Boekverslag : Angelika Mechtel - Flucht Ins Fremde Paradies
De taal ervan is Duits en het aantal woorden bedraagt 1637 woorden.

Flucht ins fremde ParadiesSchrijfster : Angelika Mechtel

Uitgever : Wolters/Noordhoff EASY READERS niveau C

Bladzijden: 96Welke personen komen in het boek voor ?De hoofdpersonen zijn Freydoun en zijn zusje Farideh.

Freydoun is 14 jaar oud en hij is erg op zich zelf en dus erg volwassen voor zijn leeftijd.

Zijn zusje Farideh is 12 jaar en nog heel afhankelijk van haar grote broer.

Freydoun en Farideh geven, doordat ze alleen elkaar maar hebben veel om elkaar.

Freydoun wordt verliefd op een meisje die Marion heet.

Marion is een meisje dat op stations leeft en zwerft maar later naar het zelfde weeshuis gaat als Freydoun en Farideh.

Een ander persoon is hun oom Hossein.

Hij moest op hen beiden wachten in Frankfurt op het vliegveld.

Een vriend van Freydoun is de Irakese jongen Mohammed.

In het begin had Freydoun ruzie met Mohammed.

Dit kwam doordat Mohammed Irakees was.

En Freydoun die Iraniër was, had een hekel aan Irakezen, want zij waren zijn land binnen getrokken tijdens de Golfoorlog, waardoor ze moesten vluchten.

Waar speelt het verhaal zich af ?Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af.Freydoun en Farideh vertrekken vanuit Teheran (Iran) met het vliegtuig naar

Dubai, dat is in de Verenigde Arabische Emiraten.

Vanuit Dubai gaan ze naar Athene en dan naar Keulen.

In welke tijd speelt het zich af ?

Het verhaal begint in Januari van 1988 in de tijd dat de Golfoorlog aan de gang is.

Ongeveer anderhalf jaar later eindigt het boek wanneer ze, nadat een

wapenstilstand bereikt is, weer terug gaan naar Teheran.

Dan is alles anders in Iran door de oorlog.De samenvattingHet boek gaat over de broer en zus Freydoun en Farideh.

Ze woonden in Iran.

Freydoun is 14 jaar en Farideh 12 jaar.

Er is oorlog in Iran dus moeten ze vluchten.

Met het geld dat de familie heeft doordat hun vader op de universiteit van Teheran werkt, kunnen ze per vliegtuig naar Frankfurt gaan, tenminste dat was de bedoeling.

Maar omdat het te mistig is in Frankfurt, moet het vliegtuig landen in Keulen.

Op het vliegveld van Frankfurt zou hun oom Hoesein wachten.

Dus die wacht nu vast voor niets op hun.

Doordat Freydoun en Farideh de Duitse taal niet spreken, weten ze niet wat er is.

Ze worden opgevangen door de vreemdelingenpolitie.

Dankzij de tolk die ze krijgen horen ze wat er allemaal gaande is.

Wel hebben ze van hun ouders het telefoonnummer van hun oom Hossein.

Maar toen ze probeerden te bellen naar hem kregen ze te horen dat hij verhuist was.

Ze moeten in een weeshuis wonen en gaan naar school.

Via een kamergenoot van Freydoun en Farideh die zowel Farsi als Duits spreekt,

kunnen ze ook met Duitsers praten.

Daardoor krijgen Freydoun en Farideh het voor elkaar een brief te schrijven naar huis. Freydoun loopt weg omdat hij heimwee heeft maar komt snel weer terug.

Ook Farideh heeft heimwee naar het leven in Teheran

dus organiseert ze een Iranees nieuwjaarsfeest.

Er is geen vaste datum voor dit feest, de datum wordt bepaald door bepaalde rituelen.

Zo’n Iranees feest heet Norus.Bij een van de nieuwe vluchtelingen zit een Irakese jongen, Mohammed.

Met die jongen kan Freydoun niet omgaan dus hij krijgt erge ruzie met hem.

Maar een tijdje later worden ze vrienden.

Freydoun loopt nog een keer weg om naar oom Hossein te zoeken.

Hij gaat naar Frankfurt.

Farideh, die net bijgekomen was van alles en eigenlijk wel blij was met het Westerse leven, raakt erg bezorgd en met het geld dat gespaard is door haar vrienden gaat ze hem achterna.

Ze komt terecht in de hoerenbuurt van Frankfurt.

Ze schrikt erg van het vele bloot, iets dat in Iran nooit zou kunnen.

Via vragen naar oom Hoessein en Freydoun komt ze erachter dat die oom Hossein waarschijnlijk al lang weer terug is naar Iran.

Ook hoort ze dat Freydoun gezien is op het station van Frankfurt.

Daar gaat ze heen.

Ze treft Freydoun helemaal in verdriet en paniek aan.

Op 20 Augustus 1988 komt er vrede tussen Iran en Irak. Iets minder dan een jaar later gaan Freydoun en Farideh terug naar Teheran.

Mijn eigen mening

Ik vond het een beetje een saai boekje.

Als ik het niet voor school moest lezen dan had ik het niet gehuurd.

Het was ook wel moeilijk soms.

Maar ondanks dat het moeilijk te lezen was, begreep ik de tekst wel.

Door de plaatjes en de woordverklaring was het wel iets makkelijker.De vragen en antwoorden aan het eind van het boekje (Bladzijde 95 & 96)1. Beschriebe anhand einer Landkarte die Flugroute von Teheran bis Köln* Freydoun en Farideh vertrekken vanuit Teheran in Iran met het vliegtuig naar Dubai dat ligt in de Verenigde Arabische Emiraten.

Vanuit Dubai gaan ze naar Athene en dan naar Keulen.

En komen ook nog in Frankfurt.2. Warum landen Freydoun und Farideh nicht wie geplant in Frankfurt sondern in Köln ?* Omdat het te mistig was boven Frankfurt om te kunnen landen. Daarom vliegt het vliegtuig door naar Keulen waar het vliegtuig wel kon landen.3. Welche Aufgabe hat Hamid ?* Hij was er om te vertalen en vangt één keer in de week vluchtelingen kinderen op de luchthaven.4. Beschreibe die Kinder aus dem Kinderheim, die in derselben Gruppe wie Freydoun

und Faridem*In het tehuis zijn meer dan 120 kinderen die vluchteling zijn, uit landen zoals Iran en Irak, Sri Lanka, Ethiopië en Libanon. Er zijn een aantal veel besproken kinderen.Zoals Mariam, een meisje die Duits en Farsi spreekt. Een ander iemand is Mohammed, een Irakese jongen die later in het opvangtehuis kwam als Freydoun en Faridehs. Ze kregen ruzie maar maakten het later weer goed. Een ander meisje is Marion. Zij is degene waarop Freydoun verliefd wordt. Ze is een meisje die op de stations woonde en alleen nog maar contact heeft met haar oma.5. Beschreibe Freydouns und Faridehs ersten Schultag.*Die eerste schooldag was compleet anders dan in Iran. Zo was bijvoorbeeld voor Farideh heel nieuw dat iedereen een eigen tafel had. Misschien wel het grootste verschil is dat jongens en meisjes niet gescheiden zijn. Er werd ook geen ruzie gemaakt op die school. Een probleempje was alleen dat ze van de taal niets verstonden.6. Warum ist Freydoun aus dem Kinderheim abgehauen ?*De eerst keer omdat hij terug naar Iran wilde omdat hij heimwee had en de tweede keer ging hij zijn oom zoeken.7. Beschreibe die Freundschaft von Farideh und Marion*Door haar vriendschap met Marion voelt Farideh zich veel eerder thuis in het opvangtehuis als haar broer.8. Erzähle, wie Freydoun und Mohammad Freunde wurden ?*Hamid had een beetje genoeg van die ruzie van hun en hij zei dat er al zat ruzie in de wereld was. Hij vond dat ze het goed moesten maken en dat deden ze dus.9. Was machen Freydoun und Mohammad immer dienstags ?*Op dinsdag zaten ze in een restaurantje in de stad, waar Farsad, een vriend van Mohammad, als kok werkte. Ze aten dan met z’n drieën de restjes van de vorige dag op.10. Was hören wir von Onkel Hossein ?* Dat hij om ‘politieke redenen’ terug was gegaan naar Teheran.11. Erzähle, was du über die familie von Freydoun und Farideh weißt ?* Het is een welvarende familie. Hun vader werkte bij de universiteit van Teheran. Voor dat de oorlog begon hadden Freydoun en Farideh nog één oudere broer, maar hij is omgekomen in de oorlog.12. Warum sind Freydoun und Farideh von ihrem Vater nach Deutschland geschickt

worden ?* Ze zijn naar Duitsland gestuurd omdat hun vader bang was dat Freydoun opgeroepen zou worden voor het Iranese leger.13. Welche » Schätze « haben sie mit nach Köln gebracht ?* Farideh drie foto¹s; één van haar vader, één van haar moeder en één van haar gestorven broer Ahmad. Freydoun heeft zijn ´Alibabba tapijt´ meegenomen. Ook had Farideh Monko, haar lievelingsdier, bij zich.14. Wann und wie feiert man in Faridehs Familie das Neujahrsfest, und wie feierte man es im Kinderheim ?* Het feest heet Norus. Het gevierd in Maart, men legt eieren op een spiegel en zodra die beginnen te bewegen is het nieuwe jaar begonnen. Bij dit feest wordt er lekker gekookt en krijgen de kinderen cadeautjes.Vraag 15 staat niet in het boekje dus kon ik hem ook niet beantwoorden16. Beschreibe Faridehs Reise nach Frankfurt* Vanaf Keulen ging ze met de trein naar Frankfurt.Ze had geleerd van Marion hoe ze een retourkaartje moest bestellen.17. Gibt er in diener Stadt auch politische Flüchtlinge ?* Ik denk dat er in Almelo ook wel politische vluchtelingen zijn.18. Aus welchen landern kommen die Flüchtlinge, und wie lange sind sie schon da ?* Dat zou ik niet precies weten, maar ik denk dat ze al bijna net zo lang in Nederland zijn als dat de politiek bestaat.19. Was weißt du über das Land, aus dem sie kommen ?* Niets eigenlijk ik denk niet dat die landen economisch er erg aan toe zijn dus ik zou niet weten waarom ze hier komen. Meestal kommen ze deze kant op omdat er oorlog is in hun land en het hier ‘veilig’ is voor hun.20. Was tust du, damit sie sich in diener Stadt wohl fühlen ?* In Almelo wonen vluchtelingen met een paspoort gewoon tussen andere mensen in gewone woonwijken maar mensen die geen paspoort hebben wonen in een Asiel Zoekers Centrum.21. Gibt es da, wo du wohnst, auch Leute, die Flüchtlinge nicht mögen. Wad tust du, um dies zu ändern ?*Niemand die ik ken heeft iets tegen vluchtelingen dus ik kan er ook niets tegen doen. Als ik wel iemand zou kennen zou ik er wel iets van zeggen.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen