Boekverslag : Fay Weldon - Leven En Liefdes Van Een Duivelin
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 597 woorden.

De zender


In 1968 schreef Fay Weldon haar eerste boek, “…and the wife ran away”. In 1983 schreef ze “The life and loves of a she devil”. Haar recentste boek Rhode Island Blues verscheen in 2000. Fay Weldon schrijft niet alleen romans maar ook kinderverhalen en non-fictionverhalen. “Leven en liefdes van een duivelin” werd in 1989 verfilmd met de naam “She-devil” waarin Roseanne de rol vertolkte van Ruth en Meryl Streep de rol van Mary fisher.

Fay Weldon is geboren in Engeland en opgegroeid in Nieuw Zeeland. Ze studeerde economie en psychologie vooraleer ze boeken, filmscripts en toneelstukken begon te schrijven. Nu woont ze in Londen met haar familie.

De ruimte


Ruth heeft na de breuk met Bobbo (haar man) geen vaste woonplaats meer, ze verhuist voortdurend. De minnares van Bobbo (Mary Fisher) daarentegen woont in “De hoge toren” waarin grote delen van het boek zich afspelen. “De hoge toren” wordt uitvoerig beschreven. Je kan je een goed beeld vormen van de omgeving. De huizen waarin Ruth woont worden iets minder beschreven. Over het uitzicht van de omgeving rond die huizen wordt niet geschreven.

VToen Ruth nog gelukkig was met Bobbo was ze eerder teruggetrokken en leefde ze voor haar gezin. Later, wanneer Bobbo zijn liefde voor Mary Fisher bekende, wilde ze geen aandacht meer schenken aan het verleden, dus ook niet aan haar gezin. Ze werd socialer en leerde vele mensen kennen.


VBobbo had veel vrienden toen hij nog niet bij Mary Fisher woonde. Maar vanaf die dag lieten zijn vrienden het afweten.

De tijd


Het verhaal begint als de kinderen nog op de lagere school zitten en het eindigt wanneer ze al werken. De vertelde tijd loopt dus over een tiental jaren ongeveer. De verteltijd is ongeveer een halve dag.


De boodschap die Fay Weldon wil overbrengen evolueert in het boek. Naarmate Ruth zich beter begint de voelen in haar vel, wordt de boodschap alsmaar duidelijker.


Ruth kijkt vaak in het verleden, de tijd toen ze nog gelukkig getrouwd was met haar man. Ze verteld ook vaak hoe het leven van Bobbo en van Mary Fisher er zou uitzien.

De boodschap


Ruth had geluk met haar huwelijk maar alles was niet zoals ze zou willen dat het geweest was. Vanaf de liefde tussen haar man en Mary Fisher veranderde ze stilaan in een echte duivelin. Ze was geobsedeerd door die romance en deed er dan ook alles aan om het leven van Bobbo en zijn minnares zuur te maken. Bobbo en Mary echter dachten dat Ruth dood was. Zo was het voor haar gemakkelijker om geen enkel spoor achter te laten bij haar ondernemingen van wraak. Zelf had ze enkele vrijpartijen met niet zo vanzelfsprekende mensen. Maar daar draaide het bij haar niet om de liefde. Zodra Bobbo in de gevangenis zat, begon Ruth aan haar uiterlijk te werken en liet ze aan haar uiterlijk werken. Ze liet haar lichaam door de meest professionele chirurgen veranderen totdat ze op Mary Fisher leek. Haar benen werden verkort, haar gezicht werd verfijnd, haar armen werden verkort, enz. Ze liet het zelfs zover komen, dat ze in “De hoge toren” ging wonen, het vroegere huis van Mary Fisher, die pas gestorven was aan kanker. Bij de begrafenis van Mary zag ze na al die jaren haar man terug, die volledig gek was geworden, maar zij was gelukkig en dat was het enige dat telde.

Spanning


Het is niet echt een spannend boek, maar wel heel goed uitgedacht. Al de wraakacties van Ruth hadden achteraf nog wel een vervolg.


Ik vond het een heel goed boek, een leuk verhaal en heel vlot om te lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen