Boekverslag : Ronald Gliphart - Nijgh En Van Ditmar
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1443 woorden.

Schrijver: Ronald Gliphart.

Uitgever: Nijgh en van Ditmar.

Druk: 1e druk.

Geschreven in het jaar: 1992Samenvatting:Ronald en Fräser; Edgar Fräser, ook wel Eddy genoemd, besluiten plotseling om op vakantie te gaan naar Frankrijk, naar de Dordogne. Na dat de vriendin van Fräser, Samarinde is uitgezwaaid rijden ze aan een stuk door naar de Dordogne. Dit alles staat in het teken van ongeremde seks, alle facetten van het liefdesspel worden uitvoerig besproken. Zo experimenteren de twee jongens met hun taal, hun gedachten en hun lichaam. Ze voelen zich heel gelukkig en willen beide erg genieten van het leven. Onderweg praten ze over seks, liefde, literatuur en nog vele andere dingen. Fräser wil graag een boek schrijven over zichzelf en zijn geluk. Ronald is al een boek aan het schrijven over Reza.

Op een dag huren ze een kano. Ze varen de hele dag en tegen de avond komen ze bij een eilandje, ze overnachten daar onder de open hemel. Na die overnachting besluiten ze dat ze voortaan alleen nog maar in een hotel slapen of in een tent bij twee mooie vrouwen. Ze geven de tocht de naam: 'Dordogne 1990, Grote Queeste naar Literatuur en Seks', want liefde en geluk is samen seks.

Terwijl ze op een kiezelstrandje zitten zien ze twee hele mooie meisjes voorbij varen. Deze donkere nimf. Ze kijkt me aan en ik haar. Haar ogen naderen de mijne. Het lijkt of de meisjes naar ons toe kanoën, maar dan steekt het blonde meisje haar peddel het water en houdt deze met twee handen onder het wateroppervlak gedrukt, waardoor hun kano weer op een rechte koers komt. Ik blijf de negerin aankijken. Zij wendt haar hoofd af en kijkt naar de overkant van de rivier. Een paar seconden zie ik een eeuwigheid haar borsten." Ze gaan ze achterna, maar verliezen ze uit het oog. Terwijl ze op een brugpijler zitten te rusten komen de meisjes weer in zicht. Daarna varen ze samen verder naar de camping van de twee meisjes: Silke en Nadine. De meisjes nodigen hen uit om langs te komen, de jongens nemen dit aanbod maar al te graag aan.

Wanneer ze bij de camping aankomen zien de jongens de kano van de meisjes omslaan. Ronald redt Silke en Fräser redt Nadine, de paartjes zijn dus al bepaald.

Ze gaan met zijn vieren eten. Tijdens het dorpsfeest wordt er na het eten gedanst op een liedje van Madonna, Vogue. Ze wandelen in het donker terug naar de camping. Fräser en Nadine lopen voorop. Ronald en Silke stoppen even om naar de sterren te kijken. Zij raken daardoor Fräser en Nadine kwijt. Op een open plek in het maïsveld kust Ronald Silke voor de eerste keer, zacht en teder. Ronald moet denken aan de seksspelletjes met Reza. Ronald en Silke beleven samen ook een heftige vrijpartij in een boom, waarbij ze niet te ver gaan, omdat ze bang zijn voor ziektes. "No Njeuking, we blijven volwassen"

De volgende dag blijkt dat Nadine en Fräser ook bezig geweest zijn, maar Fräser heeft spijt van zijn overspel, daarom nemen de vier afscheid. Daarom laten ze de kano voor wat hij is en gaan na de lunch naar huis.

Ronald rijdt op weg naar huis, wanneer Fräser ligt te slapen neemt hij een besluit. Hij keert de auto en gaat terug naar Silke. Hij vindt haar in een discotheek. Ze hebben seks op de dansvloer en op dat moment beseft Ronald dat hij zijn nieuwe liefde heeft gevonden, de eerste na Reza.GEBEURTENISSEN:

Twee vrienden, Ronald en Fraser, besluiten plotseling dat ze op vakantie gaan naar de Dordonge. Fraser krijgt nog even van z'n vriendin te horen dat ze hem trouw blijft en dan vertrekken ze. Aangekomen aan de Dordogne besluiten ze een kano te gaan huren. Als de twee vrienden op een gegeven moment zich zelf op een eilandje hebben genesteld zien ze twee mooie meisje voorbij varen. Helaas zijn de twee meiden zo verlegen dat ze niks durven te zeggen, en varen dan ook gewoon voorbij. Wat later komen ze te meiden weer tegen, ze heten Silke en Nadine.

Na wat moeite lukt het de jongens om ze uit te nodigen voor hun 'avontuurtjes' met ze te beleven. Ronald die tot voorheen nog altijd aan z'n ex dacht en nu blij is dat hij een ander heeft gevonden (Silke) en dat wil hij ook zo houden, maar Fraser voelt zich schuldig omdat hij zijn vriendin heeft bedrogen. Fraser drukt zoals altijd zijn zin door en ze vertrekken. Als Ronald de terugreis naar een vriend in Nederland bent hoort hij dat er iets is gebeurd met zijn ex en wil dan zelf ook naar huis. Als hij weer in de auto zit bedenkt hij zich en rijd zonder Fraser het weet terug naar Silke. Als Fraser in Frankrijk wakker wordt heeft hij er uiteindelijk wel begrip voor de situatie en laat hij Ronald zijn gang gaan. Ronald vind zijn geluk bij Silke, Nadine heeft een ander vriendje gevonden.PROBLEEM:

Er zijn twee problemen. Het eerste probleem is dat Ronald nog heel erg veel van Reza houd en nog heel erg veel aan haar denkt. Ook als hij een relatie heeft met Silke. En het tweede probleem is dat Fraser vreemd gaat met Nadine maar daar is hij niet verliefd op. Hij is wel verliefd op Samarinde.

DE TITEL VERKLARING:

De titel 'ik ook van jou' slaat op het houden van. Eerst houdt Ronald van Reza en later houdt hij ook van Silke. Het duurt alleen even voordat hij het echt door heeft. Natuurlijk houdt hij ook van Fraser, maar dan alleen als gewone vriend.

PLAATS:Het verhaal speelt zich af in de Dordogne, Frankrijk, waar de vrienden op vakantie zijn. De delen over Reza spelen zich vooral af in zijn huis in Nederland.

TIJD:Het verhaal va het kanoen speelt zich af in een week, waarschijnlijk in de zomer van de jaren 90. in het verhaal zijn veel flashbacks tussengevoegd over ronald zijn relatie met Reza, die een verhaal op zich vormen.

TAALGEBRUIK:De titel'ik ook van jou' is heel erg simpel. Er wordt veel over seks geschreven, maar niet met grove taal. Ook is zijn stijl vaak humoristisch. Om te kunnen zeggen of de Ronald in het verhaal dezelfde Ronald Gliphart is. Ik denk eerlijk gezegd niet, maar hoewel Ronald , net als de schrijver, lenzen (of een bril) draagt.

DE HOOFDPERSONEN & BIJPERSOON:

*Ronald: Hoofdpersoon. Hij is een 24-jarige letterkundestudent, die schrijver wil worden. Hij is iemand die snel beslissingen neemt. Reza was zijn eerste liefde. Ronald is iemand die zich niet snel laat versieren, bij Reza en ook bij Silke, zijn tweede vrienden.Hij is door beste vriend overgehaald om mee te gaan op een tocht door de Dordogne. Hij moet steeds aan Reza denken (sinds kort dan zijn ex-vriendin). Hij is dan ook verliefd op Silke.

*Edgar Fracer: Hoofdpersoon. Edagar hij word ook wel Eddie of Fracer genoemd. Hij is de beste vriend van Ronald. Samarinde is z'n grote liefde. Toch gaat hij vreemd. Hij wil net zoals Ronald schrijver worden. Hij word niet verliefd op Nadine. Hij heeft er spijt van tegenover Samarinde.

*Silke: Hoofdpersoon. Ze is een negerin. Ze is het meisje waarop Ronald helmaal verliefd op wordt.Ze is geboren in Oeganda. Maar ze woont vanaf haar zesde in Duitsland. En ze heeft een Chinese vader.

*Nadine: Hoofdpersoon. Dit os het meisje waar Ronald vreemd mee gaat. Ze is de best vriendin van Silke. Ze praat alleen maar Engels.

*Reza: Bijpersoon. Zij is de ex-vriendin van Ronald.en is in het einde van het boek een de belangrijkste persoon in Ronalds leven. Ze is twintig jaar, en is vaal vreselijk jaloers. Daarnaast heeft ze vaal gedachten over liefde en seks.

EIGEN MENING:Ik vond het boek 'Ik ook van jou' een erg leuk boek, omdat het vlot leest en vol kleine grapjes zit. Je kunt je goed mee leven met de hoofdpersonen, wat het lezen natuurlijk leuker maakt. Het lezen is erg boeiend omdat hij dingen verteld die jongeren nou eenmaal leuk vinden om te lezen. Neem nou Reza. Ze is een onmogelijke meid. Als Ronald naar ( ik noem maar wat) 'Baywatsch' zit te kijken betekend dat volgens haar dat Ronald niet meer van haar houd en haal lelijk vindt omdat hij naar vrouwe in bikini's zit te kijken. Ze trekt snel haar conclusies zonder er bij na te denken, ze is juist het tegenovergestelde van Ronald. Ze is erg jaloers en verdenkt Ronald meerdere malen van overspel, iets wat Ronald nooit zou doen. Maar voor de rest was het boek super leuk.Ik zou het je zeker aan raden om het boek ook te gaan lezen !!Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen