Boekverslag : A.c. Baantjer - De Cock En De Dode Harlekijn
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 664 woorden.

Auteur: A.C. Baantjer.

Titel: De Cock en de dode harlekijn. Aantal Blz: 293.

Uitgeverij: De Fontein.

Jaar & plaats v. uitgave: 1974, De Bilt.

Motto/opdracht: In het boek heb ik geen motto of opdracht kunnen vinden.Titelverklaring: Het boek heet de Cock en de dode harlekijn, omdat de lijken in de vorm van een harlekijn liggen.Wat voor verhaal is het: het is een roman.Wat is het genre: detective.

Hoe wordt het verhaal verteld: het verhaal wordt in de hij-vorm verteld.In welke tijd speelt het verhaal: in het heden.Hoeveel tijd verstrijkt er in het verhaal: onbekend.

Worden er stukken overgeslagen: nee.Spelen stukken zich in een andere tijd af: nee.Waar speelt het verhaal zich af: vooral in Amsterdam in het politiebureau warmoesstraat en in het hotel Het Wapen Van Groenland.Wordt er vaak van ruimte gewisseld: Er wordt soms van ruimte verwisseld omdat De Cock en Vledder ergens iemand gaan verhoren.

Valt verandering van ruimte samen met verandering van tijd: nee.Wie zijn de hoofdperso(o)n(en): De Cock en Vledder.Wie zijn de belangrijkste bijperso(o)n(en): Pierre Brassel en heer Gosler.Beschrijf het karakter van de hoofdpersonen: De Cock: De Cock is een oude man die zeer goed nadenkt over de stappen die hij zet in een onderzoek naar een moord. En hij ergert zich er aan dat zijn naam zo vaak al de k-o-k wordt gespeld.

Vledder: Vledder is de jongere collega van De Cock die minder goed nadenkt over de stappen die hij moet nemen, en als hij een verdachte heeft wil hij de verdachte meestal al zonder bewijs oppakken voor moord.Hoeveel hoofdstukken heeft het boek: 22 hoofdstukken.

Heeft de hoofdstukindeling iets te maken met verandering van tijd en ruimte: Ja, meestal wordt er weer een belangrijk feit bekend op het einde van een hoofdstuk.Wat voor opening heeft het verhaal: Het verhaal begint met een kort briefje van Pierre Brassel waarin hij De Cock vraagt om een afspraak, een afspraak voor een gesprek over een door Brassel te plegen moord.Wat voor einde heeft het verhaal: Het verhaal heeft een goed einde waarin de dader wordt gepakt en De Cock de moord bespreekt in zijn huiskamer.Korte inhoud: Nadat De Cock het rare briefje heeft gekregen komt Brassel op het bureau vertellen dat hij wil dat De Cock hem helpt bij het plegen van een moord, wanneer De Cock dit weigert deelt Pierre Brassel mee dat de moord al is gepleegd. Op kamer 21 van hotel Het Wapen Van Groenland. Het lijk ligt in een houding van een harlekijn. Op een dag spreekt hij in het Centraal station met de vrouw van Pierre Brassel, die hem verteld dat hij op een die dag gekregen uitnodiging moet ingaan. Als De Cock dit doet merkt hij dat er weer een moord gepleegd gaat worden, omdat Pierre Brassel hem weer had laten opdraven als alibi. Wanneer Brassels dochter opeens het duitse woord hampelmann (harlekijn) roept, Cock van de vrouw van Kamperman te horen krijgt dat Kamperman een afspraak had in het wapen van groenland, ging De Cock erheen en sprak met de, stervende, directeur, de broer van de vrouw van Pierre Brassel, ook wist De Cock dat de 2 vermoorden mensen, Jan Brets en Reinier Kampermann vroeger de vader van Grossler hadden vermoord. Hierdoor kwam hij erachter dat de haat van Gossler tegen de 2 zo goot was dat hij ze had vermoord, net voordat hij zou sterven zou Gossler zijn vader wreken. En dat gebeurde ook. Maar De Cock arresteerde hem niet, omdat het toch maar een kwestie van dagen was dat Gossler zou sterven en omdat als deze moord bekend werd iedereen die op sterven lag eigen rechter zou kunnen gaan spelen.Eigen mening: Ik vond het een spannend verhaal maar soms ook een beetje saai omdat het rechercheteam pas op het einde van het verhaal verder komt met het onderzoek. Zodat het in het midden van het verhaal een beetje langdradig werd.

Ik geef dit boek een: 7
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen