Boekverslag : Tessa De Loo - Isabelle
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1803 woorden.

Tessa de Loo, Isabelle

Beoordeeld door Ornée & VermeerGENRE: Novelle

DRUK: Eerste druk, 1989HOOFDPERSONEN:Isabelle Amable: Isabelle is een beroemde filmster. Sinds begin juni logeert ze bij haar ouders in de Auvergne, een streek in Frankrijk. Ze logeert daar om weer op kracht te komen na de enerverende opnamen van haar laatste film. Als kind is Isabelle in deze plaats opgegroeid. Ze zwierf altijd door de bossen. Vandaar dat ze ook precies de weg weet naar een mooi rond bassin boven tussen de rotsen. Ze gaat daar iedere dag naakt zwemmen en laat zich daarna in de zon drogen.

Isabelle ziet er erg mooi uit. Ze heeft platina blond haar en helder blauwe ogen. Ze is een buitengewone schoonheid. Dat brengt echter ook wel eens problemen met zich mee. Maar door haar acteertalent en haar kennis over trucs weet ze zich uit een groot probleem te redden. Isabelle weet ook al snel het vertrouwen van de medemens te winnen, al is dit dan wel door leugens te vertellen en mee te praten.

Isabelle is een round-character, je komt veel over haar te weten.

Jeanne Bitor: Jeanne is een vrouw die ongeveer een kilometer bergopwaarts woont in hetzelfde dorp als de ouders van Isabelle. Ze woont in een eeuwenoude boerderij van grijze trachiet met laveien op het dak en een beschimmeld balkon. Ze woont daar met haar twee pitbullterriërs Jules en Jim. Jeanne is dun, lang en knokig. Waarschijnlijk had ze al in haar pubertijd de gewoonte aangenomen haar rug te krommen, deels om haar lengte en deels om haar platte borst minder op te laten vallen.

Ze heeft een puntige kin, een ingevallen mond met een vermolmd gebit en een lange scherpe neus. Haar kleine toegeknepen ogen zijn door haar dikke brillenglazen nauwelijks te zien en haar weinige, kleurloze nesthaar wordt op het achterhoofd met een elastiekje strak bijeen gehouden.

Jeanne heeft een groot complex over haar jeugd en over hoe ze eruit ziet. Iedereen vindt haar lelijk en ze stond vroeger al overal buiten. Tot middernacht werkt ze in het dorpscafé en overdag maakt ze schilderijen. In de schilderkunst was ze zich steeds meer gaan toeleggen op het vereeuwigen van de vergankelijkheid. Ze schildert alles het liefst in fasen van leven naar dood en daarna. Ze heeft vroeger weinig liefde gehad en heeft daar nu veel last van.

Wanneer Isabelle haar maar even aanraakt voelt ze al een hele warme gloed door zich heen gaan. Ze is erg kortaf en gevoelloos maar op een gegeven moment komen er toch gevoelens en emoties bij haar boven en die kan ze dan ook uiten, dit lucht haar erg op.

Jeanne is een round-character, je komt veel over haar te weten.

Bernard Buffon: Bernard is een onderwijzer op de dorpsschool Hij is een stille aanbidder van Isabelle. Hij heeft een heel plakboek met allemaal krantenknipsels over Isabelle.

Bernard heeft een rond lichaam als een duikelaar. Dit is te wijten aan zijn slecht functionerende schildklier. Zijn roze en gladde huid glimt altijd, zijn ogen liggen ingebed tussen zwarte oogleden en zijn dikke wangen.

Op zijn korte neus rust een brilletje, dat bij gebrek aan een duidelijk geprononceerd neusbeen, voortdurend naar beneden glijdt. Sinds zijn twintigste is hij al kalend.

Vroeger werd hij veel gepest. Op een dag, toen hij door zijn belagers op z’n kop in een regenton werd gezet, kwamen Isabelle en haar vader hem helpen.

Sindsdien is ze niet meer uit zijn gedachten geweest.

Bernard is een round-character, je komt steeds meer over hem te weten.INHOUD:Wanneer Isabelle weer een van haar dagelijkse wandelingen gaat maken door de bergen, komt ze niet meer terug, ze is verdwenen. De politie ondervraagt vele mensen waaronder Jeanne Bitor en Gaspard Peyrol, een pafferige boer die haar als laatste gezien heeft. Alles is tevergeefs, het levert niets op en ze geven het op, ze verklaren Isabelle dood. Bernard Buffon is hier niet tevreden mee en gelooft niet dat ze dood is. Hij gaat alleen op zoek naar haar. Hij gaat daarom ieder dag naar het dorpscafé waar Jeanne werkt.Het verhaal:Isabelle is op weg naar het bassin om te zwemmen. Opeens springen de twee honden van Jeanne, die haar gevolgd waren, in het water. Isabelle vraagt of ze de honden terug wil roepen. Dat wil ze wel als Isabelle dan doet wat ze zegt. Isabelle heeft niet echt een keus en zegt ja, niet wetende wat haar te wachten staat. Als Isabelle uit het water komt, wil ze snel weg rennen, maar Jeanne komt met haar honden achter haar aan. Jeanne zegt dat ze er niet zomaar vanaf komt en zegt dat ze met haar mee moet gaan naar huis. Eerst verzet Isabelle zich, helemaal wanneer Jeanne zegt dat ze maandenlang model moet zitten. Toch gaat Isabelle mee, omdat ze wel moet. Ze wordt in een kelder gestopt waar ze moet slapen op stro. Het duurt ongeveer een week voordat ze zich gaat verzetten. Ze verzet zich als ze na het poseren weer terug moet naar de kelder en tegen de verplichte hongerstaking die Jeanne haar heeft opgelegd. Op een dag valt ze bijna flauw en krijgt ze toch wat te eten. Daarna vraagt ze of ze de schilderijen van Jeanne mag zien die in een andere kamer hangen, dat mag.

Sinds die tijd raken de twee steeds meer met elkaar in gesprek. Op een gegeven moment zitten ze zelfs samen in de tuin onder een boom wijn te drinken. Jeanne vertelt dan haar hele geschiedenis aan Isabelle en is heel blij als deze laat zien dat ze ook veel heeft meegemaakt en Jeanne wel begrijpt. Isabelle verzint echter haar levensgeschiedenis om het vertrouwen van Jeanne te winnen en zo vrij te komen.

Wanneer Jeanne dan gaat werken en ze hoort dat alles wat Isabelle haar verteld heeft, gelogen is, neemt ze meteen weer afstand. Isabelle begrijpt dan niks meer van het gedrag van Jeanne. Ze bedenkt een ander trucje om vrij te komen.

Als Jeanne de volgende dag in de kelder komt, ziet ze dat Isabelle zichzelf heeft opgehangen. Ze is diep geraakt en besluit weg te gaan. Eerst verbrandt ze nog de schilderijen die ze al van Isabelle had gemaakt.

Op dat moment had Bernard net besloten om eens een kijkje te gaan nemen in het huis van Jeanne. Bij het rooster in de tuin ziet hij de schoentjes van Isabelle staan die ze aanhad op de dag dat ze was verdwenen. Hij sluipt ongezien het huis binnen. Wanneer hij uiteindelijk in de kelder komt ziet hij Isabelle daar hangen. Hij kan zich niet meer bewegen, maar dan lijkt het of haar hand een traag wenkend gebaar maakt. Hij kijkt naar haar ogen en ziet dat deze niet glazig voor zich uit staren. “Los, los”, klinkt het dan nauwelijks hoorbaar. Hij pakt een stapel strobalen en zet deze onder haar voeten. Op het moment dat haar lichaam niet langer hangt, maar staat, pakt ze de strop, rukt hem los en haalt haar hoofd eruit. Bernard strekt zijn armen en vangt haar op. Samen vluchten ze weg. Wanneer ze op een veilige afstand zitten van het huis van Jeanne, begint Isabelle te vertellen. Ze vertelt dat ze die truc met de strop eens in een film had moeten doen. Alleen dat er iets mislukte toen een van de honden een strobaal wegduwde, want die lagen voor de steun onder haar voeten. Nadat Jeanne haar had zien hangen, had ze willen ontsnappen, maar dat lukte toen niet meer. Maar het belangrijkste is dat ze nog leeft.

En Jeanne? Dat weet niemand…THEMA:Verdwijning: het hele boek draait om de verdwijning van Isabelle.

Jaloezie: Jeanne is jaloers op Isabelle.

Machtsstrijd: er is een machtsstrijd tussen Jeanne en Isabelle. Isabelle heeft haar uiterlijk, haar macht en Jeanne haar honden, wat weer haar macht is.MOTIEVEN:Verdwijning: wanneer Jeanne niet zo met zichzelf in de knoop had gezeten en niet zo gefrustreerd was geweest had er geen verdwijning hoeven zijn. Dan was het boek er echter ook niet geweest.

Een motief hierbij is jaloezie. Omdat Jeanne jaloers is op Isabelle laat ze Isabelle verdwijnen.

Jaloezie: steeds weer komt de jaloezie van Jeanne terug. Ze is jaloers op Isabelle omdat deze mooi is. Volgens Jeanne heeft Isabelle alles wat zij niet heeft en

wel wil hebben. Uiterlijk is een van de dingen waarom en waarop Jeanne jaloers is.

Machtsstrijd: in het hele boek is er een strijd aanwezig tussen Isabelle (mooi) en Jeanne (lelijk). Het boek laat zien dat mooi en lelijk wel samen kunnen gaan, tussen Isabelle en Bernard. Toch blijft er een zekere strijd aanwezig tussen mooie en lelijke vrouwen. Machtsstrijd tussen mooi en lelijk en dik en dun enz.RUIMTE:De ruimte speelt in dit verhaal een belangrijke rol. Eerst wordt het dorpje beschreven, waar je meteen een goede indruk van krijgt.

Het dorpscafé, waar alle mannen komen, geeft een echt dorpsleven weer, waar iedereen elkaar kent.

De plek met het bassin wordt duidelijk beschreven en de weg ernaar toe ook.

Het huis van Jeanne en de kelder worden heel duidelijk omschreven.

De omgeving die wordt beschreven heeft niet echt een heel grote betekenis, het is alleen dat je er een wat beter beeld van krijgt en je meer in het verhaal kunt inleven. Ik denk dat de personen daarom ook zo duidelijk beschreven worden, zodat je je er veel bij kunt voorstellen en alles ‘echt’ kan zien.

De beschrijving van de ruimte geeft veel couleur locale.TIJD:Het verhaal begint ab ovo. Het begint bij het begin met: niet lang geleden…

Het hele verhaal is eigenlijk een soort flashback. Het verhaal is al gebeurd en wordt daarna opgeschreven, in de verleden tijd dus.

Er komt veel tijdverdichting in voor: “De volgende morgen”, “na minstens een week”, enz.

De verteltijd is 127 bladzijden en de vertelde tijd is 34 dagen.

Er zijn veel tempowisselingen. De ene keer gaan ze van de ene avond naar de ochtend en dan slaan ze een week over.EINDE:Het boek heeft een gesloten einde, want Isabelle is weer terug. Toch heeft het boek ook wel een beetje een open einde, want Bernard wil nog weten waar Jeanne is. Hij gaat nog naar haar op zoek.

Het einde is dus een beetje gemengd, vooral als je als lezer ook wilt weten wat er met Jeanne is gebeurd.TITEL:De titel slaat op de naam van de filmster die in het boek wordt vermist, Isabelle.EIGEN MENING:Ik vond het een heel leuk boek om te lezen en had het daarom ook erg snel uit. Het boek is niet met heel veel moeilijke woorden geschreven en leest daarom gemakkelijk weg.

Het is een heel spannend boek, omdar je de hele tijd wilt weten wat er nu met Isabelle gaat gebeuren. De spanning wordt echt opgebouwd. Helemaal wanneer Isabelle eerst het vertrouwen van Jeanne heeft gewonnen, en Jeanne erachter komt dat ze alles had gelogen (ze heeft het levensverhaal van Marylin Monroe vertelt). Vervolgens kan Isabelle weer opnieuw beginnen.

De rol van Bernard wordt aan het einde van het boek pas helemaal duidelijk. Ik vond het gewoon een heel leuk boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen