Boekverslag : Thea Beckman - Triomf Van De Verschroeide Aarde
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 822 woorden.

Leesverslag van het boek

'Triomf van de verschroeide aarde'

1. Titelbeschrijving

-Schrijfster: Thea Beckman

-Titel: Triomf van de verschroeide aarde

-Uitgever: Lemniscaat B.V. Rotterdam

-Gelezen druk: negentiende druk, 1993

-Eerste druk: 1977

-Illustratie omslag: De honden op het plaatje zijn de soldaten die vechten om Frankrijk (het zwijn). De personen die erbij staan zijn de hoge heren.2. Korte inhoudDeze roman speelt in de hondertjarige oorlog wanneer Frankrijk oorlog heeft met Engeland en bestaat uit drie stukken. De titel wordt niet uitgelegd.I. De strijd om Rennes

Matthis heeft zijn pleegouders verlaten en is op zoek naar Bertrand de Guesclin. Na een poosje vindt hij hem en wordt zijn heraut. Hij trekt met hem mee naar Rennes en als Bertrand bemerkt dat Dinan ook belegert word, gaat hij daar heen, want Tiphaine woond daar en hij is verliefd op haar. Dinan en Rennes houden gelukkig stand.

De hertog heft het beleg van Dinan op en besluit zich volledig te richten op Rennes. Zo wordt Rennes ondoordringbaar. Door een list weet Bertrand in de stad te komen en zorgt hij voor eten. Het beleg duurt heel lang en Bertrand vind dat er maar eens een eind aan moet komen. Door een list denken de Engelsen dat het beleg nog wel een jaar kan duren en dat zien ze niet zitten. Dan koopt Rennes zich vrij.

Omdat Bertrand zo heeft geholpen word hij tot ridder geslagen.II. De revolutie

Ondertussen is Bertrand is met Tiphaine getrouwd en is hij gouveneur geworden van Pontor-son. Matthis en Clopin zijn op weg naar Parijs naar de prins, omdat er geld moet komen en versterking in Bretagne.

Hij komt dan in aanraking met een partij die de prins heeft afgezet en strijd voor de macht van de burgers. Dat spreekt Matthis aan en hij bleeft in Parijs en gaat bij de nieuwe machthebbers weken.

Onder de nieuwe machthebbers gaat het niet goed, Etiene Marcel, de leider van de revolutie, heeft in het geheim een bondgenootschap met Karel van Navarra, een vijand van het Franse koningshuis.

Op een zekere dag komt Matthis zijn pleegouders, Berton de Fleur en Marie-Claire (beide trouvère) tegen en ondertussen heeft hij ook spijt van dat hij bij Etiene Marcel en zo zijn er vele. Uiteindelijk komt de prins terug en gaan de trouvères en Matthis terug naar Bretage.II. De verschroeide aarde

In Bretagne is het gevaarlijk, er zijn veel rondzwervende Engelse plundertroepen. Door een van die troepen worden de trouvères en Matthis meegenomen. Hun kapitein is Jake de Wyn. Ze worden door hem een lange tijd vast gehouden en dan moeten ze mee met het Engelse leger waar Jake de Wyn zich bij aansluit. Reims wordt belegerd.Terwijl ze voor de stad liggen komt Matthis een schildknaap tegen,Geoffrey Chaucer. Dat wordt zijn vriend. Eerst vindt hij dat heel moeilijk, want hij dacht altijd heel zwart-wit, de Fransen zijn goed en de Engelsen niet. Nu blijken er ook goede Engelsen te bestaan.

Als de Engelsen erachter komen dat Matthis de heraut van Du Guesclin is, wordt er een losprijs op zijn hoofd gezet. Zo moet hij bij het leger blijven en mogen de trouvères gaan.

Door een wervelstorm moet hij afscheid nemen van Geoffrey en kan hij zelf onsnappen. Hij gaat naar Pontorson waar Berton zijn kasteel heeft en de trouvères zijn.3. PersoonsbeschrijvingMatthis is een jongen met een gemiddelde lengte en blond haar. Hij is niet sterk en van vechten houd hij helemaal niet. Hij trekt snel conclusies en die zijn niet altijd goed. Al houd hij niet van vechten en kan hij het ook niet is hij toch heel dapper.

Het hele boek door blijft hij dapper. Wel komt hij er achter dat hij soms verkeerde conclusies trekt, zoals bij de revolutie dacht hij veel te goed over Etiene Marcel.Ook dacht hij te zwart-wit over de Engelsen en de Fransen. Doordat hij Geoffrey leert kennen en ze vrienden worden.4. ProbleemHet probleem van Matthis heeft te maken met zijn karakter, dat hij de verkeerde conclusies trekt. Eerst vind hij Etiene goed later niet meer. Dat komt doordat hij dan meer informatie heeft en dus een beter beeld van hem. Ook zijn pleegouders werken daar aan mee. Ook heeft hij een verkeerde conclusie genomen over de Engelsen. die zijn niet allemaal slecht. Hij gaat daar anders over denken doordat hij een goede Engelsman tegen komt, Geoffrey.5. MeningDit verhaal is voor mijn leeftijd geschikt, ik vind het niet moeilijk te lezen en het is ook niet te makkelijk. Het is verrassend, er kan zo iets gebeuren wat je niet verwachtte. Het is ook niet zo dat je aan het begin al wweet hoe hat afloopt. Interressant is het ook. Ik zou het volgende deel ook wel willen lezen.

Matthis is de belangrijkste figuur. Ik vind hem dapper omdat hij in Parijs bijvoorbeeld een dubbele rol moet spelen en dat is best moeilijk. Ook in andere dingen is hij dapper.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen