Boekverslag : Het Tijdstip Van Diagnose - Diabetes Mellitus Ingezonden Door: Ward Categor
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 510 woorden.

Meneer, beste klasgenoten, mijn spreekbeurt gaat over Diabetes Mellitus of suikerziekte. Eerst zal ik uitleggen wat Diabetes Mellitus is, daarna zal ik het hebben over de soorten Diabetes Mellitus en wat ze inhouden. Ten slotte zal ik iets vertellen over de erfelijkheid, de besmettelijkheid en de eerste verschijnselen van de ziekte.


Diabetes Mellitus betekent honingzoete doorstroom en is een verstoring van de glucosestofwisseling in het lichaam. Doordat de alvleesklier of pancreas niet of niet voldoende meer werkt, kan de glucose in het bloed niet meer opgenomen worden. De glucose in het bloed zal via de urine het lichaam verlaten in plaats van gebruikt te worden als voedingsstof voor de lichaamscellen.

Er zijn echter verschillen in oorzaak en ernst tussen twee vormen van diabetes. Hierin onderscheiden we twee typen, namelijk type 1 en type 2. Het onderscheid is niet altijd makkelijk aan te geven. Om te beginnen is er type 1, de zgn. insuline-afhankelijke diabetes, vroeger jeugddiabetes genoemd. In dat geval is de diabeticus vanaf het begin (het tijdstip van diagnose) geheel afhankelijk van dagelijkse insuline-injecties. Type 1 ontstaat meestal voor het veertigste levensjaar. Daarnaast is er ook type 2, de zgn. niet insuline-afhankelijke diabetes, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, omdat de diabeticus vanaf het begin (het tijdstip van diagnose) vaak nog met een dieet al dan niet in combinatie met bloedglucoseverlagende tabletten behandeld kan worden. Die tabletten activeren de alvleesklier zodat er meer insuline wordt geproduceerd. Bij type 1 is dit niet mogelijk omdat de alvleesklier hier geen of te weinig insuline produceert. De term niet insuline-afhankelijke diabetes wekt echter de indruk dat een type 2 diabeet nooit insuline nodig heeft. Maar dat is niet waar. Vaak blijkt insulinetherapie ook voor type 2 patiƫnten de beste behandeling te zijn. Type 2 diabetes treedt meestal na het veertigste levensjaar op. Ten slotte komen in zeldzame gevallen ook tussenvormen en andere soorten suikerziekte voor, bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes.

Nu zal ik het hebben over de erfelijkheid van Diabetes Mellitus. Eigenlijk loopt iedereen kans om diabetes te krijgen. De een wel wat meer dan de andere. Als de ziekte voorkomt in je familie is de kans groter dat je suikerziekte krijgt. Dus ook al komt het niet in de familie voor, de kans is altijd aanwezig. Diabetes is in geen geval besmettelijk. Het is een chronische ziekte. Als je diabetes hebt kunnen de verschijnselen die optreden de volgende zijn. Je eet minder en drinkt veel meer. Je plast onbewust de glucose uit en moet dus heel geregeld naar het toilet. Je gewicht neemt af. Je wordt moe en lusteloos en je kunt minder goed zien. Je concentratievermogen neemt af. In dat geval bestaat de kans dat je flauwvalt. Dus als je last hebt van deze verschijnselen is het verstandig om zo snel mogelijk je huisarts te raadplegen. Hij kan heel snel (binnen een halve minuut) constateren of er sprake is van diabetes. Als hij diabetes constateert zal hij je doorverwijzen naar het ziekenhuis, waar je een tijdje verzorgd zult worden.

Zo dat was mijn spreekbeurt, ik hoop dat jullie iets hebben bijgeleerd over Diabetes Mellitus. Dank je voor jullie aandacht.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen