Boekverslag : Renate Dorrestein - Want Dit Is Mijn Lichaam
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1755 woorden.

Titel

Want dit is mijn lichaam



Auteur

Renate Dorrestein



Druk

Uitgeverij Contact



Aantal pagina's

98



Bijzonderheden

Want dit is mijn lichaam werd voor de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) ter gelegenheid van de Boekenweek 1997 door Uitgeverij Contact geproduceerd.



Motto

Dit boek heeft geen motto.



De Auteur

Renate Dorrestein werd geboren op 25 januari 1954 in Amsterdam. Ze deed gymnasium op een school in Amstelveen. Haar vader was een advocaat en haar moeder was vroeger lerares, tot ze met Renate's vader trouwde. Nadat ze klaar was met gymnasium, deed Renate een cursus tijdschriftjournalistiek. In 1972 kreeg ze haar eerste baan bij het weekblad Panorama, waar ze de eerste vrouw op de redaktie was. Later werkte ze nog voor Het Parool, De Tijd, Viva en Opzij. Haar eerste roman verscheen in 1983: Buitenstaanders. In 1984 verscheen Vreemde streken, haar tweede roman.



Samenvatting

Job en Maria Olson wonen in Oude brug, een gehucht in Noord-Holland. Job is een wereldberoemde schilder. Zijn schilderijen hangen in bekende musea over de hele wereld. Maria, zijn dochter, is zijn enige model en zijn kunstwerken heten de Maria's. Nu zijn ze bezig met Maria's wereld. Maria is vijfenveertig jaar oud en is mank aan haar ene been. Job heeft haar haar hele leven bij zich gehouden. Niet alleen vanwege dat poseren, maar ook omdat zij een van zijn enige herinneringen van zijn vrouw is, die overleed toen Maria tien jaar oud was.



Job is getrouwd met Felicity, een veertig jaar jongere vrouw. Zij had Maria's dochter, Job's kleinkind, kunnen zijn. Job is een heel erg norse man. Hij wil dat iedereen doet wat hij zegt en dult geen tegenspraak. Het lijkt of hij geen gevoelens heeft. Maria heeft een zoon, Casper Olson. Cas is getrouwd met Xandra. Xandra is zwanger en ze weten dat het een jongen wordt. Ze gaan hem J.O. (Jason Olson) noemen. Voor Xandra's verjaardag krijgt ze van Cas een nieuwe neus. Na Jason's geboorte willen ze een meisje en dan nieuwe borsten voor Xandra.



Maria's world schiet niet erg op. Job kan zich niet concentreren en Maria wordt er een beetje moe van dat ze altijd maar moet poseren en bednkt dat ze iets beters wil met haar leven ondanks haar handicap. Felicity is erg onzeker over haar relatie met Job. Ze vindt het vervelend dat Maria nog steeds in huis woont en dat Job zoveel met haar bezig is vanwege zijn schilderijen. Ook vindt Felicity het vervelend dat Claudia, Job's ex-vrouw, in de achtertuin is begraven. Op een dag ontdekt de loodgieter, die het fonteintje moet maken, dat er een stoffelijk overschot in de achtertuin begraven ligt. Hij meldt het en Claudia moet alsnog gecremeerd worden. Job gooit het as uit de urn in de achtertuin.

Felicity is vaak bezig het Job naar zijn zin te maken. Ze is bijna altijd in de keuken bezig om thee of iets anders voor hem te maken. Maria probeert zoveel mogelijk mee te helpen, maar wordt vaak weer door Job naar zijn atelier gesleept. Ondertussen gaan Cas en Felicity weleens joggen. Xandra is erg jaloers. Al helemaal omdat Cas haar niet steunt tijdens haar zwangerschap. Ook luistert hij niet naar haar als ze zegt dat hij minder moet eten, want Cas is erg dik en wel naar Felicity als zij voorstelt om te gaan joggen. Maria besluit dat ze rijlessen wil nemen om toch zelf iets te kunnen en niet contact afhankelijk hoeft te zijn van haar vader. Bij een van de lessen ziet ze Cas lopen aan de andere kant van de straat en gaat veel nadenken over het verleden. Ze raakt zo afgeleid van de weg dat ze een ongeluk krijgt.

Maria heeft een paar ribben gebroken. Als ze thuis hersteld, ligt ze in een kamer die tegenover het atelier staat. Als ze het gordijn opendoet kan ze dus het atelier inkijken. Felicity poseert nu voor Job. Naakt. Op een dag wordt Job erg boos op Felicity tijdens het poseren. Zij begon namelijk weer te praten over het loslaten van Maria en dat ze, zodra ze herstelt is, misschien toch beter het huis uit kan. Job wordt boos, want hij wil deze discussie niet weer voeren, en begint met spullen te gooien. Maria ziet alles vanuit haar kamer en belt naar het atelier om te zeggen dat ze dorst heeft, maar in werkelijkheid belt ze om te zorgen dat haar vader Felicity niks aan zal doen, want zij kent zijn agressie. In de tijd dat Job water haalt en naar haar kamer loopt, ziet Maria dat Cas naar het atelier is gegaan en Felicity troost, die nog naakt in een hoekje is gedoken. Ineens beginnen de twee te zoenen en Cas doet de knoopjes van zijn bloes open. Dan komt Job binnen. Maria doet snel de gordijnen dicht. Opeens begint het keihard te regenen. Dan wordt het minder. Maria maakt een paar opmerkingen over het poseren van Felicity en Job wordt woest op haar omdat de opmerkingen in zijn ogen kritiek is. Maria wordt ook boos en vraagt dus of hij even de gordijnen open wil doen om te kijken of het nog regent. Hij kijkt naar buiten en doet de gordijnen dan snel weer dicht. Hij gaat op het bed zitten en is erg verdrietig.



Thema

Het boek gaat over de overtuiging dat de mens zijn eigen maker is. Job denkt dat hij meester is over alles en iedereen. Felicity, zijn vrouw, en Maria, zijn dochter, zijn dat op een gegeven moment beu en laten dat ieder op hun eigen manier merken. Ze zijn tenslotte niet geboren om Job te dienen of zoiets dergelijks. Iedereen is anders en heeft zijn eigen waarde. Elk mens is anders, en leeft op zijn eigen manier, hoe ze het zelf willen.



De Tijd

Het is niet duidelijk in welke tijd het verhaal zich precies afspeelt. Het zou dit jaar kunnen zijn, maar ook drie jaar geleden. Het boek is wel verdeeld in drie perioden: april, augustus en december. Het hele verhaal speelt zich dus af over een tijd van ongeveer 10 maanden. Het boek heeft 98 bladzijden. Ik deed er ongeveer vier uur over (de verteltijd).



De Ruimte

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het huis van Job Olson en Maria, die aan een ringvaart staat die een Noord-Hollandse polder omsluit. Af en toe komen er ook andere plaatsen voor in het verhaal, bijvoorbeeld in het huis van Cas en Xandra Olson, de rijlessen van Maria (op verschillende plaatsen in het dorp waar ze wonen, Oude Brug) of het crematorium. Dat zijn slechts kleine fragmentjes in het verhaal.



De personen

Maria: Een round character. Maria is geboren met een manke poot. Zij is de dochter van Job Olsen. Ze is zijn enige model. Ze heeft een zoon, Casper (Cas). Haar moeder is overleden toen Maria tien jaar oud was. Nu is ze ongeveer 45. Maria lijkt me heel aardig, ze is een beetje bezorgd en heeft voor iedereen, ondanks haar kreupele been, graag wat over.



Job Olsen: Round character. Hij is Maria's vader, Cas' grootvader en Felicity's echtgenoot. Een norse man. Hij is een wereldberoemde schilder en zijn enige model is zijn kreupele dochter. Hij denkt alleen maar aan zichzelf en zit constant lullig te doen tegen iedereen. Hij heeft weinig voor zijn dochter en zelfs zijn eigen vrouw over. Hij denkt steeds maar dat hij de baas kan zijn over zijn vrouw en dochter en hij schijnt ook te denken dat hij kan beslissen hoe hun levens lopen. Het lijkt of hij geen gevoel heeft, tot het eind, dan merkt hij dat ook hij zich gekwetst kan voelen.



Felicity: Ook een round character. Zij is getrouwd met Job en vindt het moeilijk dat, gezien de leeftijd, Maria haar stiefdochter is, terwijl ze haar moeder had kunnen zijn. Job is veertig jaar ouder dan zij. Ze vindt ook dat Job teveel van Maria's leven heeft verziekt door haar thuis te laten wonen en voor hem te laten poseren. Ze is verder een beetje onzeker over haarzelf en over haar relatie met Job.



Cas Olsen: Volgens mij een flat character. Hij gaat wel tot het eind mee, maar komt slechts af en toe voor in het verhaal. Hij is Maria's zoon en getrouwd met Xandra. Hij wordt vader en vindt dat zijn vrouw veel te veel klaagt over het zwanger zijn. Hij eet te veel. Toen hij een kind was heeft Maria hem veel eten gegeven. Hij is heel dik.



Xandra Olson: Flat character. Cas' vrouw. Ze is zwanger van Jason. Ze vindt het erg vervelend dat haar man haar niet helpt en zorg geeft tijdens de zwangerschap. Xandra is erg jaloers. Ze is bang dat Cas iets met Felicity gaat krijgen.



Claudia: Flat character. Job's eerste vrouw en moeder van Maria. Zij overleed ongeveer 35 jaar geleden, toen Maria tien was. Job had haar in de achtertuin begraven.



Compositie

Het verhaal wordt zo ongeveer helemaal chronologisch verteld. Af en toe zijn er flash-backs, bijvoorbeeld wanneer Claudia werd begraven, of wanneer de eerste Maria werd geschilderd. Er komen geen tijdsprongen in voor.



Motief

In dit boek wordt heel erg beschreven dat het mens eigenlijk baas is over zijn eigen lichaam.



Het perspectief

Het verhaal wordt steeds vanuit iemand anders zijn ogen verteld. Niet door middel van een ik-persoon, maar bij bijvoorbeeld een alinea worden de gevoelens van slechts een persoon beschreven. Elke character komt zo in het verhaal mee te doen.



Titelverklaring

Want dit is mijn lichaam. Hiermee wordt bedoeld dat Maria aan het eind van het boek eindelijk voor zichzelf beslist dat niet niet is wat ze wil. Het is haar eigen lichaam en in het einde pas weet ze dat Job daar verder niks mee te maken heeft. Felicity is het er ook mee eens en begint dan voor Job te poseren, maar ook zij bedenkt dat dit niet is wat ze wil. Maria ontdekt dat ze ook andere dingen kan doen ondanks haar handicap.



Persoonlijk Oordeel

In het begin vond ik het een beetje ingewikkeld, ik begreep niet helemaal hoe en wat. Toen ik een stukje verder las, werd het me wel duidelijk. Het was verder niet zo moeilijk om te lezen. Renate Dorrestein schrijft heel goed en niet ingewikkeld. Het verhaal was ook goed. Net als bij mijn vorige boek wilde ik weten hoe het afliep. Het eind had ik totaal niet zo verwacht zoals het ging, maar dat was heel erg leuk, omdat de rest van het verhaal wel een beetje te voorspellen was. Ja, ik vond het een goed boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen