederen. Ik vond de eindopdracht wel goed. En door alles op een rijtje te zetten ben ik ook tot dieper inzicht van het boek gekomen.



E: Bronvermelding.



Website: http://huiswerk.scholieren.com/uittreksels/vieuw.php3?id=939
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen