Boekverslag : Suzanne Nogiets - Zolang Het Nog Kan
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 487 woorden.

“Zolang het nog kan” is een boek geschreven door Suzanne Bosse. Het verhaal speelt zich af in het revalidatie center “Heidebloem”ergens afgelegen van de stad op het platte land. Het is een eigentijds verhaal over de vooruit gangen en de tegenslagen van gehandicapte tieners.

Anne, een 16-jarig meisje, zit al heer haar leven in een rolstoel en weet dat haar leven nog maar kort zal zijn. Het weerhoudt haar niet om vrolijk en spontaan door haar leven te gaan. Ze mispeuterd allerlei dingen en weet zelfs Hans , een jongen die zich voor iedereen verborgen houdt, zijn kamer uit te krijgen. Anne had er alleen nooit aan gedacht dat ze verliefd op elkaar zouden worden. Dat zorgt voor een groot probleem want nu moet ze haar geheim met hem delen. Anne heeft een heel zwak hart en hans neemt het haar erg kwalijk dat ze het hem nooit eerder heeft gezegd. Ze gaan een tijdje uit elkaar maar door hun koppigheid aan de kant te schuiven komen ze toch weer bij elkaar en niet veel later sterft anne en blijft hans alleen achter.


Anne is de hoofdpersoon, ze is een spontaan en opgewekt meisje dat meteen bij haar intreden in de heidebloem allerlei vrienden maakt. Ze is een echte vechter en houdt haar sterk. Ze houdt van geheimen en is niet niet mee opgezet dan de dokters haar dwingen om haar geheim tegen hans te zeggen maat beseft wel dat dit het beste is. Ze is erg koppig maar bloedmooi.


Hans is de tweede hoofdpersoon. Hij is na een aanrijding met zijn brommer en een vrachtwagen zijn benen kwijtgeraakt en kan dit niet accepteren. Daarop houdt hij zich van alles op de achtergrond en weigert zijn kamer te verlaten. Hij word zo nieuwsgierig gemaakt door dat meisje dat hem elke nacht om 12u belt dat hij zich toch vertoont en op slag verliefd wordt.


Het boek wordt verteld uit anne’s zicht. Zij is de ‘ik’-persoon, ondanks hans eigenlijk ook een hoofdpersonage is. We komen ook alles te weten van anne’s gevoelens. Maar raden naar die van hans.


De titel heeft te maken met anne’s zwak hart. Haar leven is nog maar van korte duur en zij en hans wille elke minuut bij elkaar zijn. Hans wil zo snel mogelijk met haar trouwen en haar uit het revalidatie center halen, zolang het nog kan.


De wereld die te auteur oproept is deze van de gehandicapte mensen. Deze mensen hebben het ni makkelijk. Ze houden zich meestal hard voor de buitenwereld maar vanbinnen hebben ze al de hulp nodig die ze kunnen gebruiken.


De taal en stijl van het boek zijn maar zwak. De gevoelens zijn niet goed beschreven en ook na het lezen blijft het raden naar een aantal dingen

Ik vond het een zwak boek. Het was niet vlot te lezen en ik heb er lang over gedaan om het uitendelijk uit te lezen omdat het verhaal pas in het midden op gang kwam.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen