Boekverslag : Tim Krabbe - Het Gouden Ei
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1566 woorden.

Tim Krabbé, Het Gouden Ei

Beoordeeld door Ornée & Vermeer



Formele kenmerken:



Auteur: Tim Krabbé

Titel: Het Gouden Ei

Eerste druk in: juni 1984

Omslagillustratie: Rick Vermeulen

Aantal bladzijden: 98



Inhoudelijke kenmerken



Begin:



Het begin is 'in medias res', het begint dus midden in de gebeurtenissen. "Gelijkmatig als ruimteschepen bewogen de cabines vol toeristen zichover de lange brede weg naar het zuiden."



Eind:



Het eind is 'gesloten', de auteur geeft het verhaal dus een duidelijke afronding. "Van geen van beiden werd ooit nog iets vernomen - ze leken van de aardbodem verdwenen."

Thema:



Het is in de eerste plaats een spannend boek, waarin de verdwijning van Saskia centraal staat.



Indeling:



Het boek is in vijf hoofdstukken verdeeld, die worden gemarkeerd door bladzijden wit. Behalve het laatste hoofdstuk(twee bladzijden) zijn ze ongeveer even lang. De hoofdstukken hebben geen titel, alleen een nummer. Binnen de hoofdstukken worden afzonderlijke scènes gescheiden door regels wit. Elk hoofdstuk begint met een mooie kapitaal.



Voornaamste personen:



Rex Hofman is de negen jaar oudere vriend van Saskia. Hij is medewerker van een populair-wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij houdt van spelletjes en doet net als Lemorne graag gedachtespelletjes.

Saskia Ehlvest is Rex' vriendin, ze wordt niet zo uitvoerig beschreven. Ze is vierentwintig en heeft roodgespoeld wriemelhaar, ze is ongegeneerd ijdel, ze houdt niet van autorijden en ze heeft een beetje last van claustrofobie. Ze wordt aan het begin van het verhaal ontvoerd en om haar gaat het hele verhaal eigenlijk.



Raymond Lemorne is op het eind van het verhaal 49 jaar. Hij is een keurige Fransman, scheikundeleraar, getrouwd en heeft twee dochters. Hij is geobserdeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal eigenlijk niet doet.

Lieneke is een nieuwe vriendin van Rex, maar eigenlijk is hun verhouding niet echt goed. Na Rex' nachtmerrie blijkt ook, dat Saskia altijd tussen hen in zal blijven staan.



Tijd:



Het verhaal wordt niet-chronologisch verteld, waardoor de spanning wordt opgevoerd. Hoofdstuk 1 speelt zich af in 1975, hoofdstuk 2, 4 en 5 in 1983 en hoofdstuk 3 van 1950 tot 1975.

Het eerste hoofdstuk beschrijft een avond en een nacht op 28 juli 1975, hoofdstuk 2 enkele dagen tijdens een vakantie. De vertelde tijd in hoofdstuk 3 is 25 jaar, in hoofdstuk 4 vijf dagen en in hoofdstuk 5 enkele weken tot oneindig. Het komt niet zo nauw, wanneer het verhaal zich afspeelt, maar het is in ieder geval de tweede helft van de 20e eeuw.



Plaats:



Het verhaal speelt zich af in de buurt van Autun in Frankrijk, in Marina di Camerota in Italië en in Buitenveldert in Amsterdam.



Vertelperspectief:



In Het Gouden Ei is sprake van een personale vertelsituatie. De verhaalde gebeurtenissen worden verteld vanuit drie personages: een meervoudig personaal perspectief. In hoofdstuk 1, het grootste deel van hoofdstuk 2 en in hoofdstuk 4 is Rex het personale medium. In het laatste gedeelte van hoofdstuk 2, dat gaat over de nachtmerrie van Rex, en in hoofdstuk 5 is Lieneke het personale medium. Hoofdstuk 3 wordt geheel verteld vanuit Lemorne. Door het dubbele perspectief bij Rex en bij Lemorne krijgt de lezer inzicht in hun beider beweegredenen.



Tijdsverloop:



De vertelde tijd is 33 jaar, maar het verhaal wordt niet-chronologisch verteld.



Tijdsnelheid:



De tijdsnelheid is niet regelmatig.



Genre:



Novelle.



Samenvatting van de inhoud



1 Rex Hofman en Saskia Ehlvest waren op weg naar hun vakantie-

huisje aan de Middellandse Zee. Onderweg maakten ze een beetje ruzie. Rex stopte bij een TOTAL-benzinestation aan de Autoroute om te tanken, waar ze wat hebben gebald en twee muntjes onder een paal hebben begraven. Saskia ging wat te drinken halen; daarna zou zij mogen rijden. Rex maakte een foto. Hij vroeg zich of hij Saskia wel zo mocht plagen, want toen drie jaar geleden, tijdens hun eerste vakantie, de benzine op was geweest had Saskia drie uur lang in de auto moeten blijven. De beklemming in het kleine zwarte hok van de auto had haar helemaal overstuur gemaakt, wat haar herinnerde aan haar nachtmerrie van het Gouden Ei. "Toen ze klein was had ze eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei, dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd in moeten zitten, en ze kon niet doodgaan. Er was maar één hoop. Er vloog nog zo'n gouden ei door de ruimte. Zodra deze twee tegen elkaar zouden botsen zou het zijn afgelopen. Maar het heelal was zo groot!" Saskia kwam maar niet terug. Rex liep naar de servicewinkel en vroeg aan iedereen of ze zijn vriendin hadden gezien. Hij belde hun hotel en de politie, maar niemand had Saskia gezien en ze kwam ook niet terug.



2 Tijdens een vakantie in Marina di Camerota in Italië acht jaar later, vroeg Rex Lieneke ten huwelijk. De uitslag van een spelletje badminton met twee Fransen zou daarvoor de doorslag geven. Rex wilde Lieneke eerlijk vertellen hoe hij over Saskia dacht: "Als ze terugkwam zou ik bij jou blijven, maar als ik terug mocht naar dat benzinestation dan zou ik dat echt doen." 's Nachts merkte Lieneke dat Rex een nachtmerrie had over het Gouden Ei, waardoor zij merkte dat Saskia altijd tussen hen zou blijven staan.



3 In 1950 was Raymond Lemorne zestien jaar. Hij vroeg zich af wat er zou gebeuren als hij van een flat sprong. Het idee van de sprong was bij hem opgekomen, omdat hij dacht: "Hoe kan ik anders dan door te springen te weten komen of ik de mogelijkheid heb om te springen?" Dus hij sprong en hij lag zes weken in het ziekenhuis. Eenentwintig jaar later kwam er iets dergelijks in hem op. Hij was toen leraar scheikunde, getrouwd en hij had twee dochters. Op een dag redde hij een kind van de verdrinkingsdood. Maar zou hij nu ook in staat zijn een misdaad te plegen? Het krijgen van deze gedachte verplichtte hem tot het doen van de eerste stap. Hij fabriceerde een pot chloroform en zette de fles op de zolder van zijn afgelegen vakantiehuisje. Om ongestoord verder te kunnen gaan met zijn voorbereidingen voor de misdaad, zei hij tegen zijn gezin dat hij dit huisje wilde opknappen. Hij verzekerde zich ervan dat niemand iets in de gaten kon krijgen als hij zijn slachtoffer, dat volgens hem het beste een buitenlandse vrouw kon zijn, naar zijn huisje zou brengen. Hij kocht een oud matras en een pistool. Hij wilde zijn slachtoffer meelokken in zijn auto, en na heel veel voorbereidingen en mislukte experimenten vond hij de beste manier om bij een tankstation langs de Autoroute te gaan staan, met zijn ene arm in een mitella en dan aan een vrouw te vragen of zij hem wilde helpen met het aankoppelen van zijn aanhangwagentje. Dat ging nog een paar keer mis, omdat niemand bij hem in de auto durfde te stappen om naar het einde van de parkeerplaats te rijden. Ondertussen schoot Lemorne ook nog eens twee kampeerders dood, die op zijn grasveldje waren gaan staan. Deze heeft hij vervolgens tientallen kilometers verderop in een afgrond naar beneden gegooid. Maar op een keer lukte het hem dan toch, min of meer toevallig. Een Nederlands meisje zag hem spelen met zijn sleutelhanger, waar een grote R aanhing. Ze vroeg aan hem of hij ook zo'n sleutelhanger voor haar had. Toen zei hij dat hij er vertegenwoordiger in was en dat hij er een hele lading van in zijn auto had liggen. Ze ging met hem mee, hij bedwelmde haar en vervolgens ontvoerde hij haar.



4 Acht jaar na de vakantie in Italië was Rex een opsporingscampagne gestart. Hij had grote advertenties laten zetten, waarin hij degenen die toentertijd bij het tankstation of daarna Saskia hadden gezien, opriep hem te schrijven. Onder het raam van zijn flat in Buitenveldert (Amsterdam) had een zekere Sandra op een auto "Rex ik vind je lief" geschreven. Lieneke belde, na de droevige terugrit hadden ze elkaar nog maar één keer gezien. Er kwamen verschillende brieven uit Frankrijk, maar er was er niet een die uitsluitsel gaf over Saskia's geheimzinnige verdwijning. Op de ochtend van de vijfde dag kwam er een Franse man op Rex af, die zich voorstelde als Raymond Lemorne. Rex herkende hem als de man met de mitella, die hij acht jaar geleden bij het tankstation had gezien. Lemorne wilde precies vertellen wat er was gebeurd, maar dat kon maar op één manier, door Rex hetzelfde te laten ondergaan. Rex wist dat hij dan dood zou gaan, maar toch ging hij akkoord. Ze reden samen naar het TOTAL-benzinestation aan de Autoroute. Ondertussen at Rex het lunchpakketje dat Lemorne speciaal voor deze gelegenheid had samengesteld. Bij het benzinestation moest Rex koffie met een slaapmiddel drinken. Daarna vertelde Lemorne wat er was gebeurd. Toen Rex wakker werd, lag hij op een matras in een doodkist.



5 Lieneke zocht Rex, maar hij was weg en kwam nooit meer terug. Van Saskia en Rex werd nooit meer iets vernomen.



Eigen mening



Ik vond het een leuk boek om te lezen. Het gaat namelijk over een actueel onderwerp, verdwijning. Dat is een onderwerp dat toch wel vrij veel voorkomt in deze wereld, maar waar ik nog nooit echt over gelezen heb. Daarom vind ik dit een realistisch boek, op enkele passages na. Ook vind ik het wel leuk, dat het boek stukken weergeeft, die vanuit de ogen van Lemorne en vanuit de ogen van Rex worden weergegeven. Hierdoor weet je precies wat er gebeurt en hoe er wordt gedacht over wat er gebeurt. Dat ik het een spannend boek vond bleek, omdat ik het moeilijk vond het boek weg te leggen, ik wilde het dus het liefst in één keer uit lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen