Boekverslag : Kader Abdolah - De Adelaars : Verhalen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1711 woorden.


1 Het onderwerp :



1) Is het je duidelijk over welk onderwerp het boek eigenlijk gaat?



Het boek is duidelijk geschreven. Hierdoor is het onderwerp dus ook duidelijk en goed te snappen.



2) Is het onderwerp interessant?



In het begin toen ik het boek huurde dacht ik dat het onderwerp niet echt interessant was maar toen ik eenmaal begonnen was vond ik het steeds interessanter om te lezen. Het was heel leuk om eens te lezen hoe het in een andere cultuur ertoe aangaat.



3) Is het een onderwerp dat volkomen buiten jouw belevingswereld ligt?



Jazeker. Het gaat over een politieke vluchteling en ik denk en hoop dat ik dat nooit hoef te worden. Er is hier geen militair regime dat ons onderdrukt dus wij hoeven niet te vluchten.



4) Heeft het onderwerp je aan het denken gezet?



Ja. Ik begon te denken wat ik zou doen als ik mijn familie moest achterlaten en naar een vreemd land moest waar ik niemand ken. Ik zou niet weten wat ik dan moest doen. Rot gedachte hoor!



5) Is het volgens jou een origineel onderwerp?



Jazeker, er zijn niet veel politieke vluchtelingen die hun levensverhaal willen vertellen en zeker niet veel die het zo goed kunnen als Kader Abdolah.



1 De gebeurtenissen :



1) Bevat het verhaal veel gebeurtenissen?



Ja. Allereerst dat Kader in het daklozen tehuis komt en daar een meisje "van zijn dromen" ontmoet.

Ten tweede de dood van zijn broer. Ten derde de komst van zijn vader naar Nederland en dan op het eind volgens mij nog een keer de komst van zijn vader. Maar dat weet ik niet helemaal zeker. Er zijn er wel meer maar dat zijn kleinere gebeurtenissen. Zoals de ontmoeting met Thomas in het cafe. En dan nog de dood van zijn grootvader. Hij mocht eigenlijk niet met zijn opa omgaan maar dat deed hij toch.



2) Zijn de gebeurtenissen spannend verteld?



Ja , ik vond van wel. Bepaalde gebeurtenissen waren wel spannend verteld maar ik vond dat de dood van zijn opa een beetje slap werd verteld. Gewoon , hij is dood en op de volgende bladzijde was het al weer over. Toen Kader op bezoek was bij Thomas vond ik wel heel spannend verteld. Een beetje luguber zelfs. Thomas had de kamer precies zo gelaten zoals het was toen zijn vrouw overleed. En Kader ging even de kamer uit en toen hij terug ging riep hij hem en er werd niets terug gezegd. Spannend man!



3) Is de sfeer waarin de gebeurtenissen spelen zwaarwichtig en somber?



Sommige wel en sommige niet. Zoals de dood van zijn broer en zijn opa en het bezoek bij Thomas was wel somber verteld maar de komst van zijn vader naar Nederland werd erg leuk en ik zou haast "gezellig" beschreven. Alles was goed en Kader en zijn vader hadden het erg leuk en gezellig. Dus die gebeurtenis werd niet somber verteld.



4) Bleef het boek van begin tot eind boeien?



Ja , ik vond van wel. Het werd af en toe een beetje raar afgewisseld met flashbacks van vroeger maar daardoor kwam er wel afwisseling in het verhaal.



5) Is de afloop naar je zin of juist niet?



NEE!!! Ik haat het als een boek of film een open eind heeft. Bij dit boek komt er dus iemand aanlopen naar het huis van Kader maar ik weet net niet wie het is. Ik denk dat het zijn vader weer was om het tapijt naar de boer te brengen maar dat weet ik dus niet zeker.



3 De bouw :



1) Is het verhaal ingewikkeld opgebouwd?



Een klein beetje. Ik was aan het lezen en ineens begonnen ze heel ergens anders. Namenlijk in de tijd dat Kader nog jong was en nog in Iran woont. Maar later wen je er aan want ze doen het meerdere keren.



2) Verloopt de tijd zoals in werkelijkheid?



Nee. Zoals ik al eerder heb gezegd zitten er een aantal flashbacks in.



3) Wat is het nut van eventueel aanwezige terugblikken?



Met deze terugblikken laten ze zien hoe het in Iran was en ik denk dat Kader dit deed om de verschillen te laten zien tussen Nederland en het strenge Iran.



4 Personages :



1) Krijg je een goed beeld van de personages?



Ja. Ik kreeg een beeld in mijn hoofd van hoe Kader eruit zou zien en zijn vader en Thomas. Dus ze gingen wel degenlijk leven.



2) Zijn de personages voor jou herkenbaar? Staan ze dicht bij jouw wereld?



Nee. Hier spreek je over een heel andere cultuur. Zij hebben heel andere gewoontes en normen en waarden en natuurlijk werden ze onderdrukt in Iran door het militaire regime. Dat hebben wij hier niet dus wij zouden niet weten hoe dat is. Wij zouden niet weten wat die mensen hebben meegemaakt.



3) Hebben gedachten of gevoelens van de personages jou beinvloed?



Nee niet echt. Ik las het boek gewoon en ging er niet echt heel diep in op. Het was wel leuk om te lezen en ik heb het dan ook goed gelezen maar ik voelde me niet echt beinvloed door gevoelens of gedachtes.



4) Kun je je gemakkelijk verplaatsen in de problemen van de personages?



Nee. Dat is een stuk moeilijker omdat de meeste personen uit het buitenland komen en dus heel anders denken en heel anders behandeld zijn? Zij hebben heel andere problemen dan ons.





5 Het taalgebruik :



1) Vond je het taalgebruik hoogdravend?



Nee. Ik vond het goed en normaal geschreven. Geen echte moeilijke woorden en rare zinnen.



2) Bevat het verhaal veel beschrijvingen?



Nou dat viel wel mee. Sommige omgevingen werden wel omschreven maar gelukkig niet al te veel want ik vind een boek snel een stuk minder goed als er ontzettend veel word beschreven. En dan zeker als het ruimtes en omgevingen betreft.



3) Bevat het verhaal veel dialoog?



Niet veel maar ook niet weinig. Gewoon normaal zoals het hoort. Af en toe als er een gesprek was dan was er natuurlijk ook dialoog. Maar er word meer verteld over hoe Kader zich voelt en wat hij denkt.





Titelverklaring :



De titel is De Adelaars. Dit slaat op een heel kort moment in het boek. Op een gegeven moment ziet Kader een groep adelaars vliegen in de bergen. De adelaars lieten zien waar graven waren van overleden mensen.



Genre :



Het verhaalsoort is eigenlijk meerdere dingen zoals :



- Roman

- Liefde

- Oorlog



Thema :



Het centrale probleem in het boek is hoe om te gaan met het feit dat je politiek vluchteling bent en hoe je ermee omgaat als je in een vreemd land komt.



Tijd :



Tijdstip :



Het tijdstip is nu. En een aantal jaren voor nu. De gedeeltes die zich in Nederland afspelen zijn nu en de verhalen die zich afspelen in Iran zijn een aantal jaren voor het nu tijdperk.



Vertelde tijd :



De vertelde tijd is ongeveer een jaar of misschien 2. Maar als je de gedeeltes van het verleden van Kader meetelt dan is het ongeveer 30 jaar.



Vertel tijd :



Deze was ongeveer 3 a 4 uur.



Volgorde :



De volgorde is niet chronologisch. Er zitten meerder flashbacks in het verhaal.



Perspectief :



De schrijver verteld later wat hem overkomen is. Het verhaal wordt verteld door een Ik-perspectief. Kader Abdolah.



Samenvatting :



Kader Abdolah komt in Nederland omdat hij in zijn eigen thuisland Iran werdt onderdrukt door het militaire regime van de overheid. Hij komt in Nederland en heeft dus nog geen huis of iets. Hij gaat van daklozen tehuis naar verzorgingscentra. In een van de tehuizen komt hij een meisje tegen die hem als het ware wel bevalt. Dit meisje heet Maria. Hij voelt zich erg verbonden met haar omdat zij ook uit een ander land komt waar ze onderdrukt werd. Hij kan dus goed met haar praten. Maar op een gegeven moment is ze vertrokken en een tijd later komt ze terug. En eist ze haar kamer terug. Dan vliegt de tijd ineens terug en zijn we in het verleden van Kader. Kader is helemaal weg van zijn "onreine" opa omdat hij alles in tegengestelde richting van hun geloof. Hij drinkt alcohol en gaat naar cafe's. Op een gegeven moment sterft zijn opa en krijgt hij zijn opa's kamer. Dan vliegt de tijd weer terug naar het nu tijdperk. De tijd dat Kader in Nederland is. Hij zit nu nog in een tehuis voor daklozen en gaat voor het eerst naar het cafe. Daar komt hij een oude man Thomas genaamd tegen en Thomas geeft Kader zijn telefoonnummer en vraagt hem om hem een keer te bellen. Dan gaat de tijd WEER terug naar het verleden op het moment dat zijn broer is gestorven. Hij gaat met zijn vader zijn broer begraven maar zijn vader wil een officiele begravenis. Maar dat kan nergens behalve in een plaats waar een oude man woont genaamd Rahmanali. Hij zou hun kunnen helpen om zijn broer te begraven. Dit gebeurd dan ook. Dan gaat de tijd weer terug naar het tijdperk in Nederland. Dan heeft Kader ineens een eigen huis en hij belt Thomas op. Ze spreken wat af en Kader neemt rode wijn mee. De rode wijn die hij meeneemt was ook de favoriete wijn van Thomas overleden vrouw. Thomas neemt Kader mee naar zijn slaapkamer waar hij alles heeft laten staan zoals het stond toen zijn vrouw vertrok en dus niet meer terug kwam. Kader gaat even naar beneden om twee wijnglazen te halen en hij roept Thomas maar die antwoordt niet en Kader gaat naar boven en dan stopt het hoofdstuk. Ik weet dus niet of Thomas nou dood is.



Dan komt zijn vader op bezoek in Nederland en Kader laat zijn vader de typische Nederlandse dingen zien. Ze gaan fietsen en Kader laat zijn vader echte Nederlandse koeien zien. Bij de boerderij maakt Kader zijn vader een afspraak met de boer dat hij voor 1 koe een tapijt zal maken. En dan vertrekt zijn vader weer maar dan op het laatst komt er iemand naar het huis van Kader lopen en diegene heeft iets onder zijn arm. Ik dacht dus dat het zijn vader was om de boer zijn tapijt te geven maar dat weet ik niet 100% zeker.



Eigen Mening :



Ik vond het een leuk boek om te lezen. Ik kreeg goed de indruk hoe het er in andere landen aan toegaat. Ik vond het ook leuk om te lezen hoe Kader als het ware helemaal inburgerd in de Nederlandse samenleving en dan als zijn vader langskomt dat Kader hem dan de typische Nederlandse dingen laat zien. Dat vond ik een van de leukste gedeeltes van het boek.



Een echte aanrader dus!




Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen