Boekverslag : Carry Slee - Razend
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1327 woorden.

Carry Slee (1949) is één van de populairste Nederlandse kinderboekenauteurs. Carry Slee schrijft voor kinderen van alle leeftijden, in begrijpelijke taal die kinderen erg aanspreekt.

Carry Slee werd in 1949 geboren in Amsterdam. Al op jonge leeftijd schreef ze veel. Na de middelbare school ging ze naar de academie voor Woord en Gebaar in Utrecht en werd uiteindelijk dramadocent van het middelbaar onderwijs. Hier kwamen haar verhalen goed van pas.

Carry Slee heeft twee dochters. Nadja (1979) en Masja (1981), die haar grootste inspiratiebron zijn. Carry Slee schreef veel verhalen voor haar dochters, en toen heeft ze die verhalen een keer naar het blad Bobo gestuurd, daarin werd ze gepubliceerd. Het was zo’n succes dat ze het manuscript aanbood bij de uitgeverij Van Holkema & Warendorf, waar het in 1989 in boekvorm verscheen. Hiermee begon de succesvolle carrière van Carry Slee.

Een paar verschenen titels van Carry Slee zijn: Hallo Baby, Morgen mag ik in het diepe, Sneeuwman pak me dan(Venzprijs 1994), Help, juf is verliefd(Kinderjury 1998), Verdriet met mayonaise(Kinderjury 1992), Spijt! (Kinderjury 1997, Jonge jury 1998) en Afblijven (Kinderjury 1999, Jonge jury 2000)Genre

Dramatische romanGebeurtenissen

Sven is niet gelukkig thuis. Zijn vader trekt Svens broer Lennart voor. Die wint zwemwedstrijden en doet alles wat zijn vader wil. Maar Sven krijgt steeds de volle laag. Hij is dolblij als uit de loting blijkt dat Roosemarijn in zijn film mee gaat spelen. Hij wil de film gaan opnemen, maar zijn vader verpest het weer eens door de camera mee te nemen voor een zwemwedstrijd van Lennart

Hij weet zijn blauwe plekken zorgvuldig te verbergen. Niemand mag weten dat hij thuis wordt geslagen. Zeker Roosmarijn niet, op wie hij verliefd is.

Roosmarijn verbergt haar probleem niet. Ze vertelt de klas dat hun favoriete leraar zijn handen niet thuis kan houden, maar ze wordt niet geloofd. Alleen Sven komt voor haar op.

Maar Lennart vertelt negatieve verhalen over Sven aan Roosemarijn en zij wil niets meer van hem weten. Sven wil weglopen en koopt een mes dan kan zijn vader hem doodsteken, maar uiteindelijk komt het goed. Sven krijgt verkering met Roosemarijn en de film wordt toch nog afgemaakt.Thema

MishandelingPersonen

De hoofdpersonen zijn

Sven: Sven is een leuke jongen van een jaar of 15/16. Hij wil graag films maken, maar zijn vader houdt hem daarin tegen. Sterker nog, die werkt Sven heel erg tegen. Toch blijft Sven zijn dromen nastreven. Hieruit kan je al opmaken dat hij, als hij iets heel graag wil, hij niet snel opgeeft. Hij is een doorzetter en laat niet over zich heenlopen, dat zie je aan de manier waarop hij telkens tegen zijn vader in gaat. Ook al weet hij dat zijn vader hem dan slaat. Door de omstandigheden bij hem thuis voelt hij zich minder en onzeker. Dat kan je ook zien aan de manier waarop hij met Roosmarijn omgaat. Hij kan niet tegen onrechtvaardigheid en wil graag mensen helpen. Dat zie je aan het helpen van kleine Pierre als die gepest wordt.Roosmarijn: Roosmarijn is een heel knap meisje en ongeveer net zo oud als Sven. Ze wil later filmster worden en als er een kans is om door te breken grijpt ze die meteen aan. Toch zal ze niet snel oneerlijk spel spelen om te krijgen wat ze wil. Ze is het namelijk eens met het tossen om wie in de film mag spelen.

Ze is wel een beetje onzeker in de omgang met Sven, maar dat komt omdat ze geen hoogte van hem kan krijgen. Ze is wel een beetje naïef, want ze heeft niet door dat er wat aan de hand is met Sven tot ze de afscheidsbrief leest. Ze heeft een zachtaardig karakter en zal nooit iemand expres pijn doen. Als ze ergens problemen mee heeft houd ze dat niet voor zichzelf, maar ze is heel verbaasd als mensen haar niet geloven. Dat laat ook weer zien dat ze een beetje naïef is. Ze verwacht van mensen dat ze net zo zijn als zijzelf en dat kan voor problemen zorgen. Ze heeft veel voor de mensen over om wie ze geeft.bijpersonen:

Vader van Sven: Sven’s vader is een gemene onrechtvaardige man, die niet weet hoe hij met zichzelf om moet gaan. Hij is vroeger zelf mishandeld door zijn vader en daarom doet hij hetzelfde bij Sven. Eigenlijk is hij zo slecht nog niet, dat blijkt ook uit het einde van het boek, waar hij tot de ontdekking komt dat er iets aan de situatie gedaan moet worden.Lennart: Lennart is de broer van Sven en is elf maanden jonger. Hij treitert Sven en steelt zijn spullen omdat hij jaloers is op Sven. Hij is bang voor zijn vader en doet daarom alles wat zijn vader wil.Moeder van Sven: Over de moeder van Sven is niet zo heel veel te zeggen, maar ze is toch een belangrijk steunpunt voor Sven. Ze is bang voor haar man en laat over zich heen lopen. De dingen die Sven’s vader Sven aandoet kijkt ze aan, maar als Sven’s vader het niet door heeft gaat ze toch achter Sven aan en helpt hem. Ze is heel onzeker en doet precies wat haar man van haar verwacht.Plaats

Het verhaal speelt zich meestal thuis af en bij Sven op schoolTijd

De tijd waarin het boek zich afspeelt is niet precies te zeggen, maar het had zich op dit moment af kunnen spelen. De vertelde tijd is één a twee maanden niet erg lang dus. De hoofdpersoon verandert dan ook niet. De verteltijd is 144 bladzijden. Tijdsprongen komen (zoals in de meeste boeken) ook voor, bijvoorbeeld op het moment dat Sven bij Roosmarijn weggaat en vervolgens op zijn kamer zit. Het is in chronologische volgorde verteld.Begin

Het verhaal begint met het probleem tussen Svens vader en Sven(dat hij in de spiegel kijkt en kijkt of hij nog een opgezwollen wenkbrauw heeft).

Midden in de gebeurtenis dus.Probleem en afloop

Het belangrijkste probleem is de situatie tussen Sven en zijn vader. Het boek loopt goed af, want zijn vader realiseert dat het zo niet verder kan en Sven krijgt verkering met Roosemarijn. Het einde is dat Sven Roosemarijn zoent, een gesloten einde dus.Perspectief

Je ziet het varhaal steeds door de ogen van iemand anders. Hij/zij-perspectiefTitel

Sven is Razend op zijn vader, omdat zijn vader Lennart voortrekt en zijn vader hem in de steek laat.Ik vond het een heel goed en pakkend boek. Het is heel realistisch geschreven en daardoor heel aangrijpend en spannend. Het boek is romantisch maar ook dramatisch. Ik leefde me helemaal in, dat kwam ook omdat Lennart zo vernederend deed. Op het moment dat hij onzin aan Roosemarijn vertelde moest ik gewoon verder lezen.

Als je eenmaal begonnen bent aan het boek wil je het het liefst in een ruk uitlezen en daarom heb ik het ook in één keer uitgelezen.

Je vraagt je heel erg af of Sven uiteindelijk weg zal lopen en of hij en Roosmarijn door hebben (van elkaar) dat ze elkaar meer dan aardig vinden. Eigenlijk kan je al wel bedenken dat die vader vroeger ook mishandeld is, maar je weet het toch niet zeker en dat blíjft knagen. Je wil dus zo snel mogelijk bevestiging hebben.

Het is boek leest heel lekker weg, door het vlotte makkelijke taalgebruik. Toch je moet wel op blijven letten omdat er heel veel dingen tegelijk gebeuren, bijvoorbeeld het verliefd zijn van Sven op Roosmarijn (en andersom), de mishandelingen van Sven’s vader tegen Sven en de problemen van Roosmarijn door de aanranding van haar leraar. Ik heb me geen moment verveeld bij het lezen van het boek, en dat vind ik één van de belangrijkste dingen, dat het boek niet langdradig moet zijn. Het is een echt probleemboek(wat ik heel interessant vind om te lezen), het verhaal is erg apart. De actie van Sven op het einde had ik echt niet verwacht, en dat maakt het verhaal net iets spannender. Een echte aanrader!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen