Boekverslag : Friedrich Durrenmatt - Der Besuch Der Alten Dame
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 517 woorden.

Schrijver: Friedrich Durrenmat.Titel: Der besuch der alten Dame.Ondertitel: -Uitgever: ArcheJaar van uitgave: 1956Aantal bladzijden: 103Argumenten voordeze keuze: Ik heb dit boek gekozen, omdat iemand mij dit

boek aanraadde. Die persoon vertelde over dit

boek en het leek me wel leuk. Ik wist toch.niet welk boek ik zou kiezen dus nam ik dit boek.Beoordeling titel: Ik vind het een goede titel, omdat het hele boek draait om deze vrouw en om haar bezoek aan haar geboorteplaats Gullen.Korte inhoud: Het boek gaat over Claire Zachanassian die naar haar geboorteplaats Gullen toegaat. Zij is een multimiljonair en Gullen is een heel arm stadje dus alle bewoners kijken uit naar haar bezoek, en hopen dat zij hun stadje geld geeft. Zij vertelt op een bijeenkomst aan alle bewoners dat zij Gullen geld wil geven in ruil voor gerechtigheid. 47 Jaar geleden heeft een man haar zwanger gemaakt en deze man ontkende dit toen bij de rechter. Hij had 2 valse getuigen meegenomen, die vertelden dat zij ook met claire hadden geslapen. Dus was het niet zeker dat deze man dus wel de vader van het kind was. Claire heeft het stadje verlaten om het kind te krijgen, maar dat kind is vlak na de geboorte gestorven aan hersenvliesontsteking. Nu wil zij dus gerechtigheid krijgen. De mandie haarzwanger heeft gemaakt moet vermoord worden. Deze man heet Alfred Ill. afkeurend op het voorstel van Claire.

Alle bewoners reageerden beduusd en de meesten reageerden afkeurend op het

voorstel van Claire. De burgers waren erg arm en dachten aan de rijkdom die ze

kregen als Ill vermoord zou worden. De mensen besluiten een soort rechtzitting

houden waarbij gestemd wordt of Claire haar gerechtigheid zou krijgen of niet.

Ill zegt dat hij zich bij de uitslag zal neerleggen. Iedereen is voor de

gerechtigheid van Claire en niet zo nodig voor haargerechtigheid, maar vooral

voor het geld. Ill moet tussen een meningte van mensen doorlopen en wordt

door iemand in die meningte gewurgd. Claire schrijft haar cheque uit.

Daarna gaat ze weg uit Gullen en neemt het lijk met zich mee.Keuze opdracht: Het begin van het verhaal speelt zich af op het station.

Er zijn vier burgers die vertellen over Claire en met smart wachten op het bezoek van Claire aan Gullen, omdat zij waarschijnlijk wat zou kunnen doen aan de armoede in het stadje. Ook de burgemeester, de leraar en de priester van Gullen, en Alfred Ill wachten op Claire. Ze vertellen allemaal over haar en de burgemeester noteert dingen die gunstig kunnen zijn bij de bijeenkomst die is georganiseerd voor Claire. Dan komt Claire aan en komt een beetje vreemd over. Ze ziet er oud uit en heeft protheses, heeft bedienden meegenomen en ook een doodskist die volgens haar nog weleens van pas zou kunnen komen. Zo begint het boek dus.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen