Boekverslag : Evert Hartman - De Voorspelling
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2139 woorden.

Uitgever: Lemniscaat, Rotterdam

Omslag: Jan Wesseling

Vijfde druk, 1994

Genre: Jeugdboek



Samenvatting

Sander, een negentien jarige student, kwam s'avonds lichtelijk aangeschoten thuis van een feest. Het was toen na middennacht. Plotseling ging de bel, voor de deur stond een man die zichzelf Hadek noemde. Hij vertelde Sander dat hij nog veertien dagen te leven had en dat hij nu de tijd had om afscheid te nemen. Eerst nam Sander hem niet serieus, maar naar een tijdje begon hij echt bang te worden. Dit kwam omdat Hadek had gezegd dat hij de volgende dag een teken zou krijgen om te bewijzen dat zijn boodschap echt was. De volgende dag werd hij bijna overreden door een auto. Hij vertelde het verhaal aan zijn beste vriend Lodewijk, die zei dat Sander het zich allemaal verbeelde en dat hij zich zorgen om niets maakte. Later begon hij Sander te geloven, maar advies kon hij hem niet echt geven.

Sander veranderde nu van een rustig, oppervlakkig denkende, niet bijgelovige student, naar een bange, diep nadenkende gek. Hij kreeg s'nachts dromen over treinen waar hij niet in mocht en werd overdag angstig om alles, vooral om de dood.

Marijn, zijn buurmeisje, vond het verhaal van Hadek ook maar vreemd, vooral omdat zij die avond net thuiskwam, toen Hadek weggegaan moest zijn. Alleen zij had niets gezien, de huisbaas die de hele tijd in de gang stond ook niet.

Sander was ook lid van een club, de aluqeuos. Daar ontmoette hij Karin, een derdejaars student. Hij vertelde ook haar zijn verhaal en zij nam het serieus. Zij vertelde hem dat het ook mogelijk was dat hij een hallucinatie zag.

Die middag, toen hij in de bibliotheek liep, zag hij ineens een boek die over de dood ging. Het was geschreven door H. Dekkers. Sander dacht dat Hadek deze persoon was en kreeg weer een angst aanval.

Die avond in de kroeg, werden er ook allerlei grapjes over Hadek bij hem uitgehaald. Toen hij veel later die avond dronken naar huis fietste, werd hij weer bijna overreden door een taxi. Sander liep daardoor een wond aan zijn gezicht op. Naderhand toen bleek dat het kenteken nummer van die auto niet bestond. Nu werd Sander nog banger. Zo ging het maar door, bij alles wat Sander zag, dacht hij gelijk aan Hadek en kreeg hij een angstaanval. Zo hoorde hij na een tijdje zelfs stemmen in zijn hoofd die hem zeiden dat hij in bepaalde treinen niet mocht instappen.

Op een gegeven moment ontmoette hij per toeval een meisje: Danielle. Die voelde meteen dat hij ergens bang voor was. Zij had een tante Angela, die als twee druppels water op Marijn leek. Sander vertelde ook zijn verhaal aan Angela, die zij dat hij niet bang moest zijn voor de dood, anders zou hij alleen maar nog angstiger worden. In het begin lukte het hem niet zo goed om haar advies op te volgen, sterker nog; hij hielp een jongetje dat bijna aan het verdrinken was niet eens omdat hij bang was dat Hadek hem dan zou doden.

Naderhand, nadat hij Angela en Danielle steeds vaker zag, begon hij steeds minder en minder angstig te worden, zijn enge dromen kwamen ook minder vaak. Hij werd ook betere vrienden met Marijn, die hem ook hielp zijn angsten te overwinnen.

Iets wat heel toevallig over Angela en Danielle is, is dat ze elke keer als Sander in de problemen zit ineens te voorschijn kwamen om hem te helpen. Zomaar uit het niets. B.v: Omdat Sander twee dagen niet naar de kroeg was geweest, werd hij alleen op een eiland gedumpt. Plotseling kwam Danielle ineens uit het niets om hem te helpen. Ook daagde hij een man uit voor een gevecht, maar net toen Sander bijna in elkaar geslagen zou worden was Danielle er opeens en die stopte het gevecht.

Sander vindt dit allemaal zeer toevallig, maar door de hulp van Danielle, Angela, Lodewijk, Karin en zijn vriendin Marijn wordt Sander tegen het einde van het boek steeds minder bang. Alleen op een avond kwam Hadek weer terug. Sander die niet meer bang voor hem was, sloeg hem de trap af.

Nu hij steeds minder bang werd, kon hij weer normaal met Lodewijk praten Lodewijk was hier ook blij om en nodigde Sander en Marijn uit naar zijn verjaardag. Vlak voor Lodewijk zijn feest liet Lodewijk Sander een krantenknipsel zien waarop stond dat een gestoorde Pyromaan: Hans de K. uit de gevangenis was ontsnapt. Lodewijk dacht dat dit Hadek was maar Sander, die zich voorgenomen had om niet meer aan Hadek te denken geloofde dit niet.

Op het feest brak er brand uit, gelukkig kon Sander iedereen redden dankzij Danielle die opeens tevoorschijn kwam terwijl de studenten naar het dak gevlucht waren en zij hoe ze naar beneden moesten komen.

Sander was tijdens de hele brand niet bang geweest voor de dood, hij had zelfs Marijn gered.

Na dit geval was zijn angst compleet verdwenen. Hij was niet bang meer voor de dood en hield van zijn leven.

Sander wilde voor alles wat Danielle voor hem had gedaan, haar een cadeau geven. Alleen toen hij naar haar school ging om het aan haar te geven, had niemand daar ooit van Danielle gehoord en toch wist hij zeker dat ze op die school zat.

Bij het einde van het boek wist Sander nog steeds niet hoe dat kon, en hij heeft nog veel vragen daarover. Maar het antwoord wist niemand, behalve Danielle natuurlijk, maar die zag hij niet meer.

(Het boek eindigt voordat de 14 dagen om waren, dus we weten niet of hij nu doodgaat of niet, het is dus een open einde)



De Titel

Het boek heet de voorspelling, omdat Hadek voorspelde dat hij dood ging over 14 dagen. Het hele boek draait dus om die voorspelling van Hadek.



Personages

Hoofdpersonages

Sander: een 19 jaar oude student, in het begin is hij zelfverzekerd en assertief, maar na zijn ontmoeting met Hadek wordt hij angstig, zwak en bang voor alles. In deze periode denkt hij ver door over alles wat mensen hem vertellen, de goede en vooral ook de slechte dingen. Tegen het einde van het verhaal word hij, dankzij zijn vrienden en zijn eigen wilskracht, weer vastberaden, zeker en gedecideerd. In de tussentijd word hij ook goed bevriend met Marijn, en later als hij weer is opgeknapt, word zij zelf zijn vriendin. Nu dat zijn angsten voorbij zijn geniet hij eigenlijk meer van het leven dan voor dat Hadek kwam.



Hadek: Komt maar weinig voor in het boek, toch draait alles om hem. Zijn karakter wordt niet beschreven in het boek. Hij is een man, in een net pak die Sander zijn boodschap komt brengen. Die boodschap had hij van zijn opdrachtgever gekregen. Dankzij hem raakt Sander overstuur.



Bijfiguren

Danielle: een meisje in de brugklas. Ze is zeer vlot van begrip en is zeker niet dom. Ze voelde meteen dat Sander angsten heeft en probeert er wat aan te doen. Ze komt altijd net op tijd langs om Sander te helpen als hij in de problemen zit.



Angela: Danielle's tante. Zij helpt Sander zijn angst overwinnen. Ook zij komt telkens net opdagen als hij haar nodig heeft.



Lodewijk: Sanders beste vriend. Hij vindt eerst Lodewijks verhaal omzin, later gelooft hij er steeds meer in en helpt Sander.



Tijd

-Het verhaal speelt zich in deze tijd af

-Tussen begint tot eind lopen ongeveer twaalf dagen

-Het verhaal is chronologisch verteld

-Er komt een terugblik in voor, als Sander denkt aan vroeger dat hij door kinderen werd bedreigd.

-Er zijn door het hele boek heen sprongen van een paar uur, en af en toe van een dag



Vertelsituatie

-We beleven het verhaal door Sander zijn ogen

-Het verhaal wordt verteld in de personale vertelsituatie





Ruimte

-Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Nederland (Utrecht), in en rond Sanders flat, de kroeg, café 'Jasper', het huis van Sander zijn ouders in Zwolle, in treinen, en de straten rondom het huis Lodewijk, de kroeg en het huis van Sander.

-Belangrijke ruimten zijn:

1) Sander zijn flat, omdat hij daar Hadek ontmoet en daar draait het verhaal om.

2) de kroeg, want daar worden grapjes met Sander uitgehaald, daar zit Sander zeer vaak, en daarvan uit wordt hij ontgroend

3) treinen, want in en in de buurt van treinen kreeg Sander zijn angstaanvallen het meest



(vanaf dit punt staan er dingen in de tekst die mijn eigen mening zijn, dit komt omdat ik de dingen opschrijf zoals ik het boek heb begrepen)



Opbouw

-Het verhaal begint (gelukkig) midden in de handeling, want Sander zijn ontmoeting met Hadek vindt plaats aan het begin van het verhaal

-De hoofdpersoon kwam voor het volgende probleem te staan:

Hij had een angst voor de dood en voor Hadek. Hij lost deze angst met behulp van vrienden op door niet meer aan hem te denken en alleen maar positieve gedachten hebben en niet meer aan de dood te denken.

-De belangrijkste gebeurtenis in het verhaal was Sander zijn ontmoeting met Hadek, want het hele verhaal is gebouwd op die gebeurtenis

-Het hoogtepunt in het verhaal, vind ik, was toen Sander op een eiland 15 km van de kroeg vandaan werd gedumpt. Hij moest toen binnen twee uur weer in de kroeg zijn, dan werd hij erelid, anders werd hij verbannen. Het lukt hem dan ook nog, omdat Angela en Danielle 'toevallig' kwamen om hem te helpen.

-Het boek heeft een open einde. Je weet niet hoe het met Sander afloopt, je weet alleen dat hij zich niet meer angstig voelde. Hoe het kwam dat Danielle niet leek te bestaan, word ook niet verteld. Het boek wordt dus met een soort spanning, die nooit verdwijnt, beeindigd.



Thema en Motieven

-Het thema van het verhaal is: de angst om de dood die Sander moest proberen te overwinnen.

-Enkele motieven van het boek zijn: de dood, onzekerheid, angst, ongeloof en waanzin.



Bedoeling

In de eerste plaats heeft de schrijver het boek geschreven om je te amuseren. Als je dieper gaat nadenken over het boek dan zie dat er ook nog een soort moreel in het verhaal zit, ik denk dat dit het moreel van het verhaal is: leef elke dag met plezier en word niet angstig om de dood, want je kan de dood niet tegenhouden, wat je ook probeert. Uitstellen dat kan wel, maar vroeg of laat komt je tijd. Daarom moet je altijd positief blijven denken.



Taal

-Ik vond het taalgebruik niet moeilijk. Het verhaal las lekker en gemakkelijk

-Het verhaal bevatte de juiste hoeveelheid dialogen. Niet te veel en ook niet de te weinig.



Mijn Mening

Ik vond het een zeer interessant, geloofwaardig en leerzaam verhaal, want zo kan je zien hoe een mens kan veranderen van een normaal mens naar een angstig mens. En dat allemaal dankzij een gesprek met een man voor 5 minuten.

Ik vond de personages goed besproken en hun karakter was echt ontzettend goed uitgewerkt.

Het onderwerp vond ik ook fasinerend, het zou jou maar eens overkomen.

De bouw van het verhaal vond ik goed, precies zoals ik het zou willen. Gelijk in het begin van het boek zit je al midden in het verhaal. Het boek las lekker en toen ik eenmaal begon, kon ik het boek niet meer loslaten.

Toen ik begon dacht ik: 'die Sander is gestoord, hij wordt bang van zo'n kerel die loopt te zeiken aan je deur.' Alleen terwijl ik verder las begon ik zijn reactie steeds begrijpelijker te vinden, als het mij overkwam zou ik misschien ook wel zo gaan doen. Ik vond het leuk dat er een open einde in het boek zit, want ik weet niet hoe het met Sander afloopt en hoe dat nou met Danielle zit. Ik bleef dus ook met een soort spanning zitten.



Informatie over de schrijver

Evert Hartman werd op 12 juli 1937 geboren te Dedemsvaart in Nederland. Hij kwam uit een gereformeerd gezin en vond dat de regels i.v.m. godsdienst veel te streng waren, maar hij is zijn hele leven zeer gelovig gebleven. Na zijn eindexamen middelbaar onderwijs, moest Evert Hartman in militaire dienst. Daarna ging hij in Utrecht sociale geografie studeren. Al tijdens zijn studie werd hij leraar aardrijkskunde in Hoogeveen. Lange tijd bleef hij schrijven en les geven combineren, maar sinds 1992 wijdde hij zich volledig aan het schrijven. Hij is in 1965 getrouwd en had 2 zonen. Over de jeugd van tegenwoordig zei hij dat ze gelukkig veel vrijer is dan die uit zijn tijd; daardoor zijn de jongeren moeilijker te hanteren, maar ook een stuk eerlijker. Hij vindt het goed dat de ouders van nu hun kinderen in veel opzichten vrijlaten en hij probeert zijn eigen kinderen zo op te voeden dat ze zelf hun eigen maatschappijvisie ontwikkelen. Zijn hobby's waren pianospelen, tekenen, lezen, tennissen, fotograferen en filmen. Op 7 april, is hij op 56-jarige leeftijd overleden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen